
Ben je gek op pindakaas en notenpasta's? Voor op brood of als dip? Dan is dit recept voor een gemengde notenpasta iets voor jou.
Normaal gesproken bevatten noten weinig suiker, en toch zit er in veel soorten notenpasta's suiker. Dat komt omdat ze er suiker aan toevoegen. Terwijl dit echt onnodig is.
Het recept hieronder bestaat uit een notenpasta zonder suiker. Hierdoor is hij koolhydraatarm en erg gezond. Maar geloof mij, de smaak is minstens zo lekker.
More...
Gelukkig komen er steeds meer soorten pindakaas en notenpasta's op de markt die geen toegevoegd suiker bevatten. Een aantal jaar terug bevatte bijna alle soorten nog toegevoegd suiker. Dit is erg zonde, want pindakaas heeft helemaal geen suiker nodig om op smaak te worden gebracht.
Niet alleen bevatten veel notenpasta's toegevoegd suiker, maar soms ook nog een ongezonde toegevoegde olie. Zo kom ik nog wel eens een pindakaassoort tegen dat zonnebloemolie of palmvet/olie bevat.
Helaas zit zowel zonnebloemolie als palmvet vol met omega 6 ontstekingsbevorderende vetzuren. Die wil je juist vermijden als je diabetes type 2 hebt.
Mocht je dus op zoek zijn naar een ongezoete notenpasta of pindakaas uit de supermarkt zoals de Jumbo, AH, Lidl, Plus of Ali die zonder toegevoegd suiker of ongezonde vetten is, kijk dan goed naar de ingrediënten. Die bestaan dan namelijk voor 100% uit pinda, of andere noten.
Dit gaat om varianten die je kunt kopen, maar van al deze problemen heb je geen last als je de notenpasta zelf maakt. Dan kun je zelf een koolhydraatarme notenpasta zonder suiker maken. Bovendien kun je zelf kiezen welke noten je wilt gebruiken. Kies dus vooral de noten die JIJ het lekkerst vindt. En mocht je een biologische notenpasta willen zorg er dan voor dat je noten biologisch geteeld zijn.
Het recept hieronder is gemaakt op basis van macadamia en cashewnoten. Maar je kunt dus andere noten kiezen mocht je dat willen. Welke heel goed binnen een notenpasta passen zijn:
De foto's en het recept van de suikervrije notenpasta


Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme en suikervrije notenpasta.


Deze suikervrije notenpasta is perfect te combineren met ons koolhydraatarme brood wat ik een tijdje geleden online hebben gezet. Klik hier om dit recept te bekijken.
Zo kun je toch elke ochtend of middag je broodje eten zonder je zorgen te maken over je bloedsuiker, gewicht of diabetes type 2. Ideaal toch?
Indien je meer Nederlandse gerechten wilt, kun je dit Hollandse kookboek van ons overwegen.

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Twitter7
- Pinterest22
- Email11
- Facebook Messenger
- 40keer gedeeld

Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta Zonder Suiker (Gezond Recept)
Ingrediënten:
- 225 gram macadamianoten - Ongebrand en ongezouten
- 75 gram cashewnoten - Ongebrand en ongezouten
- 2 eetlepels kokosolie - op kamertemperatuur
- 1/2 theelepel vanillepasta, vanille-extract of de zaden van 2 vanillebonen
- 2 eetlepels koolzaadolie of extra kokosolie
- 1/2 theelepel zout
Zo maak je het:
- Doe de macadamianoten, cashewnoten, kokosolie en vanillepasta in de keukenmachine. (Je kunt ook een sterke blender gebruiken).
- Meng de noten gedurende 5 minuten, stop tussendoor om de zijkanten één of twee keer naar beneden te schrapen, tot de notenboter glad en romig is.
- Voeg vervolgens de koolzaadolie of kokosolie en het zout toe. Meng tot een glad mengsel.
- Verwijder het mes en doe de notenboter in een glazen pot om te bewaren.
- Laat minstens 24 uur rusten voordat je het eet. Hierdoor kunnen de smaken en textuur zich volledig ontwikkelen. Bewaar op een koele, donkere en droge plaats. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de koelkast, omdat deze dan tot een paar maanden houdbaar is.