Koolhydraatarme en Suikervrije Bananenbrood (Recept met Amandelmeel)

Koolhydraatarme Recepten

okt 27
Koolhydraatarme en Suikervrije Bananenbrood (Recept met Amandelmeel)

Ben jij een echte zoetekauw, maar ben je op dieet of heb je diabetes? Dan raad ik je geen zoete recepten aan.

Wanneer je aan bananenbrood denkt dan denk je aan een zoete lekkernij, en dat klopt ook. De basis van een banenbrood bestaat uit meel, suiker en bananen.

Allemaal producten die niet ideaal zijn als je wilt afvallen of je diabetes onder controle wilt houden. Gelukkig heb ik de oplossing.

In dit recept leer je precies hoe je koolhydraatarme bananenbrood zonder suiker maakt. Deze past gelukkig wel in een koolhydraatarm eetpatroon. Zo hoef je geen afscheid te nemen van je zoete broodmaaltijd. 

More...

Bananenbrood wordt ook wel bananencake genoemd. Ik hoor je al denken, cake is niet gezond dus zou bananencake dan wel gezond zijn. Nee zoals het woord zegt bestaat een bananencake of bananenbrood voornamelijk uit ongezonde ingrediënten, net als een normale cake doet.

Waarom is bananen brood over het algemeen niet 'gezond'?

  • De meeste soorten bestaan uit tarwemeel wat heel veel koolhydraten per 100 gram bevat.  
  • De hoeveelheid vezels dat bananenbrood bevat is erg laag. Vezels zorgen er juist voor dat de koolhydraten niet snel worden opgenomen en daardoor je bloedsuiker stabiel blijft. Idealiter heb je dus zoveel mogelijk vezels in een product. 
  •  Er worden ladingen suiker aan het recept toegevoegd. 

Eigenlijk allemaal ingrediënten die je niet wilt eten als je wilt afvallen of diabetes hebt. Er wordt ook nog wel eens speltmeel gebruikt, maar ook dat is niet aan te raden als je gewicht wilt verliezen of je bloedsuiker onder controle wilt houden, 

Hoe het wel moet...

Het bananenbrood recept hieronder is koolhydraatarm en zonder suiker. Dat betekent dat er geen gewone meel of suiker gebruikt wordt. In plaats daarvan gebruik ik:

  • Amandelmeel  als meelvervanger
  • Erythritolpoeder als suikervervanger

Tevens zijn bananen van zichzelf al zoet, dus is er weinig voor nodig om dit brood aan te zoeten. 

Mocht je niet van amandelmeel houden, dan kun je ook kokosmeel of havermout (havermeel) gebruiken. Er worden aan veel banenbroden ook dadels toegevoegd. Je zou denken dat dadels gezond zijn want dit zijn 'natuurlijke' suikers, maar helaas geldt dat voor je lichaam niet zo. Of je nu tafelsuiker of een dadel eet, beide worden door het lichaam makkelijk en snel opgenomen en zorgen voor een bloedsuikerpiek. Ook dadels kun je dus beter van je lijstje afhalen. 

Andere ingrediënten die lekker zijn om toe te voegen zijn:

  • Blauwe bessen / bosbessen
  • Stukjes appel
  • Pure chocolade (minimaal 75%)
  • Noten
  • Kokosschilfers

Deze koolhydraatarme bananenbrood kun je ongeveer 5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. 

De foto's en het recept van het koolhydraatarme bananenbrood

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme bananenbrood. 

bananenbrood gezond

Niet alleen hebben wij een recept voor suikervrije bananenbrood, maar ook een recept voor koolhydraatarme muffins

Deze kun je net als het bananenbrood tijdens het ontbijt of als tussendoortje eten. Beide recepten zijn heerlijk als je om je bloedsuiker of gewicht wilt denken. 

Zoek je meer koolhydraatarme toetjes naast deze suikervrije mueslirepen? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

bananenbrood recept
Koolhydraatarme en Suikervrije Bananenbrood (Recept met Amandelmeel)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme en Suikervrije Bananenbrood (Recept met Amandelmeel)

Koolhydraatarme en Suikervrije Bananenbrood (Recept met Amandelmeel)

Ben je een zoetekauw en zoek je een gezond bananenbrood recept? Dit heerlijke bananenbrood is zowel koolhydraatarm als suikervrij.
4.63 van 8 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: dessert, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Trefwoord: Koolhydraatarme bananenbrood, Suikervrije bananenbrood
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 8
Calorieën: 159kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 150 gram amandelmeel
  • 2 kleine bananen - geprakt
  • 3 grote eieren
  • 30 gram roomboter - gesmolten
  • 25 gram erythritol poeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 30 gram walnoten - gehakt

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Gebruik een mixer om de eieren, bananen en gesmolten roomboter te mengen tot een glad beslag.
  • Meng in een andere kom de droge ingrediënten (behalve de walnoten) en voeg de natte ingrediënten vervolgens toe. Meng het geheel goed samen.
  • Voeg â…” van de walnoten toe en meng dit door het beslag. Zet de rest opzij.
  • Gebruik bakpapier of vet een kleine rechthoekige bakvorm in (18x9cm) en en vul deze met het beslag. Verdeel daarna de overgebleven walnoten over de bovenkant.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 35 minuten gaar. Controleer of hij gaar is na 30 minuten door een mes of sateprikker in het midden van het brood te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is hij klaar. Komt de prikker er niet schoon uit, maar is bovenkant wel al bruin? Dek het brood dan af met aluminiumfolie en doe hem de resterende minuten terug in de oven.
  • Laat het bananenbrood goed afkoelen voordat je deze in plakjes snijdt.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 159kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 5g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 9mg | Zout: 41mg | Kalium: 17mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 94IU | Calcium: 53mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Caroline van Willigen de Graag schreef:

    Ik heb jullie bananenbrood al heel vaak gemaakt en vind het heerlijk. Ik vraag me wel af hoeveel sneetjes jullie uit het brood halen. Dit ivm de hoeveelheid calorieën per snee.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag! Bovenaan het recept (in het blauwe hok) staat ‘8 porties’. Daarmee bedoelen we 8 sneetjes 🙂

  • Marco Kerssens schreef:

    Hi ik heb het bananenbrood gemaakt en smaakt erg lekker. Dank je voor het gezond maar vooral heerlijke recept. Heb alleen de vraag hoe lang is dit houdbaar? Gr. Marco

  • Sue schreef:

    Hoi, gezien het feit dat het om brood gaat, en de banaantjes al zoetigheid geven en ik absoluut geen zoetekauw ben, kan ik de zoetstof ook gewoon weglaten? En moet ik dan iets veranderen aan de hoeveelheid meel? Groetjes, Sue

    • Marloes Schuurman schreef:

      Goede vraag. Je kunt de zoetstof gewoon weglaten zonder voor de rest iets aan de passen aan het recept 🙂

  • Liesbeth Veijer schreef:

    Kan het amandelmeel door dezelfde hoeveelheid havermeel vervangen worden?

  • Ik wil graag vermelden dat alleen vervangen door kokosmeel dan wel 1/4 van de Amandelmeel moet zijn of bv gedeelte van het Amandelmeel ik heb
    50 Gr Amandelmeel gebruikt en ipv
    100 Amandelmeel 25 Gr kokosmeel dan is het goed anders met alleen kokosmeel wordt het veel te droog want dat neemt veel vocht op!!
    Ik doe het vaak zo en dat lukt prima hoor.
    En ik haal er 14 sneetjes uit dus iets minder kh per sneetje dank voor de lekkere recepten ik gebruik overigens ook Stevia suiker maar altijd proeven veel minder wij zijn niet meer van echt zoet.

  • Epie de Groot schreef:

    Hij is heerlijk! Ik heb alleen i.p.v. 100 gram erythritol voor een dubbel brood 60 gram gebruikt. Ik merk dat ik van minder zoet houd dan jij Marloes. Ik kan er 16 ruime plakken uitsnijden.
    Bedankt voor het recept. De lekkerste!

  • M.van Mierlo schreef:

    Heb net het Kookboek Diabetes omkeren methode gekocht, hele lekkere recepten, maar alles is behoorlijk calorierijk, misschien dat je insuline rustiger wordt en daardoor je suikerwaarde beter maar je zal er niet van afvallen.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ik ben bang dat dit niet waar is. Zo werkt afvalle niet. Afvallen is een kwestie van GEZONDE maaltijden eten en niet meer eten dan je caloriebehoefte. Je moet dus – om het echt goed te doen – je caloriebehoefte bijhouden. Daarnaast zullen onze maaltijden je veel meer vullen dan caloriearme maaltijden. Hierdoor ga je op een dag minder eten en val je ook af. We kennen niemand die met onze boeken gewicht is aangekomen. Iedereen valt af.

    • Epie de Groot schreef:

      Beste M. Van Mierlo, ik ben sinds 1 januari 2020 ruim 20 kg afgevallen met dit eetpatroon en medicijnvrij. Het werkt echt!

  • Share via
    >