Koolhydraatarme Bruine Bonensoep met Spek (Gezond Recept)

Diner

dec 03
Hou jij van een heerlijke gebonden soep? In dit recept leer je hoe je een gezonde koolhydraatarme bruine bonensoep maakt zonder pakjes.
Koolhydraatarme bruine bonensoep met Spek (Gezond Recept)
Koolhydraatarme bruine bonensoep met Spek (Gezond Recept)

De dagen worden kouder en dat leent zich goed voor lekkere winterse gerechten. 

Eén daarvan is de heerlijke Hollandse bruine bonensoep. Ideaal als je na een lange koude dag weer thuiskomt en deze warme gebonden soep op je staat te wachten. 

De variant uit dit recept is koolhydraatarm en daarom ideaal voor degene die hun bloedsuiker onder controle willen houden of die wat extra kilo's kwijt willen raken

More...

Een bruine bonensoep ziet er niet altijd even smakelijk uit. Misschien is dat de reden waarom veel kinderen hem niet lekker vinden. Maar schijn bedriegt. 

Het is naar mijn mening één van de lekkerste stevige soepen die er bestaat. Daarnaast is hij ook nog eens erg voedzaam.

Belangrijke informatie

Bruine bonen zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels, mineralen en vitaminen. Dat maakt ze uitermate geschikt voor het koolhydraatarme eetpatroon. De vezels zorgen niet alleen voor verzadiging, maar zorgen er ook voor dat je bloedsuiker minder piekt. 

Je kunt bruine bonensoep ook voorverpakt kopen bij de AH, Lidl of de jumbo, maar dat is lang niet zo lekker als dat je hem zelf maakt. Gelukkig is het recept hieronder lekker én simpel. Daarnaast kan het zijn dat ze bepaalde ingrediënten toevoegen die minder gezond zijn. Denk hierbij aan suiker en zout. 

Het recept hieronder bevat spekjes, maar je kunt hem ook maken met gehakt, krabbetjes of chorizo. Ben je juist vegetarisch, dan kun je hem ook gewoon zonder vlees eten natuurlijk. De soep wordt er niet minder lekker om. 

De foto's en het recept van de verse koolhydraatarme Bruine Bonensoep

  • Heb je thuis een slow-cooker? Dan kun je dit recept daar ook heel goed in klaarmaken.
  • En mocht je van pittig eten houden? Voeg dan wat chili kruiden aan het gerecht toe. Dat gaat heel goed samen met deze koolhydraatarme bruine bonensoep. 
bruine bonensoep maken

Ben jij een echte liefhebber van gebonden winterse soepen? Dan is deze koolhydraatarme erwtensoep misschien ook iets voor jou. 

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme bruine bonensoep?

Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

bruine bonensoep recept
Koolhydraatarme bruine bonensoep met Spek (Gezond Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme bruine bonensoep met Spek (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Bruine Bonensoep met Spek (Gezond Recept)

Hou jij van een heerlijke gebonden soep? In dit recept leer je hoe je een gezonde koolhydraatarme bruine bonensoep maakt zonder pakjes.
4 van 3 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner, lunch
Keuken: Hollands, Nederlands
Trefwoord: Bruine bonensoep, Koolhydraatarme bruine bonensoep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4
Calorieën: 495kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 150 gram spekblokjes
  • 15 gram roomboter
  • 5 sjalotjes - fijngesneden
  • 1 wortel - dungesneden
  • 1 prei - in ringen gesneden
  • 1 el paprikapoeder
  • 1.2 kg bruine bonen uit blik (groot en klein blikje) - uitgelekt en afgespoeld
  • 375 ml tomaten passata
  • 700 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Verhit in een grote soeppan de roomboter. Voeg de spekjes, sjalotjes, wortel, prei en het paprikapoeder toe. Meng goed en bak gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de bonen, tomatenpassata, bouillon en laurierblaadjes toe en meng goed.
  • Breng de soep aan de kook, dek af en zet het vuur laag. Laat de soep 15 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes. Breng op smaak met peper en zout.
  • Mix de soep half glad met een staafmixer of in de keukenmachine. De soep moet nog wel wat textuur hebben en dus niet helemaal glad zijn.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 495kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwitten: 37g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 8g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 62mg | Zout: 2616mg | Kalium: 1485mg | Vezels: 20g | Suiker: 14g | Vitamine A: 3596IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 145mg | Ijzer: 7mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • epl schreef:

    375 ml tomaten passata bevat toch suikers? Ik hoor graag

    • Marloes Schuurman schreef:

      Zeker. Maar een appel, broccoli, bonen en nog veel meer groenten bevatten ook suiker. Deze is van nature aanwezig. De vezels in dit gerecht compenseren voor alle koolhydraten en vezels.

  • >
    Send this to a friend