Is het ketogeen dieet een goed idee als je diabetes type 2 hebt? En wat is een keto eetpatroon eigenlijk? In dit artikel ga ik antwoord geven op die vraag.
Als je je gaat verdiepen in suikerziekte merk je al gauw dat een grote boosdoener de overdaad aan suikers en koolhydraten is.
Veel mensen besluiten vervolgens om rigoureus het roer om te gooien en met keto bezig te gaan.
Je leest in dit artikel:
More...
Wat is het ketogeen dieet?
Keto is een dieet waarbij het doel is om in metabole ketose te komen en te blijven. In een staat van ketose verbruik je (opgeslagen) vet als primaire brandstofbron in plaats van koolhydraten.
Dit is dus iets totaal ANDERS dan een ketoacidose die je bij diabetes kunt ervaren (vooral type 1).
Deze staat van vetverbranding bij een keto dieet kun je bereiken door dagelijks MAXIMAAL 20 tot 25 gram koolhydraten te eten.
Daarnaast is het ook erg belangrijk om je eiwitinname te beperken, aangezien eiwitten in de lever kunnen worden omgezet naar glucose.
Een teveel aan eiwitten kan je dus uit ketose schoppen.
Vaak moet je hiervoor een maximum hanteren van 0,6 - 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.
De calorieën die je nuttigt binnen het keto dieet komen daardoor voor ruim 70-80% uit vetten.
Voeding binnen het keto dieet bestaat vooral uit:
Alle koolhydraatrijke producten zoals brood, aardappelen, havermout en pasta dienen vermeden te worden. Daarnaast kun je het je eigenlijk niet veroorloven om producten met suikers te eten, aangezien je dan heel makkelijk uit ketose gaat.
Doel van dit artikel
Om vet te kunnen verwerken heb je geen insuline nodig. En als je diabetes type 2 hebt, dan is de gehele bloedsuiker- en insulineregulering verstoord. Door ketose kun je dat hele proces dus omzeilen... Is dit dan DE oplossing om diabetes te verbeteren en zelfs om te keren? Je leert het hier!
De wetenschap over een ketogeen dieet bij diabetes
Laat ik met de deur in huis vallen. Volgens diverse studies is het ketogeen dieet inderdaad zeer effectief in het verbeteren van diabetes type 2.
Het wordt keer op keer bewezen dat keto ervoor zorgt dat:
En misschien nog wel het beste van allemaal: diabetici waren in staat een groot deel van hun diabetesmedicatie af te bouwen. Sommigen waren na een studie zelfs volledig medicatievrij.
Ketogeen dieet bij epilepsie?
Er zijn verschillende medische redenen om een ketogeen dieet te volgen.
Het lijkt erop dat een ketogeen dieet het brein tot zekere mate kan stabiliseren. Dit heeft daarom ook positieve effecten bij aandoeningen zoals epilepsie, autisme en migraine.
Dat is dus mooi meegenomen naast de positieve effect bij diabetes type 1, type 2 en afvallen.
Nadelen van een ketogeen dieet
Dat zijn allemaal lovende berichten. Het is bewezen dat het ketogeen dieet werkt om diabetes type 2 tegen te gaan. Als je het dus interessant vindt en het een kans wilt geven kun je dat zeker doen.
Maar aan dit alles zit ook een keerzijde.
Binnen het keto dieet word je namelijk extreem beperkt in wat je mag eten. Het is een zeer streng dieet waarbij je ook veel producten die gewoon gezond zijn moet laten staan. Het minste of geringste kan je namelijk al uit ketose halen; en dat is wat je wilt voorkomen als je het ketogeen dieet volgt.
Voor de meeste mensen is dit simpelweg niet haalbaar. En ook al kan het keto dieet helpen bij suikerziekte; het is niet de enige weg naar Rome.
Je kunt met een aantal kleine aanpassingen van je huidige voedingspatroon een net zo goed resultaat krijgen. Zonder dat je alles 180 graden hoeft om te draaien.
Zoals we ook in de Diabetes Omkeren Methode uitleggen, mag je namelijk wel gewoon van verscheidene producten met koolhydraten genieten.
En kun je ook de vezelrijke fruitsoorten, bepaalde soorten brood, havermout en peulvruchten eten.
Ook raden wij het juist aan om genoeg eiwitten te eten.
De 7 tips om jezelf een hoop frustratie te besparen
Wil je graag met het ketogeen dieet van start gaan? Zoek dan betrouwbare bronnen op met goede informatie. Wil je jezelf echter een hoop ellende besparen en toch diabetes type 2 omkeren door een gezonde levensstijl?
Dan heb ik hier 7 handige tips voor je die je vandaag al kunt toepassen; ZONDER dat je ineens 95% van alles uit de supermarkt moet vermijden.
#1 Koolhydraatarm in plaats van een ketogeen dieet
Iedereen met diabetes type 2 kan ik het wel van harte aanraden om over het algemeen minder koolhydraten te eten. Het is nu eenmaal een feit dat deze vorm van suikerziekte ontstaat door een voedingspatroon die te rijk is aan suikers en koolhydraten.
Wanneer je dagelijks, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds veel koolhydraten binnenkrijgt (zoals de meeste Nederlanders), dan maakt je lichaam voortdurend insuline aan.
Als dit lange tijd plaatsvindt kunnen je lichaamscellen op den duur insulineresistent worden.
En dus ontwikkel je diabetes type 2.
Om weer gevoelig voor insuline te worden is het daarom wel degelijk belangrijk om minder koolhydraten binnen te krijgen. Ik kan daarom het “idee” achter een ketogeen dieet wel beamen. Om minder koolhydraten en meer (gezonde) vetten binnen te krijgen.
Je hoeft echter niet per se in ketose te raken. Dat is niet nodig om gezonde HbA1c waarden te krijgen en om je bloedsuikerregulatie weer te herstellen. Daarom volstaat een voedingspatroon met minder koolhydraten al uitstekend.
#2 Vermijd slechte suikers
Wat wel een goed idee is, is om een groot deel van je suikerinname te reduceren. Vooral als we kijken naar suikerrijke producten zonder dat er vezels in zitten. Dit zijn doorgaans producten van lage kwaliteit.
Vezels zijn erg belangrijk en zorgen ervoor dat koolhydraten en suikers langzamer worden opgenomen in je bloed. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel minder hard stijgen.
Veel producten echter die we tegenwoordig consumeren barsten van de ongezonde suikers.
Deze worden razendsnel opgenomen, waardoor je extreme bloedsuikerschommelingen krijgt.
Wat dit aangaat kan ik me dus goed vinden in het idee van het ketogeen dieet om in ieder geval suikers uit te bannen.
Denk hierbij aan producten zoals:
#3 Pas op met snelle koolhydraten
Niet alleen suikers maar ook producten met koolhydraten zonder (genoeg) vezels kun je het beste vermijden. Feit is wel dat veel van de schappen in de supermarkten vol staan met producten die rijk zijn aan deze zogenaamde snelle koolhydraten.
Het woord zegt het al, net als bij ‘fastfood’. Dit is niet omdat het snel af te halen is, maar omdat het razendsnel in je lichaam wordt verwerkt. Vandaar dat je ook al gauw na fastfood weer trek krijgt.
Dat is bij producten met snelle koolhydraten niet anders. Denk hierbij aan:
Ook al wordt het door veel instanties aangeraden dit soort producten in grote hoeveelheden te eten; het is niet voor niets dat er dagelijks 150 Nederlanders bijkomen met de diagnose diabetes type 2. We krijgen te veel ongezonde, snelle koolhydraten binnen.
#4 “Mag ik dan helemaal geen koolhydraten meer eten?”
Jawel, zeker wel! Anders spreken we immers van een ketogeen dieet.
Het is belangrijk om de juiste bronnen van koolhydraten te kiezen en alle “ziekmakende” producten te vermijden. Je hoeft hiervoor dus niet in ketose terecht te komen. Maar het kan zeker lonen om andere keuzes te maken wat je op de kassaband legt.
Enkele voorbeelden van gezonde (langzame) koolhydraatbronnen:
#5 Vet is NIET je vijand
Suikerziekte ontstaat niet doordat je door de jaren heen teveel gezonde vetten hebt gegeten zoals in avocado’s, eieren en noten. Toch hebben veel mensen nog steeds het idee dat vet de grote boeman is.
Niets is minder waar. Dat bewijzen de onderzoeken naar het ketogeen dieet bij diabetes keihard. Het is daarom absoluut aan te raden om meer gezonde vetten te eten.
#6 Zorg voor voldoende eiwitten
Het ketogeen dieet zegt dat je moet oppassen met eiwitten. Ik zeg dat het juist verstandig is om voldoende eiwitten te eten.
Ja, een grote hoeveelheid eiwitten kunnen een lichte bloedglucosestijging veroorzaken.
Bij het keto dieet is dat een risico, omdat dit je uit ketose kan halen.
Maar als je liever een “normaal, gezond voedingspatroon” wilt hebben (zoals wat ik je leer met deze tips) dan kan ik eiwitten alleen maar aanraden.
Eiwitten hebben namelijk de kracht om je snel en lang verzadigd te laten voelen. Dus als je een maaltijd eet met veel eiwitten, heb je daarna minder snel trek.
Bovendien zijn eiwitten essentieel voor het behoud en herstel van je lichaam. Daarom eten sporters zo veel eiwitten, zodat ze snel kunnen herstellen voor hun volgende sportsessie.
#7 Houd je aan een ‘natuurlijk’ dieet
Eigenlijk kunnen we alles uit dit artikel samenvatten met deze tip.
Je kunt namelijk kiezen voor het ketogeen dieet bij diabetes, maar je kunt ook kiezen voor een algeheel gezond dieet. Dit is een dieet waarbij je vooral kiest voor producten die zo uit de natuur kunnen komen.
Dit houdt in een dieet rijk aan:
Zoals gezegd hoef je dus niet per se in van ketose te belanden om diabetes om te kunnen keren. Maak het niet te moeilijk voor jezelf en kies voor algeheel gezonde voeding!
Een ketogeen dieet is niet het beste bij diabetes type 2
Zoals je hebt kunnen lezen, mag je prima keto eten bij diabetes. Maar je zult het jezelf wel een stuk lastiger maken op de langere termijn omdat het een zeer ONPRAKTISCH eetpatroon is.
Het kan makkelijker en gezonder! En je kunt daarmee veel gezonde dingen bereiken bij bloedsuikerproblemen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: volg jij een ketogeen dieet bij diabetes type 2? Is keto makkelijk of moeilijk vol te houden? Laat hieronder een reactie achter