Bloedsuiker Meten Zonder Te Prikken? 5 Tips voor Meters

Wat Is Diabetes Type 2

dec 18
Bloedsuiker Meten Zonder Te Prikken? 7 Dingen Die Je Moet Weten

De bloedsuiker meten zonder te prikken is de droom van elke diabeet.

Maar helaas liggen de dromen en realiteit van diabeten nog ver uit elkaar. Maar je suiker meten zonder te prikken komt steeds dichterbij. Sterker nog, het is al mogelijk voor een kleine groep!

In dit artikel vertel ik je 5 belangrijke dingen die je moet weten over je bloedsuiker meten zonder te prikken met een naald en zonder teststrips

More...

Je bloedsuiker meten zonder te prikken is mogelijk!

Wanneer je diabetes krijgt, zul je eens in de zoveel tijd je vinger moeten prikken om een bloedsuikermeting te doen. Vooral mensen met diabetes type 1 hebben hier vanaf dag één mee te maken.

Maar bij diabetes type 2 moet je ook je bloedsuiker meten om zodoende een beeld te krijgen van je gezondheid. En, indien je bloedsuiker te hoog is, kun je hierop de medicatie aanpassen.

Hoewel type 1 en type 2 qua ziekte enorm van elkaar verschillen, zijn beide het over één ding eens:

Jezelf prikken om de bloedsuiker te meten is erg vervelend (en pijnlijk).

Gelukkig zijn er de laatste jaren flinke stappen gemaakt om het bloedsuiker meten prikloos - en daardoor pijnloos - te maken. Inmiddels zijn er verschillende meters op de markt waarmee jij je bloedsuiker kunt meten zonder jezelf te prikken met een naald.

Echter heeft niet elke diabeet recht op z'n meter. Er zitten namelijk wat haken en ogen aan als jij je glucose wilt meten zonder te prikken.

Doel van dit artikel

In dit artikel ga ik je 5 belangrijke punten uitleggen over het meten zonder te prikken met een naald en zonder teststrips.


Dit geldt zowel voor mensen met type 1 als type 2. Door dit artikel te lezen weet je meteen wat je rechten zijn (als jij tot de groep behoort die zo'n meter mag) en wat de mogelijkheden zijn als jij in de groep valt waarbij een meter niet vergoed wordt.

#1 Je bloedsuiker meten zonder te prikken kan met een CGM

Er zijn twee manieren om je om je bloedsuiker te meten zonder te prikken. De eerste is de zogenaamde CGM methode.

CGM staat voor Continu Glucose Monitoring.

Met een CGM bloedglucosemeter meet je continue je bloedsuikerspiegel. Of nouja, je meet zelf eigenlijk niets. Het wordt allemaal automatisch gedaan. Er wordt namelijk een sensor aangebracht op/in je lichaam waarmee de bloedsuiker automatisch gemeten wordt.

Vervolgens lees jij je waarden 'live' af op je ontvanger, insulinepomp of smartphone.

Het systeem bestaat dus eigenlijk uit drie onderdelen:

  • Sensor: hiermee wordt je bloedsuiker automatisch gemeten
  • Zender: deze stuurt je waarde door naar je ontvanger, pomp of smartphone
  • Ontvanger: dit is je ontvanger, insulinepomp of smartphone

Niet iedereen krijgt een CGM meter

Om een CGM meter te krijgen, moet je sowieso aan één van de onderstaande eisen voldoen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar
  • Je hebt een kinderwens maar je HbA1c is te hoog.
  • Je bent zwanger met diabetes type 1 of type 2 en spuit meerdere keren per dag insuline
  • Je HbA1c is gedurende langere tijd boven de 64 mmol/mol (8%).
  • Je bent gevoelig voor een hypoglycemie

Los van de bovenstaande eisen, mag elk ziekenhuis in Nederland maar een beperkt aantal van deze meters per jaar verstrekken. Dus je bloedsuiker meten zonder te prikken is helaas niet voor iedereen weggelegd.

In de praktijk komt het er op neer dat voornamelijk mensen met type 1 ze krijgen.

En dan met name jongeren (die anders vergeten om insuline te spuiten) of zwangere vrouwen (waarbij te hoge of te lage bloedsuikerspiegels negatieve gevolgen kunnen hebben voor de baby).

Zelden zie je dat deze meters aan iemand met diabetes type 2 gegeven worden.

Bloedsuiker meten zonder te prikken met CGM

CGM meters worden in principe gewoon vermoed mits je ervoor in aanmerking komt. Wil je zo'n meter maar kom je daarvoor niet in aanmerking? Dan kun je ervoor kiezen om het zelf te betalen.

Al is dit wel relatief duur omdat de sensor van tijd tot tijd vervangen moet worden. Bij de ene meter moet het om de twee weken vervangen worden en de andere om de zes maanden. Hier vertel ik straks meer over.


#2 Meten zonder een naald te gebruiken kan ook met een FGM

Naast de CGM methode om je bloedsuiker te meten zonder te prikken, kun je ook gebruik maken van de FGM methode.

FGM staat voor Flash Glucose Monitoring.

De CGM methode en FGM methode zijn vrijwel hetzelfde maar ze verschillen op één vlak.

Een FGM bloedglucosemeter heeft geen zender. Dat betekent dat je waarde wel automatisch gemeten wordt, maar jij alleen je waarde kunt zien als je hem handmatig afleest. Dit doe je door je bloedglucosemeter of smartphone tegen de sensor op/in je lichaam aan te houden.

De meting gebeurt vrijwel direct en je weet meteen wat je bloedsuiker is.

Er zijn verschillende FGM meters op de markt waarmee je op deze manier je bloedsuiker kunt meten zonder te prikken met een naald.

De Freestyle Libre van Abbott is één van de beste FGM bloedsuikermeters als jij je bloedsuiker wilt meten zonder te prikken.

Tip!

Hoewel de Freestyle Libre een FGM meter is, kun je hem zelfs omtoveren tot een CGM meter door een bluetooth apparaat als uitbreiding te kopen wat elke 5 minuten de waarden van je sensor uitleest.


De Blucon Nightrider, Miao Miao en Blucon zijn hiervoor geschikt. De kosten van zo'n uitbreiding liggen tussen de 100 en 200 euro (eenmalig).

Het probleem is dat ook de Freestyle Libre meter niet altijd vergoed wordt. Er zijn hele specifieke eisen waaraan je moet voldoen om een deze meter vergoed te krijgen.

Hieronder leg ik je meer uit.


#3 FGM meters zoals de Freestyle Libre worden zelden vergoed bij diabetes type 2

Hoewel er veel vraag is naar bloedsuikermeters waarbij je niet hoeft te prikken, worden ze alleen onder specifieke voorwaarden vergoed.

De reden?

Als ze elke diabeet (vooral type 2) zo'n meter zouden geven, dan zou het te duur worden voor onze gezondheidzorg

Bloedsuiker meten zonder te prikken met naald

Sinds 10 december 2019 worden deze meters vergoed bij mensen die een intensief insuline schema hebben.

Dit is het geval wanneer je minstens vier keer per dag insuline spuit of een insulinepomp hebt

En daarnaast moet je minimaal vier keer per dag je vinger prikken om je bloedsuikerwaarde te bepalen.

Hierdoor is het overgrote deel van diabetes type 2 patiënten uitgesloten. Want deze groep gebruikt vooral pillen. Een klein deel gebruikt insuline.

Zelden komt het dus voor dat iemand met diabetes type 2 aan de bovenstaande eisen voldoet. 

Vooralsnog zijn CGM en FGM meters alleen weggelegd voor mensen met type 1 of mensen met type 2 die erg veel insuline gebruiken.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Bloedsuiker meten combineren met een insuline pomp?

Indien je een CGM of FGM meter hebt en ook gebruikt maakt van een insulinepomp, dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om je bloedsuikermeter te koppelen aan je insulinepomp.

Dit is handig omdat je glucosemeter de waarde automatisch doorstuurt naar je insulinepomp. De pomp kan vervolgens de juiste hoeveelheid insuline afgeven om zodoende een hypo of hyper te voorkomen.

Op deze manier boots je eigenlijk een 'gezonde' alvleesklier van het lichaam na.

Helaas hebben nog maar weinig meters deze mogelijkheid.

In Nederland zijn er sowieso weinig FGM en CGM meters beschikbaar.

Laat staan dat ze de mogelijkheid hebben om gekoppeld te worden aan een insulinepomp.

In Nederland is deze koppeling enkel mogelijk bij de Dexcom G6 en de Medtronic Enlite Sensor.

De Dexcom G6 kan gekoppeld worden aan de Tandem, CamAPS fx en Diabeloop.

De Medtronic Enlite Sensor kan (vooralsnog) alleen met Medtronic insulinepompen gekoppeld worden.


#5 Overzicht van alle meters waarmee meten zonder te prikken mogelijk is

In Nederland zijn er momenteel verschillende bloedsuikermeters waarmee jij je bloedsuiker kunt meten zonder te prikken met een naald:

  • Accu-Check Eversense XL
  • Dexcom G6
  • Freestyle Libre 1
  • Medtronic Enlite Sensor
  • Menarini GlucoMen Day

Bij de Accu-Check Eversense XL wordt er een kleine sensor chirurgisch ingebracht. De sensor gaat 6 maanden mee. Bij deze meter is het mogelijk om alarmen in te stellen voor als je bloedsuiker te hoog of laag is. Zelfs een trilalarm op je arm is mogelijk. Deze meter kan niet verbonden worden aan een insulinepomp.

Bij de Dexcom G6 gaat de sensor maar 10 dagen mee en met het gekalibreerd worden. Voordeel is wel dat het als de meest nauwkeurige meter wordt beschouwd en het kan aan je smartphone of smartwatch gekoppeld worden. Daarnaast kun je hem ook aan verschillende insulinepompen koppelen zoals bij punt vier al aangegeven.

Bij de Freestyle Libre 1 gaat de sensor 14 dagen mee. Deze hoef je niet te kalibreren. Je kunt bij deze meter helaas geen alarmen instellen en ook is het niet mogelijk om hem te koppelen aan een insulinepomp. De enige functie die het eigenlijk heeft is om makkelijk en snel je bloedsuiker te meten zonder te prikken.

Bij de Medtronic Enlite Sensor gaat de sensor maar 6 dagen mee. Ook deze sensor moet gekalibreerd worden. Deze sensor is te koppelen aan Medtronic insulinepompen.

Bij de Menarini GlucoMen Day gaat de sensor 14 dagen mee. Deze sensor kan aan je smartphone gekoppeld worden. Ook deze sensor moet gekalibreerd worden. Deze sensor is helaas niet te koppelen aan een insulinepomp.

Het Diabetesvrij Geheim

Dit waren de 5 dingen die je moest weten over je bloedsuiker meten zonder te prikken. 

Het mooie is zelfs dat, als je diabetes type 2 hebt, je het voor elkaar kunt boksen om nooit meer je bloedsuiker te meten.

Hoe? Door je diabetes om te keren met voeding!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wil jij ook je bloedsuiker meten zonder te prikken? Of doe je dit al? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Jeannette. Mooij schreef:

    Ik zou heel graag de freestyle libre willen gebruiken ik ben insuline afhankelijk
    Prik 4 maal daags het is familiair na een hartinfarct en cva wil ik mijn waarden strakker ingesteld hebben dat is middels vinger prikken lastig daar ik bloedverdunners hebruik, hraag hoor ik ban u of ik in aanmerking kom
    Vr gr jeannette mooij
    31-10-1966 heb inmiddels 27 jaar suiker

    • Marloes Schuurman schreef:

      Wij beslissen niet of iemand daarvoor in aanmerking komt of niet. Dat moet je met je arts overleggen. Hij/zij besluit dit omdat hij/zij dit aan de verzekeraar moet kunnen verantwoorden.

  • Dita Boer schreef:

    Mijn man 77 jaar wil ook graag zonder prikken moet dat bij huisarts aanvragen?

  • Sjonnie van putten schreef:

    Ik zou er graag er voor in aanmerking voor komen he type 2 maar durf sowieso niet te prikken dat gebeurd misschien 1 keer in het jaar heb voordurend hoge suikers dit zou voor mijn een uitkomst wezen ik heb echt exstrem angst staat ook wel bekend bij de huis arts hoop gauw iets van u te horen gr sjonnie van putten.

  • wil peeters schreef:

    ik wil ook graag bloedsuiker zonder prikken volgens het ziekenhuis krijg ik dat niet vergoed begrijp er niks van

  • >
    Send this to a friend