Een quiche is een heerlijke hartige taart die zowel bij de lunch als bij het diner gegeten kan worden.
Alleen gaat het eten van een quiche niet hand in hand met koolhydraatarm eten. Dat zit hem met name in de bodem van de quiche.
De bodem van een quiche wordt normaal gesproken gemaakt van deeg. Maar deeg hoort niet thuis in een koolhydraatarm dieet.
Je zou dus denken dat het onmogelijk is om een gezonde quiche te maken. Maar met een beetje creativiteit is het zeker wel mogelijk een gezonde variant van een quiche te maken.
De koolhydraatarme quiche uit dit recept bevat een bodem van amandelmeel. Dat maakt hem uitermate geschikt voor diabeten, mensen met overgewicht of voor mensen die gezonder willen eten.
More...
In dit heerlijke recept heb ik gekozen voor een koolhydraatarme quiche met spinazie, maar je kunt hem natuurlijk net zo goed maken met bloemkool, broccoli, champignons, courgette, witlof, paprika en/of prei.
Ben je een echte vlees- of visliefhebber? Dan kun je altijd de volgende producten aan de quiche toevoegen: gehakt, kip, spekjes, ham, zalm of tonijn.
Het is geen quiche Lorraine, maar hij is zeker net zo lekker.
Je kunt het dus zo gek niet bedenken.
Voor de bodem van de koolhydraatarme quiche heb ik gekozen voor amandelmeel. Maar je kunt de bodem maken met elke denkbare koolhydraatarme meelsoort.
Waarom is een quiche met bladerdeeg niet aan te raden?
Bladerdeeg is erg koolhydraatrijk en zal voor een snelle stijging van je bloedsuiker zorgen. Dit betekent dat er veel insuline nodig is om deze suiker te verwerken. Een hoge insulinepiek betekent de volgende dingen:
Alle bovenstaande negatieve punten ontstaan niet bij het gebruik van amandelmeel.
Als je zin hebt om deze gezonde koolhydraatarme quiche te maken? Bekijk dan de onderstaande foto's om te zien wat voor lekkers je allemaal te wachten staat.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme quiche met spinazie
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme quiche met spinazie te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.
In deze hartige koolhydraatarme quiche heb ik gebruik gemaakt van gewone geraspte kaas, maar je kunt ook kiezen voor ricotta, feta, geitenkaas of brie.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme quiche? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.
Vind je dit recept lekker? Klik op Ć©Ć©n van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Facebook32
- Twitter15
- Pinterest177
- Email90
- Facebook Messenger
- 314keer gedeeld
Koolhydraatarme Quiche met Spinazie
Ingrediƫnten:
Ingrediƫnten Bodem
- 220 gram amandelmeel
- 1 ei
- 55 gram roomboter - gesmolten
- Peper en zout
Ingrediƫnten Vulling
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 knoflookteentjes - geplet
- 300 gram spinazie
- 4 grote eieren
- 240 ml verse slagroom
- 115 gram geraspte kaas - naar keuze
- Peper en zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (hetelucht).
- Doe alle ingrediƫnten voor de bodem in een kom en meng goed.
- Druk het deeg op de bodem en langs de zijkanten van een ovenschaal.
- Bak 12 tot 15 minuten in de oven. De korst kan tijdens het bakken opzwellen, maar zal tijdens het afkoelen weer naar beneden zakken. Laat het afkoelen en bereid de vulling.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en spinazie op middelhoog vuur gedurende 5 tot 8 minuten. Breng op smaak op peper en zout.
- Leg de spinazie in een vergiet boven de gootsteen of een kom en laat de overtollige vloeistof uitlekken gedurende ongeveer 10 minuten.
- Verdeel de spinazie gelijkmatig over de gebakken korst en strooi de kaas eroverheen.
- Meng in een grote kom de eieren, room, zout en peper en giet deze voorzichtig over de spinazie.
- Bak de quiche gedurende 25 tot 35 minuten in de oven. Hij is klaar als het midden van de quiche niet meer beweegt wanneer je hem verplaatst.
- Snijd de koolhydraatarme quiche in puntjes en serveer direct.
Waarom is slagroom nodig?
We hebben het hier over niet-opgeklopte slagroom. Dat gebruiken we voor romigheid.
Hallo Marloes.
Welke afmeting heeft de ovenschaal? Ik heb er eentje van 20 cm en eentje van 24 cm.
Alvast bedankt voor het antwoord en al die heerlijke recepten! š
Groetjes
Atty Eissens
Super! Eentje van 24 cm zal het beste werken als ik mij niet vergis.
waarom nog zout toevoegen als er al zoute kaas ingaat?
Omdat het niet genoeg zout is ;). Maar je mag gerust geen extra zout toevoegen.