Koolhydraatarme Woksaus met Knoflook (Gezond Recept zonder Suiker)

Diner

mei 12
Wil je een woksaus maken zonder koolhydraten en suiker? Leer in dit recept hoe je een simpele en lekkere koolhydraatarme woksaus zelf maakt.
Koolhydraatarme Woksaus met Knoflook (Gezond Recept zonder Suiker)
Koolhydraatarme Woksaus met Knoflook (Gezond Recept zonder Suiker)

Woksauzen kunnen heel erg ongezond zijn. Ze bevatten vaak veel suiker en zout. Om die reden is het niet verstandig ze kant-en-klaar uit de supermarkt te kopen. 

In het recept hieronder leer je hoe je een woksaus maakt die zowel koolhydraatarm als suikervrij is. Om die reden is hij ideaal als je koolhydraatarm eet of diabetes type 2 hebt. 

More...

Het fijnste aan wokgerechten is toch wel dat ze snel klaar te maken zijn en dat je er in principe maar één pan voor nodig hebt. 

Helaas bevatten de meeste woksauzen uit de supermarkt teveel suiker en zout. Dan moet je denken aan wok sauzen zoals: teriyake, hoisin, zoet-zuur of ketjap. 

Je denkt dus dat je gezond bezig bent door een flink aantal groente te wokken, maar verpest dit eigenlijk door het toevoegen van een lading suiker en zout van de woksaus. 

Betekent dit dat je nooit meer kunt wokken? Gelukkig niet.

Als je een koolhydraatarme woksaus zelf maakt met de juiste ingrediënten, dan kun je hele gezonde gerechten bereiden. De woksaus van dit recept is op basis van tamari. Dat is een soja saus, maar bevat geen toegevoegde suikers.

Verder worden er alleen verse ingrediënten zoals knoflook, gember en chilivlokken gebruikt. Ook wordt er een bindmiddel gebruikt dat koolhydraatarm is. 

Deze woksaus zonder suiker kun je vervolgens toevoegen aan verschillende wokgerechten waarin je vis of vlees gebruikt. Denk dan aan garnalen of kip.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme woksaus

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme woksaus.

Koolhydraatarme Woksaus met Knoflook (Gezond Recept zonder Suiker)

Deze woksaus zonder suiker kun je met ontzettend veel gerechten combineren. Ideaal voor bij het diner. Verder kun je zelf natuurlijk allerlei kruiden toevoegen die je zelf lekker vindt. 

Zoek je meer koolhydraatarme en suikervrije sauzen? Neem dan eens een kijkje in ons Sauzenboek.

woksaus maken

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Woksaus met Knoflook (Gezond Recept zonder Suiker)

Koolhydraatarme Woksaus met Knoflook (Gezond Recept zonder Suiker)

Wil je een woksaus maken zonder koolhydraten en suiker? Leer in dit recept hoe je een simpele en lekkere koolhydraatarme woksaus zelf maakt.
4 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: koolhydraatarme woksaus, suikervrije woksaus, Woksaus
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 4 minuten
Totale tijd: 9 minuten
Porties: 4
Calorieën: 19kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 60 gram tamari
  • 1 knoflookteentje - fijngehakt
  • 1 theelepel gemberpasta
  • 0.5 theelepel rode chilivlokken - (naar eigen smaak)
  • 4 theelepels koolzaadolie
  • 1/4 theelepel xanthaangom of johannesbroodpitmeel

Zo maak je het:

  • Voeg in een kleine kom de tamari, knoflook, gemberpasta en rode chilivlokken toe.
  • Voeg in een aparte kleine kom de koolzaadolie toe. Los de xanthaangom of johannesbroodpitmeel op in de koolzaadolie en meng het met de tamarisaus.
  • Giet de roerbaksaus over je roerbakgerecht en meng 1 tot 2 minuten met het gerecht.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 19kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 2g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Trans Fat: 1g | Zout: 840mg | Kalium: 37mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 37IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 5mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Rianne schreef:

    Hoe zit het met de zoutgehalte van dit recept? Ik zie staan: zout: 840 mg. Is dit berekend in natrium (dus rond de 2 gram zout) of echt als zout, dus 0,84 gram zout?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Gaat hier puur om ‘zout’ in zijn geheel. 0,84 gram in een gerecht is prima hoor. Overtollig zout plas je toch uit 🙂

  • Annie Nieuwkerk schreef:

    Dag Marloes,

    De eerste vijf weken dat ik aan mijn dieet werk, zijn leuk en leerzaam. En ik heb veel resultaat behaald.
    ik ben fitter en en slaap de hele nacht door.
    Vijf weken terug was ik elke nacht minstens twee uur wakker.
    Door de goede nachtrust ben ik fitter en heb meer energie en ben minder moe op de dag.
    Mijn omschakeling begin ik ook te merken in mijn gewicht, ik ben 3 kilo kwijt.
    Ik heb de groente naar 300 gram per dag geprobeerd aan te houden.
    Ik heb dan geen trek meer in de avond, wat ik ook opmerk dat mijn moeilijkste momenten zijn is van 11.00 uur tot 12.00 uur.
    Door dan fruit of walnoten te nemen ben ik niet meer misselijk.
    Om 17.00 uur ben ik wel misselijk en als ik dan fruit neem, word dit niet minder en dan is het moeilijk om van ongezonde producten te nemen, wat kan ik nu nog nemen om dit tegen te gaan.

    Met vriendelijke groet,

    Annie Nieuwkerk.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedankt voor je bericht Annie. Maar dit is helaas niet de beste plek om dit soort dingen te bespreken. Kun je ons even een mailtje sturen? Dan helpen we je via de mail graag persoonlijk verder 🙂

  • Share via
    >