Ben je gek op een hartige snack?
Maar eet je koolhydraatarm of heb je diabetes type 2? Dan zijn de standaard hartige snacks uit de supermarkt niet aan te raden.
In het recept hieronder leer je hoe je koolhydraatarme groente chips maakt. Je bereidt ze in de oven dus ze zijn ook nog eens caloriearm en gezond.
More...
Het meest lastige van een koolhydraatarm eetpatroon is toch wel het missen van producten zoals snoep, chocolade en chips.
Chips is normaal gesproken gemaakt van aardappelen. En aardappelen passen niet binnen het koolhydraatarme eetpatroon. De glycemische index en lading van aardappelen is te hoog. Wil je meer weten over waarom aardappelen niet gezond zijn als je diabetes hebt? Klik dan hier.
Daarnaast wordt chips over het algemeen gefrituurd in zonnebloemolie. Frituren op zichzelf is al een ongezond proces. Er ontstaan kankerverwekkende bijproducten tijdens dit proces. Daarnaast bevat zonnebloemolie erg veel ontstekingsbevorderende (omega 6) vetten. Er is letterlijk geen ongezondere manier om eten te bereiden.
Dus komen we bij het punt: 'Hoe maak je een gezonde koolhydraatarme snack (zoals chips) als aardappelen en frituren beide niet aan te raden zijn?'
De aardappels kun je vervangen door een gezondere groente. Hierbij moet je denken aan pastinaak, knolselderij, rode bieten, courgette en wortel. En in plaats van de koolhydraatarme chips te frituren kun je ze bereiden in de oven. Op deze manier heb je niet alleen een koolhydraatarme, maar ook een caloriearme snack.
Wil je koolhydraatarme chips kopen? Helaas zijn er maar weinig koolhydraatarme chips varianten bij supermarkten als de Jumbo, AH, Plus en Lidl verkrijgbaar.
Maar mocht je er naar op zoek zijn, dan moet je specifiek zoeken naar groente chips. Deze zijn over het algemeen koolhydraatarm.
Het enige verschil is dat ze vaak gefrituurd zijn in zonnebloemolie. Dus als je ze nog gezonder wilt, dan raad ik je aan de chips zelf te maken.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme chips
Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme chips.
In dit koolhydraatarme chips recept gebruik ik enkel zout, maar hou je van kruiden dan kun je ook tijm, oregano, rozemarijn, paprikapoeder of kerriepoeder gebruiken. Voeg dit naar eigen smaak toe. Ben je gek op kaas? Dan kun je er geraspte kaas overheen strooien.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme chips? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Om het nog lekkerder te maken, kun je deze koolhydraatarme chips dippen in sauzen uit ons suikervrije sauzenboek.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Pinterest116
- Email16
- Facebook Messenger
- 133keer gedeeld
Koolhydraatarme Chips uit de Oven (Gezond Recept)
Ingrediënten:
- 2 middelgrote ongekookte rode bieten (160 gram) - geschild en in dunne plakjes gesneden
- 0.5 zoete aardappel (100 gram) - geschild en in dunne plakjes gesneden
- 4 grote wortelpeterselie (400 gram) - geschild en in dunne plakjes gesneden
- 2 middelgrote wortels (200 gram) - geschild en in dunne plakjes gesneden
- 0,5 theelepel zout
- 4 eetlepels kokosolie - of olijfolie
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 195 graden Celsius.
- Je kunt de groente het beste snijden met een mandoline en anders heel dun met een mes).
- Doe de wortel, peterseliewortel en zoete aardappel in een kom en de rode bieten in een aparte kom (in verband met verkleuring).
- Meng beide kommen groente met olie en leg ze daarna op de bakplaat en bestrooi ze met een snufje zout.
- Bak de groente chips gedurende 25-35 minuten (afhankelijk van de sterkte van de oven) totdat de chips krokant is. Roteer de chips ook 3-4 keer tijdens het bakken.
- Laat de groentechips afkoelen tot kamertemperatuur en geniet ervan!