Gezonde Koolhydraatarme Zuurkool Stamppot (Recept Zonder Aardappelen)

Diner

jan 18
Wil jij een koolhydraatarme zuurkool stamppot met gehakt maken? In dit ouderwets recept leer je hoe je dit maakt zonder aardappelen.
Gezonde Koolhydraatarme Zuurkool Stamppot (Recept Zonder Aardappelen)
Gezonde Koolhydraatarme Zuurkool Stamppot (Recept Zonder Aardappelen)

Zuurkool stamppot is één van de meest traditionele stamppotten van Nederland. De meeste mensen kennen het als een stamppot met flink wat aardappelen.

Maar wat nou als je een gezonde koolhydraatarme zuurkool stamppot wilt maken (met gehakt) volgens ouderwets recept?

Dat kan nogal lastig zijn omdat de meeste mensen alleen stamppoten kennen met aardappelen.

Daarom ga ik je hier mijn gezonde koolhydraatarme zuurkool stamppot recept zonder aardappelen geven.

More...

Tegenwoordig kun je verschillende soorten stamppotten kopen in supermarkten zoals de AH en Jumbo. Waarom je dit zou doen is voor mij echt een raadsel.

Natuurlijk snap ik dat het kopen van een kant en klare stamppot makkelijk en snel is...

...maar je eigen stamppot maken is bijna net zo makkelijk.

Stamppot is niets anders dan dingen gaar koken en/of bakken en daarna door elkaar prakken. Kind kan de was doen.

Als je opzoek bent naar een koolhydraatarme zuurkool stamppot, dan kun je het op je buik schrijven dat je deze in de supermarkt gaat vinden. De varianten in de supermarkt zijn altijd gemaakt met aardappelen waardoor ze goedkoop zijn maar NIET koolhydraatarm. 

En dat laatste is wel van belang als je diabetes type 2 hebt of wilt afvallen.

Geen zoete aardappel... maar wel bloemkool

In dit recept leer je mijn koolhydraatarme zuurkool stamppot gemaakt met bloemkool. Dit is een vezelrijk en koolhydraatarme groente die perfect samengaat met zuurkool.

De reden dat we geen zoete aardappel gebruiken is omdat dit niet heel gezond is. Zoete aardappel bevat weliswaar meer vezels...

...maar helaas ook meer koolhydraten. Het is daardoor zelfs minder 'koolhydraatarm' dan gewone aardappel.

Tip!

Dit gerecht kun je ook - nadat je het allemaal hebt gestampt - nog even in de oven doen met wat kaas. Dat maakt het net een stukje lekkerder.


Is er wat overgebleven van je koolhydraatarme zuurkool stamppot? Dan kun je het gewoon invriezen en later opwarmen in de oven. Het blijft heel lang goed in de vriezer.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme zuurkool stamppot zonder aardappelen

Deze gezonde koolhydraatarme zuurkool stamppot is met gehakt gemaakt maar je kunt het ook maken met spekjes.

Wat nog lekkerder is, is gewoon extra spekjes toevoegen aan het huidige recept. Als je het exotischer wilt maken, kun je ananas en/of appel toevoegen.

En mocht je vegetarisch zijn dan kun je het recept gewoon zonder vlees eten.

Krijg je ook al zo'n trek na het zien van deze foto's? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van de koolhydraatarme zuurkool stamppot met gehakt.

Ben je helemaal gek op Hollandse stampotten? Misschien is onze koolhydraatarme zuurkool stamppot dan ook iets voor jou. Klik hier om naar het recept te gaan

Zoek je een bundel van koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

koolhydraatarme zuurkool stamppot maken
koolhydraatarme zuurkool recept zonder aardappelen
Gezonde Koolhydraatarme Zuurkool Stamppot (Recept Zonder Aardappelen)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Zuurkool Stamppot (Recept Zonder Aardappelen)

Koolhydraatarme Zuurkool Stamppot (Recept Zonder Aardappelen)

Wil jij een koolhydraatarme zuurkool stamppot met gehakt maken? In dit ouderwets recept leer je hoe je dit maakt zonder aardappelen.
3 van 2 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Hollands, Nederlands
Trefwoord: Koolhydraatarme zuurkool stamppot, Zuurkool stamppot
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2
Calorieën: 553kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 300 gram gekruid rundergehakt
  • 1 bloemkool - in roosjes gesneden
  • 250 gram zuurkool
  • 100 gram champignons
  • 3 el roomkaas - naturel of gekruid
  • 30 gram geraspte kaas
  • nootmuskaat - naar smaak
  • peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Doe de bloemkool in een pan, bedek met wat water en voeg zout toe. Kook of stoom de bloemkool beetgaar in ongeveer 10 minuten.
  • Doe ondertussen de zuurkool met een beetje water in een pan en laat dit 5 tot 10 minuten opwarmen op middelhoog vuur. Mocht het water teveel verdampen, dan kun je extra water toevoegen.
  • Verhit ondertussen een koekenpan en bak het gehakt goudbruin. Voeg dan de champignons toe en bak deze enkele minuten mee. Zet apart.
  • Giet de bloemkool en de zuurkool af. Laat de bloemkool een paar minuten in de pan staan ​​zodat het vocht kan verdampen.
  • Pureer de bloemkool met een stamper en roer de roomkaas erdoor. Breng vervolgens op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Meng de zuurkool door de bloemkoolpuree. Voeg vervolgens het gehakt met de champignon toe en meng met een vork.
  • Bestrooi tenslotte met de geraspte kaas.

Tip:

Je kunt ook nog spekjes aan het gehakt toevoegen als je dat lekker vindt. 

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 553kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 38g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 15g | Cholesterol: 124mg | Zout: 1113mg | Kalium: 1636mg | Vezels: 10g | Suiker: 9g | Vitamine A: 150IU | Vitamine C: 158mg | Calcium: 236mg | Ijzer: 6mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Hanny van Hirtum schreef:

    Ik vind er wel ergveel zout in dit gerecht zitten . Is slecht voor de bloeddruk !

  • Tini bink schreef:

    Lijkt mij erg lekker en ga het zeker proberen,ik laat het weten

  • Ingrid schreef:

    Enkel het droge getal van koolhydraten en suikers bekijken van de zoete aardappel is te kort door de bocht. Bekijk zeker ook de Glycemische Index: die is van de zoete aardappel slechts 46. Vezelrijk ook, dus dat helpt om de opname van suikers te vertragen. De voedingswaarde van de zoete aardappel: véél kalium, betacaroteen, B2, B3 en C. Schuif de zoete aardappel dus niet automatisch aan de kant puur vanwege de koolhydraten.

    • Marloes Schuurman schreef:

      Het is nog korter door de bocht om naar de Glycemische index te kijken. Dat is inmiddels al jaren een achterhaalde waarde. Het is veel beter om naar de glycemische lading te kijken ;). De GI zegt enkel iets over de opname snelheid van de suikers maar niets over de totale hoeveelheid koolhydraten/suikers. Daarnaast is zoete aardappel helemaal niet zo vezelrijk als men beweert.

      Het feit dat iets “kalium, betacaroteen, B2, B3 en C” bevat is totaal irrelevant. Ooit gehoord dat iemand hier een tekort aan heeft? Nee.

      Je mag het gerust eten als je onder de indruk bent dat het gezond is. Maar dat is het niet. Althans, er zijn veel gezondere alternatieven.

  • Ineke Hageman schreef:

    verwarring, is de zuurkoolstamppot met knolselderij of met bloemkool of misschien zelfs met allebei?

  • Share via
    >