De gehaktschotel is een favoriet onder de Nederlanders. Lekker simpel en je kunt er van alles doorheen mengen aan groenten.
Over het algemeen is de gehakt ovenschotel gezond. Maar als je gewicht wilt verliezen door middel van een koolhydraatarm dieet, of een verhoogde bloedsuiker hebt, dan raad ik je aan de 'gewone' gehakt ovenschotel niet te eten.
In het recept hieronder leer je precies hoe je een koolhydraatarme gehaktschotel uit de oven maakt, zonder toevoegingen die je bloedsuiker verhogen of voor die extra kilo's zullen zorgen.
More...
Wat een normale gehakt ovenschotel ongezond maakt, zijn de aardappelen. Nu is het lastig om de aardappelen weg te denken in het Hollands eetpatroon, maar toch is het prima te doen. Er zijn zat vervangers en zelfs deze koolhydraatarme gehaktschotel is heerlijk zonder aardappels.
Waarom geen aardappels?
Omdat ze niet binnen het koolhydraatarme eetpatroon passen.
Aardappels bevatten flink wat koolhydraten per 100 gram. Daarnaast stopt het eten helaas niet bij 100 gram, maar wordt er al snel 250 gram per maaltijd genuttigd.
Om gewicht te verliezen of je bloedsuiker stabiel te houden, zijn aardappels dus niet ideaal. Je kunt de aardappels vervangen of gewoon weglaten.
In het recept hieronder heb ik gekozen voor het weglaten van de aardappels, maar mocht je toch een zelfde structuur willen hebben als de aardappels in je koolhydraatarme gehaktschotel? Dan kun je knolselderij, pastinaak of bloemkool puree gebruiken.
Deze koolhydraatarme gehakt ovenschotel mag zonder aardappels zijn, maar is er gelukkig niet minder lekker om. Het is verder een vrij simpel gerecht. Mocht je nog groenten toe willen voegen dan raad ik je aan deze toe te voegen na het rullen van het gehakt. Denk hierbij aan:
Je kunt het zo gek niet verzinnen, want ze passen allemaal heerlijk door een koolhydraatarme gehaktschotel.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme gehakt ovenschotel
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme gehakt ovenschotel te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme gehaktschotel?
Wellicht is deze koolhydraatarme zuurkool ovenschotel wat voor je. Ben je meer op zoek naar een bundel aan recepten?
Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Twitter15
- Pinterest310
- Email83
- Facebook Messenger
- 408keer gedeeld
Gezonde Koolhydraatarme Gehaktschotel uit de Oven (Simpel Recept)
Ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- 900 gram rundergehakt
- 1 theelepel zout
- 0.5 theelepel zwarte peper
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 0.5 theelepel paprikapoeder
- 115 gram crème fraîche
- 90 gram geraspte kaas - naar keuze
- 30 gram verse peterselie - gehakt
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht). Vet de ovenschaal in met olijfolie.
- Verhit een pan op hoog vuur en voeg het gehakt toe. Rul in 5 minuten goudbruin.
- Voeg alle droge kruiden toe en meng dan langzaam de crème fraîche erdoorheen totdat deze volledig gesmolten is.
- Zet het vuur uit en meng de helft van de geraspte kaas door het gehaktmengsel en doe het in de ovenschotel.
- Strooi de de overige geraspte kaas over het gehaktmengsel en bak de ovenschotel gedurende 10 minuten in de oven. Garneer de ovenschotel met de verse peterselie en serveer direct.
Inspirerend
Bedankt!