11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Saxenda

Medicijnen voor Diabetes Type 2

mei 16
11 Veelvoorkomende & Gevaarlijke Bijwerkingen van Saxenda

Is Saxenda voorgeschreven om je diabetesklachten te verminderen? Je wilt dan natuurlijk weten wat eventuele bijwerkingen van Saxenda zijn!

Saxenda (liraglutide) is een medicijn voor mensen met diabetes type 2. Dit diabetesmedicijn heeft een bloedsuikerverlagende werking. 

Er kunnen echter wel ernstige bijwerkingen ontstaan bij gebruik. In dit artikel deel ik daarom:

 • de werking van Saxenda in het lichaam
 • de 11 meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda.

More...

Wat is Saxenda (liraglutide)?

Saxenda is een injectievloeistof voor type 2 diabetici. De werkende stof is liraglutide en verlaagt de bloedsuiker. Dit medicijn wordt vrijwel nooit meteen na de diagnose ingezet, maar pas later toegevoegd.

Normaliter wordt het medicatietraject gestart met metformine. Mocht dit niet voldoende blijken of indien de patiënt dit niet kan verdragen, kan de volgende stap worden gezet. Dit is meestal een sulfonylureumderivaat zoals gliclazide.

Zodra dat ook niet (meer) voldoende is zijn er een legio aan andere medicijnen. Welk medicijn hierna volgt, is vaak afhankelijk van of je tot de risicogroep voor hart- en vaatziekten, hartfalen of chronische nierschade behoort. Er kunnen verschillende medicijnen worden gecombineerd met of zonder insuline.

Indien je onder één van de risicogroepen valt zal de derde medicamenteuze stap doorgaans een SGLT2-remmer of GLP1-agonistzijn. Liraglutide (de werkzame stof van Saxenda) behoort tot die laatste.

Op korte termijn zal Saxenda je bloedsuiker helpen verlagen. Dit kan positief klinken, omdat je dan even minder last van de diabetes type 2 hebt. 

Doel van dit artikel

Echter zijn de bijwerkingen van Saxenda en gevolgen op zowel korte als lange termijn niet mis. Hieronder lees je verder wat het medicijn precies doet en waarom Saxenda gevaarlijk kan zijn. Op het einde van het artikel krijg je tips hoe je nooit meer Saxenda hoeft te gebruiken.

Werking van Saxenda

Saxenda is dus een GLP1-agonist. Het woordje agonist geeft aan dat het "iets" stimuleert. In dit geval de aanmaak van GLP1. Dit stofje wordt in de darmen aangemaakt en heeft verschillende functies in het lichaam:

 • Het geeft signalen af aan de alvleesklier om insuline aan te maken. Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de suikerverwerking.
 • Het zorgt ervoor dat je tijdens het eten een verzadigd gevoel krijgt. Hierdoor weet je dus wanneer je genoeg hebt gegeten.

Wanneer je Saxenda neemt zal je dus meer GLP1 aanmaken waardoor je vervolgens meer insuline aanmaakt en sneller langer verzadigd bent na een maaltijd. Echter heeft het medicijn ook invloed op tal van andere functies in het lichaam. Daar kom ik zo op terug.

Saxenda: vormen, dosering en vergoeding

Je kunt Saxenda niet oraal innemen. Je dient het te injecteren. Je begint altijd met eenmaal daags een startdosis van 0,6 mg. Het werkt ongeveer 24 uur lang en er dient nauwlettend gemonitord te worden wat de directe effecten zijn.

Indien nodig kan de dosis wekelijks worden opgevoerd met 0,6 mg. De maximale dosis is 3,0 mg per dag.

In principe wordt Saxenda volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft Saxenda dus niet zelf te kopen. Wel dient er Eigen Risico over betaald te worden. Daarbij gelden er enkele voorwaarden voordat het voor vergoeding in aanmerking komt. Dit hangt voornamelijk af van jouw specifieke situatie.

Bekijk de Saxenda-pagina op Medicijnkosten.nl voor concrete informatie hierover.

Zoek je een alternatief voor Saxenda? Dan kun je bijvoorbeeld Forxiga overwegen.

Ervaringen met Saxenda

Het internet staat bol van andermans ervaringen met Saxenda. Gemiddeld krijgt het medicijn een 7,4 uit de 10. Dit cijfer is een combinatie van hoe effectief mensen het ervaren en de mate van bijwerkingen. Hoe hoger, hoe positiever mensen het vinden.

Vergeleken met andere diabetesmedicijnen scoort Saxenda qua reviews in die zin hoog. Maar als ik verder lees zie ik zorgwekkende berichten. Mensen kunnen er behoorlijk slecht van worden.

Tevens vraag ik me af of mensen het zien zitten om voor de rest van hun leven dit chemische goedje te blijven gebruiken… terwijl er veel gezondere (en effectievere) manieren zijn om diabetes type 2 onder controle te krijgen.

Laten we nu kijken naar de gevaarlijke bijwerkingen van Saxenda.


De 11 meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda

#1 Misselijkheid en overgeven behoren tot de meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda

Naast het direct effect op je alvleesklier om meer insuline aan te maken, heeft liraglutide ook invloed op de verwerking van voedsel. De maaglediging wordt namelijk vertraagd. Hierdoor zit je sneller en langer vol.

Maag-darmklachten komen veel voor

'Maaglediging' is een ander woord voor het verwerken van voedsel vanuit de maag naar je darmen.

Als dit wordt vertraagd blijft het voedsel langer in je maag zitten. Hierdoor heb je niet snel alweer zin in iets te eten.

Maar ook zal je bloedsuiker minder snel stijgen, omdat de koolhydraten en suikers langzamer worden opgenomen.

Al met al daalt de eetlust en veel mensen ervaren dat als positief. Echter verstoort dit medicijn je hele spijsverteringsproces. En daar kun je gigantisch veel last van krijgen.

Mensen geven aan dat ze vaak misselijk zijn en moeten braken. Sommigen hebben hele nachten op het toilet gezeten met een emmer onder hun gezicht.


#2 Darmklachten

Iets verder naar onderen in je buik kun je ook problemen ervaren. Deze klachten lopen sterk uiteen, maar komen voort uit de algehele verstoring van je maag-darmstelsel.

Op de ene plek in je lichaam wordt iets gestimuleerd, terwijl ergens anders een proces wordt onderdrukt. Als je het mij vraagt is het daarom ook niet gek dat je last kunt krijgen van:

 • Een opgezwollen buik
 • Darmkrampen
 • Diarree
 • Verstopping

Deze klachten verdwijnen normaal gesproken gauw weer zodra gebruik van het medicijn wordt gestaakt.


#3 Afvallen is één van de meest onderschatte bijwerkingen van Saxenda

Verminderde hongergevoelens, snel vol zitten, vaak misselijk zijn en diarree. Ik kijk er niet raar van op dat mensen vaak (veel) gewicht verliezen wanneer ze Saxenda een tijdje gebruiken.

In principe wordt liraglutide primair ingezet bij diabetes, maar secundair bij overgewicht of obesitas. Het is dus bewezen effectief om gewicht te verliezen.

Dat is ook niet gek als vrijwel alles wat je eet er ook zo weer uitkomt. Dan zal je inderdaad snel afvallen. De vraag is alleen of je dat op deze manier wilt.

In mijn optiek is dat namelijk geen gezonde manier van gewicht verliezen.

Afvallen door Saxenda als bijwerking

Er kan ook een jojo-effect ontstaan, vooral als je stopt het medicijn.

Door Saxenda kun je in korte tijd veel afvallen. Maar als de werking vermindert of als je stopt met medicatie krijg je des te meer zin in eten. En zo komt dat er gewicht er net zo snel weer aan.

Het is veel gezonder om, als je gewicht wilt verliezen, dit op een gebalanceerde manier te doen. 


#4 Uitdroging

Het komt geregeld voor dat mensen uitdrogingsverschijnselen krijgen door Saxenda. Dit is goed te verklaren, omdat je lichaam veel vocht verliest als je vaak moet overgeven of last hebt van diarree.

Uitdroging merk je al snel aan:

 • Een droge mond
 • Droge ogen
 • Verdroogde geslachtsorganen

Indien je dit ervaart, drink dan ruimschoots water. En het kan helpen om veel vezels te eten. Deze houden vocht vast en helpen bij een gezonde darmflora.


Vind jij deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5 Algeheel ziek gevoel

Een "overkoepelende" bijwerking is dat je je over het algemeen slecht kunt gaan voelen. Dit kan alleen al komen door alle buikklachten.

Maar ook door de uitdroging en andere verstoringen in het lichaam kun je je ziek gaan voelen.

Bijkomende gerapporteerde klachten zijn:

 • Verkoudheidsklachten
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Neerslachtigheid

#6 Huidklachten

Sommige mensen rapporteren huidirritatie en pijnlijke plekken op de huid. Dit vindt met name plaats op of rondom de injectieplek.

Je kunt ook een overgevoeligheidsreactie in de huid krijgen. Dit merk je aan jeuk, rode bulten en huiduitslag. Indien dit het geval is dien je contact op te nemen met je arts. Dit zijn namelijk tekenen dat je lichaam het medicijn mogelijk niet goed verdraagt.


#7 Galblaasproblemen zijn bijwerkingen van Saxenda die gelukkig weinig voorkomen

Problemen met de galblaas komen (gelukkig) weinig voor.

Maar als je hier wel last van krijgt kan dat erg pijnlijk zijn. Zo kun je ontstekingen krijgen aan je galblaas en er kunnen zich galstenen ontwikkelen.

Van sommige galstenen hoef je nooit iets te merken. Die verlaten zonder dat je het doorhebt je lichaam via de urine. Maar galstenen kunnen ook vast gaan zitten in je lichaam. Dat gaat meestal gepaard met ernstige pijn.


#8 Hypoglycemie 

De voornaamste reden dat Saxenda wordt ingezet is wegens de bloedsuikerverlagende werking. Dat kan handig zijn bij diabetes type 2...

...tenzij het te ver doorslaat. Dat is namelijk een risico die altijd op de loer ligt.

Wanneer je, al dan niet bewust, een te hoge dosering injecteert of het niet goed inschat in combinatie met andere diabetesmedicijnen, kan het verkeerd uitpakken. Je bloedsuiker verlaagt te snel. We spreken dan van een hypoglycemie.

Hoe herken je een hypo?

Je herkent een hypo aan:

 • Verward zijn
 • Veel zweten
 • Gapen
 • Trillen en beven
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Hartkloppingen

In het ergste geval kun je zelfs flauwvallen. Daarom is het van essentieel belang direct in te grijpen zodra je merkt dat er een hypo opkomt.

Je kunt het voor de zekerheid meten met je bloedsuikermeter, alleen komt daar een probleem bij kijken.

De bloedsuikermeter wordt namelijk minder accuraat naarmate je bloedsuiker lager wordt.

Hierdoor is het niet altijd betrouwbaar en kan het dus veel erger of juist minder erg zijn dan de meter aangeeft.

Meet bij twijfel je bloedsuiker

Daarom is het van belang een hypo te leren herkennen bij jezelf. Zodra je het opmerkt neem je een bron van zeer snelle suikers. Een dextro-tablet bijvoorbeeld.


#9 Oogklachten

Als je Saxenda gaat gebruiken kun je op verschillende manieren last krijgen van je ogen. Zo kun je verdroogde ogen krijgen, maar er kan ook blijvende oogschade ontstaan. Dit is gelukkig maar heel zeldzaam.

Een vaker voorkomende klacht, die vooral bij de start van het medicijn wordt gerapporteerd, is wazig zicht.

Door de plotse veranderingen in je bloedsuikerspiegel zullen ook de bloedsuikers in je ogen gaan schommelen. Dit heeft vaak als direct effect dat je wazig gaat zien.


#10 Pancreatitis en Pancreascarcinoom zijn levensbedreigende bijwerkingen van Saxenda

Pancreatitis is een ontsteking aan de alvleesklier, waardoor het opgezwollen en rood wordt. Dit kun je niet zien, maar wel voelen. Dit gaat namelijk vaak gepaard met hevige pijn in de buik.

Pancreascarcinoom is de medische benaming van alvleesklierkanker. Dit zou een bijwerking kunnen zijn van het stofje liraglutide.

Bewijs is soms tegenstrijdig

Echter zijn de studies hiernaar tegenstrijdig. Het ene onderzoek toont dat tumormarkers in de alvleesklier verhogen bij het gebruik van liraglutide, terwijl andere onderzoeken dit niet laten zien. Een definitieve conclusie is er nog niet.

Persoonlijk zou ik het er niet op wagen. En dat geldt ook zeker voor de volgende bijwerking.


#11 Schildklierkanker is één van de dodelijke bijwerkingen van Saxenda

Ja, je leest het goed. Een gerapporteerd effect van Saxenda is schildklierkanker. Dat is natuurlijk al ernstig genoeg.

Maar naast de vergrote kans op tumorvorming kunnen er ook tal van andere problemen ontstaan aan je schildklier. Zo kun je last krijgen van een te snel of juist te traag werkende schildklier. Bovendien kan het orgaan gaan ontsteken.

Een te snelle schildklier kun je merken aan:

 • Nervositeit
 • Overmatig zweten
 • Warmere, vochtige huid
 • Hartkloppingen
 • Trillen
 • Pijn bij de ogen

Effecten van een te trage schildklier:

 • Vermoeidheid
 • Traag zijn
 • Gewicht aankomen
 • Depressie
 • Haaruitval
 • Droge, koude en bleke huid

Nooit meer Saxenda (liraglutide) bij diabetes gebruiken?

Zoals je hebt gelezen kunnen de bijwerkingen van Saxenda mild tot vervelend zijn, maar ook zeer ernstig. Duidelijk wordt wel dat het veel met je lichaam doet. Het rommelt met je organen en normale lichaamsprocessen.

En of de voordelen opwegen tegen de nadelen, is iets wat je voor jezelf moet bepalen. Feit is en blijft dat diabetesmedicijnen je nooit zullen genezen, ook al hoop je misschien van wel. De medicijnen zijn op symptoombestrijding gericht, maar zullen de oorzaak nooit aanpakken.

En de oorzaak van diabetes type 2 zit hem in de levensstijl. Vooral je voedingspatroon en mate van beweging. En het mooie is dat je daar zelf veel in kunt doen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: welke bijwerkingen van Saxenda (liraglutide) ervaar jij? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>