Het is buiten koud en deze tijd van het jaar leent zich uitstekend voor een lekkere stamppot.
Ben je toe aan eens iets anders? Dan is dit vast een recept voor jou.
Je leert precies hoe je een koolhydraatarme hete bliksem maakt. Dit is een stamppot op basis van bloemkool (aardappelvervanger) en appel.
More...
Hete bliksem is een oud Hollands gerecht dat bestaat uit aardappelen, appel en ui. De naam komt uit het feit dat de appels voor veel vocht zorgen waardoor het gerecht lang zijn hoge temperatuur behoudt. In de hete bliksem worden twee soorten appels gebruikt zodat het gerecht wat minder zoet is:
Naast het feit dat er appels worden gebruikt, kun je er ook voor kiezen om peren te gebruiken.
Deze stamppot zou normal gesproken dus niet aan te raden zijn voor mensen met bloedsuikerproblemen. Het bevat aardappelen die voor een te snelle en hoge bloedsuikerstijging zorgen.
Maar in dit recept maak ik daarom gebruik van een aardappelvervanger zodat je dit heerlijke recept toch kunt eten.
Bloemkool is een ideale aardappelvervanger voor in stampotten.
Omdat dit gerecht al aardig zoet is door de appels die gebruikt worden raad ik je niet aan de aardappel te vervangen door zoete aardappel, pastinaak of wortelpeterselie, omdat deze ook een zoete smaak hebben.
In dit gerecht gebruik ik gehakt, maar je kunt hem ook maken met spekjes. Ben je vegetarisch? Dan kun je het vlees gewoon weglaten of vervangen met een vleesvervanger.
Genoeg over deze gezonde stamppot en door naar het recept:
De foto's en het recept van de koolhydraatarme hete bliksem
De bereiding van deze koolhydraatarme hete bliksem is erg simpel aangezien bijna alles in één pan gaar gekookt kan worden.
Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze hete bliksem.
Zoek je meer koolhydraatarme Hollandse recepten naast deze koolhydraatarme hete bliksem? Klik dan hier om naar een heerlijk hutspot recept te gaan.
Wil je graag een bundel van recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.
Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Pinterest55
- Email9
- Facebook Messenger
- 66keer gedeeld
Koolhydraatarme Hete Bliksem met Gehakt (Gezond Recept)
Ingrediënten:
- 1 kg bloemkoolroosjes (ongeveer 2 bloemkolen)
- 300 gram gekruid rundergehakt
- 500 gram zoete appels - in blokjes gesneden
- 250 gram zure appels - in blokjes gesneden
- 1 grote uit - gesneden
- 75 gram roomboter
- peper en zout - naar smaak
Zo maak je het:
- Doe de bloemkoolroosjes in een grote pan, bedek ze halverwege met water. Leg de ui en appels erop en voeg wat zout toe.
- Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 20 tot 25 minuten koken.
- Rul ondertussen het gehakt bruin in een koekenpan.
- Giet de bloemkool en appels af en vang een deel van het kookvocht op in een glas.
- Pureer de bloemkool en de appels samen met de roomboter en een scheutje kookwater.
- Voeg het gehakt (en het vet dat is vrijgekomen) toe en meng met een vork. Breng op smaak met wat peper en zout.
Maak de hete bliksem eens met gestoofde eendenpoten, nog veel lekkerder.
Bedankt voor de tip! Klinkt heerlijk 🙂