
Nifedipine is een medicijn dat hoofdzakelijk aan mensen met een hoge bloeddruk wordt voorgeschreven. Af en toe wordt het gegeven bij pijn op de borst, zwangerschap en/of vroegtijdige weeën. En helaas zijn de bijwerkingen van nifedipine niet altijd mild.
Het is daarom goed om te weten waar je aan begint voordat je dit middel slikt. Of als je het al gebruikt.
In dit artikel leer je de 11 meest voorkomende, en soms zelfs gevaarlijke bijwerkingen van nifedipine en waarom ze optreden.
More...
Wat zijn de meeste voorkomende bijwerkingen van nifedipine?
Je kunt te maken krijgen met:
- Flushing
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Gewichtstoename door oedeem
- Oogcomplicaties
- Ernstige vermoeidheid
- Huidklachten
- Maag- en darmklachten
- Gingivale hyperplasie (overmatige groei van tandvlees)
- Paradoxale angina (pijn op de borst)
- Aritmieën (hartritmestoornissen)
- Leververgiftiging

Doel van dit artikel
Heb je de bijsluiter van nifedipine goed doorgelezen? Zo niet, geen probleem. Want in dit artikel staat alles wat je moet weten over deze bloeddrukverlager.
Aan het einde weet je wat nifedipine doet in het lichaam, en welke 11 akelige bijwerkingen van nifedipine je kunt ervaren. Maar ook wat je per direct kunt doen om dit soort pillen voorgoed overbodig te maken.
Wat doet nifedipine in het lichaam?
Simpel gezegd zorgt nifedipine ervoor dat je bloedvaten zich ontspannen en verwijden.

Hierdoor kan het bloed makkelijker door de vaten stromen.
Zo hoeft je hart minder hard te werken om het bloed rond te pompen met als resultaat dat de bloeddruk daalt.
Het wordt daarom vooral voorgeschreven aan mensen met hypertensie. Ook tijdens de zwangerschap.
Maar het middel kan ook helpen bij:
Nifedipine is een zogeheten calciumkanaalblokker. Normaal gesproken zorgt calcium via specifieke kanalen in de bloedvaten ervoor dat vaten kunnen samenknijpen.
Nifedipine blokkeert dat proces. Hierdoor blijven de vaten ontspannen en verwijden ze. Bloed stroomt er dan makkelijker doorheen.
De meeste bloeddrukverlagers zoals bètablokkers (zoals metoprolol), werken direct op het hart om de bloeddruk te verlagen.
Nifedipine richt zich ergens anders op, namelijk op de perifere vaten (de slagaders).
Dit heeft als voordeel dat de bloeddruk snel verlaagd kan worden. Alleen de ervaring leert dat hoe effectiever/sterker een middel is, hoe intenser de bijwerkingen.
Vormen en werkingsduur
Van nifedipine bestaan zowel capsules als tabletten. En er zijn twee varianten, de kortwerkende en langwerkende.
De kortwerkende werkt binnen 20 tot 30 minuten en heeft meerdere uren effect. Daarom dien je twee of drie keer per dag een dosis in te nemen. Deze vorm wordt vrijwel alleen ingezet wanneer de bloeddruk zeer snel verlaagd moet worden. Deze pillen of capsules komen in een dosering van 5 mg en 10 mg voor.
Meestal krijg je dus tabletten met vertraagde afgifte. Zo'n langwerkend tablet begint pas na 2 tot 6 uur te werken. En omdat het 24 uur lang actief is, hoef je het slechts één keer per dag te nemen. Deze 'Retard' pillen komen in een dosering van 30 mg en 60 mg voor.
Ervaringen van patiënten met nifedipine
Her en der op het internet zijn er gebruikerservaringen en recensies te vinden over nifedipine.
Dit bloeddrukmedicijn krijgt een 4 van de 10; wat duidelijk laat zien dat mensen niet erg lovend zijn.
Deze dikke onvoldoende is vooral te danken aan de hoeveelheid bijwerkingen waar patiënten last van kregen.
Normaal gesproken verdwijnen de bijkomende klachten binnen een enkele dagen tot weken vanzelf.

11 veel voorkomende bijwerkingen van nifedipine
Hieronder vind je een kleine greep uit alle mogelijke bijwerkingen. Ze staan ook in de bijsluiter vermeld. Maar wat je in de bijsluiter niet leest is een toelichting over wat er nu precies gebeurt in het lichaam en waarom je met deze klachten geconfronteerd wordt.
Indien je nifedipine nog voor het eerst moet gaan gebruiken, is het sowieso goed om je op de risico's in te lezen. Ervaringen van gebruikers doorlezen kan ook zeker geen kwaad.
#1 Flushing
Flushing staat voor rood worden of blozen. De bedoeling van nifedipine is om het bloed makkelijker door de vaten te laten stromen. Dit zorgt er dus ook voor dat verschillende delen van het lichaam beter doorbloed raken.

En de verhoogde doorbloeding in je huid wordt goed zichtbaar,
Vooral rondom je nek en gezicht kan roodheid ontstaan. Je wangen worden bijvoorbeeld rood of je krijgt kleine felrode vlekjes in je hals.
Hoe deze bijwerking bij jou precies tot uiting komt, is vooraf niet te zeggen. Het verschilt van persoon tot persoon.
Bij de één blijft het bij zichtbare verkleuringen zonder dat je er iets van voelt. Een ander ziet kleurverschillen of vlekken die ook warm aanvoelen of zelfs tintelen/irriteren.
Sommige vrouwen geven aan dat het aanvoelt als een opvlieger. In het geval van nifedipine hoef je dus niet een vrouw te zijn om opvliegers te kunnen ervaren.
#2 Hoofdpijn en duizeligheid
Aangezien het lichaam niet gewend is om zo'n abrupte, kunstmatige bloeddrukdaling te krijgen, kan het even van slag zijn. De vaten in je hersenen ontspannen en verwijden waardoor de bloeddruk gauw daalt.
Deze plotse verandering is op dat moment noodzakelijk, vooral als je bloeddruk al langere tijd verhoogd is. Maar dat zorgt dus wel voor opschudding, waardoor je last van hoofdpijn en duizeligheid kunt krijgen.
Hoe langer je al met een hoge bloeddruk loopt en hoe hoger die is, des te groter de kans op deze bijwerking.
#3 Gewichtstoename is één van de meest voorkomende bijwerkingen van nifedipine
Veel gebruikers van nifedipine klagen over een plotse toename in gewicht. En dat kan goed kloppen, want het is één van de meest voorkomende bijwerkingen van nifedipine.
Zonder dat je meer bent gaan eten, loopt de teller op de weegschaal plotseling op. Laat me je geruststellen. De kans is namelijk klein dat je vet bent aangekomen of dat je weegschaal stuk is.
Hoewel beide mogelijk zijn, is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk oedeem. Oftewel, vochtophopingen.
Nifedipine zorgt er namelijk specifiek voor dat de slagaders ontspannen.
Hierdoor daalt de bloeddruk in deze aders, wat positief is.
Er is alleen één probleem.

Een tegenstrijdig gevolg van deze bloeddrukdaling is dat de druk in de kleine haarvaatjes juist stijgt. Dit zorgt ervoor dat er meer vocht uit deze haarvaten lekt dan normaal.
Tegelijkertijd is het lichaam minder goed in staat om het overtollige vocht af te voeren, als gevolg van de algeheel lagere bloeddruk. En de zwaartekracht zorgt ervoor dat het vocht naar beneden wordt getrokken.
Daarom treedt oedeem vrijwel altijd in de onderkant van je lichaam op. Dus je krijgt opgezette voeten, onderbenen en enkels. En dat zie jij vervolgens weer terug op de weegschaal.
Maar ik kan me zo voorstellen dat de gewichtstoename in deze nog het minst erge is. Want hoewel oedeem normaal gesproken niet pijnlijk is, is het wel heel ongemakkelijk en vervelend.

Hoe verminder je zelf deze zwellingen?
Als je last van vochtophopingen krijgt zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om het tegen te gaan. De klachten gaan meestal namelijk niet uit zichzelf weg.
#4 Problemen met je ogen
In het verlengde van voorgaande bijwerking:
Oedeem komt meestal tot uiting in het onderste gedeelte van je lichaam, maar dat hoeft niet per se. In feite kun je overal in je lijf last krijgen van vochtophopingen door nifedipine.
Zo ook bij je ogen.
Zowel in het oog (op je netvlies) als er omheen kunnen zwellingen ontstaan. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je gezichtsvermogen.
Maar oedeem is niet het enige probleem wat met je ogen kan optreden door nifedipine:
#5 Ernstige vermoeidheid is één van de belemmerende bijwerkingen van nifedipine
Door de abrupte daling van je bloeddruk, kan je lichaam een soort schrikreactie als reflex geven. Alleen daarvan al kun je allerlei klachten krijgen.
Maar het voornaamste probleem is dat deze reflexreactie het lichaam veel energie kost. Wat Bij sommige mensen werkt het regelrecht uitputtend.

Dus sta er niet raar van te kijken als je eerst hartkloppingen krijgt, en kort daarna zeer moe wordt.
Maar zware vermoeidheid kan ook komen door de plotse verandering in je bloeddruk an sich.
Als het nog 'nieuw' is voor het lichaam moet het zich eerst daarop aanpassen. Dat kost tijd en energie.
Daarbij krijgen je hersenen tijdelijk minder bloed en zuurstof aangeleverd (als gevolg van de plotse bloeddrukdaling). Ook dat zorgt voor uitputting.
#6 Huidklachten
Nifedipine lijkt op meerdere manieren huidklachten te kunnen veroorzaken.
Zoals te zien bij de eerste bijwerking verbetert de doorbloeding van je huid. Aangezien de vaten verwijden, stroomt er makkelijker bloed en vocht naar het oppervlak.
Soms wordt het bloed niet snel genoeg afgevoerd, waardoor je een soort bloedophoping in je huid krijgt. En dat kan soms een heel stuk vervelender lopen dan alleen maar wat 'blozen'.
In zeldzame gevallen keert het lichaam zich af
Er zijn bekende gevallen waarbij er een soort allergische reactie ontstond.
Dat is wanneer het lichaam de nifedipine als indringer ziet, waarna het immuunsysteem aanslaat. Vervolgens gaat het lichaam veel histamine aanmaken. Dat is een natuurlijke afweerreactie tegen indringers. Alleen kan dit op zijn beurt weer voor nieuwe (ernstige) gezondheidsproblemen zorgen.
Je kunt dan last krijgen van pijnlijke huiduitslag, rode bulten en allerlei andere huidcomplicaties.
Als zo'n allergische reactie blijft oplopen moet je waarschijnlijk medische hulp inschakelen. En natuurlijk dit middel NIET meer gebruiken.

Schakel DIRECT hulp in als het oploopt
Het komt maar zelden voor, maar als het jou overkomt ben je ver van huis. En is er spoedeisende hulp nodig. Want als er zo'n allergische reactie optreedt, kan het lichaam zich onvoorspelbaar gaan gedragen.
Heel af en toe heeft iemand namelijk echt pech en draait het immuunsysteem helemaal door. De afweerreactie en aanmaak van histamine slaan op hol en dit kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Denk aan zwellingen in je gezicht, mond en keel waardoor je moeite krijgt met ademhalen.
Helaas is het de bittere realiteit dat de ademhaling bij sommige mensen zodanig werd geblokkeerd dat ze in een coma raakten.
En in sommige gevallen volgde zelfs de dood.
#7 Maag- en darmklachten
Helaas raken de bijwerkingen van nifedipine ook je maag- en darmkanaal.
Want niet alleen dit middel een ontspannende werking op je bloedvaten, maar eigenlijk op allerlei "onderdelen" van je lichaam, waaronder sommige spieren.
En spieren zitten niet alleen vlak onder de huid, maar ook in de slokdarm, maag en darmen. Deze zogeheten 'gladde spieren' zorgen voor de knijpende bewegingen om voedsel verder te duwen.
En misschien kun je het al wel raden.
Maar als maag- of darmspieren hun werk niet goed kunnen doen, blijft voedsel te lang hangen op één plek.
Dit resulteert in allerlei buikklachten.
Het komt er op neer dat deze bloeddrukverlager je gehele spijsverteringsstelsel kan verstoren.

En als dat ook bij jou opspeelt, merk je dat helaas snel genoeg. Je kunt last krijgen van:
Indien je last krijgt van je buik door nifedipine, dan is er op dat moment weinig aan te doen. Het zal een kwestie van uitzitten zijn en hopen dat het snel overgaat.
#8 Gingivale hyperplasie (overmatige groei van tandvlees)
Het zou me verbazen als je hier ooit van hebt gehoord. En hoe graag ik het anders zou willen, deze bijwerking van nifedipine is geen grap of uit de duim gezogen.

Het komt gelukkig weinig voor, maar middelen die de bloedvaten verwijden (zoals nifidipine) kunnen ervoor zorgen dat je tandvlees overmatig gaat groeien.
Eerder in het artikel benoemde ik het al kort, maar dit soort chemicaliën zijn niet onschuldig. Ze kunnen soms voor erg vreemde verschijnselen zorgen.
En dat geldt dus ook voor nifedipine. Geloof het of niet, maar door dit medicijn wordt celgroei van je tandvlees soms buitensporig gestimuleerd.
Wanneer je lichaam dit niet goed tegengaat, kan je tandvlees dus bizarre vormen aannemen.
Het tandvlees kan gaan opzwellen, verdikken of ongecontroleerd gaan groeien. Bij sommige "slachtoffers" worden tanden zelfs volledig opgegeten door het tandvlees wat er omheen groeit.
#9 Paradoxale angina (pijn op de borst)
In het begin van het artikel tipte ik het al even aan, maar nifedipine wordt niet louter aan hoge bloeddrukpatiënten voorgeschreven. Het kan ook worden voorgeschreven aan mensen die geregeld last hebben van van pijn op de borst.
Daarom was ik nogal verbaasd toen ik leerde dat nifedipine als bijwerking kan hebben dat het pijn op de borst verergert.
Het is wel logisch te verklaren, want een risico van heel veel medicijnen is dat het zijn werk té goed doet. En dus het doel voorbijschiet.
Wat er gebeurt is dat bloedvaten soms te snel verwijden door nifedipine. Hierdoor kan er een tijdelijke daling in zuurstoftoevoer naar het hart ontstaan.
En precies dat kan pijn op de borst veroorzaken. Of als dit al speelde, de pijn verergeren. En dus niet verminderen of verhelpen.

Het is niet raar als je nu een beetje raar staat te kijken.
Je gaat met pijnklachten naar de huisarts en krijgt een middeltje voorgeschreven wat de klachten zou moeten verhelpen. Maar vervolgens krijg je alleen maar meer van diezelfde pijn.
Let op, want als je tot nu geen last hebt gehad van pijn op de borst, kan dit medicijn het dus ook veroorzaken. Je herkent het aan een drukkend, stekend of soms beklemmend gevoel in de hartstreek.
#10 Aritmieën (hartritmestoornissen)
Aritmie is een moeilijk woord voor onregelmatige hartslag (hartkloppingen) of hartritmestoornis.
Ons hart bezit een soort elektrisch geleidingssysteem dat essentieel is voor een goede hartwerking.
Nifedipine kan dit systeem verstoren, waardoor je hart in de war raakt en zijn normale ritme niet meer kan aanhouden.
Hierdoor kun je een onregelmatige hartslag krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld in de vorm van hartkloppingen ervaren.
Als dit een keer of twee gebeurt, is het waarschijnlijk niet erg.

Je moet je vooral zorgen gaan maken als je hart zonder duidelijke reden ineens flink tekeer gaat. Terwijl je gewoon in rust bent bijvoorbeeld. Of als het hart in korte tijd vaak overslaat. Bel een arts als je ook duizelig wordt of het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen.
#11 Leververgiftiging is één van de gevaarlijke bijwerkingen van nifedipine
Onze lever zorgt ervoor dat schadelijke stoffen (zoals vergif) worden afgebroken en afgevoerd. Dit heet detoxificatie.
Vergif of een medicijn zoals nifedipine; voor de lever is het één pot nat. Zo snel mogelijk onschadelijk maken en opruimen dus. En meestal gaat dat met dit middel zonder problemen.
Als je lever niet goed op nifedipine reageert, dan herken je dat meestal als eerste aan geelzucht. Je oogwit en (delen van) de huid worden dan geel. Je kunt ook donkere urine krijgen en/of zeer lichte ontlasting.

Gebruik het Bloeddruk Verlagen Geheim om de bijwerkingen van nifedipine te voorkomen!
Je ziet het, de complicaties die je door nifedipine kunt krijgen zijn niet echt een pretje. Maar, er is licht aan het einde van de tunnel!
Want laten we eerlijk wezen. De opluchting die je ervaart als je bloeddrukwaarden van zichzelf gezond niveau zitten. Maar dan zonder de chemische pillen. En dus zonder al die vreselijke bijwerkingen.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om je hoge bloeddruk zonder medicijnen te verlagen. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Bloeddruk Verlagen Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je een hoge bloeddruk hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om je bloeddruk te verlagen
- De beste tips om binnen enkele weken je hoge bloeddruk te genezen
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: gebruik jij nifedipine? Van welke bijwerkingen van nifedipine heb jij last? Laat hieronder een reactie achter
Dit artikel is als laatst bijgewerkt op: 10 februari 2025