Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)

Diner

okt 17
Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)

Één van de bekendste gerechten (naast gyros) uit de Griekse keuken is toch wel de moussaka ovenschotel. Dit is overigens ook één van mijn favorieten. 

Moussaka is eigenlijk helemaal geen ongezond gerecht. Er zijn alleen één of twee ingrediënten die je liever weglaat als je diabetes hebt of wilt afvallen. 

Dan gaat het om de aardappelen en de bechamelsaus die op basis is van bloem. 

Gelukkig lees je hieronder hoe je een koolhydraatarme moussaka maakt zonder aardappelen en zonder bloem. 

More...

De Griekse moussaka is een gerecht op basis van de volgende ingrediënten:

  • Gehakt (van rund- of van lamsvlees)
  • Aubergine
  • Aardappel
  • Tomatensaus
  • Bechamelsaus
  • Kruiden 

Het is eigenlijk een vrij simpel gerecht om te maken. Je moet alleen weten welke ingrediënten je dient te vervangen zodat je bloedsuiker stabiel blijft. 

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet zijn aardappelen niet verstandig om te eten als je diabetes hebt en je bloedsuiker graag onder controle wilt houden. Daarom is dit koolhydraatarme moussaka recept zonder aardappelen.

  • Ook zoete aardappel is niet aan te raden als je diabetes hebt. Zoete aardappel mag dan meer vezels bevatten, het bevat ook meer koolhydraten. Aan het einde van de rit ben je dus niet beter af. 

Bovenop de moussaka komt altijd een bechamelsaus. Dit is een saus op basis van bloem, boter en melk. En helaas is ook bloem niet verstandig voor je bloedsuikerspiegel. In dit recept maak je een mengsel van Griekse yoghurt en eieren. Beide maken een romige saus zonder dat je bloedsuiker een opdonder krijgt. 

Mocht je vegetarisch zijn, dan kun je het gehakt ook weglaten en vervangen door vegetarisch gehakt. Je kunt er ook voor kiezen om linzen te gebruiken in plaats van gehakt. Het is maar net wat je voorkeur heeft. 

Let op: Kant-en-klare moussaka die je in de supermarkt zoals de Jumbo, Lidl of AH kunt kopen zijn absoluut niet aan te raden door de hoeveelheid koolhydraten en suiker. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de verspakketten. 

De foto's en het recept van deze gezonde koolhydraatarme moussaka

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme moussaka.

moussaka maken

Ben je gek op buitenlandse (Midden-Oosten) gerechten? Misschien is dit koolhydraatarme shoarmaschotel recept dan ook iets voor jou. 

Ben je naast deze koolhydraatarme moussaka op zoek naar meer koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)
moussaka recept

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)

Koolhydraatarme Moussaka Zonder Aardappel (Lekker & Simpel Recept)

Ben je op zoek naar een lekker moussaka recept? Hier lees je exact hoe je een koolhydraatarme moussaka maakt met de juiste kruiden.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Grieks
Trefwoord: Koolhydraatarme moussaka, Moussaka
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 6
Calorieën: 383kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 500 gram runder- of lamsgehakt
  • 2 grote eieren
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 grote aubergines
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 grote ui - fijngesneden
  • 1 eetlepel knoflook - fijngehakt
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes - uitgelekt
  • 1/2 theelepel gedroogde koriander
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 60 gram geraspte (mozerella) kaas

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en vet deze in met wat olijfolie (1 eetlepel ongeveer). Haal de eieren en yoghurt uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Schil de aubergines gedeeltelijk, laat enkele ongeschilde strepen achter. Snijd in plakken van 2,5 cm. Leg ze op de voorbereide bakplaat (niet over elkaar heen). Besprenkel met olijfolie, bestrooi met wat zout en rooster 20 minuten in de oven. Draai naar de andere kant en bak nog 20 minuten. De plakjes aubergine lijken misschien te groot om in de ovenschaal te passen als ze rauw zijn, maar ze zullen krimpen tijdens het bakproces.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur terwijl de aubergines roosteren in de oven. Voeg de ui en het gehakt toe en bak tot het vlees bruin is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenblokjes, koriander, oregano, kaneel, komijn, ½ theelepel zout en een mespuntje zwarte peper erdoor. Laat 10 minuten pruttelen (of tot de vloeistoffen zijn verdampt) en roer tussendoor goed.
  • Vet een rechthoekige ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm in met olijfolie. Leg de helft van de aubergineplakken op de bodem van de ovenschaal. Verdeel het vleesmengsel over de aubergineplakken en druk goed plat. Bedek daarna met de resterende aubergineplakken.
  • Klop de eieren, yoghurt, het resterende zout en een mespuntje zwarte peper tot een romig geheel en giet dit over de aubergines. Strooi de kaas erover. Bak 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
  • Haal de schotel uit de oven. Giet voorzichtig alle vloeistoffen weg die zich (eventueel) op de bodem van de ovenschaal hebben verzameld. Plaats de ovenschaal op een rooster en laat iets afkoelen en opstijven. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Belangrijke tip: probeer niet in de koolhydraatarme moussaka te snijden terwijl deze gloeiend heet is. Snijd in 4 tot 6 porties en serveer.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 383kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 24g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 123mg | Zout: 744mg | Kalium: 812mg | Vezels: 6g | Suiker: 9g | Vitamine A: 266IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 156mg | Ijzer: 3mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Nella Kloet schreef:

    Geweldig steeds nieuwe recepten.
    Gebruik ze steeds meer.
    Hartelijk dank

  • >
    Send this to a friend