Mag je appels eten als je diabetes hebt?
De appel is in Nederland het meest gegeten stukje fruit. Per persoon eten we zo’n 10 kilo appels per jaar. Dat dit fruit zo populair is, is niet gek.
Je hoeft appels niet te pellen en ze smaken heerlijk fris. Maar hoe zit het eigenlijk als je suikerziekte hebt; is een appel eten dan wel gezond?
In dit artikel lees je het wel en wee over appels bij diabetes.
More...
Klik op de bovenstaande video voor meer informatie
Appel gezond bij diabetes?
Niet ieder fruit is gezond om te eten als suikerpatiënt. Fruitsoorten zoals banaan en mango bijvoorbeeld bevatten te veel (fruit)suiker die je bloedglucosewaarde negatief kunnen beïnvloeden.
Ook al is fructose (fruitsuiker) van natuurlijke komaf, dat betekent niet dat je het onbeperkt mag binnenkrijgen. Veel diabeten hebben de indruk dat suiker geen kwaad kan zolang het maar natuurlijk is. Niets is minder waar.
Of je nu fruitsuiker, bruine suiker of tafelsuiker eet, ze verhogen allemaal je bloedsuikerwaarden. Daarom is het beste fruit wat je kunt eten suikerarm doch vezelrijk. Vezels hebben namelijk verschillende positieve gezondheidseffecten.
Ze zijn goed voor je darmflora en vertragen tevens de opname van suikers/koolhydraten uit een product in het bloed. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen zodra je een suiker bevattend product eet dat tegelijkertijd veel vezels bevat.
Doel van dit artikel
Van sommige fruitsoorten is bekend dat ze te veel suiker bevatten en te weinig vezels bevatten, waardoor ze automatisch niet gezond zijn bij diabetes. Maar hoe zit het met de appel bij diabetes en producten waar appels in verwerkt zijn? Het antwoord ga je hier lezen.
Je mag appel eten als je suikerziekte hebt
Goed nieuws, je mag zeker een appel eten als je diabetes hebt. Maar maak het niet te gek. Houd het bij maximaal één appel per dag. Want ook al kan één appel per dag niet veel kwaad, het is niet het allerbeste fruit wat je kunt eten bij diabetes.
Per 100 gram appels krijg je gemiddeld zo’n 13 gram koolhydraten en 2 gram voedingsvezels binnen. Deze verhoudingen kunnen prima door de beugel.
Wel zijn er altijd gezondere fruitsoorten (en ook ongezondere). Zo bevat het tweede meest gegeten stuk fruit in Nederland, de banaan, maar liefst 20 gram koolhydraten en slechts 1,9 gram vezels per 100 gram. Je kunt dan veel beter een appeltje eten.
Maar als we kijken naar bramen, dan zijn de verhoudingen juist een stuk gunstiger dan bij appels. Met 5,1 gram suikers per 100 gram en wel 3,1 gram vezels ben je daar nog gezonder mee uit.
Je krijgt dan minder fructose en meer vezels binnen. Buiten dat worden bramen door sommigen gezien als het meest gezonde fruit ter wereld, vanwege het brede scala aan aanwezige voedingstoffen en antioxidanten.
Laat ik wel realistisch blijven, een appel is gewoon makkelijk en lekker om zo te eten. Dus als jij een appel bij diabetes wilt eten, blijf die dan gewoon eten.
Hoe zuurder, hoe beter!
Feit is dat zoete, rijpere appels meer suiker bevatten dan zure, minder-rijpe appels. Tijdens het rijpingsproces worden veel aanwezige vezels namelijk omgezet naar suiker.
Dus als diabeet is het altijd het beste om de zuurdere appels zoals Granny Smith te verkiezen boven zoete appels. Je krijgt dan de minste suikers en meeste vezels binnen. Ook wil je een appel nooit schillen, want juist in de schil zitten de meeste voedingsstoffen en voedingsvezels.
Ongezonde producten met appel
Je mag dus appel bij diabetes eten, maar hoe zit het met producten waar appels in verwerkt zijn?
Daar kan ik vrij kort over zijn. Die wil je namelijk allemaal vermijden. Ik ben nog geen enkel product tegengekomen waar appels in verwerkt zijn dat gezond is als je suikerziekte hebt.
Ik zal drie voorbeelden geven en laat ik beginnen met de ergste van allemaal.
#1 Appelsap
Bij vruchtensap hebben mensen vaak het idee dat het beter is dan bijvoorbeeld frisdrank of chocomel. Wederom vanuit de overtuiging dat natuurlijke suikers gezonder zijn dan melksuiker of geraffineerde suiker. Dit is incorrect. Suiker is suiker.
Tevens is het zo dat als je suiker drinkt, ze nog veel sneller worden opgenomen in je bloed dan wanneer je het zou eten. Vloeibare suikers zorgen in een mum van tijd voor een torenhoge bloedsuiker.
Dat gaat ook op voor appelsap. Helemaal omdat de van nature aanwezige vezels er tijdens het fabricageproces uit worden gefilterd. Dit doet de houdbaarheid en smaak van het product ten goede.
Maar dit betekent wel dat als je een glas appelsap drinkt, je niets anders dan een glas suikerwater drinkt. Als diabeet zit je daar gewoon niet op te wachten.
#2 Appeltaart
Gelukkig is bij de meeste mensen wel bekend dat (appel)taart niet wenselijk is als je diabetes type 2 hebt. Tijdens het bereiden van de appeltaart worden er veel appels gebruikt en worden wederom de vezels eruit gefilterd. De suikers blijven wel over.
Dat is het eerste probleem. De andere problemen bij appeltaart zijn de andere aanwezige ingrediënten. Tarwebloem, suiker en rozijnen. Allemaal desastreus voor jouw bloedsuikerspiegel.
#3 Appelmoes
Helaas is appelmoes ook geen goed idee. Het is misschien het ‘meest onschuldige’ bewerkte product met appels, maar alsnog. Het beste is compleet vermijden.
Ook maakt het niet uit of je appelmoes zelf maakt of in de supermarkt koopt. Voor 100 gram appelmoes heb je immers meerdere appels nodig, waardoor je dus met een paar happen een flinke stoot suikers binnenkrijgt.
Overigens voegen ze bij de appelmoes uit de supermarkt er vaak nog wat extra suiker aan toe. De vezels halen ze eruit.
Wederom funest voor je bloedsuiker.
Houd het bij een verse appel bij diabetes
Er zijn nog tal van andere producten te vinden waar appels en andere soorten fruit in verwerkt zijn. Denk aan de nieuwe hype ‘slurpfruit’ en fruitrepen. Voor een klein beetje product worden er veel stukken fruit samengeperst.
Bij voorkeur laat je al die producten links liggen. Houd het gewoon bij een normale appel per dag. Zo krijg je ook gewoon alle vitamines en mineralen binnen, die bij de bewerkte producten verloren zijn gegaan.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: eet jij graag een appel bij diabetes? Welk fruit eet jij graag? Laat hieronder een reactie achter