Koolhydraatarme Eierkoeken Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Recepten

aug 02
Heb je zin om zelf eierkoeken te bakken? In dit recept leer je hoe je lekkere koolhydraatarme eierkoeken maakt zonder suiker.
Koolhydraatarme Eierkoeken Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)
Koolhydraatarme Eierkoeken Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Eierkoeken zijn een typische Hollands tussendoortje. Heerlijk en luchtig. Daarnaast worden ze veel geadviseerd door de dieetwereld. 

Maar wat veel mensen niet beseffen is dat ze ook veel suiker bevatten. Ondanks dat je waarschijnlijk denkt dat het voornamelijk eiwitten bevat. 

Het is om die reden niet ideaal om de eierkoeken uit de supermarkt te kopen. Het best kun je de eierkoeken zelf bakken zodat ze zowel koolhydraatarm als suikervrij zijn. 

More...

In de meeste huishoudens worden eierkoeken als gezond beschouwd. Ze bevatten immers lekker veel eiwitten en weinig calorieën (als je het bij één houdt). Dat maakt ze volgens veel mensen ideaal voor een dieet waarin gewichtsverlies voorop staat. 

Helaas moet ik je teleurstellen. Eierkoeken bevatten inderdaad meer eiwitten dan de gemiddelde koekjes, maar ze bevatten ook erg veel suiker per 100 gram. Daarnaast worden ze gemaakt van tarwebloem, wat ook verre van ideaal is. 

De voedingswaarde van eierkoeken per 100 gram uit de supermarkt zoals de AH, Jumbo, Lidl en Aldi:

  • Koolhydraten: 60 gram 
  • Waarvan suiker: 31 gram
  • Waarvan vezels: 1,4 gram

Persoonlijk schrok ik toen ik deze voedingswaarde zag. Ik was overigens niet verbaasd aangezien ik eierkoeken erg zoet vind smaken. Dat moet ik ook wel anders zijn eierkoeken helemaal niet lekker. Maar één ding kan ik je wel vertellen:

Deze eierkoeken gaan je niet helpen bij het verbeteren van je bloedsuiker of bij het verliezen van gewicht. 

De eierkoeken die je koopt zijn dus ongezond, maar hoe zit het met de eierkoeken die je zelf kunt maken?

Die kun je zo gezond maken als je zelf wilt. Het recept hieronder maakt gebruik van een koolhydraatarme meelsoort (amandelmeel) en een suikervervanger. Hierdoor bevat deze eierkoek veel minder koolhydraten en suikers en juist veel meer vezels. 

Dit zorgt voor minder hoge bloedsuikerpieken en helpt je bij het afvallen. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme eierkoeken zonder suiker

In dit recept gebruik ik amandelmeel, maar ben je gek op kokos? Dan kun je ook kokosmeel gebruiken. Let dan wel op dat kokosmeel iets droger wordt, dus dat je in verhouding iets minder kokosmeel moet gebruiken. 

Al helemaal zin om deze koeken te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze lekkere koolhydraatarme eierkoeken.

eierkoeken maken

Niet alleen hebben wij een recept voor een koolhydraatarme eierkoeken maar ook een recept voor koolhydraatarme kokosmakronen en zelfs boterkoek. Wellicht ook leuk om een keertje te maken?

Zoek je meer koolhydraatarme toetjes/zoetigheden naast onze suikervrije eierkoeken? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

eierkoeken dieet
Koolhydraatarme Eierkoeken Zonder Suiker (Gezond Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Eierkoeken Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Eierkoeken Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Heb je zin om zelf eierkoeken te bakken? In dit recept leer je hoe je lekkere koolhydraatarme eierkoeken maakt zonder suiker.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: lunch, Tussendoortje
Keuken: Nederlands
Trefwoord: eierkoeken, Koolhydraatarme eierkoeken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 13 minuten
Totale tijd: 18 minuten
Porties: 4
Calorieën: 176kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 80 gram amandelmeel
  • 50 gram roomkaas naturel - op kamertemperatuur
  • 2-3 eetlepels erythritolpoeder(suiker) - zoals Splenda stevia
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Citroenrasp van een halve citroen
  • Snufje zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht) en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Klop ondertussen het ei, eiwit en de erythritolpoeder op tot er een luchtig mengsel ontstaat.
  • Meng de rest van de ingrediënten door het mengsel en klop weer goed op.
  • Maak 4 eierkoeken van het deegmengsel. Bak de eierkoeken in het midden van de oven gedurende 15 minuten of tot ze een goudbruine kleur hebben. Laat de eierkoeken afkoelen voordat je ze serveert.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 176kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 7g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 55mg | Zout: 95mg | Kalium: 45mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 227IU | Calcium: 76mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend