Een hartige taart is ideaal als avondmaal, maar je kunt hem ook gemakkelijk meenemen naar je werk de volgende dag. Dat is waarom een hartige taart vaak erg in trek is.
Het probleem met de meeste hartige taarten is dat de bodems van tarwebloem zijn gemaakt. Tarwebloem is verre van ideaal als je diabetes hebt of koolhydraatarm eet.
De hartige taart uit dit recept bevat gelukkig geen tarwebloem en is net iets anders opgebouwd. Maar dat maakt hem gelukkig niet minder lekker.
More...
De basis van een hartige taart bestaat uit eieren, room, groente en vaak kaas. De bodem is negen van de tien keer gemaakt van tarwebloem of van bladerdeeg.
De inhoud van de meeste hartige taarten is dus zo verkeerd niet. Maar de buitenkant die het gerecht samenhoudt is niet ideaal als je wilt afvallen of diabetes type 2 hebt. Tarwebloem en bladerdeeg/filodeeg bevatten te veel koolhydraten en te weinig vezels en zorgen om die reden voor een snelle bloedsuikerstijging.
Mocht je die ingrediënten vervangen door de juiste producten dan heb jij vrijwel altijd een gezonde quiche die koolhydraatarm is.
Waardoor kun je tarwebloem en filodeeg het beste vervangen? Over het algemeen door koolhydraatarme deegsoorten of door enkel eieren te gebruiken. De beste koolhydraatarme deegsoorten zijn:
In het recept hieronder gebruik ik gemengde groente. Deze gemengde groente kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar in principe kun je elke groente gebruiken die je lekker vindt. Denk dan aan prei, broccoli, courgette, champignons en spinazie. Dat is het mooi aan een hartige taart.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme hartige taart
In dit recept gebruik ik kip, maar ben je meer fan van gehakt, ham of spekjes, dan kun je dat natuurlijk vervangen.
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme hartige taart te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.
In deze koolhydraatarme hartige taart heb ik gebruik gemaakt van cheddar en mozzarella kaas, maar je kunt ook kiezen voor geitenkaas, brie of feta.
Naast dit recept heb ik ook een recept voor een koolhydraatarme quiche zonder deeg. Klik hier om naar het recept te gaan.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme hartige taart? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Pinterest52
- Email21
- Facebook Messenger
- 75keer gedeeld
Koolhydraatarme Hartige Taart Zonder Deeg (Gezond Recept met Kip)
Ingrediënten:
Ingrediënten voor de vulling
- 2 eetlepels roomboter
- 100 gram groente naar keuze (denk aan prei, ui, doperwten, paprika, tomaat) - fijngesneden
- 0.5 ui - gesnipperd
- Snuf zout
- Snuf peper
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 170 gram verse slagroom
- 240 ml kippenbouillon
- 1 theelepel kipkruiden
- Snuf rozemarijn
- Snufje tijm
- 140 gram voorgegaarde kipreepjes
- 1/4 theelepel xanthaangom of Johannesbroodpitmeel
Ingrediënten voor de korst
- 4.5 eetlepels gesmolten boter
- 45 gram kokosmeel
- 2 eetlepels zure room
- 4 eieren
- Snuf zout
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 80 gram Cheddar kaas - geraspt
- 40 gram mozzarella kaas - geraspt
- 1.5 theelepel verse peterselie
Zo maak je het:
Zo maak je de vulling:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
- Verhit de roomboter in een koekenpan die ovenbestendig is. Fruit de ui, gemengde groenten knoflook, zout en peper gedurende ongeveer 5 minuten of tot de uien glazig zijn.
- Voeg de slagroom, kippenbouillon, kipkruiden, tijm en rozemarijn toe.
- Roer de xanthaangom of johannesbroodpitmeel erdoor en laat 5 minuten sudderen zodat de saus indikt. Zorg ervoor dat je de pan afdekt, anders verdampt er teveel vocht en wordt het droog. Voeg vervolgens de kipreepjes toe.
Zo maak je de korst:
- Zet nadat je de boter hebt laten smelten, de boter gedurende 5 minuten in de koelkast. Meng de gesmolten boter in een kom samen met de eieren, zure room en het zout en gebruik hiervoor een garde.
- Voeg de kokosmeel en het bakpoeder toe en meng goed. Roer vervolgens de kaas erdoor.
- Verdeel het mengsel vervolgens over de bovenkant van de vulling. Je hoeft het niet netjes uit te smeren.
- Bak in een oven gedurende 15 tot 20 minuten.
- Je kunt het gerecht nog 1 tot 2 minuten grillen op de grillstand. Dan krijg je een mooie knapperige bovenkant. Strooi er gedroogde peterselie over.