Mag Je Sinaasappel Eten Bij Diabetes Type 2? Ontdek Het Hier!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

jun 13
Mag Je Sinaasappel Eten Bij Diabetes Type 2? Ontdek Het Hier!

Mag je sinaasappels eten als je diabetes hebt?

Fruit kan een lekker en gezond tussendoortje zijn, ook als je suikerziekte hebt. Maar hoe zit het met de sinaasappel? En sinaasappelsap? In dit artikel laat ik je zien of een sinaasappel gezond is bij diabetes type 2 en waarom.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Hoe gezond is sinaasappel bij suikerziekte?

Het ene fruit is het andere niet. Als je diabetes type 2 hebt wil je altijd op je koolhydraat- en suikerinname letten. Dus ook in het geval van fruit wil je kritisch zijn. Sommige fruitsoorten zijn nu eenmaal beter geschikt bij diabetes dan andere.

Of een fruitsoort geschikt voor je is heeft vooral te maken met de hoeveelheid aanwezige suikers en vezels. Fruit met veel suiker en weinig vezels (zoals banaan en mango) zijn minder gezond voor je dan suikerarme doch vezelrijke fruitsoorten (bramen en frambozen).

Vezels hebben de kracht om de opname van suikers te vertragen. Indien je dus fruit eet met veel vezels, dan zal je bloedglucosewaarde daar niet veel ‘last’ van hebben. Maar eet (of drink) je fruit met veel suiker en weinig vezels, dan loop je het risico op een verhoogde bloedsuiker.

Doel van dit artikel

Sinaasappels staan bekend om hun hoge vitamine C gehalte en andere gezonde stofjes. Allemaal leuk en aardig; maar hoe zit het met het suikergehalte? En de hoeveelheid vezels? Is een sinaasappel veilig om te eten en is sinaasappelsap veilig om te drinken bij suikerziekte?


Mag je sinaasappel eten als je diabetes type 2 hebt?

Ja! Bij suikerziekte mag je zeker een sinaasappel eten. De aanwezige suikers zitten verpakt in vezels waardoor ze langzamer worden vrijgegeven na consumptie. Hierdoor zal je niet gauw last krijgen van een snelle bloedsuikerverhoging.

Let wel op, want het drinken van sinaasappelsap is een heel ander verhaal, daar kom ik zo op terug.

Als je een sinaasappel eet kan ik je wel aanraden om ook de witte “schilhuid” op te eten en niet alleen het vruchtvlees. Veel mensen snijden dit witte gedeelte echter weg omdat het niet heel lekker is.

Maar dat is zonde, want het is juist goed voor je gezondheid. Het witte gedeelte bevat namelijk een deel van de aanwezige vezels, maar ook andere gezonde voedingsstoffen.

Sinaasappel bij diabetes eten

Als je er dus geen last van hebt, eet dan zoveel mogelijk op van de sinaasappel!

Hoeveel sinaasappels mag je eten?

Er zit wel een max aan wat ik je kan aanraden om te eten. Mijn tip is om niet meer dan één sinaasappel per dag te eten bij diabetes (en überhaupt niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag). Ook al zijn de voedingswaarden veilig voor mensen met diabetes, het is alsnog niet het allerbeste fruit wat je kunt eten.

Ter vergelijking; frambozen bevatten minder suikers maar wel meer vezels. En dat is altijd waar je naar wilt streven; om zo min mogelijk (fruit)suiker binnen te krijgen terwijl je de vezelinname vergroot.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Vermijd deze producten met sinaasappel!

Dat een sinaasappel gezond is bij diabetes betekent niet dat vervolgens alle producten met sinaasappels goed zijn. Bij het eten van een sinaasappel heb ik het over het hele stuk fruit, zonder dat het bewerkt of geperst is.

Sinaasappelsap

Want (alleen) het vruchtensap van een sinaasappelsap drinken is niet gezond. Zelfs niet als je het zelf vers perst. Het probleem hiermee is namelijk dat de vezels achterblijven in de pulp in het persapparaat. Die gooi je meestal weg. De fruitsuikers zitten daarentegen wel in het sap.

Sinaasappelsap is NIET gezond bij suikerziekte

Om een glas van 200 mL met sinaasappelsap maken, heb je altijd meerdere sinaasappels nodig.

Je krijgt dus met 1 glas de suikers binnen van meerdere stukken fruit. Maar zonder de vezels. 

Je kunt net zo goed een glas frisdrank drinken (zo blijkt ook uit onderzoek).

Dus uit pak of versgeperst; sinaasappelsap is altijd ongezond bij diabetes. Wat wel een optie is, is om de gehele sinaasappel (zonder schil uiteraard) in een smoothie te verwerken. Je blend dan als het ware het hele stuk fruit, waardoor de vezels ook aanwezig blijven. 

Echter is het resultaat niet echt sap te noemen. Wat je overhoudt is een soort brij. Voor de meeste mensen is dat niet erg aanlokkelijk. Mijn tip is om niet te moeilijk te doen en "gewoon een sinaasappel te eten bij diabetes". Scheelt ook een hoop afwas.

Fruitrepen met sinaasappel(smaak)

Ook fruitrepen en eigenlijk alle andere producten waar sinaasappels in verwerkt zijn wil je vermijden. Denk ook aan vruchtenyoghurt of marmelade.

Er hangen aan deze bewerkte producten drie grote problemen:

  • Er worden veel sinaasappels voor gebruikt waardoor het suikergehalte enorm stijgt
  • De vezels zijn er grotendeels of helemaal uitgefilterd
  • Er wordt meestal extra suiker aan toegevoegd

Nog even los van dat de meeste van deze bewerkte producten weinig voedingswaarde bieden. Je krijgt dus een suikerbom binnen, zonder dat je lichaam er verder iets aan heeft. Een ramp voor je bloedsuiker en funest voor je gezondheid.

De conclusie is dat je best een sinaasappel mag eten bij diabetes. Houd het bij maximaal één sinaasappel per dag en consumeer alleen het hele, verse stuk fruit. Vermijd al die bewerkte producten.

Sinaasappel zit op het randje bij diabetes type 2

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn sinaasappels niet ideaal bij diabetes type 2. Er zijn gewoon veel gezondere fruitsoorten om te eten als je suikerziekte hebt.

Met gezondere fruitsoorten (of überhaupt gezonder eten) kun je veel voor elkaar krijgen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij sinaasappel bij diabetes? Waar ga jij dat nu mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend