Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta Zonder Suiker (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Recepten

aug 18
Heb je zin in een notenpasta voor op brood of als dip? Dit recept bestaat uit een suikervrije notenpasta van macadamia en cashewnoten.
Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta (Gezond Recept Zonder Suiker)
Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta (Gezond Recept Zonder Suiker)

Ben je gek op pindakaas en notenpasta's? Voor op brood of als dip? Dan is dit recept voor een gemengde notenpasta iets voor jou. 

Normaal gesproken bevatten noten weinig suiker, en toch zit er in veel soorten notenpasta's suiker. Dat komt omdat ze er suiker aan toevoegen. Terwijl dit echt onnodig is. 

Het recept hieronder bestaat uit een notenpasta zonder suiker. Hierdoor is hij koolhydraatarm en erg gezond. Maar geloof mij, de smaak is minstens zo lekker. 

More...

Gelukkig komen er steeds meer soorten pindakaas en notenpasta's op de markt die geen toegevoegd suiker bevatten. Een aantal jaar terug bevatte bijna alle soorten nog toegevoegd suiker. Dit is erg zonde, want pindakaas heeft helemaal geen suiker nodig om op smaak te worden gebracht. 

Niet alleen bevatten veel notenpasta's toegevoegd suiker, maar soms ook nog een ongezonde toegevoegde olie. Zo kom ik nog wel eens een pindakaassoort tegen dat zonnebloemolie of palmvet/olie bevat. 

Helaas zit zowel zonnebloemolie als palmvet vol met omega 6 ontstekingsbevorderende vetzuren. Die wil je juist vermijden als je diabetes type 2 hebt.

Mocht je dus op zoek zijn naar een ongezoete notenpasta of pindakaas uit de supermarkt zoals de Jumbo, AH, Lidl, Plus of Ali die zonder toegevoegd suiker of ongezonde vetten is, kijk dan goed naar de ingrediënten. Die bestaan dan namelijk voor 100% uit pinda, of andere noten. 

  • Maar lees je iets van: dextrose, palmvet/olie, zonnebloemolie of arachideolie in de ingrediënten, dan wil je deze absoluut vermijden.

Dit gaat om varianten die je kunt kopen, maar van al deze problemen heb je geen last als je de notenpasta zelf maakt. Dan kun je zelf een koolhydraatarme notenpasta zonder suiker maken. Bovendien kun je zelf kiezen welke noten je wilt gebruiken. Kies dus vooral de noten die JIJ het lekkerst vindt. En mocht je een biologische notenpasta willen zorg er dan voor dat je noten biologisch geteeld zijn.  

Het recept hieronder is gemaakt op basis van macadamia en cashewnoten. Maar je kunt dus andere noten kiezen mocht je dat willen. Welke heel goed binnen een notenpasta passen zijn:

  • Amandelen
  • Pecannoten
  • Pinda's

De foto's en het recept van de suikervrije notenpasta

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme en suikervrije notenpasta.

gezonde notenpasta zonder suiker
Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta (Gezond Recept Zonder Suiker)

Deze suikervrije notenpasta is perfect te combineren met ons koolhydraatarme brood wat ik een tijdje geleden online hebben gezet. Klik hier om dit recept te bekijken.

Zo kun je toch elke ochtend of middag je broodje eten zonder je zorgen te maken over je bloedsuiker, gewicht of diabetes type 2. Ideaal toch?

Indien je meer Nederlandse gerechten wilt, kun je dit Hollandse kookboek van ons overwegen.

notenpasta maken

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta (Gezond Recept Zonder Suiker)

Koolhydraatarme Gemengde Notenpasta Zonder Suiker (Gezond Recept)

Heb je zin in een notenpasta voor op brood of als dip? Dit recept bestaat uit een suikervrije notenpasta van macadamia en cashewnoten.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: lunch, Snack, Tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Koolhydraatarme Notenpasta, Suikervrije notenpasta
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 15 porties
Calorieën: 138kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 225 gram macadamianoten - Ongebrand en ongezouten
  • 75 gram cashewnoten - Ongebrand en ongezouten
  • 2 eetlepels kokosolie - op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel vanillepasta, vanille-extract of de zaden van 2 vanillebonen
  • 2 eetlepels koolzaadolie of extra kokosolie
  • 1/2 theelepel zout

Zo maak je het:

  • Doe de macadamianoten, cashewnoten, kokosolie en vanillepasta in de keukenmachine. (Je kunt ook een sterke blender gebruiken).
  • Meng de noten gedurende 5 minuten, stop tussendoor om de zijkanten één of twee keer naar beneden te schrapen, tot de notenboter glad en romig is.
  • Voeg vervolgens de koolzaadolie of kokosolie en het zout toe. Meng tot een glad mengsel.
  • Verwijder het mes en doe de notenboter in een glazen pot om te bewaren.
  • Laat minstens 24 uur rusten voordat je het eet. Hierdoor kunnen de smaken en textuur zich volledig ontwikkelen. Bewaar op een koele, donkere en droge plaats. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de koelkast, omdat deze dan tot een paar maanden houdbaar is.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 138kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwitten: 2g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Trans Fat: 1g | Zout: 14mg | Kalium: 88mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine C: 1mg | Calcium: 15mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>
Send this to a friend