Koolhydraatarm eten bij diabetes type 2 kan een goed idee zijn.
Maar keer je hiermee je diabetes type 2 wel om? En is het eigenlijk wel gezond?
In dit artikel bespreek ik of je een koolhydraatarme dieet bij diabetes type 2 moet volgen en geef ik je elf tips om dit zo goed mogelijk te doen.
More...
Is koolhydraatarm eten bij diabetes een goed idee?
Koolhydraatarm eten...het is erg populair.
Eens in de zoveel jaar wordt er een dieetboek uitgebracht waarin een guru doet alsof hij de eerste is die op het idee is gekomen om te stoppen met het eten van suikers. Dat hij de zoveelste is in een lange rij kwakzalvers, dat laat hij even achterwege.
Dit is geen artikel over afvallen. Nee, ik wil de voordelen bespreken van koolhydraatarm eten voor mensen met suikerziekte.
Doel van dit artikel
Is het goed? Is het slecht? Hoe ziet zo'n dieet eruit, van ontbijt tot avondeten? In dit artikel krijg je uitleg en 11 tips om je te helpen bij koolhydraatarm eten bij diabetes.
Wat is koolhydraatarm eten bij diabetes?
Koolhydraten is een categorienaam waar suiker en zetmeel onder vallen. Zetmeel wordt in het lichaam omgezet in suiker. En suiker wordt in het lichaam natuurlijk behandeld als suiker.
Ze zitten in de producten die je het meeste eet. Denk aan pasta, brood, rijst, aardappelen en tussendoortjes. Daar zit vooral zetmeel in.
Maar ook alle zoetigheid valt onder koolhydraten. Dat zijn de suikers. Denk aan koekjes en chocola. En frisdrank ook natuurlijk.
Als mensen willen afvallen nemen ze graag de makkelijkste weg. Veel mensen vinden het makkelijk om af te vallen door geen koolhydraten te eten.
Dat betekent dat ze pasta, rijst, brood, aardappelen en andere bronnen van zetmeel laten staan.
En de koekjes en frisdrank laten ze ook aan hun neus voorbij gaan.
Niet iedereen vindt het makkelijk om op deze manier gewicht te verliezen. Het is ook niet per se de beste manier. Om gewicht kwijt te raken gaat het er vooral om dat je minder eet. En als je veel gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt wordt het makkelijker om zo'n dieet vol te houden.
Toch zweren veel mensen bij koolhydraatarm eten. En komt er elke paar jaar een nieuw boek op de markt om het te promoten. Het eerste boek over dit onderwerp was van een Engelsman, William Banting. Het eerste hype-boek om een koolhydraatarm dieet te promoten kwam uit in 1864.
In de tussentijd is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit dieet. Het is niet bijzonder of beter vergeleken met een gezond voedingspatroon waarbij je vooral niet te veel eet.
Waarom koolhydraatarm eten het probleem niet oplost
Stel dat je stopt met suikers en zetmeel eten. Goed bezig, denk je. Je hebt immers te weinig insuline. En als er minder suiker binnenkomt hoeft er minder worden opgeruimd en zal je bloedsuiker niet te hoog zijn.
Dat is een slim idee. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit helpt om op korte termijn je bloedsuiker onder controle te krijgen. Het vermindert zelfs de behoefte aan medicatie in de loop van de tijd. En dat is een heel goed teken.
Toch wil ik je afraden om te stoppen met het eten van koolhydraten. Want wat eet je er voor in de plaats? Eet je dikke plakken spek gebakken in boter? Alleen maar rauwe groenten? Of eet je dagelijks één bakje kwark?
Als je bent zoals de meeste mensen klinkt een dieet waarbij je één van bovenstaande dingen eet en verder niets niet zo aanlokkelijk. Maar als je alle drie deze dingen zou mogen eten, en je wisselt ze met elkaar af.... dan is het zo slecht nog niet.
Doe geen extreme dingen
Begrijp me goed: ik stel niet voor dat je vanaf nu alleen nog maar spek, groenten en kwark eet. Daar moeten nog heel wat voedingsmiddelen bij om het gezond te maken.
En dat is niet het enige probleem. je lichaam heeft suikers nodig. Als je helemaal geen suikers binnenkrijgt moet je lichaam een trucje uithalen om te blijven werken. Het begint met het maken van ketonen in de lever. Hiervoor worden vetten verandert in deze stoffen. Ketonen kunnen dienen als een vervanging van suiker.
Om dit voor elkaar te krijgen moet je alles behalve koolhydraten eten.
En dit kan gevaarlijk zijn voor mensen wiens lijf niet meer zo goed werkt.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je nierproblemen hebt gekregen door je diabetes. Dan kan je lijf niet goed omgaan met eiwitten.
Dat niet alleen. De meeste Nederlanders hebben hun hele leven vooral zetmeel en suikers gegeten.
Als ze van de één op de andere dag veel vetten beginnen te eten vindt hun maag dat op zijn zachtst gezegd niet zo leuk. Het duurt lang voordat je gestel er aan gewend raakt en dan heb ik het over een periode van maanden en soms zelfs jaren.
Bij een dieet zonder koolhydraten is de balans een beetje zoek. Ja, het is goed om minder koolhydraten te eten. Maar om ze helemaal te laten staan is overdreven. Het is helemaal niet nodig omdat je lijf beter zal werken als je nog wat koolhydraten eet. Je kunt de hoeveelheid suikers en zetmeel wel een stuk minderen.
Daarom krijg je hieronder een overzicht van wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens een koolhydraatarm dieet bij diabetes. Op die manier krijg je het beste van beide werelden. Je eet niet zoveel suikers dat je bloedsuiker alle kanten opvliegt. Maar je eet ook niet zo weinig dat je lichaam verstopt raakt met vetten en eiwitten.
ERVARINGEN MET KOOLHYDRAATARM ETEN
Koolhydraatarm eten bij diabetes en een dieet zonder koolhydraten zijn twee verschillende dingen. Bij het eerste krijg je namelijk een beetje suiker binnen maar van gezonde bronnen.
Het is nog steeds veel minder dan de gemiddelde Nederlander. Sommige mensen eten diëten met 50-70% koolhydraten. Dat is een reusachtige hoeveelheid en helemaal niet goed als je diabetes hebt. Hierdoor stijgt je bloedsuiker gigantisch om na een paar uur ineen te storten. Je gaat van hoge pieken in energie (en schadelijke effecten voor je lichaam) naar diepe dalen waarbij je moe bent, je rot voelt en niets voor elkaar krijgt.
Een koolhydraatarm dieet (en dus niet koolhydraatvrij dieet) geeft je energie de hele dag door. Je wordt nooit echt moe en je krijgt nooit dat manische gevoel wat je normaal gesproken hebt van zes boterhammen en een glaasje cola. Je zit er de hele tijd tussen in: gefocust maar rustig.
De meeste mensen die zo'n gezond dieet beginnen kunnen de medicatie die ze hebben gekregen voor hun diabetes type 2 na een tijdje stopzetten. Doe dit nooit zelf en overleg het met een arts. Laat hem versteld staan met hoe gezond je bent en hoe goed je bloedwaarden er uitzien.
Tip: voor wat extra hulp kun je ook naar deze koolhydraatarme recepten kijken.
Tip 1: Laat frisdrank voor koolhydraatarm eten bij diabetes
Dit is één van de slechtste dingen die je tot je kunt nemen. Ze zitten niet alleen vol met suikers (wat je als suikerpatiënt natuurlijk moet vermijden). Maar ze zijn gemaakt om je verslaafd en afhankelijk te maken.
Kijk bijvoorbeeld naar coca cola. Behalve dat een gedeelte van de ingrediëntenlijst geheim is waardoor we niet precies weten wat voor rotzooi er nog meer inzit, is wel bekend dat het suiker, cafeïne, sodium en water bevat.
Cafeïne droogt je uit en maakt je extra dorstig waardoor je nog meer cola drinkt.
Sodium is een ander woord voor zout en doet precies hetzelfde.
Elke slok cola die je neemt maakt de kans groter dat je een nieuw blikje koopt.
Suiker en cafeïne zijn op zichzelf al verslavend.
Ze activeren de plezier-centra in je brein. Dat lijkt een leuke kermis, totdat een paar uur later de crash van je bloedsuiker komt. Geen pretje voor iemand zonder diabetes, laat staan iemand met ouderdomssuiker.
Loop voortaan met een grote boog om cola heen wanneer je koolhydraatarm wilt eten bij diabetes. En hetzelfde geldt voor andere frisdranken. Ook de light-varianten, want de zoetstoffen die daar inzitten kunnen je zucht naar zoetigheid negatief beïnvloeden.
Tip 2: Eet de juiste soorten fruit
In dit artikel vind je een overzicht met de beste soorten fruit voor mensen met suikerziekte. Want ik wil je zeker afraden om zomaar elk stuk fruit in je mond te stoppen. Sommige bevatten namelijk heel veel suiker.
Daarnaast moet je een beetje oppassen met de hoeveelheid. Vijftien appels eten achter elkaar geeft je een reusachtige bloedsuikerpiek. Doe het dus rustig aan en eet er één of twee.
Vind je dat moeilijk? Dan heb ik hieronder een belangrijke tip voor je.
Hoe je minder trek krijgt in je favoriete fruit
Jaren geleden at ik alleen maar bananen. Eerst was het er één, elke middag om twee uur. Maar na een paar weken werden het er twee. En drie.
Ik hoef je niet te vertellen dat er in drie bananen heel veel koolhydraten zitten, toch?
Een universiteitsprofessor kon me uitleggen waarom ik in de loop van een maand van één naar drie bananen was gegaan. Het heeft er mee te maken dat je brein gewend raakt aan smaken. Als je continu dezelfde smaak binnenkrijgt leert je brein dat er een koppeling is tussen wat je in je mond stopt en wat er daarna gebeurt.
Na het eten van je banaantje gaat je bloedsuiker omhoog. Dat komt door de zetmeel en suikers die er in zitten. Je brein registreert dat en linkt dat aan de smaak die je zo even in je mond had. Elke keer dat je weer een banaan eet realiseert je brein zich dat je energie krijgt van bananen.
Zo kun je gewend raken aan elke soort fruit met veel suiker. Dat is natuurlijk niet gezond.
Gelukkig is er een simpele oplossing. Eet elke dag een ander soort fruit. Wissel zoveel mogelijk verschillende soorten af. Door de variatie kan je brein niet gewend raken aan één soort fruit. Wel zo handig tijdens koolhydraatarm eten bij diabetes.
Tip 3: Vermijd vruchtensap
Vruchtensappen hebben meer gemeen met frisdrank dan met fruit.
Fruit is gezond zolang je er niet te veel van eet. Je krijgt vitamines en mineralen binnen. Daar kun je alleen maar beter van worden.
Maar in vruchtensappen zijn veel gezonde stoffen verdwenen die wel in het fruit zaten.
Je krijgt iets vloeibaars met veel suiker en weinig goede stoffen. Dat lijkt wel heel veel op frisdrank.
Het ergste is dat er geen vezels meer zitten in vruchtensap. En dat is heel jammer. Want de vezels die in fruit zitten zijn juist heel gezond. Die worden tijdens de verwerking tot sap eruit gehaald. Niet ideaal dus tijdens koolhydraatarm eten bij diabetes.
Wat zijn vezels?
Vezels zijn stoffen die in je eten zitten. Ze zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt. Daardoor eet je minder. En ze helpen bij het op peil houden van je bloedsuiker.
Niet alleen omdat je minder eet. Nee, ook omdat ze ruimte innemen in je buik. Als je eten verteerd wordt, ligt alles op een grote hoop. Suikers, vetten, eiwitten en vezels.
Stel dat je vruchtensap drinkt. Dan is er alleen maar suiker en water in je buik. Maar als je fruit eet dan komen hier vezels bij. De vezels die afgebroken moeten worden vertragen het proces waarbij de suikers worden afgebroken. Hierdoor stijgt je bloedsuiker minder snel dan zonder de vezels.
Tip 4: Worteltjes zijn verrassend gezond
En niet alleen voor je ogen.
Ditzelfde geldt voor bietjes, pompoen en andere knollen.
De meeste mensen zijn er geen fan van. En dat is heel jammer. Want dit soort groenten zijn hartstikke gezond.
Er zitten wat suikers in. Maar niet heel veel. En daarnaast zitten er veel vezels, vitamines en mineralen in. Het goede is belangrijker dan het slechte.
Als je aan de ene kant suikerrijke producten hebt en aan de andere kant producten zonder suiker, dan staan deze groenten er tussen in. Ze zijn dus vooral geschikt om met mate van te genieten. Te veel eten is niet goed omdat je dan veel suikers binnenkrijgt. Zolang je regelmatig (maar niet te vaak) een portie binnenkrijgt is er niets aan de hand.
Tip 5: Aardappelen zijn niet optimaal
Misschien miste je aardappelen in het lijstje bij de vorige tip.
Dat is geen typefout. Ik ben geen fan van aardappelen. En jij zou het ook niet moeten zijn.
Ze bevatten enorm veel suiker. Als je ze kookt zijn ze net zo bloedsuiker verhogend als sommige snoepjes. Wil je snel veel zetmeel binnenkrijgen, dan zijn aardappelen de snelste manier.
Blijf dus weg van aardappelen. Tenzij je er een paar eet op een bord dat verder geen koolhydraten bevat en waarbij je de volgende tip toepast om de schade van de aardappelen te beperken.
Tip 6: Sauzen van boter en citroen
Kijk:
Als je een sausje maakt kun je het beter goed doen.
Niet alleen goed qua smaak. Maar vooral goed qua gezondheid.
Als je een sausje maakt, doe het dan van een olie en een zuurtje. Deze combinatie zorgt ervoor dat de rest van je eten minder snel wordt opgenomen en je bloedsuiker minder snel omhoog gaat.
Wat kun je gebruiken als de olie?
Wat kun je gebruiken als het zuurtje?
Het vet vertraagt de maaglediging en het zuurtje maakt dat de bloedsuiker minder stijgt. Dat is mooi meegenomen tijdens het koolhydraatarme eten bij diabetes.
Mag ik wel boter gebruiken voor het sausje?
Ja, mits je een beetje voorzichtig doet.
Weeg je 200 kilo? Gooi dan niet twee pakjes boter in je sausje. Neem een klein stukje, voornamelijk voor de smaak.
Alleen als je een mager scharminkel bent mag je wat ruimer gaan met de boter. Voor de smaak maakt het hoe dan ook weinig verschil. Een sausje met een klein beetje boter smaakt net zo lekker en misschien wel lekker dan een heel vettig sausje.
Tip 7: Het beste ontbijt ter wereld
Als er één ding gezond is voor mensen met diabetes, dan is het havermout. In dit artikel heb ik uitgebreid besproken waarom dit het beste ontbijt ter wereld is.
De korte versie is dat havermout je bloedsuiker relatief laag weet te houden. En dat het je een vol gevoel geeft door alle vezels die erin zitten. Beide effecten zijn groot, zeker voor een graan. Dat maakt het een goede keuze als je diabetes hebt.
Maar in dit artikel wil ik een ander ontbijt benoemen:
Eieren. Ze zijn fantastisch.
Allereerst het eigeel. Het zit zo barstensvol voedingsstoffen dat deze superfood onverslaanbaar is.
Ga maar na: het moet genoeg voedingsstoffen bevatten om een babykipje te laten groeien. Daar is heel wat voor nodig.
Het eiwit is ook geweldig. Weet je waarom?
Omdat het je hongergevoel langer wegneemt dan welk ander voedingsmiddel dan ook.
Eiwitten hebben als unieke eigenschap dat ze mensen minder hongerig maken. Daarom vinden veel mensen het makkelijk om af te vallen op een dieet dat vol zit met eiwitten.
Te veel eiwitten is niet goed voor je, dus ik zou nooit zeggen dat je niets anders moet eten dan kip, koe en wat eieren. Maar de dag beginnen met een eitje is prima als jij jezelf hebt voorgenomen om minder te eten.
Tip 8: Koffie zonder suiker
En over minder eten gesproken. Koffie kan je helpen.
De natuurlijke stoffen in koffie zorgen ervoor dat je minder trek krijgt. En ze zorgen dat je verbranding sneller begint te werken. Je lichaam gaat sneller door de voorraad energie uit je voeding heen en je hebt nog minder trek ook.
Geniet met mate. Een kopje koffie of twee is prima.
Hetzelfde geldt voor thee, waar vergelijkbare stoffen inzitten.
En als je van geen van beide houdt kun je dit artikel lezen waar ik je een lijst met dranken geef die geweldig zijn voor iemand met diabetes.
Let wel op: drink nooit suiker in je koffie. Ook geen koffiemelk, zoetjes of andere rotzooi. Drink het zwart. Lust je dat niet? Stop dan met koffiedrinken.
Wil je er echt wat in? Kies dan voor een klein beetje echte melk of room. Maar voorzichtig! Voordat je het weet is je koffie ongezond.
Tip 9: Eet op de juiste manier chocolade
Chocola bevat ook cafeïne, de stof die koffie zo beroemd heeft gemaakt. Daarnaast is chocola het ideale tussendoortje.... mits je de juiste variant hebt gevonden.
Als je in de supermarkt kijkt zie je honderden verschillende repen. 95% van al die repen moet je links laten liggen. Ze zitten barstensvol suiker. Wat helemaal niet nodig is als je van een stukje chocola wilt genieten.
Ga voor chocola van 75% cacao of meer. Eet niet te veel tegelijk. Zo voorkom je dat je veel suiker in één keer binnenkrijgt.
Het kleine beetje suiker wat wel naar binnen komt kan netjes worden afgebroken.
Zolang het niet te veel is en je een reep met veel cacao hebt gekozen heeft dit geen nadelige effecten op je bloedsuiker.
En het heeft alleen maar positieve effecten op je stemming. Want zeg nou zelf. Wie houdt er nou niet van een lekker stukje chocola zo op zijn tijd? Ideaal dus als zin hebt in wat lekkers tijdens het koolhydraatarm eten bij diabetes.
Tip 10: Meer gezonde groenten bij koolhydraatarm eten bij diabetes
Alles wat aan een boom of plant heeft gegroeid of netjes in de aarde heeft gestaan. Het is fantastisch als je diabetes hebt.
Ik zou je een reusachtige lijst kunnen geven met de positieve werkingen van alle groenten op de planeet.
Maar die is zo lang dat het niet op deze pagina past. Wetenschappers maken over veel dingen ruzie maar over groenten zijn ze het allemaal eens: de gemiddelde Nederlander moet er veel meer van eten. En als diabetespatiënt ben je er helemaal bij gebaat.
Groenten bevatten vezels die de afbraak van suikers langzaam laten verlopen. En ze geven je een veel voller gevoel dan welke suiker dan ook, of het nou in een koekje of een boterham zit. Je krijgt ook nog eens veel meer vitamines en mineralen binnen. Dat mag je niet missen!
Tip 11: Koe, kip of kotelet als koolhydraatarm eten bij diabetes?
Als laatst: de eiwitten.
Nee, deze groep is niet de enige die je binnen moet krijgen. Je hebt veel meer nodig en hierboven zie je staan wat dat allemaal is. Maar gezonde eiwitten mogen absoluut niet ontbreken. Denk aan:
Eiwitten geven je een vol gevoel en zorgen voor de nodige energie. Als je eiwitten heeft heb je automatisch wat minder trek in suikers. Veel mensen eten zo weinig eiwitten dat ze proberen dit te compenseren door veel suikers te eten. Maar dit werkt nooit.
Nee, het is eerder andersom. Eet genoeg eiwitten en je neiging om grote hoeveelheden suiker naar binnen te duwen zullen verdwijnen. Ik heb het keer op keer gezien.
Bijkomend voordeel is dat eiwitten je bloedsuiker niet verhogen. Het is dus een heel veilig voedingsmiddel voor mensen met diabetes. Het past perfect in een dieet zonder koolhydraten.
Optimaal koolhydraatarm eten bij diabetes type 2?
Koolhydraatarm eten bij diabetes is zeker een goed idee. Je kunt er heel veel mee bereiken. Je kunt zelfs jezelf helemaal genezen van je diabetes type 2.
Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.
Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheim' noem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:
- Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
- Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
- De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn
Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.
Groetjes,
Ben Kuiper
P.s: Doe jij aan koolhydraatarm eten bij diabetes? Hoe doe je dit? Laat hieronder een reactie achter