Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)

Diner

dec 01
Hou je van echte Hollandse gerechten? In dit gezonde recept leer je hoe je een koolhydraatarme stamppot boerenkool maakt.
Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)
Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)

Als je een gerecht zou moeten noemen dat echt een Hollands gerecht is dan kom je al snel uit bij stamppot boerenkool. Deze Hollandse klassieker wordt in de winter toch wel bijna elke week gegeten.

Maar wat nu als je een koolhydraatarm dieet volgt omdat je wilt afvallen of je diabetes onder controle wilt houden? Dan zijn aardappelen verre van verstandig om te eten. 

Betekent dit gelijk dat je het gerecht uit je hoofd kunt zetten? Nee gelukkig niet. In het Gezonde recept hieronder leer je namelijk hoe je een koolhydraatarme boerenkool stamppot maakt op basis van witte bonen. En geloof mij, hij is net zo lekker. 

More...

Wat de meeste Nederlanders toch wel het lastigst vinden aan het koolhydraatarme eetpatroon, is het missen van brood en aardappels. Dit zijn toch wel de basisproducten binnen de Nederlandse keuken. 

Gelukkig komen er steeds meer producten uit die binnen dit eetpatroon passen. Zo is er tegenwoordig koolhydraatarm brood en zijn er koolhydraatarme crackers  te vinden. Maar met de koolhydraatarme aardappel wil het nog niet echt lukken helaas. 

Nu wordt de aardappel vaak vervangen door knolselderij, pastinaak of bloemkool. Allemaal gezonde producten, maar toch hebben ze een hele andere smaak of consistentie dan de aardappel. 

Gelukkig zijn daar de witte bonen in het leven geroepen. Ze hebben net als aardappel geen sterke smaak (wat knolselderij en pastinaak wel hebben) en zijn qua consistentie redelijk gelijk aan de aardappel. Dat kun je van bloemkool niet zeggen.

Ik hoor je denken: "Als de bonen zoveel weg hebben van de aardappel, waarom dan niet gewoon de aardappel?"

Omdat peulvruchten (waaronder witte bonen) wel vele malen gezonder zijn dan aardappels. Ze bevatten per 100 gram:

  • Minder koolhydraten
  • Veel meer vezels
Dat maakt ze uitermate geschikt voor diabeten en mensen die wat kilo's willen verliezen. 

En mocht je nu denken dat zoete aardappel als ingrediënt ook een goede vervanger is voor de gewone aardappel...

...dan heb je het mis. Zoete aardappel mag meer vezels bevatten, maar bevat ook meer koolhydraten per 100 gram. In verhouding zijn ze daarom bijna gelijk aan elkaar. 

Tevens is aan dit recept een beetje wortel toegevoegd zodat de boerenkool ook een licht zoete smaak krijgt. 

Genoeg over deze gezonde variant van de boerenkool. Hieronder lees je hoe deze koolhydraatarme boerenkool stamppot precies maakt. 

Tip!

Wil je de koolhydraatarme boerenkool stamppot graag bewaren, dan kun je het gerecht gewoon invriezen. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme boerenkool stamppot zonder aardappelen

Deze boerenkool stamppot is met spekjes maar hou je erg van vlees, dan kun je natuurlijk ook nog gehakt of een rookworst toevoegen. En mocht je vegetarisch zijn dan kun je het recept gewoon zonder vlees eten.

De verhouding witte bonen met boerenkool is eigenlijk gelijk aan de verhouding die je normaal met aardappelen gebruikt. 

stamppot boerenkool maken

Ben je helemaal gek op Hollandse stampotten? Misschien is onze koolhydraatarme hutspot dan ook iets voor jou. Klik hier om naar het recept te gaan

Zoek je een bundel van koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen

stamppot boerenkool met spekjes
Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)

Koolhydraatarme Boerenkool Stamppot (Recept met Spekjes)

Hou je van echte Hollandse gerechten? In dit gezonde recept leer je hoe je een koolhydraatarme stamppot boerenkool maakt.
4.20 van 5 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Hollands, Nederlands
Trefwoord: Boerenkool, Koolhydraatarme boerenkool
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2
Calorieën: 622kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 400 gram witte bonen - afgespoeld
  • 300 gram verse boerenkool
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 winterwortel - geraspt
  • 250 gram champignons - in kwartjes gesneden
  • 20 gram roomboter
  • Peper en zout - - naar smaak

Zo maak je het:

  • Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Hier kook je de boerenkool later in.
  • Verhit 10 gram roomboter in een grote pan (zo groot dat je de boerenkool er straks bij moet kunnen stampen) en voeg de bonen toe en verwarm ze op laag vuur.
  • Kook ondertussen de boerenkool samen met de geraspte wortel gedurende 10 tot 15 minuten en zet een koekenpan op het vuur en bak de spekblokjes op middelhoog vuur tot ze knapperig worden. Zet het vuur lager en voeg dan de champignons toe.
  • Pureer de witte bonen met een aardappelstamper tot een grove puree.
  • Giet de boerenkool en wortel af en laat goed uitlekken in het vergiet. Anders wordt de stamppot boerenkool snel te nat. Doe ze vervolgens in de pan met de witte bonenpuree. Voeg ook de laatste 10 gram roomboter toe.
  • Stamp de boerenkool goed door de bonenpuree en meng met een vork de spekblokjes samen met het vrijgekomen vet en de champignon door de boerenkool stamppot. Breng op smaak met peper en zout.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 622kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwitten: 31g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 12g | Cholesterol: 55mg | Zout: 497mg | Kalium: 2239mg | Vezels: 12g | Suiker: 5g | Vitamine A: 20330IU | Vitamine C: 184mg | Calcium: 381mg | Ijzer: 9mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Peter schreef:

    Deze vandaag gemaakt. Was aangenaam verrast, best lekkere combi.
    2u na eten geen piek, 5.7mmol/l

    Met tips van deze site zelf onder controle gekregen. Half december 20.1, nu standaard onder de 6. Al van 2x 500mg metformine naar 1x gegaan, en komende maand na HbA1C controle geen medicatie meer wanneer deze weer normaal is.

  • Cisca schreef:

    Heerlijke stamppot tijdens deze natte koude dagen:) Ik ben een goeie kok, maar deze combinatie was ik niet op gekomen! Complimenten!!

  • Clementina schreef:

    Hallo,
    De witte bonen die in het recept genoemd worden zijn dat voorgekookte uit pot/blik?
    Hier in Griekenland hebben ze alleen rauwe (verse) witte bonen die nog gekookt moeten worden ! kan ik die ook gewoon voor de stamppot gebruiken?

    bij voorbaat dank!

    • Marloes Schuurman schreef:

      Ja! Dat zijn gewoon de voorgekookte.

      Je mag uiteraard ook gewoon je eigen witte bonen koken. Dat is vaak wel veel lekkerder. Maar ook meer moeite.

  • Anton schreef:

    Scheutje azijn op laatst er door, zoveel lekkerder

  • yemmer schreef:

    Hoezo kha? 63 gr per portie!

    • Ben Kuiper schreef:

      Kha heeft bij ons niet puur te maken met de koolhydraten maar ook met de vezels. Maar als jij het echt kha wilt maken, kun je het ook met bloemkool maken, dan is het een stuk minder (maar ook minder lekker).

    • Anna schreef:

      Klopt met mijn ervaring met glucose sensor, de glucosepiek na witte bonen doet nauwelijks onder voor die na aardappelen. Helaas..

      • Marloes Schuurman schreef:

        Het probleem is dat jij denkt dat een glucose piek iets zegt. Je verwart korte termijn metingen voor de lange termijn effecten die producten in het lichaam hebben. Op geen enkel vlak zijn bonen met aardappelen te vergelijken. Bonen zijn misschien wel de gezondste koolhydraatbron op aarde als je de hoeveelheid vezels en antioxidanten meeneemt. Van aardappel kan dat niet gezegd worden.

        Gezond eten wordt niet bepaald door ‘de glucose piek’ nadat je het hebt gegeten. Anders kon je elke dag frikandellen eten bij de snackbar om te hoek. Daar zal je bloedsuiker nauwelijks van stijgen maar geloof mij, het is niet heel gezond 🙂

  • >
    Send this to a friend