Koolhydraatarme Jus Zonder Vlees (Gezond & Lekker Recept)

Diner

sep 13
Jus maken met een pakje of zakje is niet gezond. In dit recept leer je hoe je zelf koolhydraatarme jus maakt op basis van boter en bouillon.
Koolhydraatarme Jus Zonder Vlees (Gezond & Lekker Recept)
Koolhydraatarme Jus Zonder Vlees (Gezond & Lekker Recept)

Jus maken kan erg lastig zijn. Normaal gesproken maak je jus van de vleessappen in combinatie met wat boter. Dat zorgt voor een heerlijk hartige jus. 

Maar wat nu al je geen vlees gebruikt of je vlees verwerkt zit in een gerecht? 

In het recept hieronder leer ik je hoe je een koolhydraatarme jus maakt zonder vlees. Deze jus is op basis van boter en bouillon. Hij kan wat licht zijn van kleur zijn (afhangend van welke bouillon je gebruikt), maar de smaak is er niet minder lekker om. 

More...

Jus kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen in pakjes en zakjes. Het gaat dan om een juspoeder die je aanlengt met water. Lekker makkelijk zou je zeggen.

Dat klopt, maar het is helaas niet bepaald gezond en past absoluut niet binnen het koolhydraatarme eetpatroon.

Deze poeders zijn op basis van tarwemeel, palmolie, zout gemodificeerd zetmeel en aardappelzetmeel. 

En alsof dat nog niet genoeg koolhydraten waren wordt er vaak ook gekarameliseerde suiker aan toegevoegd. Mocht je mij niet geloven? Hieronder zal ik een foto toevoegen van Ć©Ć©n van die juspoeders die je gewoon bij de AH, Jumbo of de Lidl kunt kopen. 

Het gekke is dat jus normaal gesproken uit vleessappen en vet (roomboter) bestaat en daarom ideaal is als je diabetes hebt of het koolhydraatarme dieet volgt wanneer je wilt afvallen. Maar dat kan ik helaas niet van de kant-en-klare juspoeder zeggen. 

  • Gelukkig leer je in dit recept je eigen jus maken zonder pakje, zonder vlees en zonder ongezonde koolhydraten. Drie vliegen in Ć©Ć©n klap. 

Om de jus te binden wordt vaak bloem gebruikt, maar dat is niet ideaal als je diabetes hebt. Daarom gebruik ik in dit recept Johannesbroodpitmeel of xanthaangom om de jus in te dikken aangezien deze wel koolhydraatarm zijn. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme jus

Je kunt deze jus bij heel veel gerechten eten. Juist omdat je zo makkelijk kunt afwisselen met de bouillon smaak. En hij is vegetarisch mocht je voor groentebouillon kiezen. 

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme jus.

Koolhydraatarme Jus Zonder Vlees (Gezond & Lekker Recept)

Zoek je naast deze koolhydraatarme jus naar een heerlijke Hollandse saus voor bij je gerechten? Misschien is dit koolhydraatarme kaassaus recept dan iets voor jou. Klik hier om naar het recept te gaan. 

Zoek je nog meer koolhydraatarme en suikervrije sauzen? Neem dan eens een kijkje in ons Sauzenboek.

jus maken zonder vlees
jus maken

Vind je dit recept lekker? Klik op Ć©Ć©n van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Jus Zonder Vlees (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Jus Zonder Vlees (Gezond & Lekker Recept)

Jus maken met een pakje of zakje is niet gezond. In dit recept leer je hoe je zelf koolhydraatarme jus maakt op basis van boter en bouillon.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Frans
Trefwoord: Jus zonder vlees maken, Koolhydraatarme Jus
Voorbereidingstijd: 1 minuut
Bereidingstijd: 4 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Servings: 3 personen
Calorieƫn: 154kcal
Author: Marloes Schuurman

Ingrediƫnten:

  • 60 gram roomboter - op kamertemperatuur
  • 480 ml bouillon naar keuze - (groente, rund of kip)
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel xanthaangom of Johannesbroodpitmeel
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

  • Voeg alle ingrediĆ«nten toe aan een kleine pan en klop met een garde tot de xanthaangom is opgenomen. Er kunnen nog een paar klontjes aan de bovenkant zitten, maar die zullen oplossen zodra je het mengsel verhit.
  • Zet het fornuis aan op middelhoog vuur. Breng de jus aan de kook en blijf nog een minuut goed roeren. Haal de jus van het fornuis en dien het heet op.

Voedingswaarden per portie:

Calorieƫn: 154kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwitten: 1g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 43mg | Zout: 793mg | Kalium: 10mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 841IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 6mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend