Mag Je Ananas Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

mei 19
Mag Je Ananas Eten Bij Diabetes Type 2? Lees Hier Het Antwoord!

Ananas eten als je diabetes type 2 hebt; is dat een goed idee? Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn sommige fruitsoorten erg gezond, maar zeker niet allemaal als je suikerziekte hebt.

Het is van belang goed te kijken naar wat je allemaal in de ananas terugvindt en wat dat doet met je bloedsuikerspiegel.

Na het lezen van dit artikel weet jij of ananas gezond is als diabeet en wat gezonde alternatieven zijn.

More...

Klik op de bovenstaande video voor meer informatie

Mag je ananas eten bij diabetes type 2?

Ananas is een tropische vrucht die fris-zoet smaakt. En net als ieder andere fruitsoort bevat ananas fructose (fruitsuiker). 

Van geraffineerde suiker (tafelsuiker) weten mensen wel dat je het beter niet kan eten als je suikerziekte hebt. Maar bij fruit hebben we dan vaak het idee dat de suikers geen kwaad kunnen, aangezien deze natuurlijk zijn.

Suiker is suiker, ook als het natuurlijk is

Dat zie je ook vaak bij honing. Mensen doen dan geen klontje suiker, maar een scheut honing in hun thee. Puur met het idee dat dat gezonder is.

Echter gaan ze daar de fout in. Of het nu tafelsuiker, melksuiker of fruitsuiker is. Het is en blijft suiker. En welke je ook consumeert; het laat je bloedsuiker stijgen.

Uiteraard moet ik wel wat nuances aanbrengen:

Want niet alleen op basis van de hoeveelheid suiker in een product kun je stellen of een product gezond of ongezond is bij diabetes type 2. Zo is het ook van belang om te kijken naar hoeveel vezels het product bevat. 

Maar uiteraard ook hoeveel je van een product consumeert; en dus hoeveel “netto” suikers je binnenkrijgt.

Doel van dit artikel

Verse ananas bevat dus fructose. Maar valt het nog binnen de perken? En hoe zit het met ananas uit blik of ananassap; kun je dat veilig consumeren? In dit artikel krijg je alle antwoorden!

Ananas is niet gezond als je diabetes hebt

Helaas. Ananas is één van die fruitsoorten die je beter volledig vermijdt als je suikerpatiënt bent. Simpel gezegd bevat ananas te veel fruitsuikers en te weinig vezels.

Vezels hebben het vermogen om de opname van koolhydraten en suikers te vertragen.

Dit is iets goeds als je diabetes type 2 hebt. Je wilt namelijk te allen tijde een verhoogde bloedsuiker voorkomen.

En doe je het beste door je koolhydraatinname te verlagen doch de vezelinname te verhogen.

Ananas bij diabetes is helaas niet gezond

Ananas past daar niet bij. Ondanks de rijkelijk aanwezige vitamines en mineralen bevat dit fruit ongezond veel suikers en maar weinig vezels.

Per 100 gram ananas krijg je maar liefst 12 gram suiker en slechts 1,6 gram vezels binnen. Dat is een zeer ongunstige verhouding. Je bloedsuiker zal te snel stijgen.

Ter vergelijking; een gezonde fruitsoort bij diabetes zijn frambozen. Deze bevatten slechts 4,5 gram suiker per 100 gram maar daar tegenover wel 2,5 gram vezels. Zo zie je maar, minder suiker en juist meer vezels dan ananas.

Je bloedsuiker zal dan ook veel stabieler blijven na het eten van een handje frambozen ten opzichte van ananas.


Hoe zit het met producten waar ananas in verwerkt zijn?

In feite wil je dus alles vermijden met ananas. Of het nu verse, biologische of ingeblikte ananas is. Het is allemaal even slecht. Maar ananasschijven of ananassticks (op sap) zijn nog een tikkeltje erger dan verse ananas.

Ananassap is net zo ongezond als cola

Vaak zijn hierbij namelijk de van nature aanwezige vezels (die al zo gering zijn) eruit gehaald. Terwijl die juist het gezondst zijn! Je krijgt dus alleen heel veel een suikers binnen.

Ananassap spant de kroon. Als er iets is wat je niet in huis wilt halen, dan is het dat wel. De impact op je bloedsuikerspiegel na het drinken van een ananassap is te vergelijken met het drinken van cola. 

De hoeveelheid suikers en (gebrek aan) vezels zijn identiek. En wanneer je suikers drinkt in plaats van eet, worden ze nog sneller opgenomen in je bloed. Hierdoor zal in dit geval je bloedsuikerspiegel door het plafond gaan.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde alternatieven voor ananas bij diabetes

Ook al kun je beter geen ananas eten als je diabetes type 2 hebt, er zijn genoeg alternatieven. Waar je dus vooral naar wilt kijken zijn de fruitsoorten die weinig suikers bevatten en juist genoeg vezels.

Hierbij drie voorbeelden:

#1 Aardbeien

Van aardbeien wordt vaak gedacht dat ze bomvol fructose zitten, omdat ze zoet smaken. Het leuke is dat ze nog minder dan de helft aan suiker bevatten dan ananas. Dit, terwijl ze evenveel vezels bevatten.

Dat is een prima verhouding en daarom kun je aardbeien wél veilig eten bij diabetes.

#2 Bramen

Zonder overdrijven mogen bramen gezien worden als wonderfruit. Of je nu diabetes type 2 hebt of niet, bramen zijn super gezond. Ze bezitten 5 gram suiker en maar liefst 3 gram vezels per 100 gram.

Dit is zonder meer een ideale verhouding. Maar dat niet het enige positieve aan bramen. Ze zitten ook nog eens tjokvol vitamines, mineralen en antioxidanten.

#3 Avocado

De avocado is misschien een vreemde eend in de bijt. Maar wel een zeer gezonde! Deze vrucht bevat namelijk de minste koolhydraten van alle fruitsoorten. Slechts 1,8 gram per 100 gram. Daarnaast bevat het wel net zoveel vezels als bramen.

Een ander voordeel dat avocado heeft ten opzichte van ander fruit is dat vetrijk is.

Sommige mensen schrikken af door het woordje ‘vetrijk’, maar deze vetten zijn juist erg gezond voor je.

Je raakt er ook nog eens meer verzadigd door dan als je bijvoorbeeld een appel (of ananas) eet. Daar zorgen die goede vetten voor. 

Avocado is gezond voor je bloedsuiker

En niet het minste, avocado zit vol met vitamines en mineralen. 

Vermijd ananas en andere suikerrijke producten als je diabetes type 2 hebt

Misschien is het teleurstellend om te lezen dat ananas niet gezond is bij diabetes, maar je gezondheid gaat boven alles. Als je dit soort suikerrijke producten kunt voorkomen, dan heeft dat een positieve invloed op je suikerziekte.

Als je diabetes type 2 hebt, dan is je lichaam resistenter geworden voor insuline. Dit heeft veelal met het voedingspatroon te maken. Suikerrijke producten zoals ananas kunnen daar een oorzaak van zijn.

Neem een goede levensstijl met gezond voedingspatroon aan en je kunt je lichaam weer gezonder krijgen.

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: eet jij ananas bij diabetes type 2? Waar ga jij het nu mee vervangen? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>