Koolhydraatarme Stoofschotel met Rundvlees (Boeuf Bourguignon Recept)

Diner

jan 16
Wil je een een koolhydraatarme stoofschotel met rundvlees maken? Leer mijn heerlijke Franse boeuf Bourguignon recept. Lekker en makkelijk!
Koolhydraatarme Stoofschotel met Rundvlees (Boeuf Bourguignon Recept)
Koolhydraatarme Stoofschotel met Rundvlees (Boeuf Bourguignon Recept)

Een stoofschotel is één van de makkelijkste en lekkerste gerechten om te maken. Na een paar simpele handelingen (en enkele uur wachten) heb je een heerlijke maaltijd.

Maar hoe kun je nou het beste een koolhydraatarme stoofschotel met rundvlees maken?

Dat ga ik je in dit recept leren. Want ik leer je mijn koolhydraatarme stoofschotel met rund. Het is een klassieke Franse boeuf bourguignon. Veel lekkerder dan dit wordt het niet.

More...

Stoofschotels zijn heerlijk en makkelijk. Je hoeft vaak maar een paar handelingen te doen in de ochtend of vroege middag...

...en na enkele uren op het vuur (of in de oven of in de slowcooker) heb je een geweldige maaltijd op tafel.

Het maken van een koolhydraatarme stoofschotel is net zo makkelijk.

De eerste stap is om de aardappelen uit je stoofpotje te houden. Er zijn namelijk mensen die standaard aardappelen in een stoofpot doen.

De tweede stap is om geen aardappelen, pasta of rijst naast je stoofpotje te eten. Dat is verre van ideaal voor je diabetes type 2 of als je afvallen.

Nu snap ik dat het niet heel lekker is om alleen een koolhydraatarme stoofpot met rundvlees te eten zonder iets ernaast. Daarom heb ik verschillende gezonde alternatieven voor je in de aanbieding.

Denk hierbij aan onze bloemkoolrijst op drie manieren of bloemkoolpuree. Beide zijn erg gezond EN lekker. Vooral in combinatie met een koolhydraatarme stoofschotel.

Wat een stoofpotje maakt of breekt is niet per se welke ingrediënten je gebruikt... maar op welke manier je het bereidt. Daar leg ik je hieronder meer over uit.

Op het vuur, in de oven of in de slowcooker?

Een stoofschotel kun je op verschillende manieren klaarmaken. Op het vuur is het meest voorkomend en het makkelijkst. Maar dat is eigenlijk niet het lekkerst. Of betergezegd:

Het kan lekkerder.

Het beste kun je ervoor kiezen om het in de oven klaar te maken. Je gebruikt dan een stoofpan (braadpan) en volgt het recept zoals die is. 

Het enige verschil is dat je het vervolgens niet uren op het vuur laat sudderen maar in de oven doet. Omdat in de oven hitte van alle kanten komt, wordt het vlees veel gelijkmatiger gekookt.

Omdat het toch uren in de oven moet, hoeft de temperatuur ook niet heel hoog. Persoonlijk zet ik hem liever op 160 graden Celsius en dan wat langer in de oven. Hierdoor zal het erg mals worden. 

Heb je minder tijd? Zet het dan op 180 graden Celcius.

Heb je thuis een slowcooker? Dan kun je deze koolhydraatarme stoofschotel daar in klaarmaken. Een slowcooker is een heel goed alternatief voor een braadpan (dutch oven)

De foto's en het recept van de koolhydraatarme stoofschotel met rundvlees

Krijg je ook al zo'n trek na het zien van deze foto's? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van de koolhydraatarme stoofschotel met rundvlees.

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme stoofschotel met rund?

Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

koolhydraatarme stoofpotje met rundvlees
stoofschotel met rundvlees
Koolhydraatarme Stoofschotel met Rundvlees (Boeuf Bourguignon Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Stoofschotel met Rundvlees (Boeuf Bourguignon Recept)

Koolhydraatarme Stoofschotel met Rundvlees (Boeuf Bourguignon Recept)

Wil je een een koolhydraatarme stoofschotel met rundvlees maken? Leer mijn heerlijke Franse boeuf Bourguignon recept. Lekker en makkelijk!
5 van 2 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Frans
Trefwoord: Boeuf bourguignon, Koolhydraatarme Boeuf bourguignon, Koolhydraatarme stoofschotel, Stoofschotel
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 15 minuten
Porties: 6
Calorieën: 378kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 250 gram spekblokjes
  • 750 gram stoofvlees - gesneden in blokjes van 4 cm
  • 1 grote gele ui - gesneden
  • 2 stengels bleekselderij - gesneden
  • 230 gram champignons - grof gesneden
  • 1 teen knoflook - fijngehakt
  • 0,5 tl johannesbroodpitmeel
  • 250 ml droge rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 0,5 tl gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 tl zwarte peper
  • 1 el verse peterselie - fijngehakt

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Verhit een grote soeppan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe als de pan heet is. Bak de spekblokjes knapperig. Leg ze vervolgens op wat keukenpapier om uit te lekken. Laat het vet van het spek achter in de pan.
  • Voeg de helft van het rundvlees toe aan de pan. De stukken vlees mogen elkaar niet raken. Bestrooi met peper en zout. Laat de eerste zijde bruin worden voordat je deze omdraait. Bak alle kanten bruin en haal vervolgens uit de pan zodat je de andere helft van het vlees kunt braden. Leg al het vlees apart.
  • Voeg de ui en selderij toe aan de pan en bak totdat deze zacht en glazig zijn. Voeg daarna de champignons toe en bak totdat de champignons zacht worden. Roer de knoflook erdoor en bak een minuut mee.
  • Voeg het Johannesbroodpitmeel toe. Giet de rode wijn erbij en roer het gerecht goed door. Breng aan de kook en laat even sudderen tot de wijn dikker begint te worden.
  • Voeg de runderbouillon toe. Roer de tomatenpuree, de tijm en het laurierblad erdoor. Breng opnieuw aan de kook en roer peper en zout erdoor.
  • Doe het rundvlees en het spek terug in de pan en kook de stoofpot met deksel in de oven gedurende 3 tot 5 uur tot het vlees uit elkaar valt.
  • Proef voor het serveren de kruiden en pas ze aan. Verwijder het laurierblad en bestrooi met peterselie voordat je het gerecht serveert.

Tip:

Je kunt dit gerecht heel goed eten met bloemkoolrijst of bloemkoolpuree. 

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 378kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwitten: 48g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 8g | Cholesterol: 137mg | Zout: 1513mg | Kalium: 597mg | Vezels: 1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 14IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 30mg | Ijzer: 3mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>
Send this to a friend