Gezonde Koolhydraatarme Hutspot (Recept met Bloemkool)

Diner

okt 02
Heb je zin in een Hollandse hutspot, maar eet je koolhydraatarm? Dan is dit gezonde recept zonder aardappelen iets voor jou.
Koolhydraatarme Stamppot Hutspot (Recept met Bloemkool)
Koolhydraatarme Stamppot Hutspot (Recept met Bloemkool)

Een echte Hollandse klassieke maaltijd is toch wel de hutspot. 

Het probleem is alleen dat de normale hutspot niet koolhydraatarm is. Betekent dit dat je nooit meer hutspot kunt eten?

Nee zeker niet. 

Ben jij op zoek naar een koolhydraatarme hutspot? Lees dan het recept hieronder. Hierin leer ik je hoe je een gezonde hutspot zelf kunt maken zonder aardappelen.

More...

ik vind het persoonlijk één van de lekkerste stamppotten die je kunt eten. De combinatie van wortel en ui maakt het gerecht smaakvol en dat is heel wat voor de Nederlandse keuken;)

Nu wordt de hutspot normaal gesproken gemaakt met aardappelen. Iets wat niet thuishoort in het koolhydraatarme eetpatroon.

Aardappelen bevatten teveel koolhydraten en te weinig vezels. Hierdoor zal je bloedsuiker snel stijgen wanneer je deze maaltijd eet. Daarnaast eet de gemiddelde Nederlander een flinke hoeveelheid aardappels. Dus het aantal koolhydraten dat je met één maaltijd binnenkrijgt is ook nog eens hoog. 

Om die reden horen ze niet thuis in een koolhydraatarm/vezelrijk eetpatroon. 

Nu zijn er gelukkig verschillende manieren om de aardappels te vervangen in de stamppot. Zo is er voor ieder wat wils. 

De vervangers bevatten minder koolhydraten en/of meer vezels. 

Je kunt dan kiezen voor:

  • Knolselderij
  • Wortelpeterselie
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Witte bonen
  • Bloemkool

Dit zijn stuk voor stuk gezonde vervangers omdat ze weinig koolhydraten bevatten en veel vezels.  Om deze reden zorgen ze niet voor een hoge bloedsuikerpiek zoals aardappels wel doen.

Vraag jij je af waarom zoete aardappel niet in dat rijtje staat? Dat komt omdat zoete aardappel niet per se een gezondere keuze is als je diabetes hebt. Zoete aardappel mag dan meer vezels bevatten, maar het bevat ook meer koolhydraten. 

In het recept hieronder heb ik gebruikt gemaakt van bloemkool. Bloemkool is neutraal van smaak en is om die reden geschikt voor in een stamppot. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme hutspot

hutspot koolhydraatarm met bloemkool

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme hutspot.

koolhydraatarme hutspot met knolselderij

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme hutspot? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

Koolhydraatarme Stamppot Hutspot (Recept met Bloemkool)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Stamppot Hutspot (Recept met Bloemkool)

Koolhydraatarme Stamppot Hutspot (Recept met Bloemkool)

Heb je zin in een Hollandse hutspot, maar eet je koolhydraatarm? Dan is dit gezonde recept zonder aardappelen iets voor jou.
4.67 van 3 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Hutspot, Koolhydraatarme Hutspot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 porties
Calorieën: 189kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 300 gram wortels - in klein blokjes gesneden
  • 200 gram uien - grof gesneden
  • 600 gram bloemkoolroosjes
  • 1 groente bouillonblokje
  • 75 ml verse room
  • 2 klonten roomboter
  • 1 rookworst - naar keuze
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  • Verhit twee pannen met water op middelhoog vuur. Breek het bouillonblokje door de helft en doe in elke pan een deel. Kook in 1 pan de bloemkoolroosjes en in de andere pan de wortels in 10 tot 15 minuten beetgaar.
  • Verhit ondertussen een klont roomboter (van ongeveer 15 gram) in een koekenpan. Voeg de uien toe zodra de roomboter lichtbruin van kleur is. Bak de de uien in 10 minuten goudbruin op laag vuur.
  • Giet het water van beide pannen af. Laat de groente gedurende 3 minuten uitdampen in de pan. Zo voorkom je dat de stappot zompig wordt.
  • Verwarm ondertussen een kleine steelpan op laag vuur met de overige roomboter en de verse room. Het is niet de bedoeling dat het kookt.
  • Stamp de bloemkool en wortels samen met het roommengsel en breng op smaak met peper en zout. Voeg de uien toe en roer het tot een grof mengsel. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de instructies.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 189kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 5g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 37mg | Zout: 144mg | Kalium: 776mg | Vezels: 6g | Suiker: 9g | Vitamine A: 12930IU | Vitamine C: 80mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Ziet er goed uit ben sindsdien paar maanden bezig met anders eten dus dank voor deze nieuwe recepten

  • Share via
    >
    Send this to a friend