Koolhydraatarme Appelcake Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Recepten

aug 19
Ben je gek op het bakken van een Hollandse appeltaart? Dan is dit koolhydraatarme en suikervrije appelcake recept vast ook iets voor jou.
Koolhydraatarme Appelcake Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)
Koolhydraatarme Appelcake Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Hou je van een Hollandse appeltaart, maar eet je koolhydraatarm? Dan is een appeltaart zoals je hem normaal gesproken maakt niet aan te raden. 

De echte Hollandse appeltaart of appelcake bevat teveel suiker en een ongezonde meelsoort. Beide zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel razendsnel stijgt en zijn verre van koolhydraatarm. 

In het recept hieronder leer je exact hoe je een Hollandse appelcake zonder suiker maakt. Deze Hollandse appelcake smaakt bijna gelijk aan de "normale" Hollandse appeltaart/appelcake, maar is vele malen gezonder.

More...

Wat maakt deze appelcake anders?

  • Deze appelcake bevat amandelmeel in plaats van tarwebloem. Amandelmeel bevat minder koolhydraten en meer vezels. De glycemische index is veel lager en daarom zorgt amandelmeel voor een minder hoge bloedsuikerpiek. Ideaal voor diabeten of als je gewicht wilt verliezen. 
  • Deze koolhydraatarme appelcake bevat geen suiker, maar een zoetstof. In dit recept geruik ik stevia of erythritolpoeder om de appelcake aan te zoeten. Zowel stevia als erythritolpoeder bevatten geen calorieën en hebben een glycemische index van 0. Dat betekent dat het geen effect heeft op je bloedsuiker. Dit in vergelijking met tafelsuiker wat een glycemische index van 70 heeft. 

Mocht je nu denken dat je in plaats van suiker ook gewoon honing kunt gebruiken, dan moet ik je helaas teleurstellen. Je lichaam ziet geen verschil tussen suiker en honing. Ook honing heeft een glycemische index van rond de 70 en zal je bloedsuiker dus flink doen laten stijgen.

Dat maakt deze appelcake dus uitermate geschikt voor mensen die koolhydraatarm eten omdat ze diabetes hebben of omdat ze wat extra kilo's kwijt willen. 

En waarom niet gewoon zelf maken, maar vanuit een simpel pakje die je exact verteld wat je moet doen? Denk dan aan verpakking die je in de supermarkt zoals Koopmans, AH (eigen merk) en Dr. Oetker. Hiervoor geldt helaas hetzelfde, deze verpakking waar je vaak maar 3 producten aan hoeft toe te voegen bestaan uit tarwebloem en ladingen suiker. 

Daarom is het verstandig een suikervrije appelcake gewoon helemaal zelf te bakken met gezonde ingrediënten. Het recept hieronder zal je ook nog eens goed vullen door de yoghurt en de roomkaas die wordt gebruikt. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme appelcake zonder suiker

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme en suikervrije appelcake.

appelcake zonder suiker maken

Niet alleen hebben wij een recept voor een koolhydraatarme appelcake zonder suiker maar ook een recept voor koolhydraatarme speculaas en zelfs boterkoek. Wellicht ook leuk om een keertje te maken?

Zoek je meer koolhydraatarme toetjes naast onze suikervrije appelcake? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

appelcake gezond
Koolhydraatarme Appelcake Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Appelcake Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Koolhydraatarme Appelcake Zonder Suiker (Gezond & Lekker Recept)

Ben je gek op het bakken van een Hollandse appeltaart? Dan is dit koolhydraatarme en suikervrije appelcake recept vast ook iets voor jou.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Desert, Snack, Toetje, Tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Trefwoord: Appelcake zonder suiker, Koolhydraatarme appelcake, Suikervrije appelcake
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 8 plakken
Calorieën: 233kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 160 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1-2 theelepel(s) kaneel- of peperkoekruiden - naar smaak
  • Snuf zout
  • 50 gram gesmolten boter
  • 100 roomkaas naturel
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels vloeibare stevia of 30 gram erythritolpoeder
  • 1 grote appel - of 2 kleine appels

Zo maak je het:

  • Snijd de helft van de appel(s) in kleine stukjes en de andere helft in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Meng eerst de natte ingrediënten: de roomkaas, eieren, gesmolten boter, Griekse yoghurt en de stevia met elkaar.
  • Meng met een mixer de droge ingrediënten door het beslag. Meng als laatst de kleine stukjes appel erdoor.
  • Doe het beslag in een cakevorm en leg de appelschijfjes op de cake. Bestrooi de bovenkant met wat kaneel- of peperkoekkruiden.
  • Bak gedurende 45 tot 55 minuten in de oven. Je kunt ter controle een satéprikker gebruiken om te zien of de cake gaar is. De satéprikker moet schoon uit de cake komen.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 233kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 8g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudig onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 96mg | Zout: 157mg | Kalium: 51mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 511IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 85mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Thea schreef:

    Begin december begonnen met koolhydraat arm omdat cholesterol (en gewicht) te hoog was en ondanks de feestdagen toch – 3 kg, nu wel behoefte aan een traktatie en dat is deze amandel appelcake heel zeker.

    Gemaakt met 2 grote zoete appels maar zonder zoetstof welke ik niet in huis had. Ook geen goed bakblik voorhanden maar gewoon in een ovenschaal werk ook goed en hij is, met een appeltje extra, zeker voor herhaling vatbaar.

  • Hanny schreef:

    Hoe lang kun je de cake bewaren?

  • Adri schreef:

    Wil dit recept gaan proberen, maar ik moet nog een geschikte bakvorm gaan kopen. Is een springvorm van 24 cm. geschikt hiervoor?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat zou zeker moeten lukken. Misschien voor de zekerheid een beetje meer van alles maken zodat je een dikke laag taart krijgt :).

  • Lana schreef:

    Hoi Marloes, ik heb stevia in poedervorm, hoeveel ervan kan ik gebruiken i.p.v. vloeibare stevia?

    • Marloes Schuurman schreef:

      Dat zou ik helaas niet weten. Ik heb dat niet op die manier getest. Ik zou gewoon met een kleine hoeveelheid beginnen.

  • Marlies Holtkamp schreef:

    Hoi, ik ben wel geen diabeet, maar heb wel wat verhoogde waarden dus ben ik begonnen met een koolhydraat dieet. De appeltaart smaakte voortreffelijk heb jij nog wat goede opties voor de komende feestdagen? Alvast fijne dagen Marlies

  • Atty Eissens schreef:

    Dankje Marloes, het is duidelijk! 😀👍

  • Atty Eissens schreef:

    Oh wacht….ik snap het al. In je beschrijving staat cakevorm en op het plaatje is het een ronde vorm!

  • Atty Eissens schreef:

    Hoi Marloes, ik wil deze appelcake gaan maken. Hoeveel centimeter is de bakvorm die jij hebt gebruikt? Alvast bedankt,

    Atty

  • Share via
    >