11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Jardiance

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 03
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Jardiance Bij Type 2

Heb je het medicijn Jardiance (empagliflozine) als voorgeschreven gekregen en wil je weten wat de bijwerkingen zijn?

Jardiance (met de werkzame stof empagliflozine) wordt voorgeschreven bij diabetes type 2 en in mindere mate bij hartfalen. De bijwerkingen van Jardiance die je kunt krijgen zijn echter niet mis.

In dit artikel lees je de 11 meest voorkomende klachten die gebruikers van Jardiance ervaren. Ook laat ik je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je nooit meer Jardiance hoeft te gebruiken.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is Jardiance (empagliflozine)?

Jardiance - met het werkzame stofje empagliflozine - wordt voorgeschreven als vervanger van of aanvulling op metformine. In eerste instantie zal er, zodra er diabetes type 2 is geconstateerd, vrijwel altijd metformine worden voorgeschreven.

Wanneer metformine echter niet goed wordt verdragen of als het (naar verloop van tijd) onvoldoende werkt, kan Jardiance erbij worden voorgeschreven. Het is een medicijn wat oraal moet worden ingenomen en kan in sommige gevallen ook naast insuline-injecties worden aangeraden door de arts.

Doel van dit artikel

Uit andermans ervaringen blijkt dat Jardiance verschillende bijwerkingen geeft die geen grapje zijn. Je leest eerst in simpele taal wat het middel is en doet. Daarna zie je de 11 meest bekende bijwerkingen van Jardiance.


Dit zijn geen 'gekke' bijwerkingen die wij ergens online hebben gevonden. Alle genoemde bijwerkingen in dit artikel staan gewoon in de bijsluiter van Jardiance. 

De werking van Jardiance

Empagliflozine is een zogeheten SGLT2-remmer. Ik zal in normale mensentaal proberen uit te leggen wat dit precies inhoudt.

Zo verlaagt Jardiance je bloedsuiker

SGLT2 is een specifiek eiwit in de nieren die ervoor zorgt dat suikers niet via de urine worden uitgescheiden. Dit is een natuurlijk lichamelijk proces.


Ons lichaam is dusdanig ingesteld dat het de bloedsuiker niet wil verlagen door middels de urine suikers uit te scheiden. Het eiwit SGLT2 is daar dus verantwoordelijk voor.


En empagliflozine vermindert de werking van dit eiwit. Vandaar de functie SGLT2-remmer.

Doordat dit natuurlijke proces wordt onderdrukt door Jardiance, kan de bloedsuiker verlaagd worden via de urine.

Het werkt al binnen enkele uren na (orale) inname en blijft 24 uur werken. Voor mensen met diabetes type 2 kan dit op korte termijn dus een positief effect opleveren.

Pas op

Echter, wanneer je een natuurlijk proces zoals deze onderdrukt, dan heeft dit vrijwel altijd de nodige consequenties. Ja, aan de ene kant helpt Jardiance op korte termijn door de bloedsuiker te verlagen. Aan de andere kant wordt een natuurlijk mechanisme van je lichaam verstoord.

Dat kan gepaard gaan met vervelende bijwerkingen.

Jardiance: vormen, dosering en vergoeding

Jardiance is alleen oraal in te nemen als pil. In eerste instantie zal er altijd Jardiance 10 mg tabletten worden voorgeschreven om te kijken hoe je erop reageert. Indien blijkt dat het onvoldoende werkt, kan de dosis verhoogd worden naar tabletten van 25 mg. In beide gevallen dien je maximaal 1 tablet per dag in te nemen.

Dit medicijn wordt onder specifieke voorwaarden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Er is ook een verwijzing nodig vanuit de (huis)arts. Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor de vergoeding raad ik je naar de voorwaarden te gaan via deze Jardiance-informatiepagina.

Ervaringen met Jardiance (empagliflozine)?

Mensen die Jardiance gebruiken krijgen redelijk vaak te maken met ongemakken. Er kunnen ook ernstige klachten optreden, al komen die maar zelden voor. De gemiddelde "tevredenheidscore" voor Jardiance is een 5,6. Dat zegt genoeg denk ik.

Voor verschillende mensen is het middel wel effectief als bloedsuikerverlager. Wat je echter moet weten is dat dit medicijn (en dat geldt voor alle diabetesmedicijnen) nooit een oplossing is voor de lange termijn. Vooral niet als je alle bijwerkingen van Jardiance meeneemt in je rekensom.

Zoals je hier hebt kunnen lezen, raken de natuurlijke processen in je lichaam verstoord de medicatie. Dit is ongezond en zorgt er alleen maar voor dat je lichaam verder aftakelt. Vooral als je verder niets aan je levensstijl verandert.

Als jij iemand bent die eigenlijk helemaal geen diabetesmedicatie wilt gebruiken, dan heb ik goed nieuws. Dit is namelijk mogelijk door je door je lichaam weer op een gezonde manier insuline-gevoelig te maken. Hoe je dat doet lees je op het einde van dit artikel.

De belangrijkste bijwerkingen van Jardiance op een rijtje

Ik ga nu in op de 11 meest voorkomende bijwerkingen van Jardiance.

#1 Hypoglykemie

Een hypoglykemie is een ander woord voor een te lage bloedsuiker. Het is één van de meest bekende bijwerkingen van vrijwel alle soorten diabetesmedicatie.

kenmerken hypoglycemie

Dit komt natuurlijk omdat de meeste medicijnen bij diabetes type 2 erop gericht zijn om de bloedsuiker te verlagen.

Het kan namelijk gebeuren dat het medicijn té goed zijn werk doet.

Of je gebruikt een te hoge dosering. Hierdoor kan je bloedsuiker te ver dalen.

Naast de verschillende ongemakken die je hierdoor kunt krijgen, kan dat ook gevaarlijk zijn.

Dit zijn de bekendste klachten van een te lage bloedsuiker:

 • Trillen en beven
 • Hartkloppingen
 • Pijn of licht worden in je hoofd
 • Sterke honger
 • Zweten
 • Bleek zien

Deze klachten kun je gauw tegengaan door bijvoorbeeld een dextrose tablet te nemen. Echter kan de hypo zo ver gaan dat je tijdelijk bewusteloos raakt en dus flauwvalt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.


#2 Uitdroging is één van meest voorkomende bijwerkingen van Jardiance

Een alom bekend symptoom van diabetes type is uitdroging. Dit komt doordat het lichaam de overtollige suikers eruit probeert te werken via de urine. Dit gaat gepaard met veel vochtverlies.

Wanneer je Jardiance gebruikt wordt dit uitdrogingseffect nog wat verder opgeschroefd, omdat de rem om suikers NIET via de urine eruit te werken eraf gaat.

Uitdroging klinkt misschien onschuldig, maar is erg slecht voor je lichaam.

Ons lichaam bestaat niet voor niets voor meer dan de helft uit water. 

Van Jardiance kun je uitgedroogd raken

We hebben voldoende vochtbalans nodig om goed te functioneren. Naast dat het dus voor vervelende klachten kan zorgen zoals een droge mond, is het ook slecht voor je gezondheid.


#3 Obstipatie

Ook obstipatie is een veel voorkomend verschijnsel bij Jardiance.

Om de nieren in staat te stellen suikers via de urine te lozen, hebben ze veel vocht nodig. Vandaar dat het lichaam vanuit alle mogelijke plekken vocht gaat onttrekken. Dit is de voornaamste reden dat je uitdroogt.

Er is een grote kans dat je lichaam vocht gaat onttrekken vanuit de darmen. Hierdoor wordt jouw ontlasting erg droog en gaat het maar moeilijk naar buiten. Dit is niet direct een gevaarlijke bijwerking, maar kan wel weer voor andere nare klachten zorgen.

Verstopping heeft zijn eigen gevolgen

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van aambeien. Ook kan droge ontlasting zorgen voor scheurtjes in de anus (fissuur) met bloedverlies als gevolg. Buiten dat doen droge ontlasting en verstopping vaak pijn.


Om dit tegen te gaan is het belangrijk veel water te drinken en vezelrijk voedsel te eten.
.


#4 Vaak plassen

Vrijwel iedereen die Jardiance gebruikt moet ineens veel vaker plassen dan voorheen. Ook dit ligt weer in lijn met de uitdroging van het lichaam. Het lichaam onttrekt vocht zodat de nieren alle suikers via de urine kunnen verwijderen.

Dit maakt dat je vaker naar het toilet moet, vooral als je er ook extra bij drinkt (wat wel zeer belangrijk is om uitdroging te voorkomen). Wat ik hiermee ook wil zeggen is dat deze bijwerking bijna niet te voorkomen is.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Huidklachten en jeuk zijn vervelende bijwerkingen van Jardiance

Verschillende gebruikers van Jardiance hebben aangegeven dat ze last kregen van huidproblemen zoals uitslag en jeuk. Dit kan verschillende oorzaken hebben. 

Het kan een gevolg zijn van de uitdroging of het komt door een overgevoeligheidsreactie van het lichaam. Het komt (gelukkig) lang niet in alle gevallen voor. Als je deze klachten wel krijgt is het niet direct gevaarlijk.

Tenzij blijkt dat dit een reactie is uit overgevoeligheid. In dat geval kan je lichaam het middel niet goed verdragen en dient er mogelijk naar een alternatief te worden gekeken.


#6 Infecties van de geslachtsorganen

Een vervelende bijwerking van Jardiance is dat je last kunt krijgen van verschillende klachten in en rondom je genitaliën. De oorzaak zit hem erin dat het lichaam ook daar vocht gaat onttrekken, waardoor je op die plek te maken krijgt met uitdroging.

De uitdroging en het veel vaker moeten plassen kunnen zorgen voor schimmelinfecties, blaasontsteking en urineweginfecties.

Dit vindt vaker, maar niet uitsluitend, plaats bij vrouwen.

Ook mannen kunnen last krijgen van deze verschijnselen.

Je moet dan denken aan jeuk bij de geslachtsorganen en pijn bij het plassen. Bovendien is rugpijn een veelgenoemde klacht die hieruit voortvloeit.


#7 Verminderde nierwerking

Als je al nierproblemen hebt, dan is Jardiance waarschijnlijk niet geschikt voor je. Het medicijn vraagt namelijk nogal wat van je nieren.

Aan de ene kant wordt een belangrijk mechanisme onderdrukt en aan de andere kant moeten de nieren extra hard werken om overtollige suikers eruit te werken.

Dit klinkt misschien onschuldig, maar is zeer gevaarlijk.

Onze nieren vervullen de belangrijke functie om afvalstoffen uit ons lichaam te filteren en te verwijderen. Indien deze werking wordt verstoord – wat dus een bijwerking kan zijn van empagliflozine – dan kan het lichaam vervuild raken. Dit kan ernstige situaties opleveren.


#8 Gewichtsverlies

Veel mensen hebben aangegeven dat ze sinds het gebruik van Jardiance flink zijn afgevallen. Sommigen zelfs meer dan 10kg in een half jaar tijd. Dit klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Misschien heb je al overgewicht, dus dan is het alleen maar fijn om die kilootjes kwijt te raken, toch?

Feit is dat het gewichtsverlies NIET op een gezonde manier plaatsvindt. 

Bij de Jardiance gebruikers die afvallen komt dat namelijk door andere bijwerkingen zoals geregeld moeten overgeven, verminderde eetlust en darmklachten. Het lijkt me geen goed idee om op die wijze gewicht te moeten kwijtraken.


#9 (Te) lage bloeddruk

Empagliflozine zorgt naast de (tijdelijke) verandering in je nieren er ook voor dat natrium sneller uit het lichaam wordt verwijderd.

Natrium is een belangrijk mineraal dat verantwoordelijk is voor een juiste vochtbalans in ons lichaam. Tevens zal er hierdoor minder vocht aanwezig zijn in de bloedvaten.

Een lagere bloeddruk kan goed zijn voor je

Aan de ene kant heeft dit een positief effect. Het hart kan dan namelijk het bloed makkelijker rondpompen, waardoor de bloeddruk daalt. Dit is één van de redenen waarom het medicijn wordt ingezet bij hartfalen.

Aan de andere kant kan de bloeddruk ook té laag worden. Dit kan gepaard gaan met vervelende klachten zoals:

 • Duizeligheid
 • Licht worden in je hoofd
 • Wazig zicht of vlekken voor de ogen
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Flauwvallen

#10 Zwellingen als bijwerkingen van Jardiance

Naast de huiduitslag en jeuk die mogelijk optreden, kunnen er ook ernstigere huidklachten opspelen. Je kunt last van zwellingen krijgen in het gezicht, je mond, tong of keel.

Deze zwellingen kunnen zo erg worden dat ze voor een verstikkend effect zorgen. Als je dit merkt dien je direct contact op te nemen met de nooddiensten.

Andere (zeldzame) bijwerkingen zijn galbulten en angio-oedeem. Dat laatste is een vochtophoping van weefsel buiten de bloedvaten. Vooral bij plekken met zacht weefsel zoals de ogen, het verhemelte of bij de darmen.


#11 Ketoacidose (bloedverzuring) is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van Jardiance

Verzuring van het bloed heb ik bewust als laatste bijwerking benoemd in dit artikel, omdat dit de meest gevaarlijke is.

Bij ketoacidose is er misschien wel veel suiker in je bloed aanwezig, maar kan dit niet als energie worden aangesproken. Hierdoor zal het lichaam overgaan op het buitensporig verbranden van opgeslagen vet en eiwitten.

Normaliter is dat geen probleem, zolang het geleidelijk aan gebeurd (als je bijvoorbeeld een gezond dieet volgt met een lichte calorie-restrictie).

Wanneer het lichaam echter in korte tijd veel vet en eiwitten verbrandt, dan komen er te veel ketonen vrij in je bloed. Door deze ketonen raakt je bloed verzuurt en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Ketoacidose door Jardiance

Je kunt ketoacidose opmerken aan:

 • Verandering van mondgeur (acetongeur)
 • Extreme dorst en veel plassen
 • Veel hoofdpijn en sterk vermoeid
 • Droge tong en huid
 • Misselijkheid en overgeven
 • Sterke uitdroging van het lichaam
 • Wazig zicht

In de meest erge gevallen kun je verward raken, de wereld om je heen niet meer goed meekrijgen of krijg je uitval van lichaamsfuncties. Belangrijk is om als je deze klachten ervaart direct te stoppen met het medicijn en zo snel mogelijk contact op te nemen met je arts.

Hoe je nooit meer Jardiance hoeft te gebruiken

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de bijwerkingen van Jardiance (empagliflozine) niet mis. Bovendien gaat dit medicijn, evenals alle andere diabetes type 2 medicijnen, nooit zorgen voor genezing van de ziekte.

Sterker nog, het zal jouw lichaam alleen maar zwakker maken en je krijgt te maken met vervelende klachten. Alsof diabetes type 2 nog niet genoeg ongemakken oplevert. Zonde en bovenal onnodig. Je kunt namelijk met een gezonde levensstijl veel bereiken. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van Jardiance (empagliflozine) ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

 • Hallo
  Ik krijg deze medicatie voorgeschreven vanwege hartfalen. Nog niet gebruikt want wil eerst op onderzoek wat het voor medicijn is en wat de reacties erop zijn. Ik heb zo mijn twijfels om het te gebruiken. Wil wel jullie E-Book aanvragen maar dat betreft het gebruik er van en diabetes. en diabetes heb ik niet dus heb ik er niks aan.
  Wat is er bekend wat betreft hartfalen over dit medicijn? m.vr.gr. A. de Beijer

  • Ben Kuiper schreef:

   Bedankt voor je bericht. Ik begrijp alleen je vraag niet helemaal. Dit artikel gaat over de bijwerkingen van Jardiance. Die zijn voor alle patiënten hetzelfde.

   Wellicht is het handiger om ons even een mailtje te sturen en daarin je vraag duidelijker te stellen. Dan kunnen wij je ook beter helpen.

 • Kathleen Verstichele schreef:

  Ik heb diabetes tiepe 2 ik pak medicijnen in daar tegen maar krijg daar diaree van

  • Ben Kuiper schreef:

   Dat is vervelend om te lezen. Ik vrees dat dit komt door de bijwerkingen. De enige manier om hier van af te komen, is door je eet- en drinkpatroon aan te pakken en zodoende je bloedsuiker te verbeteren. Dan kun je vanaf dat moment ook je medicatie afbouwen.

  • Roeland van der Meer schreef:

   Waarschijnlijk heb je dan als medicijn Metformine. Er zij nogal wat mensen die dat middel niet verdragen. En de diarree wordt erger en vaker. Januvia is een goede duurdere vervanging die vergoed wordt wanneer je Metformine niet verdraagt.

 • Liesje schreef:

  Ik gebruik nu 13 dagen jardiance en ben de laatste dagen extreem moe. Ook vandaag bij thuiskomt gelijk met jas op de bank en saturatiemeter gepakt :
  zuurstof 97 pols 39.
  En 7 min. later 42.
  Even later bloeddruk gemeten : 96/53/42. Dat verklaart denk ik dat ik me extreem vermoeid voelde, door mijn hele lichaam. Wist bijna niet hoe ik thuis moest komen. ( nog geen 5 min fietsen)
  Moet ik morgen de hartfalen hartfalenpoli verpl.kundige bellen?
  min fietse

  • Marloes Schuurman schreef:

   Ik zou zeker contact per direct opnemen want dit is gevaarlijk laag. Bij dit soort dingen moet je direct bellen en niet wachten. Liever een keer teveel bellen dan te weinig. Want het kan je je leven kosten.

   • Liesje schreef:

    Ik heb contact met de hartfalenverpleegkundige gehad.
    Advies: dagelijks 20mg furosemide erbij nemen.
    (Dit wat was gestopt bij aanvang van Jardiance.)
    Met dit erbij heb ik nergens meer last van. Voel me uitstekend.
    Krijg steeds meer energie. Niet meer moe.
    De ‘gewone’ kortademigheid blijft bij bewegen. Maar kan nu veel meer.

 • Reinaldo St. Jago schreef:

  Gebruik Jardiance 10mg nu +/- 3 weken.
  Droge mond/keel.
  Droog huid, vooral de benen.
  Verhoogde hartslag.
  Veel dorst.
  Slecht zien.

 • HENK OP DEN VELDE schreef:

  Jardiance: droge mond, overmatig gewichtsverlies, niet tegenop te eten ook niet met hoge energie drankjes

  • Marloes Schuurman schreef:

   Maar wat is je bloedsuiker? Want de problemen die omschrijft kunnen juist komen door een hoge bloedsuiker. En als je dat probeert op te lossen met hoge energie dranken, dan maak je het alleen maar ERGER. Graag per direct ons mailen met je eet- en drinkpatroon icm met je bloedsuikerwaarden en medicatie.

 • Share via
  >