Koolhydraatarme pindasaus is een heerlijke (en gezonde) toevoeging aan elk eetpatroon.
Maar hoe maak je eigenlijk zo'n satésaus? Dat kun je op verschillende manieren doen. Denk hierbij aan de authentieke Indonesische manier of de makkelijke Nederlandse manier.
In dit recept leer ik jou hoe je een koolhydraatarme pindasaus kunt maken op basis van pindakaas. Daardoor kost het veel minder tijd om deze lekker koolhydraatarme satésaus te maken.
More...
Pindasaus komt in allerlei vormen voor. De pindasaus die wij in Nederland kennen is eigenllijk geen 'echte' pindasaus.
En al helemaal niet als je een kant en klare variant koopt uit de supermarkt (AH, Jumbo, Lidl etc) zoals die van Remia, Wijko, Calvé of Conimex.
Daar zijn verschillende verklaringen voor:
Dit verschil in ingrediënten geeft natuurlijk ook een andere smaak en structuur aan de pindasaus.
Makkelijk en snel een satésaus maken
Al het bovenstaande maakt de Nederlandse pindasaus natuurlijk NIET minder lekker. Het is gewoon anders.
Dit satésaus recept zonder suiker is niet alleen gezond maar ook nog eens makkelijk.
Gezond is het doordat je geen gebruik maakt van ketjap, suiker of palmsuiker om de pindasaus mee aan te zoeten. Je gebruikt tamari en stevia (wat een stuk gezonder is).
Daarnaast hoef je in dit recept geen hele pinda's te roosteren om hier vervolgens de koolhydraatarme pindasaus van te maken. De satésaus zonder pinda's maken en met pindakaas scheelt een hoop werk!
Om het iets meer smaak te geven dan normale koolhydraatarme satésaus maak je in dit recept gebruik van verse gember, citroensap en chili vlokken.
Melk of kokosmelk gebruiken?
Wil jij volle melk of kokosmelk gebruiken in de koolhydraatarme pindasaus (om schiften te voorkomen)? Vervang dan het water met volle melk of kokosmelk.
Is de koolhydraatarme satésaus daardoor te dik geworden? Verdun hem dan met wat extra water.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme pindasaus
Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme en suikervrije pindasaus gemaakt van pindakaas.
Tip!
Maak jij je zorgen over de hoeveelheid calorieën in satésaus? Dat is nergens voor nodig. Hoewel deze koolhydraatarme pindasaus veel calorieën bevat, zullen de vetten en eiwitten in de saus je ook meer verzadigen. Hierdoor eet je per saldo ook minder.
Daarnaast bevat deze saus maar 120 kcal per portie. Dat valt relatief mee voor een vettige saus.
Deze koolhydraatarme satésaus kun je met ontzettend veel gerechten combineren. Ideaal voor bij het diner of de lunch.
Zoek je meer koolhydraatarme en suikervrije sauzen? Neem dan eens een kijkje in ons Sauzenboek.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Twitter8
- Pinterest108
- Email22
- Facebook Messenger
- 138keer gedeeld
Koolhydraatarme Pindasaus gemaakt van Pindakaas (Gezond Recept)
Ingrediënten:
- 130 gram pindakaas
- 1,5 cm verse gember
- 2 eetlepels tamari sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
- 10 druppels vloeibare stevia
- 0,5 theelepel chili vlokken
- 60 ml water
Garnering (optioneel)
- 60 gram pinda's - gehakt
- 30 gram lente-ui - fijngehakt
Zo maak je het:
- Voeg alle ingrediënten samen met de helft van het vermelde water en meng voor 30 seconden.
- Controleer de dikheid, voeg steeds wat van het water toe tot de gewenste dikheid is bereikt.
- Verwarm eventueel de satésaus op en garneer met pinda's en groene ui.
Welke pindakaas raden jullie aan om te gebruiken, ik heb inmiddels ontdekt dat Calve pindakaas niet aan te bevelen is.
Het beste is van die ‘puur natuur’ pindakaas waar geen gekke dingen mee zijn gedaan. Die zijn meer een vloeistof dan een vaste substantie. Zoals deze bijvoorbeeld: https://www.ah.nl/producten/product/wi479791/ah-terra-100-pindakaas-naturel
Afgelopen weekend deze pindasaus gemaakt van 100% pindakaas, ik ben best kieskeurig maar deze was wel heel erg lekker, ik vond wel de sojasaus overheersen dus heb er nog een eetlepel Erythritol poeder toegevoegd toen voldeed de saus helemaal naar mijn smaak.
Top bedankt voor het recept Marloes.
Fijn om te horen! Geniet ervan 🙂