Suikervrije koeken vinden is vrijwel onmogelijk in de supermarkt. Dat maakt het leven voor jou als diabetes type 2 patiënt niet leuker.
Toch is het mogelijk om suikervrije koekjes te eten!
In dit artikel leer je 9 tips om je koektrommel met gezondere koekjes te vullen.
More...
Suikervrije koeken? Kan dat?
Wanneer je diabetes type 2 hebt moet je oppassen met de inname van suiker. Suiker zorgt namelijk voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. En juist deze te hoge bloedsuikerspiegel heeft ervoor gezorgd dat je diabetes type 2 hebt ontwikkeld.
Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is kan dit nare gevolgen met zich meebrengen. Dit wil jij dus zien te voorkomen. Oftewel:
Je suiker en koolhydraat inname moeten omlaag.
En veel van de producten die je in de supermarkt vindt bevatten deze stoffen. Denk hierbij aan:
- Frisdranken & sapjes
- Snoep
- Chips
- Fastfood
- Kant en klaar maaltijden
- Sauzen
- Zoete zuivelproducten
- Deegwaren
Jij moet dus veel producten opzij zetten wil je gezond door het leven gaan. Vooral die laatste is een grote boosdoener van diabetes type 2. Deegwaren bestaan zo goed als alleen uit koolhydraten en suikers. Deze moet je dus zien te vermijden.
En nu hoor Ik je denken:
"Maar is er dan helemaal geen mogelijkheid om nog koekjes te eten?"
Gelukkig wel. Mensen zijn zo slim geweest om producten te maken zonder deze toegevoegde suikers en snelle koolhydraten. Zo ook bij suikervrije koeken. Wel moet ik jou erop wijzen dat producten waar het woord "koek" in voorkomt nog steeds niet gezond zijn.
Doel van dit artikel
Het blijven bewerkte producten die met een bakmeel gemaakt moeten worden. Maar als je dan toch zo'n behoefte hebt aan koekjes dan kun je beter suikervrije koeken nemen.
Daarom geef ik je in dit artikel 9 tips voor suikervrije koeken als diabetes type 2 patiënt.
Zoek je suikervrije toetjes? Neem dan hier een kijkje (klik).
#1 Gebruik het betere bakmeel voor suikervrije koeken
Koekjes worden nu eenmaal gemaakt van meel. De meeste koeken in de supermarkt bestaan gewoon uit wit bakmeel of boekweitmeel. Dit is meel waarvan de kiemen verwijderd zijn.
Helaas blijft hierdoor niets anders over dan koolhydraten en suikers.
Voor diabetes type 2 patiënten is gewoon bakmeel niet de meest verstandigste keuze. Hetzelfde geldt voor bloem. Bloem is bakmeel alleen dan veel fijner gemalen. Ook dit kun je dus van je lijstje afstrepen.
Wil je voor gezonde en biologische suikervrije koeken gaan? Dan moet je automatisch voor een gezonde meelsoort gaan.
Gezonde meelsoorten checklist
Gezonde meelsoorten zijn onder andere:
- Amandelmeel
- Kokosmeel
- Kastanjemeel
- Speltmeel
- Volkorenmeel
Over volkorenmeel en speltmeel valt nog te twisten. Volkorenmeel wordt gemaakt van de gehele graankorrel met kiem en zemelen. Hierdoor wordt dit als een gezondere meelsoort gezien.
De suikers in volkorenmeel worden door de zemelen namelijk minder snel opgenomen in het bloed. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel minder snel en hoog stijgen.
Maar de twee gezondste soorten zijn toch wel amandelmeel en kokosmeel. Deze zijn namelijk niet van een graan gemaakt.
Gebruik het juiste bakmeel!
Zo is amandel- en kokosmeel glutenvrij en het bevat veel minder koolhydraten. Daarnaast zitten er meer vetten, eiwitten en vezels in amandel- en kokosmeel dan in boekweitmeel of tarwemeel.
Eiwitten en vetten zorgen voor een beter verzadigingsgevoel en verhogen niet of nauwelijks de bloedsuikerspiegel. Ideaal bakmeel dus.
#2 Gebruik fruit of gedroogd fruit om aan te zoeten
Een koek is niet lekker wanneer deze niet zoet is. Wanneer je de suikers uit een koek weghaalt, kan je dus wel raden dat de koek er niet lekkerder op wordt.
"Of je moet met liefde een droge koek zonder smaak willen opeten natuurlijk."
Om de koeken toch enigszins zoet te laten smaken kun je gebruik maken van fruit en gedroogd fruit.
Het liefst maak je gebruik van echt fruit. Bij gedroogd fruit zit er namelijk geen vocht meer in waardoor de glychemische index toeneemt.
"De glychemische index (GI) drukt met een getal van 1 tot 100 uit hoe snel een bepaald voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen."
Je wilt de glychemische index dus zo laag mogelijk hebben. Pure glucose heeft bijvoorbeeld een glychemische index van 100.
Een handig product dat vaak gebruikt wordt om meel aan te zoeten is banaan. Banaan is van zichzelf natuurlijk behoorlijk zoet en brengt hierdoor het koekdeeg op smaak. Past de smaak banaan helemaal niet bij het soort koek dat je wilt maken dat kun je natuurlijk ook kiezen voor:
- Mango
- Appel
- Rozijnen
- Dadels
- Abrikoos
- Cranberry
#3 Kruiden brengen koekjes op smaak
Om suikervrije koeken een lekkere smaak te geven kun je natuurlijk gebruik maken van kruiden. Deze zullen de koeken een heerlijke smaak geven.
Denk hierbij aan kaneel of speculaaskruiden.
Vooral kaneel is een kruid die positieve effecten heeft op het lichaam. Kaneel heeft een licht zoete smaak waardoor het een ideale kruid is voor het bakken van koekjes.
Persoonlijk gooi ik kaneel door mijn havermout, over een appel en zelfs door mijn koffie. Niet alleen omdat het erg lekker is maar ook omdat het veel geneeskrachtige effecten met zich meebrengt.
Ik zal ze in dit artikel niet allemaal benoemen. Maar de belangrijkste is toch wel dat het anti-diabetische effecten heeft.
De stof die in kaneel zit en hiervoor verantwoordelijk is heet:
"Kaneelaldehyde"
Kaneelaldehyde verlaagt je bloedsuikerspiegel via verschillende wegen:
- Het vertraagt de vertering van koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt
- Het verhoogt de insulinegevoeligheid, hierdoor hoeft het lichaam minder insuline te produceren
Gezond eten hoeft dus helemaal niet vies te zijn.
#4 Gemalen kokos door de suikervrije koekjes
Niet alleen kruiden brengen suikervrije koeken op smaak. Ook kokos vinden veel mensen lekker. Vooral in combinatie met koeken.
Gemalen kokos wordt gemaakt van puur gedroogd kokosvlees. Na het drogen wordt de vrucht gemalen en ontstaat er fijn gemalen kokos.
En ook kokos blijkt voedingseigenschappen te hebben die erg gezond zijn voor ons lichaam.
Zo wordt suikervrije koeken maken wel heel gezond, smakelijk en makkelijk.
Kokos bevat namelijk de volgende gezonde stoffen:
- Laurinezuur
- Caprinezuur
- Caprylzuur
Deze stofjes hebben alle drie een heilzame werking op ons lichaam. Dit zijn alle drie verzadigde vetzuren.
Nu hoor ik je denken:
"Verzadigde vetzuren zijn toch helemaal niet gezond?"
Ja, dat zijn ze wel! Deze vetten hebben antibacteriële en antischimmeleigenschappen. Daarnaast zorgen deze vetten ervoor dat het goede cholesterol (HDL) stijgt. Het goede cholesterol wil je zo hoog mogelijk hebben omdat:
Vetten een belangrijke rol spelen in de hormoonhuishouding, bij spieropbouw, het functioneren van de hersenen en de spijsvertering.
Daarnaast is kokos vezelrijk. Vezels zijn belangrijk voor ons omdat zij de darmwerking stimuleren.
Een makkelijke manier om je suikervrije koeken op smaak te brengen is dus met gemalen kokos. Dit kun je veelal vinden in natuurwinkels.
#5 Gebruik zwarte chocolade als vulling
Ken jij die heerlijke avonden waarbij je lekker op de bank zit met een reep chocolade?
Ik ken ze namelijk heel goed. En dan gaat gelijk de hele reep erdoorheen. Maar ook chocolade is heerlijk voor in koekjes.
Je kent ze wel, die American cookie's.
De chocolade die vaak voor dit soort koekjes gebruikt wordt is melkchocolade. Melkchocolade bevat helaas aardig wat suiker en is dus verre van gezond. Maar koekjes zonder chocolade werken voor mij helaas niet.
Dus daar heb ik wat op verzonnen. Gebruik door de suikervrije koekjes pure chocolade. En dan heb ik het niet over 'gewone' pure chocolade maar over ECHT pure chocolade:
Echte pure chocolade bestaat voor minimaal 70% uit cacao waardoor deze chocolade minder suikers bevat.
Of als je nog een stapje verder wilt gaan, dan kun je gebruik maken van cacaopoeder.
Let wel op, dit is namelijk erg bitter. Maar het kan wel een ideale combinatie zijn met wat stevia. Op deze manier hoeven suikervrije koeken dus helemaal niet saai en smakeloos te zijn.
En dan een laatste puntje en niet een geheel onbelangrijke:
Zwarte chocolade kan zelfs goed zijn voor mensen die prediabetes hebben. Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2.
Het is namelijk gebleken dat personen die prediabetes hadden, die gedurende 15 dagen elke dag een stuk zwarte chocolade aten, een twee keer zo sterke insulinerespons kregen. Perfect dus om door suikervrije koekjes te mengen.
#6 Gebruik het product dat een gezondheidsclaim heeft gekregen van de overheid
Bij tip 1 heb ik aangegeven dat je voor het juiste bakmeel moet kiezen. Goede voorbeelden hiervan zijn amandelmeel, kokosmeel en kastanjemeel. Maar er is nog één belangrijke soort waarmee je suikervrije koekjes kunt bakken.
Ik heb het over havermout
Havermout is gelukkig een product dat steeds meer mensen gebruiken. Havermout is een graanproduct, net zoals brood, maar dan vele malen gezonder.
Het is een bron van:
- Vitamines
- Mineralen
- Vezels
- Antioxidanten
Havermout is zelfs zo gezond dat het vanuit de EU een officiële gezondheidsclaim heeft gekregen.
En je kan er ook nog eens heel simpel en goedkoop suikervrije koekjes mee bakken.
Havermoutkoeken
1. Doe namelijk wat havervlokken in de keukenmachine, voeg hier banaan, appel, rozijnen, dadels, noten, zaden naar keuze aan toe en pureer dit tot een grof beslag.
2. Vervolgens kun je van dit beslag koekjes maken.
3. Bak dit gedurende ongeveer 12 minuten op 180 graden in de oven en klaar is Kees. Mega gezonde suikervrije koekjes en nog lekker ook.
#7 Gebruik de juiste zoetstoffen voor eenvoudige suikervrije koeken
Koekjes horen natuurlijk zoet te zijn. Anders kun je net zo goed een stuk droog brood eten.
Maar zoals je inmiddels wel weet, is juist dat zoete het ongezonde deel van een koekje. Hierboven heb ik je al vertelt dat er natuurlijke producten zijn die koekjes zoet kunnen maken. Hierbij kun je denken aan banaan, dadels of rozijnen.
Toch is dat voor veel mensen nog niet zoet genoeg.
Vervolgens kiezen de meeste mensen ervoor om dan honing te gebruiken. Honing is immers een natuurlijk product.
Helaas is honing een uitzondering op de regel. Honing mag dan wel natuurlijk zijn, het blijft simpelweg een suiker:
"Je lichaam ziet het verschil niet tussen tafelsuiker of honing."
Beide hebben een hoge glychemische index (GI). Dus ook beide hebben een grote invloed op je bloedsuikerspiegel.
Hetzelfde geldt voor: rietsuiker, palmsuiker, ahornsiroop en agavesiroop. Suikervrije koeken zijn dus niet echt suikervrij wanneer ze voorgaande stoffen bevatten.
Is er dan helemaal geen mogelijkheid om suikervrije koekjes aan te zoeten?
Jawel! Je kunt namelijk gebruik maken van zoetstoffen die geen invloed hebben op je bloedsuiker- en insulinespiegel. Een hele gezonde zoetstof is stevia. En stevia is ook nog eens heerlijk voor suikervrije koeken.
Stevia is ideaal voor diabetespatiënten.
Het is 30 tot 100 keer zo zoet als gewone suiker. Je hebt er dus werkelijk waar maar een paar druppels van nodig. Daarnaast is het caloriearm. Je kunt er dus ook nog eens niet dik van worden.
En als laatst blijkt stevia zelfs positieve effecten te hebben voor diabetes patiënten. Stevia kan namelijk de bloedsuikerspiegel verlagen bij diabetes patiënten. Niet geheel onbelangrijk dus.
Wanneer je stevia koopt is het wel belangrijk om de juiste te kopen. Stevia moet namelijk voor minimaal 95% uit stevia bestaan. Er zijn namelijk nogal wat zoetstoffen die stevia bevatten maar dat voor 90% uit gewone suikers bestaat.
#8 Noten zijn een hele gezonde vulling voor koeken
Noten zijn producten die in elk dieet thuishoren. Toch zijn er nog veel mensen die het volgende denken:
"Van noten word je dik!"
Noten worden door veel diëtisten afgeraden omdat ze veel calorieën bevatten. En dit is ontzettend jammer want ze zijn ontzettend gezond. Noten bevatten veel vetten waardoor ze calorierijk zijn.
En zoals iedereen vroeger dacht, word je van het eten van vetten dik. Maar het tegendeel is inmiddels wel bewezen.
- Vet is de enige macronutriënt die helemaal NIKS met je bloedsuiker- of insulinespiegel doet en daarnaast heel verzadigend werkt.
Dit is erg goed nieuws voor diabetes type 2 patiënten. Als jouw dieet voor een groot deel uit vetten bestaat en voor de rest uit onbewerkte producten, dan is het vrijwel onmogelijk om diabetes type 2 te ontwikkelen.
Een vetrijk dieet kan je diabetes type 2 zelfs genezen.
Ik wil dus geen slecht woord meer horen over vetten, afgezien van transvetten dan. (Transvetten vind je alleen in bewerkte producten zoals fastfood en zijn ontzettend ongezond.)
Wil je dus koekjes maken die je enigszins vullen dan is het goed om noten te gebruiken. Maak gerust gebruik van:
- Amandelen
- Pecannoten
- Walnoten
- Cashews
- Macadamia
Van noten kan je nooit teveel eten. Ook niet door suikervrije koekjes heen.
#9 Suikervrije koeken kopen
Ben jij nou ontzettend lui en heb je helemaal geen zin om koekjes te maken? Dan weet je nu in ieder geval waar je op moet letten bij het kopen van koekjes. Lees voordat je de koekjes ook daadwerkelijk koopt eerst het voedingslabel door.
Hier vindt je alle informatie die je moet weten om de juiste koekjes te kopen. Welke bestandsdelen wil je allemaal vermijden? Die vind je in het lijstje hieronder:
De vele ongezonde namen van toegevoegd suiker
A
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
B
- Basterdsuiker
- Bruine basterdsuiker
- Bruine kandijsuiker
- Bruine rietsuiker
- Bruine suiker
D
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Dextrose
F
- Fructose
- Fructose-invertsuikerstroop
G
- Galactose
- Gebrande suiker
- Gebrande suikerstroop
- Geconcentreerd perensap
- Geconcentreerd vruchtensap
- Gekarameliseerde suiker
- Gekarameliseerde suikerstroop
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucosefructosestroop
- Glucosestroop
H
- Honing
I
- Invertsuiker
- Inversuikerstroop
- Isoglucose
K
- Kandijstroop
- Kandijsuiker
- Kaneelsuiker
- Karamelsuikerstroop
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
L
- Lactose
M
- Maisstroop
- Maltose
- Maltodextrine
- Melasse
- Melksuiker
- Moutstroop
- Moutsuiker
P
- Palmsuiker
- Poedersuiker
R
- Rietsuiker
- Rietsuikerstroop
- Ruwe rietsuiker
S
- Sacharose
- Stroop
- Suiker
- Suikerstroop
T
- Tarwestroop
- Trehalose
V
- Vanillesuiker
- Vruchtensuiker
- Vruchtensap op basis van concentraten
- Vruchtensap uit concentraat
- Vruchtensapconcentraat
Kom je één van deze woorden tegen op het voedingslabel, dan weet je dat de koeken niet suikervrij zijn. Al het bovenstaande is namelijk een synoniem voor suiker.
Ik weet dat het niet eenvoudig is om dit te onthouden maar je wordt er al snel goed in. Er zijn verschillende websites die suikervrije koeken verkopen. Let wel op, de meeste koekjes bevatten alsnog natuurlijk suikers zoals: honing, ahornsiroop of agavesiroop. Dit maakt de koekjes dus niet gezonder.
Ik eet zelf vrijwel nooit koekjes omdat ze eigenlijk altijd ongezond zijn. Maar als ik dat wel doe, dan koop ik deze.
Het best bewaarde geheim voor diabetes type 2 patiënten
De beste tip die ik je kan geven is dat koeken over het algemeen niet gezond zijn. Hierboven heb ik je verschillende tips gegeven om ze enigszins gezond te maken. Het beste is natuurlijk om koekjes zo veel mogelijk te mijden. Heb je zin in iets zoets dan kun je beter een stuk fruit nemen dan dat je koekjes neemt.
Wanneer je diabetesvrij door het leven wilt gaan dan is dit misschien wel de beste tip van dit artikel. Ik snap dat je af en toe zin hebt in iets lekkers maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Suikervrije koeken gaan je in eerste instantie niet helpen naar een diabetesvrij leven. Wil je dit wel, dan heb ik hieronder een cadeautje voor je. Het is de eerste stap in de richting naar dat diabetesvrij leven.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Marloes Schuurman
P.s: Wat zijn jouw favoriete suikervrije koeken? Heb jij nog een speciaal trucje om suikervrije koekjes te maken of kopen? Laat hieronder een reactie achter
Hallo Marloes, bij mij is pas diabetes2 vastgesteld en ik ben al begonnen met stoppen vd snelle suikers in één keer en met meer bewegen. Dus deze site met informatie over suikervrije koekjes is idd heel interessant. Dank je we l daarvoor. De mail voor het e-book heb ik niet ontvangen,ook net in de spam. Ook heb ik hem nooit eerder besteld. Maar goed misschien lukt het nog….
Vr.groet Liesbeth van Veen
Fijn dat wij je kunnen helpen! Het beste is om ons even een mailtje te sturen. Dan kunnen we je het boekje ook gratis sturen 🙂