Mag Je Chips Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 26
Mag Je Chips Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Hoe gezond is chips als je diabetes type 2 hebt?

En maakt het voor je gezondheid nog verschil of je nu ribbelchips, kaasknabbels of groentechips kiest? In dit artikel ga ik alles voor eens en voor altijd opklaren.

De ene chips is de andere niet. Het is maar net welke ingrediënten er gebruikt en hoe het gebakken is. Lees gauw verder om te ontdekken of je chips mag eten als je suikerziekte hebt.

More...

Mag je chips eten als je diabetes type 2 hebt?

Het antwoord op deze vraag is niet met een volmondige ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. In de basis zou ik chips wel afraden om te eten als je diabetes hebt.

De redenen hiervoor zijn bij de meeste mensen wel bekend. Namelijk dat chips:

  • veel calorieën en zout bevat
  • in ongezonde oliën wordt gefrituurd
  • weinig – geen toegevoegde waarde biedt voor je lichaam
  • sterk bewerkt is en verslavend werkt voor je brein

Chips heeft gewoon weinig meer weg van het oorspronkelijke product uit de natuur. En er bestaan veel gezondere snacks als je diabetes hebt.

Doel van dit artikel

Het gros van de chips wil je daarom vermijden. Toch zijn er ook chips-soorten die je af en toe best mag eten als je diabetes hebt. Waarom dat zo is en welke dat zijn lees je hieronder. Na dit artikel weet je precies waar je op moet letten als je voor het chips-schap staat in de supermarkt.

Zo wordt chips gemaakt

Het begint allemaal bij het hoofdingrediënt. Voor de meeste soorten chips is dat aardappel, maar kan ook maïs, een groentemengsel, linzen of iets heel anders zijn. Hier worden de schijfjes of welbekende kromme “buisjes” zoals kaasknabbels van gemaakt.

Die worden vervolgens op hoge temperatuur gebakken in olie. Meestal is dat zonnebloemolie. Maar door de tijd heen zijn fabrikanten ook andere oliën gaan gebruiken zoals koolzaadolie, raapzaadolie of palmolie.

Als laatste worden er nog andere ingrediënten toegevoegd zoals zout en eventuele smaakstoffen of kleurstoffen


Hoe het zit met suikerziekte en chips

Dit klinkt misschien allemaal vrij onschuldig, maar vergis je niet. In het artikel over aardappelen heb je kunnen lezen dat (gekookte) aardappelen sowieso niet de beste keuze zijn als je diabetes type 2 hebt.

Aardappelen bevatten namelijk te veel (snelle) koolhydraten en te weinig vezels. Vezels kunnen de opname in het bloed van suikers/koolhydraten uit het product vertragen. Maar gezien aardappelen weinig vezels bevatten, gaat dat niet echt op.

Als je als dus diabeet aardappel eet krijg je al snel te maken met een verhoogde bloedglucosewaarde.

Bij gefrituurde aardappel is dat echter nog een tikkeltje erger.

De koolhydraten worden namelijk tijdens dit bereidingsproces grotendeels getransformeerd, waardoor ze nóg sneller worden opgenomen door je lichaam.

En laat aardappelchips nou net een gefrituurd product zijn. Tevens heb je voor 100 gram chips wel 2 tot 3 keer meer aardappelen nodig dan voor 100 gram gekookte aardappelen. Dus als je 100 gram chips eet krijg je ook nog eens veel meer koolhydraten binnen dan bij 100 gram gekookte aardappel.


Chips die niet gemaakt zijn van aardappel

Dan heb je ook nog chips die gemaakt worden uit maïs, linzen of groenten zoals bieten of boerenkool. En dat is precies waar voor jou als suikerpatiënt iets te winnen valt.

Welke voedingswaarden hier uit voortkomen is waar het allemaal om draait. En dan met name het aantal koolhydraten en vezels. Als je chips ziet met de voedingswaarden van aardappelchips weet je sowieso dat je die wilt vermijden.

Reguliere cips beavt per 100 gram ruim 50 gram koolhydraten en slechts 4 gram vezels. Dat is hoe dan ook ongunstig als je diabetes hebt.

Maar wat nu als je een chips tegenkomt met per 100 gram bijvoorbeeld 20 gram koolhydraten en 10 gram vezels? Dat ziet er al veel beter uit. Er bestaan zelfs chips-soorten die meer vezels dan koolhydraten bevatten. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Wees alert op de ingrediënten en voedingswaarden

Dat is het allerbelangrijkste voor jou om te weten. Natuurlijk is het nu niet zo dat je elke dag een zak chips wilt leegeten als je het idee hebt dat die voor je bloedsuiker geen kwaad kan.

Ook de gezondere chips bij diabetes is een snack die je maar af en toe wilt eten. Met name omdat het verder weinig toevoeging is voor je lichaam; door de verhitting gaan vrijwel alle gezonde stofjes verloren. Terwijl het wel zeer calorierijk is.

Je krijgt dus altijd een stoot aan ‘lege’ calorieën binnen. Het beste is om helemaal van zoetigheid, fastfood en andere sterk bewerkte producten af te stappen. Deze producten zijn namelijk verslavend en maken je lichaam niet gezonder.

Maar als jij het bij af en toe kunt houden, kun je dus best eens een zak minder ongezonde chips in huis halen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Deze chips mag je niet eten bij diabetes

Hoe het ook went of keert, chips gemaakt van aardappelen wil je nooit eten als je diabetes hebt. Dit geldt ook voor chips van maïs. Want ook maïs is zeer rijk aan koolhydraten, maar arm aan vezels.

Laat je niet misleiden door de verpakking van chips bij diabetes

Daarnaast wil je altijd alert zijn wat er werkelijk in het product zit. Vaak genoeg staat er op de voorkant ‘groentechips’ of ‘linzenchips’ terwijl het hoofdingrediënt dan alsnog maïs of aardappel is!

Zo kwam ik onlangs nog chips tegen die gemaakt zou zijn van zeewier. Echter bleek slechts 7% daadwerkelijk zeewier te zijn. Het hoofdingrediënt was tapiocazetmeel; een zeer koolhydraatrijk product.

Laat je niet misleiden door een mooie verpakking, maar check altijd wat er écht in zit.


Chips die af en toe wel kunnen

Nu komt het leukste. Drie voorbeelden van chips die je op zijn tijd wél mag eten bij suikerziekte.

Robuuste groentechips

Vrijwel iedere supermarkt heeft tegenwoordig wel haar eigen groentechips in huis. 

Deze chips wordt doorgaans gemaakt van pastinaak, bieten, wortels en/of andere groenten.

In de voedingswaardetabel is te zien dat ze minder koolhydraten bevatten dan gewone chips, maar wel rijker zijn aan vezels.

Een kanttekening: de ingrediënten en voedingswaarden kunnen per merk sterk uiteenlopen

Groentechips mag af en toe bij diabetes

Regelmatig worden er niet alleen groenten, maar ook tarwemeel, erwtenmeel, maïs of andere minder gezonde ingrediënten aan toegevoegd. Die kunnen de voedingswaarden ongunstiger maken. Wees dus ook daar extra alert op.

Linzenchips

Chips gemaakt van linzen kan een gezondere keuze zijn als snack. Deze BitesWeLove paprika-linzenchips bijvoorbeeld bevat ook nog eens een stuk minder calorieën dan je meestal bij chips ziet. Daar mag je dus best eens van genieten.

Let wel bij linzenchips goed op:

Sommigen kunnen prima door de beugel, maar anderen weer helemaal niet. Voor sommige merken/varianten geldt dat er amper vezels maar wel meer dan 60% koolhydraten in zitten. Dat is geen goede keuze als diabeet.

Chips van boerenkool

Ik heb het beste voor het laatst bewaard, want chips gemaakt van boerenkool kan een uitstekende keuze zijn.

Helemaal als je het zelf maakt. Je kunt gemakkelijk boerenkool in de oven met wat zeezout knapperig bakken. Het resultaat is een lekkere, gezonde snack.

En dan nog de boerenkoolchips van Natruly die het qua voedingswaarden wint van alle chips uit de supermarkt. Met per 100 gram slechts 8 gram koolhydraten en bijna 20 gram vezels is dit een topper.

Het is wel behoorlijk aan de prijs, maar dat werkt voor veel mensen juist goed om maat te houden. Vooral omdat het in handige portiezakjes van 30 gram komt.

Chips bij diabetes is gewoon niet ideaal

Zoals je hebt kunnen lezen, is het eten van chips bij diabetes niet het gezondste om te doen. 

Dat komt omdat chips eigenlijk nooit gezond is. En wanneer je ongezonde dingen eet, dan zal het flink wat invloed hebben op je lichaam. Maar het omgekeerde is ook waar:

Gezond eten kan ook flinke invloed hebben op je lichaam... in positieve zin!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij chips bij diabetes type 2? Eet jij andere tussendoortjes als vervanging voor chips? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>