Gezonde Koolhydraatarme Witlofstamppot met Gehakt (Heerlijk Recept)

Diner

jan 15
Wil jij een koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt (of spekjes) maken? Leer hier mijn heerlijke en gezonde recept.
Gezonde Koolhydraatarme Witlofstamppot met Gehakt (Heerlijk Recept)
Gezonde Koolhydraatarme Witlofstamppot met Gehakt (Heerlijk Recept)

Wij Nederlanders houden van stamppoten. En we zijn door de jaren heen zo vindingrijk geworden dan we tientallen varianten hebben verzonnen.

De klassiekers als hutspot en boerenkoolstamppot kent iedereen wel.

In dit recept ga ik je een eentje leren die je waarschijnlijk zelden hebt gegeten. Deze koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt is niet alleen vernieuwend maar ook erg lekker.

More...

Tegenwoordig kun je verschillende stamppotten gewoon kant en klaar kopen bij supermarkten als de Jumbo en AH. 

Allemaal leuk en aardig... maar een stamppot die je kant en klaar koopt is vrijwel niet te eten.

Daarnaast is het heel makkelijk om het zelf te maken. Een stamppot is notabene niets anders dan dingen 'gaar' koken/bakken en ze dan door elkaar stampen. 

Bij een stamppot kun je verschillende koolhydraatbronnen gebruiken. Natuurlijk kent iedereen de 'gewone' aardappel. Maar je kunt ook het volgende gebruiken;

  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • Witte bonen
  • Wortelpeterselie
  • Zoete aardappel

Allemaal goede keuzes... behalve de zoete aardappel.

Waarom geen zoete aardappel in deze koolhydraatarme witlofstamppot?

Wellicht denk je op dit moment dat zoete aardappel gezond is voor je diabetes type 2 of bij het afvallen. Helaas is dit niet waar.

De reden hiervoor is, is dat zoete aardappel helemaal niet zo gezond of koolhydraatarm is.

Het bevat weliswaar meer vezels dan gewone aardappels...

...maar het bevat ook meer koolhydraten!

Daarom gebruik ik in deze koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt geen zoete aardappel maar juist knolselderij. 

Knolselderij heeft een heerlijke smaak, bevat veel vezels en heel weinig koolhydraten.

Tip!

Tip: dit gerecht kun je ook nadat je het allemaal hebt gestampt, nog even in de oven doen met wat ham en kaas. Hiervoor kun je gewone kaas gebruiken of - wat veel lekkerder is - blauwe kaas.


Je kunt ook feta gebruiken maar persoonlijk vind ik gewone kaas of blauwe kaas lekkerder.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt

Deze koolhydraatarme witlofstamppot is met gehakt gemaakt maar als je wat anders wilt, dan kun je natuurlijk ook nog spekjes en/of ham toevoegen.

Als visliefhebber kun je er ook gerookte zalm doorheen doen. 

En mocht je vegetarisch zijn dan kun je het recept gewoon zonder vlees maken. Dan is het wel lekkerder om er iets meer groenten doorheen te doen voor de smaak. Hierbij kun je denken een prei of zelfs appel.

witlofstamppot maken

Ben je helemaal gek op Hollandse stampotten? Misschien is onze koolhydraatarme hutspot dan ook iets voor jou. Klik hier om naar het recept te gaan

Zoek je een bundel van koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt recept
koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt
Gezonde Koolhydraatarme Witlofstamppot met Gehakt (Heerlijk Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Witlofstamppot met Gehakt (Heerlijk Recept)

Gezonde Koolhydraatarme Witlofstamppot met Gehakt (Heerlijk Recept)

Wil jij een koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt (of spekjes) maken? Leer hier mijn heerlijke en gezonde recept.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Hollands, Nederlands
Trefwoord: Koolhydraatarme witlofstamppot, witlofstamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2
Calorieën: 570kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 300 gram witlof - in reepjes gesneden
  • 1 kleine knolselderij - in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika - gesneden
  • 250 gram rundergehakt gekruid
  • 1 bouillonblokje - naar keuze
  • 20 gram roomboter
  • scheut kookroom
  • peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Breng twee pannen met wat water aan de kook, één voor de knolselderij en één voor de witlof. Doe de knolselderij samen met het bouillonblokje in één van de pannen. Kook de knolselderij in ongeveer 15 minuten beetgaar.
  • Kook ondertussen de witlof beetgaar in de andere pan. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Giet de witlof af in een vergiet en laat ze daar een paar minuten in liggen zodat het vocht verdampt.
  • Rul het gehakt in een koekenpan goudbruin op middelhoog vuur en voeg de paprika toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Giet de knolselderij af en pureer samen met de boter en een scheutje room tot een puree. Roer de overige ingrediënten (witlof, gehakt en de paprika) door de puree en breng op smaak met peper en zout.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 570kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwitten: 28g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 15g | Cholesterol: 110mg | Zout: 487mg | Kalium: 1755mg | Vezels: 12g | Suiker: 8g | Vitamine A: 2156IU | Vitamine C: 106mg | Calcium: 191mg | Ijzer: 5mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>
Send this to a friend