Koolhydraatarme Kaassaus Zonder Bloem (Gezond & Lekker Recept)

Diner

jul 18
Hou jij van sausjes bij je avondmaal? In dit recept leer je hoe je een koolhydraatarme kaassaus maakt met room. Lekker voor bij de bloemkool.
Koolhydraatarme Kaassaus Zonder Bloem (Gezond & Lekker Recept)
Koolhydraatarme Kaassaus Zonder Bloem (Gezond & Lekker Recept)

Ben je gek op de Hollandse sausjes die je over je bloemkool of broccoli schenkt? Dan is dit recept echt iets voor jou. 

Er zijn natuurlijk verschillende soorten sausjes die je over je groente kunt doen, maar de favoriet is toch wel de kaassaus (de enige echte bloemkoolsaus).  

Helaas zijn de kant- en klare sausjes die je in de supermarkt kunt kopen niet ideaal. Waarom dat zo is, lees je hieronder. 

More...

Als jij een echte Hollander bent, dan kan de kaassaus je niet ontgaan zijn. Het AVG'tje (aadrappel, vlees en groente gerecht) is over het algemeen het gerecht wat in de Nederlandse keuken het meest gegeten wordt. 

Om de groente vervolgens iets smaakvoller te maken, worden er vaak sausjes gebruikt. En terecht, want die groente zijn van zichzelf niet zo smaakvol. 

Pas op

Helaas bevatten de meeste standaard groente sausjes veel koolhydraten. Je kunt ze in de supermarkt zoals de Jumbo, Ah en Lidl kant-en-klaar kopen. Je kunt ze ook in poedervorm kopen en dan hoef je alleen nog maar water of melk toe te voegen. Beide zijn vaak niet ideaal omdat ze vaak bloem, meel of suiker bevatten. Vaak bestaat de poedervariant voor de helft uit zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat die snel door het lichaam opgenomen wordt en dus voor een flinke bloedsuikerpiek kan zorgen. Dat wil je nu net vermijden als je diabetes hebt. 

En het is ook totaal onnodig aangezien je dit soort sausjes heel goed zelf kunt maken zonder bloem en andere gekke meelsoorten. Je hebt eigenlijk alleen roomboter, kaas en room nodig om een heerlijke kaassaus te kunnen maken. Al die ongezonde toevoegingen zijn nergens voor nodig.  

Je kunt zelf kiezen welke kaassoort je gebruikt. In dit recept maak ik gebruik van verse cheddar omdat deze kaas goed smelt en heel smaakvol is.  Maar je kunt elke andere kaassoort gebruiken. 

Bovendien gebruik ik weinig kruiden in dit basisrecept, maar mocht je gek zijn op kruiden voeg deze dan vooral toe. Denk dan aan:

  • Uienpoeder
  • Knoflookpoeder
  • Cayennepeper
  • Paprikapoeder

Deze kaassaus hoef je natuurlijk niet alleen voor groente gebruiken, maar kun je ook als dip gebruiken. Ideaal voor bij de koolhydraatarme friet bijvoorbeeld. Of een kaassaus voor over de koolhydraatarme pasta.  

De foto's en het recept van de koolhydraatarme kaassaus

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme kaassaus.

Koolhydraatarme Kaassaus Zonder Bloem (Gezond & Lekker Recept)

Ben je meer van de Aziatische wokgerechten? Dan is deze suikervrije en koolhydraatarme woksaus misschien iets voor jou. Klik hier om naar het recept te gaan

Zoek je nog meer koolhydraatarme en suikervrije sauzen? Neem dan eens een kijkje in ons Sauzenboek.

kaassaus bloemkool
kaassaus maken

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Kaassaus Zonder Bloem (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Kaassaus Zonder Bloem (Gezond & Lekker Recept)

Hou jij van sausjes bij je avondmaal? In dit recept leer je hoe je een koolhydraatarme kaassaus maakt met room. Lekker voor bij de bloemkool.
3 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Trefwoord: Kaassaus, Koolhydraatarme kaassaus
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4
Calorieën: 217kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 60 ml slagroom
  • 30 gram roomboter - ongezouten
  • 60 gram roomkaas of geitenkaas
  • 60 gram verse cheddar kaas of andere kaas naar smaak - geraspt
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels water of room - indien verdunnen nodig is
  • Optioneel: kruiden en specerijen naar smaak

Zo maak je het:

  • Doe de room en boter in een kleine sauspan en verwarm zachtjes tot beide gesmolten zijn.
  • Meng de geraspte cheddar kaas (of een andere kaas naar keuze) en de roomkaas door het mengsel. Roer tot het gesmolten is en breng aan de kook. Zodra je bubbels ziet, haal je het van het vuur.
  • Meng tot een glad en romig geheel. Als je de voorkeur geeft aan een dikkere saus, kook dan nog 3 tot 5 minuten door, maar blijf goed roeren. Als het te dik is, voeg dan een scheutje water of room toe.
  • Serveer over gestoomde groenten, vis en vlees.
  • Let op: als je niet het hele recept kunt gebruiken, maak dan maar één portie. De saus moet onmiddellijk worden gegeten of op kamertemperatuur worden bewaard voor het serveren.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 217kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 5g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 69mg | Zout: 201mg | Kalium: 48mg | Suiker: 1g | Vitamine A: 760IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 134mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Piet schreef:

    Heel lekker maar loodzwaar.

  • Helena schreef:

    Ik heb voor het eerst alleen kokosmelk en kaas gebruikt. In de slowcooker opgewarmd en langzaam de kaas er bij. Fantastisch gelukt.

  • Share via
    >