7 Tips Om Het Bloedsuiker Prikken Perfect Te Laten Verlopen

Wat Is Diabetes Type 2

feb 08
7 Tips Om Het Bloedsuiker Prikken Perfect Te Laten Verlopen

Als je diabetes hebt kun je ernstige klachten krijgen als je bloedsuiker veel te hoog is.

Daarom is het verstandig deze goed in de gaten te houden en bij te houden of er veranderingen plaatsvinden.

 In dit artikel geef ik je zeven tips om op een correcte manier je bloedsuikerwaarde te checken.

More...

Dit is de beste manier om je bloedsuiker te meten

Kijk.

Als je diabetes hebt kun je er niet mee weg komen om je bloedsuikerspiegel te verwaarlozen.

Je zult stappen moeten nemen om je ziekte te managen of te genezen. In het geval van diabetes type I valt er niet veel aan te doen. Je kunt je medicijnen slikken, insuline spuiten en proberen niet al te veel suikers binnen te krijgen. Bij diabetes type II kun je veel meer ondernemen. Door het juiste eetpatroon kun je er zelfs van genezen.

Of je kunt jarenlang dure, gevaarlijke en onprettige medicijnen innemen, die ervoor zorgen dat je bloedsuiker kunstmatig laag blijft. Ook dat is een optie, maar die zal op den duur geen complicaties voorkomen. 

Wat gaat er precies mis bij suikerpatiënten?

De werking van het stofje insuline gaat niet zoals het hoort te gaan. Een hormoon dat zorgt voor de afvoer van overtollige suikers uit de bloedbaan. Als dat stofje niet goed zijn werk kan doen, dan hopen de suikers zich op en zorgt dit voor schade door heel je lijf.

Dat gebeurt niet van de één op de andere dag. Suikers kunnen weinig kwaad doen in een paar dagen. Natuurlijk, kun je ongemakkelijke symptomen krijgen en voel jij je niet bepaald prettig. Daar lees je meer over in dit artikel over klachten bij een te hoge bloedsuiker. De echte schade ontstaat pas na jaren en jaren.

Helaas hebben de meeste diabetespatiënten al jaren problemen zonder dat ze dit door hebben. Want diabetes type II komt niet uit de lucht vallen.

Het merendeel van de patiënten had jarenlang overgewicht en een ongezonde leefstijl.

Eerst krijgen ze pre-diabetes en dan slaat ouderdomssuiker definitief toe.

Als zij tussendoor af en toe hun bloedsuiker hadden gemeten hadden ze zichzelf veel leed kunnen besparen.

Wil je de bloedsuiker prikken van een suikerpatiënt/cliënt? Dan kun je het best het voorbehouden protocol van Vilans toepassen. 

Waarom je bloedsuikerspiegel prikken?

Omdat je daarmee inzicht krijgt in hoe je lichaam reageert op suikers. En naar aanleiding daarvan kun je aanpassingen maken om je bloedsuiker altijd op peil te houden.

Natuurlijk zijn er ook andere redenen. Jeugdsuiker-patiënten spuiten insuline. Sommige diabetes type II patiënten gebruiken medicatie. Zij moeten bijhouden in hoeverre hun bloedsuiker niet te hoog of te laag raakt. 

  • Want dat is het voornaamste risico van bepaalde medicijnen en insuline: dat je te veel slikt

Maar vrijwel iedere persoon met diabetes en pre-diabetes zou er goed aan doen om de suikerspiegel wat meer in de gaten te houden. De voordelen van regelmatig testen wegen namelijk op tegen de risico's van deze handeling, die heel laag liggen.

Voordat ik je de richtlijn voor het prikken geef wil ik de gevaren kort bespreken:

Gevaar 1: Infectie


Als je bloed prikt bestaat er het risico dat er iets meekomt, vooral als je een naald met iemand deelt. Maar als je onderstaande bloedsuiker prikken protocol goed opvolgt verminder je dat risico tot vrijwel nul. Sowieso mag je nooit een naaldje delen met iemand anders. Stel dat die persoon een infectieziekte heeft die op deze wijze op jou wordt overgedragen. Je gebruikt dus altijd veilige naalden om je bloedsuiker te prikken.

Gevaar 1: Blijvende pijn in je vingertoppen


Sommige mensen die vaak hun bloed prikken krijgen pijn in de vingertop waar ze altijd in prikken. Dit kun je voorkomen door in de zijkant van de vingertop te prikken en de vingers af te wisselen. Daarnaast voorkomt de focus op hygiëne dat je een infectie krijgt die zorgt voor nog meer pijn.

Gevaar 1: Vals alarm


De prikmethode is niet perfect. Soms maak je een foutje en krijg je een meting die niet klopt. Gelukkig kun je altijd een tweede of een derde meting doen om het zeker te weten. En als je onderstaande stappenplan goed oefent zul je zien dat je het prikken snel onder de knie krijgt.

De voordelen wegen zeker zwaarder dan de nadelen:

Voordeel 1: Je voorkomt schade op lange termijn


Als je bloedsuiker continu verhoogd is zorgt dit voor schade. Onder andere aan je ogen, benen, nieren, huid, hart en hersenen. De belangrijkste organen in je lijf krijgen elke keer dat je suiker te hoog is een optater.

Door consequent te meten kun je leren wat bij jou voor een verhoogde bloedsuiker zorgt. Het doel van bloedsuiker prikken is dan ook dat je voortaan dit soort situaties uit de weg kunt gaan. Waardoor veel van de complicaties van diabetes type II je bespaard blijven.

Voordeel 2: Je kunt artsen beter informeren


Ze weten dat je suikerziekte hebt. Maar weten ze ook hoe jouw lichaam reageert op medicatie en voeding? Dit is informatie die voor je behandeling belangrijk is. Een huisarts weet precies wat te hoge bloedsuikerwaarden zijn op de korte en lange termijn.

Door bij te houden hoe je bloedsuiker verandert kun je bij je jaarlijkse controle een rapportje aan je huisarts geven. De metingen kan hij gebruiken om een beter beeld van je situatie te schetsen en je beter advies te kunnen geven.

Als je alleen maar een paar metingen hebt waarop te zien is dat het niet OK gaat met je bloedsuiker is dat minder goed dan dat je het een jaar lang consequent hebt bijgehouden en die gegevens kunt laten zien.

Deze werkwijze maakt je meer zelfstandig dan dat je eens in het jaar naar de arts gaat en hoopt op het beste. De gevolgen van een verhoogde bloedsuiker zijn niet mis en pro-activiteit is dus zeker aan te raden.

Hieronder ga ik verder in op hoe jij je bloedsuiker moet prikken. 

De benodigdheden voor het prikken van je bloedsuiker

Dit artikel kan dienen als handleiding. Hou dit sowieso bij de hand tijdens het prikken.

  • Een glucosemeter. Dit is het bloedsuiker apparaat wat kan bepalen wat het suikergehalte in je bloed is. Het is meestal niet groter dan je handpalm en is dus makkelijk mee te nemen
  • Een prikpen. Dit is een apparaatje om een klein gaatje in je vingertop te maken. Daardoor komt een druppeltje bloed naar buiten dat je kunt gebruiken voor de meting
  • Een schone lancet. Een lancet is een naaldje dat je op de prikpen zet. Door elke meting een nieuw taaltje te gebruiken voorkom je infecties. En je zorgt ervoor dat je de meest actuele informatie krijgt. Hergebruik zorgt voor verstoringen
  • Een teststrip. Het druppeltje bloed breng je op de teststrip. Deze zit in de glucosemeter en is nodig om te kunnen meten hoe het met je bloedsuiker is gesteld

Hieronder kun je het instructiefilmpje volgen van youtube om je bloedsuiker te prikken. Deze laat grotendeels al zien hoe het moet. 

Je bloedsuiker meten zonder met een naald te hoeven prikken? Dat kan. 

Dan heb je dit nodig:

  • Freestyle libre

Een ideale oplossing zou zijn als jij je nooit meer hoefde te prikken en eens in de zoveel tijd een app op je Apple iPhone zou kunnen openen om te zien hoe je bloedsuiker erbij staat.

Helaas is het nog niet zover. Die technologie moet nog gemaakt worden. Maar er is wel iets dat er heel dicht in de buurt komt.

Het gaat om de Freestyle Libre.

Dit is een bloedglucosemeter waarmee je niet hoeft te prikken. 

Je doet een soort pleister op je huid die met een sensor bijhoudt wat je bloedsuiker is. Met een speciale bloedglucosemeter kun je jouw actuele bloedsuiker controleren. Alle gegevens worden in dat apparaat opgeslagen zodat je alle informatie op één plek hebt.

Bij deze methode komt er geen bloed aan te pas. Je plaatst eens in de twee weken een nieuwe sensor en je bent klaar.

Helaas kun je dit apparaat niet bestellen/kopen bij de apotheek zoals dat met een normale bluedglucosemeter wel kan.

Je kunt de Freestyle Libre wel online bestellen. Net zoals andere benodigdheden wordt deze alleen vergoed als je insuline spuit en dan alleen door bepaalde verzekeringen. 

Nu je weet wat je precies nodig hebt voor het prikken van je bloedsuiker krijg je hieronder een exact stappenplan met hoe je het beste te werk kunt gaan.


#1: Was je handen

Wanneer je iets eet krijg je over het algemeen suikers binnen. Zo simpel is het.

Zelfs als je iets gezonds eet, zoals een appel of een stengel bleekselderij. Dan kunnen er suikermoleculen op je handen komen.

Als je dan je bloed prikt bestaat de kans dat deze je meting verpesten. Waardoor je denkt dat je bloedsuiker te hoog is terwijl dit helemaal niet het geval is.

Daarom moet je altijd beginnen met het grondig wassen van je handen:

  • Zet de kraan aan (het liefst lauwwarm)
  • Spoel je handen af
  • Breng zeep aan en laat dit tien seconden trekken
  • Was de zeep van je handen
  • Pak keukenpapier en dep je handen droog
  • Duw nu met het keukenpapiertje de kraan uit
  • Gooi het keukenpapier in een pedaalemmer

Dit is het ritueel met de minste kans op besmetting.

Naast dat je hiermee suikers verwijdert zorg je er ook voor dat er geen schadelijke ziektekiemen meer op je handen zitten.

Dit is belangrijk omdat je zomenteen een wondje prikt in je vinger. Het is klein maar er kunnen nog steeds ziektekiemen in je bloedbaan komen als deze toevallig op je vingers zitten.

Was ook altijd je handen nadat je naar de WC bent geweest, van buitenaf komt of voedsel hebt bereid. Zo voorkom je verspreiding. Maar je handen wassen voordat je op suiker prikt is een absolute must.

Nadat jij je handen hebt gewassen kun je beter zo snel mogelijk de meting volbrengen. De kans is zo het kleinst dat er andere viezigheid op je handen terecht komt. Voor bonuspunten kun je alle benodigdheden van te voren klaarleggen.

Moet ik alcohol gebruiken om de vinger te ontsmetten?

In sommige landen is het normaal dat er met een tissue en alcohol over de plek wordt geveegd waar de naald in gaat. Dit doet men om het gebied goed te ontsmetten.

Ik raad je dit af. Het is overbodig veel werk en zolang jij je handen goed wast is er geen enkele reden om dit te doen.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#2: Stel de prikpen in

De prikpen is het apparaat waarmee je een klein wondje in je vinger maakt. Daar komt straks de druppel bloed uit die je controleert met de glucosemeter.

Maar om een goede druppel te krijgen moet je de prikpen wel goed instellen. Deze kent namelijk meerdere dieptes.

Hoe dier je gaat, hoe meer de kans dat het een beetje pijn doet. Maar ga je niet diep genoeg dan komt er geen druppel bloed naar boven.

Als dit de eerste keer is dat je prikt kun je het beste een waarde in het midden kiezen.

Als er dan geen druppel bloed uitkomt weet je dat je hem hoger in moet stellen. Als er wel een druppel uitkomt maar het doet een beetje pijn kun je de waarde in het vervolg eentje lager instellen.

Dit instellen gaat meestal door aan de top van de prikpen te draaien. Vaak is dit aangegeven met een nummer van 1 t/m 6 of van 1 t/m 10 . Je draait deze op de juiste stand en dan is deze klaar voor gebruik .


#3: Zet er een nieuwe lancet op

De prikpen moet elke keer een nieuw naaldje meekrijgen. 

Dat is nodig zodat je de meting niet vervuild.

Als je namelijk al een keer geprikt hebt met de lancet kunnen er suikermoleculen aankleven. Hierdoor valt de nieuwe meting hoger uit of raakt op een andere manier verstoort.

Wisselen van lancet zorgt ook voor een kleinere kans op infecties. Ook niet onbelangrijk.

Tot slot is de naald scherper als je hem nooit eerder hebt gebruikt. Daardoor hoef je minder te prikken.

Het belangrijkste is dat de gegevens die je krijgt niet beïnvloed zijn door de lancet. Dat kun je alleen voorkomen door elke dag een nieuwe te gebruiken.

Veel glucosemeters hebben tegenwoordig een draaisysteem waardoor je niet elke keer zelf de lancet hoeft te vervangen. Je zet er een kopje op met vijf of zes lancetten en draait elke keer na het prikken aan het kopje. Als je dit zes keer hebt gedaan vervang je het kopje weer.

Vaak wordt er een nummer getoond waaraan je kunt zien bij welke lancet je bent.


#4: Zo pak je de teststrip op de juiste manier beet

Als je een foutje maakt bij het openmaken van de verpakking van de teststrip kan ook dit je meting verpesten.

  • Als je bijvoorbeeld de teststrip bij de sensor pakt kan deze bevuild raken. Bijvoorbeeld met suikers die nog aan je handen zitten. Maar ook als je vingers helemaal schoon zijn kun je de teststrip kapot maken door deze verkeerd vast te pakken.
  • Hoe je de teststrip moet vastpakken verschilt per merk. In de meeste gevallen pak je deze in het midden of nog beter, aan de zijkanten (tussen duim en wijsvinger).

Je pakt de strip in ieder geval niet bij het stuk waar de druppel bloed op gaat of bij het stuk wat je in de glucosemeter stopt.


#5: Zo doe je de strip in de bloedglucose meter

Je hebt de strip vast aan de zijkanten tussen duim en wijsvinger. Nu steek je deze zachtjes - met de sensor eerst - in de glucosemeter.

In de handleiding van je meter heb je hier vaak plaatjes van. Dat is handig omdat je zo kunt zien wat de voor- en achterkant van je strip is.

Belangrijk is om de strip in je meter te doen voordat je in je vinger hebt geprikt. 

De glucosemeter springt aan en nu kun je rustig prikken. Zo hoef je niet met teststrips te pielen als je net in je vinger hebt geprikt.


#6: Dit is het beste plekje om te prikken

Als je naar een laboratorium gaat om je bloedsuiker te prikken komt dit meestal uit je arm. De laboratoriummedewerker zoekt een mooie ader, steekt er een naald in en neemt bloed af. Dan wordt dit in het laboratorium geanalyseerd om te bepalen wat de suikerwaarde is.

Helaas is het niet verstandig om met je eigen bloedglucosemeter in je arm te prikken. Daar is je huid veel te dik voor. Maar welke plek kun je het best gebruiken om je bloedsuiker te prikken?

Waar jij je bloedsuiker het best kunt prikken, is in je vingertop. 

Ik weet dat dit niet je favoriete plek is. Er lopen veel zenuwen door je vingertop dus een flinke prik doet pijn. Veel mensen komen er mee weg om in de zijkant van hun vingertop te prikken. Daarin zitten heel weinig zenuwen waardoor het minder pijn doet.

Helaas heeft niet iedereen zoveel geluk. Sommige mensen hebben geen geschikte bloedvaatjes daar lopen waardoor ze toch echt in de top van de vinger moeten prikken. Dit kan pijnlijk zijn maar is wel noodzakelijk.

Belangrijke informatie

Wissel wel regelmatig van vinger omdat je anders minder gevoel kunt krijgen in een vingertop. Als je daar elke keer in prikt is dat natuurlijk niet zo goed en krijg je kleine littekentjes.

Als jij je bloedsuiker geprikt hebt, gebruik je de eerste druppel bloed die naar buitenkomt. Deze moet groot genoeg zijn om te meten. Als deze dat niet is geeft je glucosemeter een foutmelding. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Komt er niet voldoende bloed vrij? Dan kun je de onderkant van je vinger stuwen na het bloedsuiker prikken.

Zo voorzie je de vinger van een betere doorbloeding en dus meer bloed. 

Doe dit niet vlak bij je prikpunt, want dan kan er wondvocht meekomen en dat is niet de bedoeling. 

Wat ook niet de bedoeling is, is dat de bloeddruppel uitsmeert of enorm stroomt. Dan zijn de gegevens ook niet geldig. Je hebt een mooi druppeltje nodig dat niet te klein is en niet vlekt. Je houdt de strip (die al in de meter zit) tegen je vinger aan. Binnen een seconde of vijf krijg je de exacte glucosewaarde te zien op het schermpje van de meter.

Hoe zit het met andere methoden van meten?


Er zijn verschillende onderzoeksteams die werken aan manieren van suiker meten waarbij je niet hoeft te prikken. De freetsyle libre is hier een voorbeeld van. 

Maar dat is niet de enige manier. Er is een ander apparaat - wat bij mijn weten niet in Nederland verkrijgbaar is - dat glucose meet via je oorlel (glucotrack). Het is iets minder accuraat dan prikken in je vinger maar het is veel comfortabeler.

Het gebruikt verschillende technieken om een beeld te krijgen van je bloedsuiker, waaronder een echo (ultrasound).

Je zet een klem op je oor en deze geeft je binnen een paar seconden een meting van je bloedsuiker.

Daarnaast worden alle gegevens netjes opgeslagen in de meter zelf.

Hoewel deze meter helaas niet in Nederland verkrijgbaar is kun je meer informatie vinden op deze website. Hopelijk komen er in de toekomst nog meer middelen om pijnloos en sneller je bloedsuiker te meten. Maar voor nu is dat nog toekomstmuziek.


#7: Zo interpreteer je de resultaten

Nu heb je een meting. Wat doe je ermee?

In dit artikel lees je alles over de juiste bloedglucosewaarden. Aan de hand daarvan kun je bepalen of je bloedsuiker te hoog, te laag of precies goed is. Daarin leg ik je ook uit wat de verschillende waarden precies betekenen door de dag heen.

Als je gekeken hebt wat de waarde is zou ik hem direct opschrijven. Samen met de datum en het tijdstip. Als je dit consequent doet bouw je een dagboek op van verschillende metingen. Dit verslag kun je later aan je dokter laten zien.

De meest interessante tijdstippen om je bloedsuiker te prikken:

  • Als je wakker wordt (nuchter)
  • Na het eten. Experimenteer met een half uur, een uur, anderhalf uur en twee uur na het eten om te zien op welk punt je bloedglucosepiek precies volgt. Als je weet op welk tijdstip dit is kun je voortaan altijd rond deze tijd meten. Het zal per maaltijd verschillen wanneer de grootste piek komt
  • Voordat je gaat slapen

Als je helemaal goed bezig wilt zijn zou je alles wat je eet en drinkt kunnen bijhouden. Dit is veel werk en het is alleen voor de mensen die hun gezondheid echt serieus nemen. Zo'n diabetesdagboek helpt je om conclusies te trekken over aanpassingen in je leefpatroon.

Als je bijvoorbeeld suikers mindert zou je moeten zien dat je bloedsuiker niet meer zo piekt. Als je metingen hebt van voordat je dit probeerde, dan heb je vergelijkingsmateriaal.

Als je mijn tips om diabetes type II te genezen toepast kun je zelf zien dat het werkt.

Dat niet alleen. Als je medicatie krijgt is het ook fijn om te zien wat het effect is.

Om te weten wat het precies doet moet je wel voor die tijd je suikerwaarden hebben bijgehouden. Anders heb je geen vergelijkingsmateriaal en schiet je er dus toch niks mee op.

Er zijn smartphone apps die kunnen dienen als diabetesdagboek. En je kunt natuurlijk altijd een schriftje gebruiken. Deze gewoonte aanleren heeft veel positieve kanten als jij het beste wilt voor het genezen van je suikerziekte en geen suiker in je urine wilt hebben.

Het diabetesvrij geheim

Je bloedsuiker prikken is een goede manier om in te schatten hoe je gezondheid ervoor staat. Als diabetes type 2 patiënt is dit absoluut noodzakelijk. 

Wil jij je bloedsuiker niet meer hoeven prikken? Dan heb ik hieronder iets leuks voor je:

Recentelijk is namelijk ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven dieje leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: Wat zijn jouw beste tips voor het prikken van je bloedsuiker? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend