Koolhydraatarme Mayonaise Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Diner

nov 03
Koolhydraatarme Mayonaise Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Ben je zo iemand die het liefst mayonaise bij elk gerecht eet? Dan heb ik hier een heerlijk en gezond recept voor je. 

Veel mensen denken dat mayonaise niet gezond is, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. De saus past daarnaast helemaal perfect in het koolhydraatarme eetpatroon. 

Daar komt nog eens bij dat deze mayonaise heel makkelijk te maken is door het gebruik van een staafmixer. Ben je helemaal benieuwd? Lees dan hieronder verder hoe je deze koolhydraatarme mayonaise zonder suiker maakt. 

More...

Mayonaise zelf maken is een stuk lekkerder dan wanneer je het kant-en-klaar bij de Lidl, Jumbo, AH of de Aldi koopt. Daarnaast heb je zelf invloed op welke ingrediënten je toevoegt waardoor een mayonaise opeens een stuk gezonder wordt. 

De mayonaise uit de supermarkt kan ongezond zijn doordat:

  • Er een ongezonde olie wordt gebruikt. Denk aan zonnebloemolie.
  • Er toegevoegde suikers in zitten. 

Wat je vaak merkt bij light mayonaise is dat ze minder vet bevatten, maar daardoor meer koolhydraten en suikers bevatten. Dat komt omdat er zetmeel en suiker worden toegevoegd. Dat is erg zonde want als je een gezonde oliesoort gebruikt, is een mayonaise van zichzelf helemaal niet ongezond. 

Mayonaise of fritessaus?

Mocht je nu twijfelen over mayonaise of fritessaus, dan kan ik je gelijk zeggen dat mayonaise gezonder is en beter binnen het koolhydraatarme eetpatroon past. Ook bij fritessaus wordt een deel van het (gezonde) vet vervangen door zetmeel en suiker. De twee ingrediënten die je juist wilt vermijden. 

Dit koolhydraatarme mayonaise recept is gelukkig zonder suiker en bevat daarnaast een gezonde oliesoort. Mocht je graag olijfolie willen gebruiken dan is dat ook gezond, maar let er dan wel op dat de smaak iets anders kan zijn. 

Mocht je mayonaise te dun zijn en wil je die dus dikker maken? Dan kun je het best wat extra olie toevoegen aangezien dit de mayonaise verdikt. En mocht je meer fan zijn van citroensap, dan kun je dit verwisselen met de azijn. 

Pas op

Zelfgemaakte mayonaise tijdens zwangerschap is helaas niet aan te raden omdat je een rauwe eidooier gebruikt. Die van de supermarkt kun je wel gewoon gebruiken aangezien het eigeel gepasteuriseerd is. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme mayonaise zonder suiker

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme mayonaise te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept. 

mayonaise zonder suiker

Ben je op zoek naar een koolhydraatarm recept om deze mayonaise zonder suiker mee te eten? Klik dan hier om naar ons recept voor frietjes te gaan

Ben je juist op zoek naar meer koolhydraatarme sauzen? Neem dan eens een kijkje naar onze suikervrije sauzenboek.

Koolhydraatarme Mayonaise Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)
mayonaise maken

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Mayonaise Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Mayonaise Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Ben je gek op mayonaise en zoek je een gezond recept? Lees hier hoe je zelf een koolhydraatarme mayonaise met de staafmixer maakt.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Diner, Tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: Mayonaise, Mayonaise zonder suiker
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 12 porties
Calorieën: 116kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 1 eidooier - op kamertemperatuur
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 2 theelepels appelazijn of witte azijn - op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel zout
  • 150-200 ml koolzaadolie of raapzaadolie - Afhangend van hoe dik je de mayonaise wilt hebben.

Zo maak je het:

  • Doe het eigeel in een maatbeker of hoog glas. Indien je een hoog glas gebruikt, moet deze breed genoeg zijn voor een staafmixer.
  • Voeg de Dijonmosterd, azijn en het zout toe aan het eigeel en probeer het ei niet te breken. Giet daarna langzaam de olie erop.
  • Dompel de staafmixer voorzichtig onder in de bodem van de maatbeker of het glas, zodat deze precies op de plek van het ei zit. Meng ongeveer 20 seconden op laag vermogen zonder te bewegen totdat je ziet dat het grootste deel van de pot wit is geworden.
  • Beweeg dan langzaam de staafmixer omhoog, zonder de staafmixer uit het mengsel te halen.
  • Zodra je de bovenkant van de olie hebt bereikt, ga je langzaam terug naar de bodem. Ga zo een paar keer rustig op en neer, totdat er mayonaise ontstaat.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 116kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 1g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudig onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 16mg | Zout: 156mg | Kalium: 5mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 22IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 3mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Bo de vries schreef:

    Ik heb nog een vraag,kan ik bv hüttenkäse op koolhydraatarme brood doen met wat geraspte wortel en ongeveer 1p rozijntjes erover.dit is erg lekker.vr gr Bo

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bijzondere maaltijd. Rozijnen zijn helaas verre van ideaal ben ik bang. Dat geldt eigenlijk voor al het gedroogde fruit.

  • Patricia Reijne van Kampen schreef:

    Hoi Marloes,
    Hoe lang kun je de zelfgemaakte mayonaise bewaren? GR Patricia uit Broek op Langedijk

  • Rob Haring schreef:

    Beste Marloes, misschien een vraag die niet of lastig te beantwoorden is, maar hoe lang kan je over het algemeen producten met alle verse producten bewaren en kan je ook (bv bakproducten) invriezen?
    Ik ben maar een amateur kok dus dat verklaard misschien mijn vraag!?
    Groeten, Rob

    • Marloes Schuurman schreef:

      Bedoel je hoelang je ‘gerechten’ kun bewaren gemaakt van verse producten? Je vraag is nu namelijk niet heel duidelijk. Bakproducten invriezen is eigenlijk nooit een succes. Tenzij het ijsjes etc zijn.

  • Ans Rommers schreef:

    Waarom zie ik geen VEGAN recepten. Ik wil geen mayonaise met eidooier. Ik denk dat tofu beter is

  • >
    Send this to a friend