10 Tips Om Je Bloedglucose Te Verbeteren Bij Diabetes Type 2

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

feb 08
10 Tips Om Je Bloedglucose Te Verbeteren Als Je Diabetes Type 2 Hebt

Als je bloedglucose continu te hoog is moet je die zo snel mogelijk verlagen. Doe je dat niet dan krijg je ernstige klachten van je diabetes type II. 

Je bloedglucose verlagen doe je door je levensstijl aan te passen. Dit omvat natuurlijk meerdere dingen. 

In dit artikel leer je hoe je jouw bloedglucose snel omlaag krijgt aan de hand van 10 tips.

More...

Zo verbeter jij je bloedglucose

Heb je laatst een test gedaan bij de dokter?

 • Waaruit blijkt dat je bloedglucose veel te hoog is als je nuchter bent? 
 • Of dat de curve van je bloedwaarden door de dag heen verre van normaal is?

Dan heeft hij je vertelt dat je actie moet ondernemen. Diabetes is gevaarlijk. En je kunt te maken krijgen met nare complicaties

Waarschijnlijk heeft hij je medicatie voorgeschreven (zoals bloedglucose verlagende middelen) en heeft hij je tips gegeven om je bloedsuiker laag te houden.

Maar heeft hij je ook verteld dat diabetes type II te genezen is?

De complicaties van een te hoge bloedlgucose

Laat me je eerst uitleggen wat bloedglucose precies is.

Je weet vast dat dit een ander woord is voor je suikerspiegel. Oftewel: hoeveel suiker er op een bepaald moment in je bloed zit. Teveel suiker in je bloed is niet goed. Je wordt er ziek van, zeker op de lange termijn.

Je kunt last krijgen van:

 • Oogklachten (zelfs tot blindheid)
 • Neuropathie (zelfs tot het afzetten van je voet)
 • Nierproblemen (tot nierfalen)
 • Chronische vermoeidheid
 • Een kortere levensverwachting

Dit is maar een kleine opsomming van alle klachten die je kunt krijgen. En dat allemaal door te hoge bloedglucosewaarden.

Pas op

Op de korte termijn is een te hoge suikerspiegel gevaarlijk. Je kunt een hyper krijgen met alle gevolgen van dien. Maar ook een bloedglucose die regelmatig licht verhoogd is, is erg schadelijk. De complicaties zijn niet direct zichtbaar en tonen zich pas als je ouder wordt. Maar dan veroorzaken ze grote problemen zoals ik hierboven heb benoemd.

Waar komt dat suiker in je bloed vandaan?

Je eten bevat suikers. Het ene voedingsmiddel meer dan het andere. Ieder mens dat iets eet krijgt suikers binnen.

Bij mensen met diabetes worden die suikers niet goed benut door het lichaam. Ze blijven in de bloedbaan zitten.

 • In eerste instantie omdat het signaal om die suikers op te nemen, verstoord is. 
 • Maar later wordt er zelfs helemaal geen signaal meer gegeven. 

Doel van het artikel

Wil je gezond blijven, dan moet jij je leefstijl aanpassen aan de nieuwe situatie. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. Ik geef je tien tips om binnen no time je bloedglucose te verlagen. Zodat je zonder hypers en zonder nare klachten door het even kunt gaan.

#1: Ken de drie belangrijkste oplossingen voor een te hoge bloedsuiker

Er zijn drie dingen die van invloed zijn op je bloedglucose:

 • Wat je eet
 • Hoeveel je beweegt
 • Hoeveel spanning je ervaart

Deze drie punten zijn vanaf nu je aandachtspunten als je van je diabetes af wilt komen.

Hoe werkt het?

"Wat je eet is de input"

De suikers in je bloed komen uit eten en drinken. Door de inname daarvan te veranderen kun je zelf bepalen hoeveel suiker je inneemt en hoe snel je bloedglucose stijgt.

Door de suikerinname laag te houden vermijd je dus een hoge bloedsuikerspiegel.

"Hoe je beweegt is hoe snel de suikers worden opgeruimd"

Alle cellen in je lichaam hebben suikers nodig. Lang niet zoveel als we tegenwoordig binnenkrijgen.

Met beweging kun je de behoefte aan energie verhogen. Of simpelweg het signaal geven aan je lichaam om de suikers die in je bloed zweven zo snel mogelijk op te ruimen.

"Hoeveel spanning je ervaart verandert alles"

Stress zorgt ervoor dat je meer eet, minder beweegt en je slechter voelt. Je lichaam geeft grote hoeveelheden suikers af aan het bloed die niet opgeruimd kunnen worden. 

Stress is gevaarlijk als je diabetes hebt. Daarom is het belangrijk om deze zoveel mogelijk te vermijden en te managen.

Tip!


Je hebt drie dingen om op te letten: wat je eet, hoe je beweegt en hoe gespannen je bent. Als je al deze drie dingen oplost, kun je zeker genezen van je suikerziekte.


In de komende tips vertel ik hoe je dat precies doet. Je zult zien dat veel van die tips op zowel beweging, voeding als spanning van toepassing zijn. Ze hangen allemaal met elkaar samen.


#2: Neem afscheid van overbodige kilo's

Je hebt vast weleens gehoord dat obesitas en overgewicht suikerziekte veroorzaken. Maar weet je ook hoe dat komt?

Nee, ik ook niet. Wetenschappers zijn er namelijk niet over uit. Ze hebben theorieën die goed klinken maar die jou en mij niet verder helpen bij het aanpakken van deze rotziekte.

Wat wel bekend is, is dat ongeveer 80% van het risico op diabetes toegeschreven kan worden aan obesitas. En dat mensen met obesitas tot wel 80 keer meer kans hebben op suikerziekte

Als jij te dik bent of overtollig buikvet hebt is het verstandig om af te vallen. Want hoewel onderzoekers niet begrijpen waarom, is wel bekend dat overtollig vet diabetes veroorzaakt en in stand houdt.

Je lichaam kan simpelweg minder goed omgaan met suikers in je bloed. En vergeet niet dat overgewicht hoe dan ook ongezond is. Los van of je diabetes hebt of niet.

 • Obesitas maakt bewegen moeilijker
 •  Obesitas zorgt ervoor dat je meer eet
 • Obesitas dat je sneller gestrest bent 

Al met al kun je minder hebben. Maar hoe reken je hier voorgoed mee af?

Op de oude voet doorgaan houdt jouw gewicht in stand. Maar jezelf uithongeren werkt ook niet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf uithongeren een grotere kans hebben om later meer aan te komen. 

Nee, de oplossing is als volgt:

Eet gezond.

Hiermee bedoel ik dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Maar niet meer dan dat. Je kiest hierbij etenswaren die je niet dikker zullen maken of je zelfs gewicht laten verliezen. Welke dat zijn leer je  onder andere in mijn cursus. Klik hier om naar de cursuspagina te gaan

Een gezonde leefstijl, waarbij je genoeg eet van de juiste voedingsmiddelen, zorgt ervoor dat je niet overeet en geen honger hebt. Daardoor verlies je langzaam gewicht. Dat gaat niet van de één op de andere dag. Maar als je diabetes hebt is het verstandig om rustig af te vallen in plaats van veel in één keer.

Daarnaast kan jij het afvallen een handje helpen. En wel zo:


#3: Ga naar de sportschool

Er zijn honderd activiteiten die je kunt doen in de gym. Maar er is er één die met kop en schouders boven alles uitsteekt.

Vergeet cardio, pilates, spinning, bodypump en andere fratsen: het is tijd voor krachttraining.

Jazeker. Ik raad je aan naar de sportschool te gaan en een trainer uit te zoeken. Maak met hem een schema voor twee keer per week gewichtheffen, minstens een half uur. 

Begin niet te heftig en leg hem uit dat je diabetes hebt. Hij kan je alle oefeningen voordoen zodat je weet dat je alles goed uitvoert.

Er zijn diverse redenen waarom gewichtheffen een goed idee is als je diabetes hebt:

 • Je lichaam kan hierdoor beter omgaan met de glucose in je bloed. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Regelmatig krachttrainen zorgt voor minder schommelingen in je bloedglucose en minder impact van bloedsuikerpieken
 • Gewichtheffen helpt tegen stress. Zolang je niet elke sessie all-out gaat maar genoeg doet om je spieren aan het werk te zetten is het een prima middel van je spanning af te komen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  
 • Je lichaam wordt sterker. Dat is in alle opzichten handig voor je dagelijks leven. Je leert je lichaam weer bewegingen uit te voeren die het een tijd niet heeft gedaan
 • Je behoefte aan calorieën neemt door het sporten toe. Als je niet extra eet naderhand zul je zien dat je afvalt

Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen maar als ik alles zou willen bespreken is er niet genoeg ruimte. Sporten is gezond en als je diabetes hebt is krachttraining het beste wat je kunt doen.

Wat als ik het niet leuk vind om naar sportschool te gaan?

Mijn eerste reactie is: zet je eroverheen.

Twee keer per week een uurtje, is natuurlijk niet zoveel. Dat is inclusief douchen en aankleden. En als je sportschool dichtbij is inclusief de reis er naartoe. De voordelen zijn zo groot voor je suikerziekte dat je wel gek zou zijn om die investering niet te maken.

Als je krachttraining echt niet kunt uitstaan, zorg dan dat je op een andere manier beweegt. Bijvoorbeeld:

 • Oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Denk aan opdrukken, optrekken en kniebuigingen. Zoek een groep in de buurt die aan "bootcamp", "freeletics" of een andere vorm van
  lichaamsgewicht-training doet.
 • Zwemmen, joggen of elke andere vorm van beweging waarvan je hartslag omhoog gaat en waar jij je lekker bij voelt. Niet ideaal als je diabetes hebt maar beter dan stilzitten
 • Ga wandelen. Wil je gewicht kwijtraken? Maar ben je nog niet zo sportief? Begin met wandelen en bouw de afstand steeds verder op. Dit is de makkelijkste manier om af te vallen omdat je in korte tijd veel calorieën kunt verbranden zonder dat je tong op je knieën hangt.

#4: Vermijd suiker alsof het cocaïne is

Suikerziekte heet niet voor niets "suikerziekte".

Je lichaam kan niet goed omgaan met suikers in je eten en drinken. Maar waarom blijf je trek houden in suikers? En waarom blijf je ze eten ondanks dat ze je ziek maken?

Je hebt nauwelijks suikers nodig. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn suikers niet belangrijk als je gezond wilt blijven.

Je kunt prima leven op:

 • Groente
 • Fruit
 • Bonen
 • Eiwitten

Tienduizend jaar geleden groeide witbrood niet aan de bomen. Toch eten we in Nederland enorm veel suikers. Zowel uit snoep als uit andere bronnen (brood, aardappelen, pasta en rijst).

Hoe komt dat?

Pas op

Wetenschappers denken het antwoord gevonden te hebben. Uit onderzoek op ratten blijkt dat suikers verslavend werkt voor het brein. Wanneer je suiker binnenkrijgt en het vervolgens een tijdje moet missen, worden dezelfde gebieden in je hersenen actief als wanneer je bent blootgesteld aan cocaïne. Als je suiker hebt gehad wil je brein het zo snel mogelijk weer en je kunt sterke "cravings" ontwikkelen die gepaard gaan met nare symptomen als hoofdpijn.

Uit onderzoek op mensen hetzelfde. Wanneer onderzoekers proefpersonen een milkshake lieten drinken met snelle suikers hadden ze vier uur later een sterke drang naar suiker.

Er is geconcludeerd dat wanneer je één keer suiker eet de kans dat je het daarna weer doet groter wordt.

Suiker heeft dus een sterk effect op je hersenen en dat zie je terug in hoeveel Nederlanders ervan eten. Het blijkt dat sommige van onze lezers 50% tot 80% van hun energie uit suikers/koolhydraten krijgen. Dat is veel te veel.

Belangrijk informatie

Vanaf nu is het verstandig om zo min mogelijk suiker te eten. Brood, aardappelen, pasta, rijst en alle soorten snoep en frisdrank zijn vanaf nu uit den boze. Ze verhogen je bloedsuiker en zorgen voor een verslavend effect.

Suiker laten staan is niet makkelijk. Maar de baten zijn groot. Je krijgt minder last van bloedsuikerpieken en zult je veel beter voelen.


Vind je dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#5: Laat je aardappelen en rijst een nachtje staan

Als je in een moment van verstandsverbijstering besluit om toch suikers te eten, bijvoorbeeld in de vorm van rijst en aardappelen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze minder problematisch te maken.

De makkelijkste manier is om je aardappelen en rijst een nachtje in de koelkast te zetten voordat je ze opeet.

Een deel van het zetmeel (een vorm van suikers) in de aardappelen en rijst verandert dan van vorm, waardoor ze minder van impact zijn op je bloedsuiker. Dit wordt "resistent zetmeel" genoemd.

 • Resistent zetmeel zorgt er onder andere voor dat de voedingsmiddelen minder suikers bevatten. Er is daardoor minder sprake van een hoge bloedsuikerpiek. 
 • Daarnaast helpen ze ook bij het op de juiste manier afvoeren van de suikers. Door je lichaam gevoeliger te maken voor insuline, bijvoorbeeld.

#6: Zorg dat je verzadigd bent

Wil je gewicht verliezen en je bloedglucose onder controle houden? Zorg dan dat je geen honger hebt.

 • Wanneer jij jezelf uithongert is de kans groot dat je wilskracht opraakt. Op zo'n moment begin je als een malle te eten en zit al het gewicht er zo weer aan.

Maar ook als jij een korte tijd niet eet terwijl je lichaam daar niet aan gewend is. Stel dat je een paar maaltijden overslaat. Vroeg of laat zullen je hersenen schreeuwen om voedsel. En zal jij het eerste eten wat je voorbij ziet komen, of dit vol suikers zit of niet.

 • Omgekeerd zorgt eten op regelmatige tijden en gezonde voeding ervoor dat je geen trek hebt. Als je dan iets met suikers wordt aangeboden wordt het heel makkelijk om dit af te slaan. Je hebt immers geen trek.

Tip!

Vermijd trek voordat je de deur uitgaat. Zorg dat je voldoende gegeten hebt zodat je niet in de verleiding komt. Je hebt vast ontdekt dat je niet met een lege maag naar de supermarkt moet gaan omdat je dan met allerlei rotzooi thuiskomt. Dit is hetzelfde principe.


#7: Eet meer eiwitten

Een slimme manier om ervoor te zorgen dat je geen trek krijgt is om op vaste tijdstippen eiwitten te eten.

Met eiwit bedoel ik niet alleen het witte gedeelte van een ei. Ik bedoel:

 • Bonen
 • Zuivel en kaas
 • Vis
 • Gevogelte
 • Vlees
 • Eieren

Bonen zijn het allergezondst. Ze zitten niet alleen vol eiwitten maar bevatten tevens veel vezels. Die helpen ook mee bij het reguleren van je bloedsuiker.

Uit onderzoek blijkt dat je lichaam een vaste behoefte aan eiwitten heeft. Eet je onvoldoende eiwit dan krijg je extra honger. Daarom is het goed dat je altijd voldoende eiwitten binnenkrijgt.


#8: Zorg dat je stinkt naar knoflook

Niet omdat jij je omgeving wilt pesten. Maar omdat knoflook interessante eigenschappen heeft voor het verlagen van je bloedglucose.

Ratten die knoflook binnenkrijgen hebben meer insuline beschikbaar en een lagere bloedglucose. Dat geldt met name voor ratten met diabetes.

Het kan dus geen kwaad om meer knoflook te eten.

Insuline is het stofje dat het signaal geeft aan je lijf om suiker uit je bloed te halen. Wanneer je hier meer van hebt zul je zien dat je bloedglucose waarden lager zijn. Want het hele probleem van suikerziekte is dat mensen die eraan lijden minder reageren op insuline dan mensen zonder die nare ziekte.

Elk klein beetje extra insuline heeft een groot effect op je kwaliteit van leven. Sommige patiënten krijgen daarom insuline voorgeschreven die met een spuitje wordt ingebracht.

Dat werkt fantastisch maar het is veel beter als je lichaam zelf meer insuline aanmaakt of er gevoeliger voor wordt. Dan raak je niet afhankelijk van medicijnen. Want vergis je niet:

 • insuline spuiten, elke dag weer, is absoluut geen pretje.

Dus: eet lekker veel knoflook. Verwerk het in elk gericht dat je klaarmaakt. 


#9: Kies voor kaneel

Nog zo'n handige toevoeging aan je eten is kaneel. Want wetenschappers hebben ontdekt dat het je bloedglucose met 10% tot 25% kan verlagen. Dat is heel indrukwekkend voor een stofje dat gewoon in de natuur voorkomt.

Om dit effect te bereiken zijn twee theelepels kaneel per dag voldoende. Je kunt het goed gebruiken op toetjes, bijvoorbeeld door de yoghurt. Doordat het een wat zoetige smaak heeft past het daar uitstekend bij.

Hoe verlaagt kaneel je bloedsuiker?

 • Allereerst vertraagt het de opname van suikers in je spijsverteringskanaal. Hierdoor komen al die gemene suikers minder snel in je bloedbaan terecht.
 • Daarnaast zorgt kaneel ervoor dat je gevoeliger wordt voor insuline. Waardoor alle suikers die in je bloedbaan komen sneller worden afgevoerd.

#10: Heb geen ongezond eten in huis

De makkelijkste manier om te voorkomen dat je suikers eet is om ze niet in huis te hebben.

Gezond eten om je bloedglucose te verlagen is niet alleen een kwestie van wilskracht. Je wilskracht is namelijk maar beperkt. Dat weet iedereen die weleens heeft geprobeerd om af te vallen.

Maar als je geen suikers in huis hebt kun je ze ook niet opeten. Van een kale eend kun je niet plukken. En bakken chips en marsen kun je niet verorberen als ze niet in de voorraadkast liggen. Leuker kan ik het niet voor je maken, wel makkelijker. 

Daarom wil ik dat je een rondje door je huis maakt. Klik hier om de verboden producten te bekijken en gooi alles wat er op staat weg. 

Daarmee bedoel ik niet dat je het in de voorraadkast zet. Nee, ik wil dat je het allemaal in een vuilniszak doet en in de container gooit. Als je het "zonde" vindt om weg te gooien, dan geef je het maar aan de buurman of buurvrouw. Maar het mag absoluut niet in huis blijven.

De volgende stappen ga je ondernemen:

 • Je begint met een bezoek aan de groenteman. Hier sla je volop groenten in. Omdat jij het bent mag je ook een paar stuks fruit meenemen, die je als tussendoortje kunt eten.
 • Daarna ga je naar de supermarkt en koop je verse of ingeblikte bonen. Die zorgen voor eiwitten en bevatten vezels. Deze beide zijn belangrijk voor verzadiging. 
 • Eventueel kun je daarna vlees, gevogelte, zuivel of andere eiwitbronnen inslaan. Deze zijn ideaal voor bij het avondeten.  
 • Ook is het handig om wat noten mee te nemen. Noten zitten boordevol vetten en zijn daarom ideaal als tussendoortje. 

Dat neem je allemaal mee naar huis. En als je trek krijgt eet je alleen maar van je nieuwe selectie.

Doordat je geen troep in huis hebt weet je zeker dat jij je er niet aan kunt vergrijpen. En dat je langer gezond zult blijven, zonder de nare complicaties van diabetes.

Het Diabetesvrij Geheim

Je bloedglucose verbeteren moet met bovenstaande tips een stuk simpeler zijn. Misschien dat jij je bloedglucose zelfs zo goed kunt stabiliseren dat jij je diabetes type 2 omkeert. 

Hoe dat precies zit?

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren door middel van een gezonde levensstijl. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

 • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
 • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
 • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Marloes Schuurman

PS wat doe jij eraan om je bloedglucose te verbeteren? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend