Gezonde Koolhydraatarme Mosterdsoep (Simpel & Lekker Recept)

Diner

mei 08
Wil je een gezonde koolhydraatarme mosterdsoep maken? Dit kan met prei, spekjes, droge worst, vegetarisch. Leer hier hoe je dit kunt maken.
Gezonde Koolhydraatarme Mosterdsoep (Simpel & Lekker Recept)
Gezonde Koolhydraatarme Mosterdsoep (Simpel & Lekker Recept)

Koolhydraatarme mosterdsoep is misschien wel mijn favoriete soep op aarde. Romig, hartig en scherp van smaak. Wat wil je nog meer?

Helaas zijn recepten voor een mosterdsoep vaak erg ingewikkeld en/of tijdrovend. 

Dit recept is dat gelukkig niet. In dit simpele en lekkere koolhydraatarme mosterdrecept met prei en spekjes (pancetta) zul je ontdekken waarom het mijn favoriete soep is.

Lekkerder en makkelijker dan dit ga je het niet vinden.

More...

Mosterdsoep kun je op twee manieren maken:

  • Gebruik maken van mosterdzaad
  • Gebruik maken van Franse/Dijon mosterd

Het gebruiken van kant-en-klate mosterd is veel makkelijker en sneller dan het gebruiken van mosterdzaadjes (ook al is dit laatste misschien lekkerder). 

Je hoeft je in dit recept overigens geen zorgen te maken over de smaak. Je zult riant gebruik maken van prei, spekjes en slagroom. Hierdoor maak je het hartig en romig van smaak.

Eet je vegetarisch of gebruik je liever geen spekjes in je soep? Geen zorgen! Je kunt als vegetariër de spekjes in deze Franse koolhydraatarme mosterdsoep gewoon weglaten.

Heb je liever vis in je verse koolhydraatarme mosterdsoep? Dan kun je gerust (gerookte) zalm toevoegen. Dit is ook een hele goede toevoeging.

Heb je liever iets anders dan spekjes? Gebruik dan (Groningse) droge worst. Dat past ook bij deze soep.

Liever mosterdsoep zonder prei?

Sommige mensen hebben liever geen prei in hun koolhydraatarme mosterdsoep. 


Dit is zonde want het neemt veel smaak weg. Prei helemaal weglaten kan gelukkig wel. Maar idealiter vervang je dit door grofgesneden ui. Hierdoor krijgt de soep toch enigszins een lekkere smaak.

Wat je ook besluit te doen, deze koolhydraatarme mosterdsoep is sowieso veel lekkerder dan de kant-en-klare soepen die je kunt kopen bij de AH en Jumbo. Denk hierbij aan de pakken/zakken van Knorr, Honig en Unox.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme mosterdsoep met prei en spekjes

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme mosterdsoep te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.

Ben jij een echte liefhebber van gebonden winterse soepen? Dan is deze koolhydraatarme erwtensoep misschien ook iets voor jou. 

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme mosterdsoep?

Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

koolhydraatarme mosterdsoep recept
koolhydraatarme mosterdsoep maken
Gezonde Koolhydraatarme Mosterdsoep (Simpel & Lekker Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Mosterdsoep (Simpel & Lekker Recept)

Gezonde Koolhydraatarme Mosterdsoep (Simpel & Lekker Recept)

Wil je een gezonde koolhydraatarme mosterdsoep maken? Dit kan met prei, spekjes, droge worst, vegetarisch. Leer hier hoe je dit kunt maken.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Bijgerecht, Diner, Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Frans, Hollands
Trefwoord: Koolhydraatarme Mosterdsoep, Koolhydraatarme Soep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4
Calorieën: 317kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 150 gram pancetta blokjes - of spekjes/bacon - (weglaten als je een vegetarische soep wilt)
  • 2 eetlepels roomboter - alleen als je de vegetarische variant maakt
  • 1 grote ui - gehakt
  • 2 preien - getrimd en gehakt
  • 2 knoflookteentjes - gehakt
  • 3 eetlepels mosterd
  • 700 ml bouillon - kip of vegetarisch
  • 250 ml verse slagroom
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Indien je gebruik maakt van een bacon/pancetta, bak deze in een grote pan krokant op middelhoog vuur en leg het op een stuk keukenpapier zodat de vet geabsorbeerd wordt.
  • Als je een vegetarische variant maakt of er zit nog maar weinig vet in een pan gebruik de roomboter.
  • Verlaag het vuur een beetje en bak de uien, prei voor 5 minuten en voeg dan de knoflook toe. Bak voor een minuut.
  • Voeg de mosterd, bouillon en room toe. Laat de soep sudderen voor 10 minuten.
  • Pureer de groente met een blender tot een egale soep.
  • Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel de soep met de bacon/pancetta.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 317kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 10g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 16g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 105mg | Zout: 1084mg | Kalium: 264mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 2046IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 73mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Renk schreef:

    Heerlijk recept! Genoten.

  • Sandra Coufreur-Trampe schreef:

    Echt een SuperrLekkkrr soepje, al meerdere keren nu achter elkaar gemaakt.

  • Ineke Colenbrander schreef:

    Deze soep smaakte heerlijk!👏

  • Share via
    >