Gezond Koolhydraatarm Brood Zelf Maken? Ontdek Dit Lekkere Recept!

Koolhydraatarme Recepten

feb 05
Koolhydraatarm brood

Wij Nederlanders houden enorm van brood. Misschien nog wel meer dan van aardappelen.

Maar helaas gaat brood en diabetes type 2 niet goed samen. De meeste broodsoorten doen je bloedsuiker namelijk geen goed.

Natuurlijk kun je koolhydraatarm brood kopen bij de Albert Heijn, Lidl, Aldi, Dirk of Jumbo...

...Maar het zelf maken is veel lekker en vaak ook veel gezonder.

Zoek je een recept om zelf koolhydraatarm brood te maken? Zoek niet verder!

Dit is het perfect recept voor jou (en je gezin)!

More...

Een broodje even snel in de ochtend eten is niet alleen lekker maar ook heel makkelijk. Binnen een paar minuten heb je ontbeten en kun je met de rest van de dag aan de slag. Heb je wel wat meer tijd? Probeer dan eens onze hartige muffins als ontbijt.

Maar helaas is niet elk sneetje even gezond.

Daarom zoeken steeds meer mensen - zoals jij - koolhydraatarme vervangers voor hun geliefde boterham (of hun geliefde bolletjes).

Hoewel gelukkig steeds meer supermarkten koolhydraatarm brood aanbieden, is het maken van je eigen brood veel lekker en gezonder. Je kunt een kant-en-klaar koolhydraatarm broodmix kopen uit de supermarkt, maar dat is niet altijd te vinden.

Daarnaast is het niet altijd even lekker.

Hieronder deel ik daarom één van mijn favoriete recepten met je die makkelijk én lekker is. De voedingswaarden van dit brood kun je onderaan deze pagina vinden.

Foto's en recept van het koolhydraatarme brood

Al helemaal zin om dit brood te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van dit lekkere koolhydraatarme brood.

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast dit koolhydraatarme brood? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Koolhydraatarm brood zelf maken
Koolhydraatarm brood

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm Brood Voor Het Hele Gezin

Mis jij je vertrouwde boterham bij je ontbijt of lunch? Met dit koolhydraatarme brood recept heb je de perfecte oplossing voor dit probleem! Daarnaast kun je het makkelijk en snel zelf maken.
4.20 van 10 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Bijgerecht, lunch, Ontbijt
Keuken: duits, Hollands
Trefwoord: Brood
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 12 sneetjes
Calorieën: 109kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 250 gram kwark
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 15 gram kokosmeel
  • 20 gram psyllium vezels
  • 30 gram chiazaad
  • 6 gram bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 15 gram zonnebloemzaad / sesamzaad of pompoenzaad - optioneel

Zo maak je het:

  • Bekleed een klein broodblik (8x19 cm) met bakpapier.
  • Doe de eieren en kwark in een kom en meng met de garde.
  • Voeg het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en het zout toe. Meng tot een glad beslag.
  • Voeg als laatst het chiazaad en de psylliumvezels toe. Voeg eventueel een gedeelte van de zaden toe (laat wat over voor op de bovenkant).
  • Doe het beslag in het broodblik en laat het 15 minuten rusten zodat de psylliumvezels en het chiazaad het beslag kunnen verstevigen. Strooi de overige zaden bovenop het beslag.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 170 °C.
  • Bak het brood gedurende ongeveer 45 minuten in de oven (tot de bovenkant lichtbruin is). Aan het eind van de baktijd steek je een satéprikker in het midden van het brood. Komt de prikker er schoon uit, dan is het brood gaar.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 109kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwitten: 7g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Cholesterol: 41mg | Zout: 96mg | Kalium: 35mg | Vezels: 3g | Suiker: 1g | Vitamine A: 59IU | Calcium: 74mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Viola schreef:

    Hoi,
    Ik heb dit brood vandaag gebakken maar ben wat teleurgesteld. Het is niet zo mooi hoog geworden als op de fotos. Eigenlijk eerder plat. Ligt het eraan dat ik het niet met de hand geroerd heb?

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te lezen. Dat zou er misschien mee te maken kunnen hebben. Overigens is het brood bij ons ook best plat hoor. Misschien is dat niet helemaal terug te zien op de foto’s.

      Het zal nooit zo hoog worden als je gewend bent. Daarvoor heb je ‘regulier’ meel nodig wat gluten bevat. Maar regulier meel is ongezond. Dus je wisselt hoogte in voor gezondheid.

  • Sanne schreef:

    Hoi marlies
    Kan griekse yogert ook in plaats van kwark 10 procent vet
    Groetjes sanne

  • Ilona Hofman schreef:

    Hallo Marloes, mijn brood ziet er wel goed uit, maar het blijft wat vochtig en ik weet nu niet of dat moet of dat ik het langer in de oven moet laten . Heb het al 60 min gedaan.
    of doe ik iets anders verkeerd.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Je kunt het inderdaad wat langer in de oven doen. Elke oven is net iets anders. Ook al zegt je oven bijvoorbeeld dat hij op 180 graden staat, dan kan in de praktijk ook lager zijn. Baktijden zijn een richtlijn. Het kan altijd iets meer of minder nodig hebben.

  • Carolien schreef:

    Wat voor kwark moet je hiervoor gebruiken?

  • Truus schreef:

    Klinkt goed, maar waarom zowel psylliumvezels als chiazaad? Die zijn beide toch voor de “plak” of spelen er andere kenmerken

  • Marloes het ciazzaad is niet goed met bloedverdunners dat staat er niet bij vermeld wel heel belangrijk op deze site voor type 2 dus ga ik toch ook proberen met de lijnzaad gebruik ik wel meer dus moet wel kunnen denk ik. Dank

  • Jannie schreef:

    kan ik chiazaad vervangen door lijnzaad?

  • André Scheggetman schreef:

    hallo Marloes, hartelijk dank voor de broodrecepten.Precies wat ik nodig heb.Ik ga hier snel mee aan de slag.
    Eindelijk weer een bolletje met de vele mogelijkheden.

    Groeten André Scheggetman,
    Cursist.

  • >
    Send this to a friend