Koolhydraatarme Aardappelpuree (Recept op Basis van Bloemkool)

Diner

okt 18
Eet je graag aardappelpuree, maar kan dit niet meer omdat je koolhydraatarm eet? Dan is dit recept op basis van bloemkool iets voor jou!
Koolhydraatarme aardappelpuree (Recept op basis van bloemkool)
KOOLHYDRAATARME AARDAPPELPUREE (RECEPT OP BASIS VAN BLOEMKOOL)

Ben jij op dit moment bezig met afvallen door middel van een koolhydraatarm dieet? Dan weet je dat je bepaalde producten niet meer kunt eten. 

Dat geldt ook voor aardappelen. Ze bevatten teveel koolhydraten en je eet er al snel flink veel van. Daarom past hij niet binnen het koolhydraatarme eetpatroon. 

Voor de gemiddelde Nederlander is dit natuurlijk erg lastig. Er staan bijna iedere avond wel aardappelen op het menu. En zijn het geen gewone aardappels, dan is het wel aardappelpuree. Maar gelukkig heb ik voor die laatste een oplossing gevonden.

Hieronder lees je precies welke dit is. 

More...

Een aardappel vervangen is lastig. Het is niet dat aardappel een hele specifieke smaak heeft, maar het heeft wel een bepaalde structuur, die lastig te evenaren is. 

Voor de aardappelpuree is dat gelukkig minder lastig. Wil je dus een koolhydraatarme aardappelpuree maken, dan zijn er verschillende opties mogelijk. 

In dit recept maak ik de koolhydraatarme aardappelpuree met bloemkool. Het is dus officieel geen aardappelpuree, maar een bloemkoolpuree. De bloemkool is ideaal omdat hij weinig smaak en geen kleur heeft (eigenlijk net zoals de aardappel), maar wel veel minder koolhydraten bevat dan de aardappel. 

De bloemkool past ideaal in het koolhydraatarme eetpatroon. Tevens is hij ideaal als jij je bloedsuiker wilt stabiliseren.

De toevoegingen voor de koolhydraatarme aardappelpuree zijn eigenlijk hetzelfde als die van normale aardappelpuree. Waar room (of melk) en kaas de smaak geven aan aardappelpuree, worden ze hier ook toegevoegd om de bloemkoolpuree smaak te geven.  

Zelf kun je natuurlijk alle soorten kruiden toevoegen die je lekker vindt. Bieslook is bijvoorbeeld ene goede aanvulling. 

Naast bloemkool kun je ook de volgende producten gebruiken als vervanger voor de aardappel:

  • Witte bonen
  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • Wortelpeterselie

Al deze producten zijn ook goed te gebruiken in een koolhydraatarme aardappelpuree stamppot. 

Pas op

Vraag jij je af waarom zoete aardappel niet in het bovenstaande rijtje staat? Dat is omdat die niest in het bovenstaande rijtje van gezonde aardappelvervangers thuishoort. Zoete aardappels bevatten weliswaar meer vezels, maar ze bevatten ook meer koolhydraten waardoor ze in verhouding eigenlijk gelijk aan elkaar zijn. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme aardappelpuree

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme aardappelpuree te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept. 

koolhydraatarme aardappelpuree maken

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme aardappelpuree? Wellicht is deze koolhydraatarme kip ovenschotel wat voor je.

Ben je op zoek naar meer Hollandse gerechten die ook nog eens koolhydraatarm zijn? Neem dan een kijkje naar ons Hollands kookboek met tientallen Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

koolhydraatarme aardappelpuree recept
koolhydraatarme vervanger aardappelpuree

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme aardappelpuree (Recept op basis van bloemkool)

Koolhydraatarme Aardappelpuree (Recept op Basis van Bloemkool)

Eet je graag aardappelpuree, maar kan dit niet meer omdat je koolhydraatarm eet? Dan is dit recept op basis van bloemkool iets voor jou!
4.67 van 3 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: Aardappelpuree, Koolhydraatarme aardappelpuree
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 8
Calorieën: 75kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 1 grote bloemkool - in roosjes gesneden
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels zure room - of crème fraîche
  • 4 knoflookteentjes - fijngehakt
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas - of een andere kaassoort naar keuze
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Breng een pan met water aan de kook en voeg zout aan het water toe. Kook de bloemkoolroosjes in 10 minuten beetgaar. Giet af en leg de roosjes apart om uit te laten dampen.
  • Zet dezelfde pan terug op het vuur en voeg de roomboter toe. Als de boter goudgeel van kleur is, kun je de knoflook toevoegen. Fruit de knoflook gedurende 2 minuten op laag vuur.
  • Doe de bloemkool in de keukemachine samen met de knoflook en mix deze op de hoogste stand (afhankelijk van de grootte van de machine kan je dit verdelen in 2 tot 3 porties).
  • Doe de bloemkoolpuree terug in de pan en meng de kaas, zure room en peper & zout erdoorheen.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 75kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 3g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 19mg | Zout: 141mg | Kalium: 14mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 210IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 74mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Cilia schreef:

    Kun je de puree invriezen? Wij zijn maar met ons tweeën.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Je kunt dan gewoon beter minder maken. Het recept kun je gewoon aanpassen door de porties aan te passen. Dan passen de ingrediënten zich ook aan 🙂

  • Ingeborg schreef:

    Kun je ook diepvries bloemkoolroosjes gebruiken?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Kan wel, maar dan is de kans vrij groot dat het ‘papperig’ wordt. In ieder geval wel meer dan als je verse bloemkool gebruikt 🙂

  • Lucia schreef:

    Een vraag, kun je dit ook met bloemkoolrijst maken is toch het zelfde of moet je perse een hele bloemkool daar voor nemen?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Kan zeker maar de kans is groot dat het heel papperig wordt, omdat bloemkoolrijst al bijna geen structuur meer heeft.

  • Margaretha schreef:

    Lijkt mij erg lekker, helaas heb ik geen sudderpitje.

  • >
    Send this to a friend