Stoofpotjes zijn de ideale gerechten om zoveel mogelijk smaak in een simpel gerecht te krijgen. Over het algemeen heb je maar één pan nodig wat het gerecht nog idealer maakt om klaar te maken.
Het enige wat het gerecht echt nodig heeft is: tijd.
Ben je benieuwd hoe je deze stoofpot met rundvlees klaarmaakt? Lees dan snel verder.
More...
Dit stoofpotje is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens koolhydraatarm. Normaal gesproken bevatten veel stoofpotjes iets van aardappel of andere koolhydraatrijke producten. Maar dit recept is op basis van knolselderij. Niet alleen is deze groente erg gezond en koolhydraatarm, maar ook erg smaakvol.
De meeste stoofpotjes worden gemaakt met rundvlees (draadjesvlees). In dit gerecht kun je kiezen uit riblappen of sukadelappen. Het verschil is dat riblappen iets meer vet bevatten en om die reden malser blijven tijdens het stoofproces. Maar sukadelappen zijn ook prima te gebruiken in stoofgerechten.
Ben je helemaal geen fan van rundvlees, dan kun je kip gebruiken in je stoofpot. Dan raad ik je wel aan om kippendij te gebruiken aangezien kipfilet al snel droog en taai wordt.
Mocht je helemaal niet van vlees houden en vegetarisch zijn, dan kun je het vlees gewoon weglaten.
Helaas wordt er in veel stoofpotjes bier gebruikt. Bier geeft inderdaad een lekkere smaak aan het vlees, maar is helaas niet koolhydraatarm. Vaak gaat er ook nog een flinke hoeveelheid doorheen dus dan krijg je onnodig veel suikers binnen. In dit recept maak je voornamelijk geruik van runderbouillon en dat is wel koolhydraatarm.
Je kunt er ook voor kiezen wat rode wijn te gebruiken. Ook dit bevat suiker, maar wel minder suikers dan bier en heeft daarnaast nog gezondheidsvoordelen aangezien het antioxidanten en reserveratrol bevat.
Tip!
Waarmee eet je deze koolhydraatarme stoofpot?
Ee stoofpotje wordt normaal gesproken vaak met aardappels of rijst gegeten. Beide zijn verre van ideaal als je koolhydraatarm eet of diabetes hebt.
Je kunt dit gerecht beter combineren met een vervanger voor aardappels of rijst. Dan kun je denken aan:
De foto's en het recept van de koolhydraatarme stoofpot
Krijg je ook al zo'n trek na het zien van deze foto's? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van de koolhydraatarme stoofpot met rundvlees.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van een stoofpan (Dutch oven), maar je kunt er ook voor kiezen dit gerecht in de slowcooker te maken als je die hebt. Dan heeft het gerecht alleen iets meer tijd nodig.
Mocht je een oven hebben, dan kun je het in plaats van op het vuur ook in de oven laten stoven op 160 graden.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme stoofpot met rundvlees? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Twitter14
- Pinterest251
- Email85
- Facebook Messenger
- 350keer gedeeld
Koolhydraatarme Stoofpot met Rundvlees (Gezond & Lekker Recept)
Ingrediënten:
- 750 gram riblappen of sucadelappen - gesneden in blokjes van 2,5 cm
- 225 gram champignons - in vieren gesneden
- 200 gram knolselderij - Geschild en in blokjes gesneden van 2,5 cm
- 120 gram uien - gesneden
- 2-3 stronken bleekselderij - gesneden
- 85 gram wortel - in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook - fijngesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 Liter runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 0,5 theelepel gedroogde tijm
- Zout en peper - naar smaak
Zo maak je het:
- Haal de riblappen uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Meng het vlees zodra deze op temperatuur is met 1 eetlepel olijfolie.
- Plaats een stoofpan met dikke bodem op het fornuis op middelhoog vuur. Voeg als de pan heet is de rest van de olie toe. Voeg de champignons toe, roer goed door en laat gedurende 2 minuten stoven. Haal de champignons uit de pan en leg ze apart in een kommetje.
- Bak het rundvlees rondom bruin in de pan en voeg indien nodig meer olie toe. Dit kun je het beste in porties doen. Leg het vlees tussendoor apart in een kommetje.
- Doe al het vlees terug in de pan en roer de laurierbladeren, de tijm en de tomatenpuree erdoor. Laat het een minuut stoven.
- Voeg dan langzaam 1 kopje bouillon toe terwijl je de gebruinde stukjes van de bodem van de pan schraapt. Voeg de rest van de bouillon toe en breng het gerecht aan de kook. Dek af en zet het vuur laag en laat 2,5 uur zachtjes sudderen.
- Steek een vork in een stuk vlees om te controleren hoe mals het vlees is, het moet weinig tot geen weerstand bieden. Als het gaar is, voeg je de groenten toe en zet je het vuur hoger tot het opnieuw kookt. Draai het vuur gelijk laag en laat het nog een uur onafgedekt sudderen tot de groenten zacht zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe.