11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Forxiga

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 05
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Forxiga Bij Type 2

Is Forxiga van AstraZeneca voorgeschreven om je diabetesklachten te verminderen? Je wilt dan natuurlijk weten wat eventuele bijwerkingen van Forxiga zijn.

In dit artikel lees je de 11 meest voorkomende (en soms erg gevaarlijke) bijwerkingen van Forxiga (dapagliflozine). Het middel wordt vaak voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 om de bloedsuiker te verlagen. Maar ook in sommige gevallen van chronische nierschade of hartfalen kan het ingezet worden. 

Je leest hier wat het medicijn met je doet als je suikerziekte hebt, welke ervaringen mensen ermee hebben en wat de bijwerkingen van Forxiga zijn.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Wat is Forxiga (dapagliflozine)?

Vrijwel altijd wordt er, zodra diabetes type 2 is gediagnosticeerd, het medicijn metformine voorgeschreven. Deze medicatie zou moeten helpen om je bloedglucosewaarden te verlagen en om je lichaam insulinegevoeliger te maken.

Indien metformine onvoldoende werkt of niet goed wordt verdragen, kan er worden overgegaan op andere medicatie. De eerstvolgende en meest voor de hand liggende is gliclazide.

Wanneer echter de combinatie van metformine en gliclazide onvoldoende blijkt (of dus niet goed door het lichaam wordt verdragen), kan een volgende stap Forxiga zijn. Dit middel is ter aanvulling of vervanging van voorkeursmedicijnen.

Ook kan Forxiga - met het werkende stofje dapagliflozine - als aanvulling op insuline-injecties worden ingezet.

Het voornaamste probleem echter van dit medicijn (en eigenlijk alle diabetesmedicatie) is dat het je nooit zal genezen. Het kan inderdaad diabetessymptomen tijdelijk onderdrukken, maar dat maakt het geen oplossing voor de lange termijn.

Doel van dit artikel

Het is goed om daarbij stil te staan en om je goed in te lezen in welke klachten het middel allemaal kan veroorzaken. Het is een flink lijst en in dit artikel lees je de 11 meest voorkomende bijwerkingen. Op het einde laat ik je tevens zien wat jij kunt doen zodat je nooit meer Forxiga of andere diabetesmedicatie hoeft te gebruiken!


Dit zijn geen 'gekke' bijwerkingen die wij ergens online hebben gevonden. Alle genoemde bijwerkingen in dit artikel staan gewoon in de bijsluiter van Forxiga. 

De werking van Forxiga

Ons lichaam is een ingewikkeld maar zeer intelligent ‘werk’ van Moeder Natuur. Elke minuut voltrekken zich duizenden lichamelijke processen op de automatische piloot.

Eén van die lichamelijke processen speelt zich af in de nieren. Onze nieren produceren een eiwit genaamd SGLT2 dat een belangrijke taak vervult. En dat is om te voorkomen dat suikers vanuit het bloed via onze urine het lichaam verlaten.

Het is dus onnatuurlijk dat ons lichaam suikers via de urine loost (om de bloedsuiker te verlagen). Indien dit wel gebeurt dan kan dit voor allerlei klachten zorgen zoals blaasontstekingen en infecties aan de geslachtsorganen. Het hoort simpelweg dus niet zo te gaan.

Het medicijn Forxiga richt zich specifiek op dit eiwit. Het wordt niet voor niets een SGLT2-remmer genoemd, net zoals het medicijn Jardiance. Het stofje dapagliflozine wat in Forxiga zit blokkeert de werking van dit (belangrijke) eiwit.

Hierdoor staan de nieren het wel toe om suikers vanuit het bloed via de urine te lozen.

 Dus als je dit medicijn neemt zal je bloedsuiker makkelijker dalen doordat het lichaam tijdens het plassen er extra suikers uitwerkt.

Forxiga: vormen, dosering en vergoeding

Net als vele andere diabetesmedicijnen krijg je Forxiga in tabletvorm. De standaard dosering is een pil van 10 mg. Die dien je eenmaal daags in te nemen. Indien er sprake is van een (ernstig) verminderde leverfunctie, dan wordt de dosering verlaagd naar ook 5 mg per dag.

Er zal in het begin altijd goed gemonitord worden of het een gewenst resultaat levert. Het beste is om één vast medicatie-moment per dag te kiezen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Dit, omdat de werking 24 uur aanhoudt.

Forxiga is alleen op recept te verkrijgen en wordt (onder voorwaarden) vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt het ten laste gelegd van je Eigen Risico. Om er zeker van te zijn of het in jouw situatie wel of niet vergoed wordt, raad ik je aan om de vergoedingsvoorwaarden die je op deze pagina vindt goed te bekijken.

Terugbetaling Forxiga als je buiten de boot valt

Momenteel is het ook nog mogelijk om Forxiga via een terugbetaalregeling vergoed te krijgen. Dit is in het leven geroepen voor mensen met diabetes type 2 die een hoog risico op hartfalen hebben maar NIET vallen onder de reguliere vergoeding vanuit de basisverzekering. 


Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand diabetes type 2 Forxiga gebruikt zonder metformine/gliclazide ernaast.


Het gebruiken van metformine/gliclazide naast Forxiga is een eis vanuit de basisverzekering om het vergoed te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de terugbetaling.

Ervaringen met Forxiga (dapagliflozine)?

Via de pagina over Forxiga van MijnMedicijn.nl zijn vele meningen te lezen van andere gebruikers. Ik ben er behoorlijk van geschrokken, maar aan de andere kant het verbaast het me ook niet.

Dit medicijn krijgt een 6,0 als gemiddeld cijfer wat betreft hoe tevreden gebruikers erover zijn. Dat is een krappe voldoende. De werking is soms effectief, maar ook vaak té effectief. Mensen ervaren vaak dezelfde klachten. 

Dit zijn de 11 bekendste bijwerkingen van Forxiga

Wat me vooral opvalt is dat er, zodra er eenmaal één soort medicatie is voorgeschreven, je vrijwel altijd in een molen terechtkomt van nog meer medicijnen.

Je krijgt eerst een pil voorgeschreven voor bepaalde klachten. Als die niet goed blijkt te werken komen de volgende pillen om de hoek kijken.

Diabetesmedicatie pakt de oorzaak NIET aan

Als er dan bijwerkingen uit ontstaan, krijg je dáár weer medicatie voor. En zo blijft de dokter maar recepten uitschrijven, terwijl de situatie alleen maar erger en erger wordt.

Dat medicijnen ook wel geneesmiddelen worden genoemd, gaat in dit geval dus zeker niet op. Ze genezen je diabetes type 2 niet. Sterker nog, al die ervaringen van mensen bewijzen dat je van de regen in de drup belandt.

Waar kun je dan zoal last van krijgen?  

#1 Vaak plassen is één van meest voorkomende bijwerkingen van Forxiga

Als je Forxiga gaat gebruiken merk je snel dat je veel vaker naar het toilet moet dan voorheen.

Het kan al best zo zijn dat je vaker moest plassen sinds je diabetes type 2 hebt. Dit komt doordat het lichaam bij suikerziekte de suikers via de urine probeert te lozen. Alles om een verhoogde bloedsuiker maar te verlagen, omdat het via de normale weg niet lukt. Zelfs al gaat dit tegen onze natuur in.

Een te hoge bloedsuiker is immers schadelijk voor het lichaam en daarom zal het er alles aan doen om dat tegen te gaan. Wanneer je echter Forxiga inneemt, gaat de rem er volledig van af.

Dit betekent enerzijds dat je minder insuline nodig hebt om de bloedsuiker te verlagen, maar anderzijds dat je veel vaker naar het toilet moet. 

Bijwerkingen van forxiga is vaak plassen

Je nieren gebruiken namelijk veel vocht om die suikers te kunnen verwijderen. Het is dus niet gek dat je om de haverklap naar de wc moet.


#2 Uitdroging

Je gaat veel vocht verliezen om die suikers kwijt te kunnen. Zelfs zoveel dat je aan wat normaal als gezond drinkgedrag wordt gezien, onvoldoende hebt.

Dit resulteert erin dat je lichaam vocht gaat onttrekken uit vochtige plekken. Denk aan je mond, ogen, darmen en zelfs geslachtsorganen.

Mensen merken dit duidelijk doordat ze ineens veel dorst, een droge mond of last van pijnlijke, droge ogen krijgen. Je doet er dus goed aan om als je dit medicijn gebruikt, veel water te drinken en ook je vezelinname te verhogen. Vezels houden namelijk vocht vast.


#3 Ontstekingen en infecties aan de geslachtsorganen

De uitdroging die je ervaart worden doorgaans als eerste opgemerkt in je ogen en mond. Echter krijgen veel mensen ook last van problemen rond hun genitaliën. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen.

Vrouwen kunnen last krijgen van een droge vagina, pijn bij het plassen, schimmelinfecties en blaasontstekingen. Het kan zelfs uitlopen in (ernstige) infecties aan de geslachtsorganen.

Ook al komt het minder vaak voor bij mannen, toch kunnen ook zij vervelende bijwerkingen ervaren. Ze kunnen pijn of jeuk bij hun eikel krijgen en pijn bij het plassen.

Ook urineweginfecties zijn geen uitzondering en de pijn die hieruit ontstaat kan doorstralen naar de onderrug. Indien je deze rugpijn klachten ervaart, dien je per direct contact op te nemen met je arts.


#4 Obstipatie

Onze darmen hebben vocht nodig om ontlasting op de juiste manier uit ons lichaam te kunnen werken.

Obstipatie als bijwerking van Forxiga

Wanneer het lichaam echter als bijwerking van Forxiga vocht uit de darmen gaat onttrekken, zal de ontlasting verdroogd raken.

Dit kan voor obstipatie zorgen en het gaat moeilijker naar buiten. Het kan dan goed zijn dat je merkt dat je wel naar het toilet moet, maar dat het er niet uitkomt. Dit kan stekende buikpijn geven.

Aangezien de ontlasting zo droog is, kan het ook bij het uitdrukken voor pijn zorgen. Sommige mensen krijgen last van aambeien of scheuren in de anus.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Huidklachten zijn vervelende bijwerkingen van Forxiga

Vrijwel iedereen die bijwerkingen ervaart van Forxiga benoemt jeuk die maar niet ophoudt. Ook huiduitslag en schimmel kunnen als bijwerking optreden.

Er is niet één directe oorzaak voor te vinden. Maar uit de ervaring van gebruikers bleek wel dat zodra ze stopten met Forxiga, de jeuk ook verdween.

De huidklachten kunnen te maken hebben met de uitdroging die plaatsvindt. Zodra het lichaam vocht gaan onttrekken, kan dit ook vanuit de huid plaatsvinden. Hierdoor droogt je huid uit waardoor je jeuk krijgt.

Jeuk, uitslag en andere huidklachten kunnen ook het gevolg zijn van een overgevoeligheidsreactie. In dat geval is het middel waarschijnlijk niet geschikt voor je.


#6 Ernstige huidproblemen

Buiten dat de zojuist genoemde huidklachten erg vervelend kunnen zijn, zijn ze niet direct gevaarlijk. Het wordt wel gevaarlijk als er huidproblemen ontstaan die vitale functies in de weg zitten.

Er kunnen namelijk huidzwellingen en galbulten ontstaan in en rondom je mond of andere delen van het gezicht. Als deze zich bij je keel vormen kan je ademhaling geblokkeerd worden.

Een andere ernstige, maar (gelukkig) zeldzamere klacht is het krijgen van angio-oedeem. Dit is vochtophoping van weefsel buiten de bloedvaten. Dit vindt voornamelijk plaats op plekken met zacht weefsel zoals bij de ogen, verhemelte of darmen.


#7 Hypoglycemie is één van meest voorkomende bijwerkingen van Forxiga

Een te lage bloedsuiker komt veel voor als bijwerking van Forxiga.

Het is in mijn optiek ook geen verbazingwekkend gevolg van dit middel, gezien het de afvoer van suikers flink stimuleert.

Vooral in combinatie met insuline kan het uit de hand lopen.

Als je merkt dat je een hypoglycemie krijgt is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Neem dan iets waar veel suiker in zit zoals een dextrose-tablet.

Klachten waar je een hypo aan kunt herkennen:

  • Plotseling enorme honger
  • Licht in je hoofd worden
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Trillerigheid of beven
  • Pips worden
  • Zweten

Indien er niet gauw gehandeld wordt om de bloedsuiker weer op normaal peil te brengen, kun je zelfs flauwvallen. Dit kan erg gevaarlijk zijn, vooral als je wat ouder bent.

Je bent dan namelijk kwetsbaarder. Als je dan flauwvalt en een nare val maakt, kun je gewond raken. Dit wil je koste wat kost voorkomen.


#8 Te lage bloeddruk (hypotensie)

Dapagliflozine heeft niet alleen invloed op de afvoering van suiker, maar zorgt er ook voor dat andere stofjes makkelijker worden afgevoerd via de urine. Eén van die stofjes is natrium. Dit is een mineraal wat betrokken is bij de vochtbalans van het lichaam.

Dit is een voordeel voor mensen met harfalen

Er verdwijnt hierdoor meer natrium uit ons lichaam dan zou moeten. Dit zorgt er direct voor dat onze bloedvaten minder vocht bevatten.


Als gevolg daalt de bloeddruk, puur doordat het hart minder kracht moet zetten om bloed rond te pompen. Vandaar ook dat dit medicijn wordt ingezet bij hartfalen.

Echter kan dit bloeddrukverlagende effect te ver doorslaan, waardoor het té laag wordt. Dit kan vervelende klachten geven:

  • Licht worden in je hoofd
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijk zijn en braken
  • Duizeligheid
  • Wazig zien

#9 Afvallen

Als ik zeg dat je door Forxiga flink gewicht kunt verliezen, kunnen sommige mensen niet wachten met het slikken van dit middel.

Vooral als je zowel diabetes type 2 hebt als overgewicht.

Waar je echter goed bij stil wilt staan is dat deze manier van gewicht verliezen absoluut niet gezond is. Buiten dat is het ook erg onprettig.

Afvallen door Forxiga als bijwerking

Je gaat namelijk meer misselijkheid, buikpijn en darmklachten ervaren en je moet misschien regelmatig braken. 

Ook zal je eetlust behoorlijk worden afgeremd.

Dit zijn allemaal factoren waardoor jij inderdaad gewicht verliest, maar lijkt je dat een fijne, gezonde manier?

Afvallen als je overgewicht hebt kan ik alleen maar stimuleren. Maar dan wel op een gezonde, gebalanceerde manier.


#10 Verstoorde slaap

Slaapproblemen zijn niet direct een bijwerking van het gebruik van Forxiga. Wel kun je ze krijgen als indirect gevolg van voorgenoemde klachten. Om enkele voorbeelden te geven:

  • Als jij vaak moet plassen dan kan het ook zijn dat jij er ’s nachts vaak uit moet. Hierdoor worden je natuurlijke slaapfases onderbroken waardoor je niet goed uitrust.
  • Indien je last krijgt van zwellingen, huiduitslag of jeuk dan kun je daar ook in de avond en nacht last van krijgen. Het kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap komt of ’s nachts regelmatig wakker wordt.

En zo zijn er nog tal van andere bijwerkingen die roet in een gezond slaappatroon kunnen gooien. Als gevolg daarvan voel je je overdag ook weer slechter. Daarbij is een goede slaap erg belangrijk voor je gezondheid.


#11 Ketoacidose is één van de gevaarlijkste bijwerkingen van Forxiga

De bijwerking ketoacidose door Forxiga is gelukkig zeldzaam. Maar als het bij jou optreedt is het levensbedreigend. Dit is geen grapje, want hier kun je heel slecht van worden. In het ergste geval volgt de dood.

Ketoacidose is een ander woord voor bloedverzuring. Wanneer je bloed verzuurt, is dat erg schadelijk. Nog schadelijker dan alleen een te hoge bloedsuiker. Er kunnen (vitale) lichaamsfuncties uitvallen.

Bij ketoacidose heb je een verhoogde bloedsuiker, maar kunnen de suikers niet worden verbruikt als energie. Als het lichaam dan overgaat op het verbranden van vet en eiwitten (om zich toch van energie te voorzien) dan komen er ketonen vrij. Deze ketonen zijn zuur en komen in het bloed terecht.

Die combinatie van een sterk verhoogde bloedsuiker met de toetreding van ketonen maakt dat je bloed verzuurt. En dus kan er ketoacidose ontstaan.

Merkbare klachten zijn:

  • Verwarring en de wereld om je heen niet goed meer meekrijgen
  • Uitval van lichaamsfuncties
  • Verandering van mondgeur (acetonsmaak)
  • Extreem dorst hebben en veel moeten plassen
  • Knallende hoofdpijn
  • Zware vermoeidheid

En zo kunnen er nog andere klachten optreden zoals ernstige uitdroging en overgeven. Als je hiervan verschijnselen merkt moet je direct je arts bellen,

Hoe je nooit meer Forxiga hoeft te gebruiken

Zoals je hebt gelezen zijn de bijwerkingen van Forxiga (dapagliflozine) geen pretje. De meeste klachten zijn gelukkig niet ernstig, maar wel erg vervelend. Als je het echt slecht treft kunnen er wel degelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Zoals ik al kort benoemde zal Forxiga nooit voor genezing van diabetes type 2 zorgen. Met een gezond voedingspatroon daarentegen kun je veel bereiken. 

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van Forxiga (dapagliflozine) ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Maria schreef:

    December hartfalen, nier-insuffientie, dan Forxiga gekregen , daarna(Mei ) necrose linker grote teen, amputatie, schimmel infectie aan vulva, en uiteindelijk nog meer nierproblemen, zou dit ook aan die Forxiga kunnen liggen ? Maria

    • Ben Kuiper schreef:

      Jeetje wat heftig. Dit is zo complex, dat ik niet zou kunnen zeggen wat oorzaak en gevolg is. Hetgeen wat je omschrijft lijkt ook het gevolg van een te hoge bloedsuiker kunnen zijn.

  • Hinke kalsbeek schreef:

    Moe en misselijk koppijn

  • Gerri schreef:

    Zeer uitgebreide uitleg gehad van cardioloog. Ik gebruik het nu een tijdje. Nergens last van. Ik val wel af, maar ook daar heb ik geen moeite mee. Om balans te houden drink ik voldoende per dag.

  • jan kuijer schreef:

    verschrikkelijke angst dromen.Na 12 weken forxiga dagelijk te hebben gebruikt ben ik in overleg met de huisarts gestopt en na 2 weken waren de angstdromen weg.Mijn suiker gaat nu helaas weer omhoog.

    • Ben Kuiper schreef:

      Dat is vervelend om te horen. Gelukkig kun je de bloedsuiker ook verlagen zonder medicijnen. Dit doe je met een gezonde levensstijl. Schrijf je in voor ons Diabetesvrij Geheim om een begin daaraan te maken 🙂

  • albert hendrikus teerink schreef:

    ik krijg er een schimmel van en wil het stoppen met het in nemen

    • Marloes Schuurman schreef:

      Zomaar stoppen is nooit de bedoeling. Je krijgt het middel om een reden. Dit soort zaken wil je altijd overleggen met je arts. Door gezonder te eten en drinken, kun jij je bloedsuiker op een natuurlijke manier verlagen en dan heb je het middel (of welk ander middel dan ook bij diabetes) niet meer nodig.

  • saskia schreef:

    Hoe kan je het beste stoppen. Afbouwen, ik moet 10 mg. nemen, terwijl ik geen diabetes heb. Maar beter voor mijn hart. Ik wil het niet en wil er nu vanaf. Hoe?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat is bijzonder. Kun je ons even een mailtje sturen met je casus zodat we het even kunnen bestuderen.

      • saskia schreef:

        Ik heb een hartaanval gehad 6 weken geleden. Het gaat in principe weer goed met mij, maar krijg verschillende medicijnen. 2 soorten bloedverdunners, bloeddrukverlager, maagbescherming medicijn. En daarnaast cholesterol verlager, cholesterol is goed maar moet naar 1,4 (ben ik ook niet zo blij mee, cholesterol is niet slecht, dit afhankelijk van de verhouding) en Forxiga, suiker is goed, maar verhaal dat dit ook goed is voor mensen met hartaanval. En hier ben ik ook niet blij mee, elk medicijn is er 1 teveel, daarnaast kun je bijwerkingen krijgen, voor een medicijn die misschien in een klein geval het goed kan doen. Dan heb ik liever niet dit medicijn, want ik heb inderdaad al bijwerkingen die hierboven genoemd worden.

        • Marloes Schuurman schreef:

          Dat is vervelend om te lezen. Kun je ons een uitgebreide email sturen met wat je precies eet en drinkt op een dag? Graag ook de minder gezonde dagen/producten.

          Dan kunnen we daar ook naar kijken. Soms is de oorzaak van een hartaanval puur pech, maar vaak ook niet. Vaak is de eetpatroon de oorzaak hiervan.

          We kijken daar dus graag naar voor je.

          • saskia schreef:

            Hi Marloes, dank voor het meedenken, maar het ligt niet aan mijn eetpatroon. Die is in orde. Ik eet geen suikers, nauwelijks brood, veel vezels, noten, groenten en fruit. In het ziekenhuis waren ze zelfs verbaasd dat ik een hartaanval heb gehad. Daar eigenlijk alles goed was. Mijn vaten waren schoon, geen diabetes geen verhoogde cholesterol. Waarschijnlijk genetisch. Maar ik wil de Forxiga niet. Ik voel mij daar niet lekker bij en het voelt niet goed om dit te slikken. Een natuurlijk gevoel. En bovendien, ik heb geen suiker, ook die is goed. De cardioloog zegt dat het voor de vaten is. Ik neem veel natuurlijke producten voor mijn hart en vaten. Daarnaast is dit medicijn in 2021 voor het hart goed gekeurd. Mijn broer heeft 10 jaar geleden een hartaanval gehad en nooit dit medicijn gekregen, omdat het toen niet bij het protocol hoorde. Nooit problemen gehad. Maar goed, ik ben vandaag begonnen met 2 weken een half tabletje en daarna weer een 1/2 en dan ben ik gestopt. Mijn lichaam, mijn gevoel.

          • Marloes Schuurman schreef:

            Als je geen bloedsuiker problemen hebt en er niets mis is met je cholesterol (zoals je zelf al zei, cholesterol is heel vaak gezond)… dan zie ik het nut van de Forxiga niet.

          • saskia schreef:

            Dank voor je reactie. En het afbouwen is dat ok. 2 weken een half tabletje en dan 2 weken de helft van de helft?

          • Marloes Schuurman schreef:

            Dat lijkt mij meer dan verstandig.

          • saskia schreef:

            Top! Thks!

    • Ingrid schreef:

      Cardioloog bellen en zeggen waarom je wil stoppen. Ik heb veel bijwerkingen en cardioloog zei dat ik er mee kon stoppen.

    • Jose schreef:

      Ik heb het ook sinds november voor hartfalen ben ook al 2 keer gestopt wat een rotzooi zoveel klachten

  • Henk Elenga schreef:

    Ben er mee gestopt, voel mij stukken beter. Wat een shit zooi.

  • moppie schreef:

    gebeurde dus bij mij werd levens gevaarlijk ik wist niet wat de bijwerkingen waren, bloeddruk gevaarlijk laag en al deze symtonen. Verwarring en de wereld om je heen niet goed meer meekrijgen
    Uitval van lichaamsfuncties
    Verandering van mondgeur (acetonsmaak)
    Extreem dorst hebben en veel moeten plassen
    Knallende hoofdpijn
    Zware vermoeidheid
    gelukkig kwam de huisarts vandaag achter, en hoop mij morgen beter der te gaan voelen. diabetes verpleegkundige had dit voorgeschreven. ik zweefde erover en kon bijna niet meer lopen. pluim en van mij mag hij een lintje huisarts, niet te lang mee moeten lopen met alle nare gevolgen van dien had geweest. daar niet te lang over nadenken maar wat de gevolgen was geweest brrrrr

  • Share via
    >