Heb jij diabetes, maar hou je echt van chinees eten? Dan vallen helaas veel normale Chinese gerechten af.
Veel Chinese recepten bevatten te veel koolhydraten, te weinig vezels en de sauzen bevatten vaak te veel suiker. Daarnaast worden niet de meest gezonde oliën in de Chinese keuken gebruikt.
In het recept hieronder leer je hoe je een koolhydraatarme Foe yong hai maakt zonder toegevoegde suikers.
More...
Foe yong hai is ongezond omdat met name de saus te veel suiker bevat. Dat is erg jammer want de rest van het gerecht is eigenlijk best gezond aangezien de basis uit een omelet met groenten bestaat.
En van eieren en groente kun je eigenlijk nooit teveel eten als je diabetes hebt of een koolhydraatarm dieet volgt.
Het enige wat dus eigenlijk aangepast dient te worden is de saus. En dan met name de hoeveelheid suiker in de saus.
Gelukkig is dat heel makkelijk te vervangen. De suiker in dit recept is vervangen door erythritolpoeder. Deze zoetstof levert geen calorieën en heeft een glycemische index van 0. Dat betekent dat het nauwelijks tot geen invloed heeft op je bloedsuiker.
Bovendien wordt er vaak iets van bindmiddel gebruikt in de Foe yong hai saus. Over het algemeen is dit bloem. En ook dat is niet aan te raden. Daarom gebruik ik in dit gerecht:
Beide bestaan voornamelijk uit vezels en worden om die reden heel anders opgenomen in het lichaam dan bloem. Het zorgt voor een veel minder hoge bloedsuikerpiek.
Pas op
En als ik de pakjes en zakjes in de supermarkt bekijk dan word ik ook daar niet bepaald vrolijk van. De kruidenmix pakjes van Conimex bevatten als eerste ingrediënt suiker of tarwebloem. En het kant-en-klaar pakket dat je kunt vinden bij de Jumbo of AH bestaat ook voornamelijk uit koolhydraten en suikers. Hetzelfde geldt helaas ook voor de kant-en-klaar Foe yong hai sauzen die kunt kopen.
Foe yong hai zelf maken is dus veel gezonder en waarschijnlijk ook veel lekkerder.
De koolhydraatarme Foe yong hai in dit recept is vegetarisch, maar als je van vlees houdt, kun je het best kip toevoegen. Hou je meer van vis? Dan kun je het best garnalen of krab toevoegen.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme Foe yong hai
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme Foe yong hai te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.
Ben je gek op Aziatische gerechten? Neem dan ook eens een kijkje naar ons koolhydraatarme bami Goreng gerecht? Klik hier om naar het recept te gaan.
Neem ook eens een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten. Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Pinterest58
- Email18
- Facebook Messenger
- 79keer gedeeld
Koolhydraatarme Foe Yong Hai (Vegetarisch & Makkelijk Recept)
Ingrediënten:
Ingrediënten kruidenolie
- 100 ml koolzaadolie
- 4 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 grote rode ui - fijngesneden
Foe Yong Hai saus
- 200 ml passata (gezeefde tomaten)
- 200 ml water
- 50 gram erythritolpoeder
- 4 eetelepels witte azijn
- 3 eetlepels kruidenolie (die je hierboven gemaakt hebt)
- 2 eetlepels verse gember - geraspt
- 2 theelepels Johannesbroodpitmeel of xanthaangom
- Snufje zout
- Snufje peper
Ingrediënten omelet
- 6 champignons - in plekjes gesneden
- 1/2 prei - in ringen gesneden
- 1 rode paprika - in reepjes gesneden
- Snufje zout
- Snufje peper
- de overgebleven kruidenolie
- 8 eieren
Zo maak je het:
- Verwarm de koolzaadolie in een koekenpan en bak hierin op laag tot middelhoog vuur de knoflook met de rode ui, tot alles enigszins karameliseert. De smaken moeten goed in de olie trekken. Dit duurt een tien minuten. Zet de kruidenolie daarna opzij in kommetje.
- Voor de saus: Doe 3 eetlepels van de kruidenolie, de passata en het water bij elkaar in een pan. Meng goed en breng zachtjes aan de kook.
- Voeg de erythritolpoeder, gember, azijn, peper en het zout toe en meng goed door elkaar. Laat even doorkoken tot de erythritolpoeder goed is opgelost.
- Meng het Johannesbroodpitmeel met het mengsel tot een papje ontstaat. Mocht de saus te dik worden dan kun je extra water toevoegen. Mocht de saus te dun zijn dan kun je hem extra in laten koken.
- Voor de omelet: Klop de eieren los in een grote kom en voeg de paprika, prei, champignons en een snufje zout en peper toe en meng goed door elkaar.
- Verhit de rest van de kruidenolie in een grote wok op middelhoog vuur en voeg het eimengsel toe. Bak de omelet gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Roer af en toe met de spatel door het ei zodat er grove stukken ontstaan.
- Serveer de omelet met de koolhydraatarme Foe Yong Hai saus.
Hoi Marloes,
Dit recept lijkt mij lekker om te maken. Volgens mij moet er in de foe yong hai eieren maar die staan niet in de lijst. Hoeveel heb jij er in gebruikt? Alvast bedankt.
Groetjes,
Atty
Goed punt. Ze waren ineens uit het lijstje. Heb je weer toegevoegd. Het zijn er 8 🙂