Hoeveel Gram Suiker Per Dag Bij Diabetes Type 2? Leer Het Hier!

Suikerspiegel Verlagen / Diabetes Omkeren

aug 21

Hoeveel Gram Suiker Per Dag Bij Diabetes Type 2? Leer Het Hier!

Hoeveel gram suiker mag je per dag als je diabetes type 2 hebt? En maakt de bron van suiker ook nog uit of totaal niet?

In dit artikel laat ik zien aan welke hoeveelheid je je ongeveer wilt houden en waarom het zeker belangrijk is om te kijken naar waar de suiker vandaan komt.

Ik laat je ook zien wat gezonde EN ongezonde bronnen van suikers en koolhydraten zijn. Want dat is veel meer van belang dan hoeveel gram suiker en koolhydraten je per dag eet.

More...

Hoeveel gram suiker mag je per dag bij diabetes?

Als je diabetes type 2 hebt, wil je eigenlijk altijd alert zijn op hoeveel suiker je per dag inneemt. Het is het beste om je suikerconsumptie relatief laag te houden. Toch vergissen mensen zich er vaak in.

Vooral omdat in veel producten verborgen suikers zitten. Dan heb je het idee iets heel gezonds te kopen, is er door de fabrikant een bak met suiker doorheen gegoten. Ineens is dat product niet zo gezond meer. 

Daarnaast tellen koolhydraten die je eet absoluut mee. Maar, er is niet een strikt getal te noemen die voor iedereen geldt wat je maximaal per dag mag eten. Ieder lichaam is anders en er spelen verschillende factoren mee, zoals:

  • Lengte
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Gewicht
  • Mate van activiteit

Mensen die langer zijn en gedurende de dag actiever zijn, zullen meer energie nodig hebben dan kleinere mensen die minder actief zijn. Daarnaast speelt de “vorm” van suiker een erg belangrijke rol. De ene soort suiker wordt namelijk anders opgenomen dan de andere.

Een gangbare hoeveelheid suiker of koolhydraten per dag ligt rond de 25% van je totale calorie-inname.

Dit zal gemiddeld dus uitkomen op zo’n 75-125 gram per dag afhankelijk van je totale calorische behoefte.

Dus bij deze is je vraag "hoeveel gram suiker en koolhydraten mag je eten bij diabetes?" beantwoord.

Hoeveel gram suiker mag je per dag als je diabetes type 2 hebt?

Echter zitten hier nog wel vele haken en ogen aan, die ik je nu ga leren.

Doel van dit artikel

Aan het einde van dit artikel weet je precies waar je op moet letten en hoeveel suikers of koolhydraten je dagelijks mag consumeren. Bovenal begrijp je precies wat een vorm van suiker doet in je lichaam en waar je mee op moet passen.

Let hierop bij suikers en koolhydraten

Laat ik vooropstellen dat er maar weinig verschil zit tussen een suiker of een koolhydraat. Het is alleen dat suikers kortere ketens van moleculen zijn dan koolhydraten. Verder worden ze beide in het lichaam afgebroken tot glucose en zo opgenomen in je bloed.

Vanuit je bloed is het de bedoeling dat de glucosemoleculen opgenomen worden in je lichaamscellen.

Het hormoon insuline is verantwoordelijk voor het openzetten van die cellen, zodat de suikers naar binnen kunnen stromen. Dit is het proces van suiker/koolhydraten tot brandstof in een notendop.

Mag je nog suiker bij diabetes type 2?

Zoals misschien al wel bij je bekend is, verloopt dit proces bij diabetes type 2 niet meer zoals het hoort. De cellen zijn ongevoelig geworden voor insuline, waardoor de suikerdeeltjes niet goed verwerkt kunnen worden en in het bloed blijven drijven.

Hierdoor kun je een gevaarlijk hoge bloedsuiker krijgen. Maar diabetes type 2 is tevens het gevolg van een langdurig te hoge bloedsuiker.

Er zijn over een langere periode te veel suikers en koolhydraten geconsumeerd. Het lichaam heeft telkens op volle toeren insuline aan moeten maken, waardoor de cellen op den duur dus insulineresistent zijn geworden.


Vind jij dit artikel leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Hoeveel gram suiker per dag bij diabetes is minder belangrijker dan de vorm

Gelukkig is dit proces om te keren. Je kunt hiervan herstellen. Maar dan is het zaak om producten die excessief koolhydraten of suikers bevatten te voorkomen.

Vermijd ongezonde suikers!

Vooral de producten die SNELLE suikers en koolhydraten bevatten wil je voorkomen.

Die producten laten je bloedsuiker namelijk snel en hoog stijgen. Je alvleesklier moet ineens veel insuline aanmaken om die stoot aan suikers te kunnen verwerken.

Doe dit dag in dag uit en je loopt het risico diabetes type 2 te ontwikkelen.

Producten met LANGZAME koolhydraten daarentegen kun je prima eten! En het mooie van deze koolhydraatbronnen is dat er niet echt een maximum aan zit. Je hoeft dus niet alles af te gaan wegen of te gaan tellen.

Hoe dat komt, zal ik zo meteen uitleggen. Maar eerst een lijst van gezonde en ongezonde producten met koolhydraten.

Ongezonde bronnen van suiker en koolhydraten

Daar valt helaas heel veel onder:

  • Vrijwel alle calorie-bevattende dranken zoals frisdrank, vruchtensap, ijsthee, zoete zuivelproducten etc.
  • Koekjes, gebak, zoutjes en chips
  • Snoep, chocolade
  • Aardappelen, witbrood, witte pasta, witte rijst
  • Vezelarm fruit (zoals bananen en mango)
  • Pizza, friet en ander fastfood

En de lijst gaat nog wel even door.

Gezonde bronnen van suiker en koolhydraten

  • Groenten
  • Vezelrijk fruit (zoals frambozen en avocado)
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Koolhydraatarm brood
  • Havermout
  • Volle kwark of yoghurt

Het doorslaggevende verschil 

Zoals je misschien opvalt, bestaat het grootste gedeelte van de ongezonde koolhydraatbronnen uit bewerkte producten. Uitzonderingen daargelaten. Maar het belangrijkste verschil zit hem in de hoeveelheid vezels een product bevat.

Als je een suikerbron eet met weinig tot geen vezels zullen de suikers razendsnel worden opgenomen in je bloed. Je bloedsuiker schiet omhoog en je alvleesklier maakt ineens veel insuline aan.

Dit soort producten wil je dan ook vermijden. Ten eerste omdat ze de grootste veroorzaker zijn van diabetes type 2. Daarnaast zullen ze de ziekte ook verergeren als je al suikerziekte hebt.

Suikerbronnen met veel vezels daarentegen zijn een heel ander verhaal.

Die zie je dan ook onder het “gezonde bronnen” kopje staan. Suikers die verpakt zijn in vezels worden door het lichaam veel langzamer afgebroken.

Hierdoor worden ze minder snel opgenomen in je bloed en is de impact vele malen lager. PRECIES wat je wilt.

Dit is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet als je diabetes wilt omkeren

Vezels maken het verschil

Hoeveel gram suiker je per dag mag bij diabetes is niet de juiste vraag om te stellen. Je kunt je beter afvragen WELKE suikerbronnen en koolhydraatbronnen je mag eten... in plaats van HOEVEEL.


Maakt het dan echt niet uit hoeveel suiker je per dag eet bij diabetes?

Globaal gezien wil je dus rond de 25% van je dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten laten bestaan. Maar zoals je nu hebt gemerkt is niet zozeer de hoeveelheid van belang, maar vooral de vorm.

Van groenten en peulvruchten bijvoorbeeld kun je eigenlijk nooit teveel eten. Die bevatten zoveel vezels en andere gezonde stofjes, dat kan niet misgaan, ook al bevatten ze koolhydraten. En ook van de andere producten onder het kopje ‘gezond’ mag je rijkelijk genieten.

Het allerbelangrijkste is de balans. Je wilt namelijk ook voldoende andere stoffen binnenkrijgen, zoals gezonde vetten en eiwitten. Iedere koolhydraat of suiker die je binnenkrijgt, zal nu eenmaal een bloedsuikerstijging teweegbrengen.

Hoeveel gram suiker en koolhydraten mag je per dag als je diabetes type 2 hebt

Het allerbelangrijkste is de balans. Je wilt namelijk ook voldoende andere stoffen binnenkrijgen, zoals gezonde vetten en eiwitten.

Iedere koolhydraat of suiker die je binnenkrijgt, zal nu eenmaal een bloedsuikerstijging teweegbrengen.

Hoe meer je daar dus van binnenkrijgt, hoe hoger je bloedsuiker zal worden. 

Daarom kun je daar het beste wat maat in houden. Nu zeg ik niet dat je koolhydraatarm moet gaan eten. Maar een goede balans tussen koolhydraten, eiwit en vet is 25%/25%/50%.

Het juiste eetpatroon

Als je (net als ik) geen zin hebt om alles af te moeten wegen en suikers te gaan tellen, dan heb ik goed nieuws voor je. Dit is namelijk ook totaal niet nodig. Zolang je je maar houdt aan een gezond eetpatroon, bestaande uit:

  • Rijkelijk groenten
  • Peulvruchten
  • Eieren
  • Vlees
  • Vis
  • Noten
  • De juiste fruitsoorten

Daarbij wil je calorierijke dranken zoals frisdrank en vruchtensap volledig vermijden. De suikers uit dit soort producten worden, omdat ze in vloeibare vorm zijn, het snelst opgenomen van allemaal. En zijn echt funest voor je bloedsuiker.

Houd het daarom bij water, koffie en thee zonder melk, suiker of honing.

Wanneer je je aan dit eetpatroon houdt, hoef je je op den duur nooit meer druk te maken over hoeveel suiker je per dag mag bij diabetes. Zolang je de ongezonde suikerbronnen maar laat staan!

Hoeveel gram suiker je per dag mag bij diabetes is niet de juiste vraag om te stellen

Zoals je hebt kunnen lezen, is de hoeveelheid gram suiker en koolhydraten die je per dag mag eten niet zozeer van belang. Wat veel meer van belang is, is WELKE suikers en koolhydraten je eet.

De kwaliteit van je eten is veel belangrijker dan de kwantiteit van de voeding. Door de kwaliteit van je dieet te verhogen, kun jij je bloedsuiker flink verbeteren. Niet alleen dat, je kunt zelfs je diabetes type 2 genezen!

Recentelijk is ontdekt dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren. Alles wat je nodig hebt kan je vinden in de supermarkt.

Je keert het om met één krachtige methode. Het is wat ik 'Het Diabetesvrij Geheimnoem. Over dit geheim heb ik een aantal pagina's geschreven die je leven voorgoed zullen veranderen. Je zult daarin leren:

  • Waarom je diabetes type 2 hebt gekregen
  • Welk mechanisme je kan gebruiken om diabetes om te keren
  • De beste tips om binnen enkele weken diabetesvrij te zijn

Vul hieronder je e-mailadres in en dan stuur ik je het E-book gratis op.

Groetjes,

Ben Kuiper

P.s: hoeveel gram suiker en koolhydraten hanteer jij per dag bij diabetes? Ga je dit veranderen na het lezen van dit artikel? Laat hieronder een reactie achter

About the Author

Ben Kuiper is een farmaceut, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>