Wij Nederlanders houden enorm van brood. Misschien nog wel meer dan van aardappelen.
Maar helaas gaat brood en diabetes type 2 niet goed samen. De meeste broodsoorten doen je bloedsuiker namelijk geen goed.
Natuurlijk kun je koolhydraatarm brood kopen bij de Albert Heijn, Lidl, Aldi, Dirk of Jumbo...
...Maar het zelf maken is veel lekker en vaak ook veel gezonder.
Zoek je een recept om zelf koolhydraatarm brood te maken? Zoek niet verder!
Dit is het perfect recept voor jou (en je gezin)!
More...
Een broodje even snel in de ochtend eten is niet alleen lekker maar ook heel makkelijk. Binnen een paar minuten heb je ontbeten en kun je met de rest van de dag aan de slag. Heb je wel wat meer tijd? Probeer dan eens onze hartige muffins als ontbijt.
Maar helaas is niet elk sneetje even gezond.
Daarom zoeken steeds meer mensen - zoals jij - koolhydraatarme vervangers voor hun geliefde boterham (of hun geliefde bolletjes).
Hoewel gelukkig steeds meer supermarkten koolhydraatarm brood aanbieden, is het maken van je eigen brood veel lekker en gezonder. Je kunt een kant-en-klaar koolhydraatarm broodmix kopen uit de supermarkt, maar dat is niet altijd te vinden.
Daarnaast is het niet altijd even lekker.
Hieronder deel ik daarom één van mijn favoriete recepten met je die makkelijk én lekker is. De voedingswaarden van dit brood kun je onderaan deze pagina vinden.
Foto's en recept van het koolhydraatarme brood
Al helemaal zin om dit brood te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van dit lekkere koolhydraatarme brood.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast dit koolhydraatarme brood? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook137
- Twitter13
- Pinterest505
- Email139
- Facebook Messenger
- 794keer gedeeld
Koolhydraatarm Brood Voor Het Hele Gezin
Ingrediënten:
- 250 gram kwark
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 15 gram kokosmeel
- 20 gram psyllium vezels
- 30 gram chiazaad
- 6 gram bakpoeder
- 0,5 theelepel zout
- 15 gram zonnebloemzaad / sesamzaad of pompoenzaad - optioneel
Zo maak je het:
- Bekleed een klein broodblik (8x19 cm) met bakpapier.
- Doe de eieren en kwark in een kom en meng met de garde.
- Voeg het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en het zout toe. Meng tot een glad beslag.
- Voeg als laatst het chiazaad en de psylliumvezels toe. Voeg eventueel een gedeelte van de zaden toe (laat wat over voor op de bovenkant).
- Doe het beslag in het broodblik en laat het 15 minuten rusten zodat de psylliumvezels en het chiazaad het beslag kunnen verstevigen. Strooi de overige zaden bovenop het beslag.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 170 °C.
- Bak het brood gedurende ongeveer 45 minuten in de oven (tot de bovenkant lichtbruin is). Aan het eind van de baktijd steek je een satéprikker in het midden van het brood. Komt de prikker er schoon uit, dan is het brood gaar.
Hoi,
Ik heb dit brood vandaag gebakken maar ben wat teleurgesteld. Het is niet zo mooi hoog geworden als op de fotos. Eigenlijk eerder plat. Ligt het eraan dat ik het niet met de hand geroerd heb?
Dat is vervelend om te lezen. Dat zou er misschien mee te maken kunnen hebben. Overigens is het brood bij ons ook best plat hoor. Misschien is dat niet helemaal terug te zien op de foto’s.
Het zal nooit zo hoog worden als je gewend bent. Daarvoor heb je ‘regulier’ meel nodig wat gluten bevat. Maar regulier meel is ongezond. Dus je wisselt hoogte in voor gezondheid.
Hi Ben,
nou het smaakt wel goed hoor, alleen zag die van jullie er mooier uit, vandaar de vraag. 🙂
Hoi marlies
Kan griekse yogert ook in plaats van kwark 10 procent vet
Groetjes sanne
Zeker! Gewoon volle Griekse yoghurt eten in dat geval 🙂
Hallo Marloes, mijn brood ziet er wel goed uit, maar het blijft wat vochtig en ik weet nu niet of dat moet of dat ik het langer in de oven moet laten . Heb het al 60 min gedaan.
of doe ik iets anders verkeerd.
Je kunt het inderdaad wat langer in de oven doen. Elke oven is net iets anders. Ook al zegt je oven bijvoorbeeld dat hij op 180 graden staat, dan kan in de praktijk ook lager zijn. Baktijden zijn een richtlijn. Het kan altijd iets meer of minder nodig hebben.
Wat voor kwark moet je hiervoor gebruiken?
Maakt niet heel veel uit. Je gebruikt het kwark voor de zuurgraad/gezonde bacteriën die erin zitten. Ik zou ‘gewone’ volle kwark gebruiken.
Hoi Marloes
Is er ook een lactosevrije vervanging voor de kwark?
Want het recept lijkt me wel interessant voor een glutenvrije én lactosevrije vriendin van mij.
Dat is een goede vraag. Ik weet niet of er een lactosevrije vervanger is voor kwark. Ik zit helaas niet in dat hoekje aangezien ik de producten niet gebruik. Maar als ik het internet mag geloven bestaat het zeker: https://www.google.com/search?q=lactosevrije+kwark&oq=lactosevrije+kwark&aqs=chrome..69i57j0i512l9.3432j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Klinkt goed, maar waarom zowel psylliumvezels als chiazaad? Die zijn beide toch voor de “plak” of spelen er andere kenmerken
We hebben gemerkt dat de combi het beste resultaat geeft 🙂
Marloes het ciazzaad is niet goed met bloedverdunners dat staat er niet bij vermeld wel heel belangrijk op deze site voor type 2 dus ga ik toch ook proberen met de lijnzaad gebruik ik wel meer dus moet wel kunnen denk ik. Dank
Dat is een theoretische contraindicatie. Praktisch heeft het geen effect tenzij je kilo’s eet 🙂
kan ik chiazaad vervangen door lijnzaad?
Goede vraag. Dat hebben we zelf niet getest dus ik durf het niet te zeggen. Maar ik vermoed het wel 🙂
hallo Marloes, hartelijk dank voor de broodrecepten.Precies wat ik nodig heb.Ik ga hier snel mee aan de slag.
Eindelijk weer een bolletje met de vele mogelijkheden.
Groeten André Scheggetman,
Cursist.
Fijn om te horen! Geniet ervan 🙂