Gezonde Koolhydraatarme Chocolade Brownie (Suikervrij Recept)

Koolhydraatarme Recepten

jul 28
Wil je een brownie maken zonder reguliere meel (bloem)? Dan is dit recept van een koolhydraatarme brownie op basis van amandelmeel voor jou.
Gezonde Koolhydraatarme Chocolade Brownie (Suikervrij Recept)
Gezonde Koolhydraatarme Chocolade Brownie (Suikervrij Recept)

Brownies zijn toch over het algemeen wel één van de lekkerste dingen als je van chocolade houdt. 

Tenminste, je kunt mij er voor wakker maken. 

Een kant en klare brownie van de supermarkt raad ik je niet aan, als je liever niet teveel ongezonde koolhydraten en suikers binnen wilt krijgen. 

Hoe je dit allemaal voorkomt als jij je eigen koolhydraatarme chocolade brownie maakt, leer je precies in dit recept. 

More...

Brownies zijn zo ontzettend lekker door de combinatie van vet, suiker en een klein beetje zout. Dit is tevens één van de meest verslavende combinaties voor je brein. Dat hebben ze dus heel slim gedaan. 

Maar hoe maak je een brownie niet ongezond?

Aangezien het overgrote deel van een brownie ongezond is, denken de meeste mensen dat dit onmogelijk is. Maar hetgeen wat je moet vervangen is het meel en de suiker. Enkel het suiker weglaten gaat hem niet worden aangezien de brownie dan ontzettend bitter zal smaken door de cacaopoeder. Een koolhydraatarme brownie zonder meel maken, is ook onmogelijk.

Dat betekent dat beide ingrediënten vervangen dienen te worden door gezonde ingrediënten.

Het suiker kun je vervangen door een zoetstof en het meel dien je te vervangen door een meelsoort die minder koolhydraten bevat. 

Vandaar dat we in dit recept de volgende producten gebruiken:

  • Erythritolpoeder
  • Amandelmeel
Beide hebben geen negatieve invloed op je bloedsuiker of op je gewicht. Deze koolhydraatarme brownies kun je dus prima eten als je op dieet bent.

Indien je erg van walnoten houdt, kun je als topping op de brownie ook nog walnoten toevoegen.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme brownie

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme brownie.

koolhydraatarme chocolade brownie
chocolade brownie recept

Indien je allergisch bent voor noten kun je in plaats van amandelmeel ook kokosmeel gebruiken om de brownies mee te maken. 

Niet alleen hebben wij een recept voor koolhydraatarme brownies, maar ook een voor koolhydraatarme muffins en een koolhydraatarme smoothie. Wellicht ook leuk om een keertje te maken.

Zoek je meer koolhydraatarme zoetigheden naast onze suikervrije brownie? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

koolhydraatarme brownie recept
Gezonde Koolhydraatarme Chocolade Brownie (Suikervrij Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Chocolade Brownie (Suikervrij Recept)

Gezonde Koolhydraatarme Chocolade Brownie (Suikervrij Recept)

Wil je een brownie maken zonder reguliere meel (bloem)? Dan is dit recept van een koolhydraatarme brownie op basis van amandelmeel voor jou.
4 van 7 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: dessert, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Koolhydraatarme Brownie, Suikervrije Brownie
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 16
Calorieën: 102kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 130 gram roomboter
  • 140-200 gram erythritol poeder
  • 80 gram cacaopoeder
  • 0.5 theelepel zout
  • 2 eieren - op kamertemperatuur
  • 70 gram amandelmeel

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Plaats de bakplaat iets onder het midden. Leg bakpapier in een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm.
  • Doe de boter, cacao poeder, het erythritol poeder en zout in een hittebestendige kom. Laat het geheel smelten op een lage stand in de magnetron of au bain-marie en roer daarna goed door.
  • Voeg 1 voor 1 een ei toe aan het brownie-mengsel en roer het beslag goed door. Roer niet te lang na toevoeging van de eieren anders krijgen de brownies meer een cake structuur.
  • Voeg al roerend het amandelmeel beetje bij beetje toe.
  • Bak de brownie 15 tot 25 minuten in de oven. Controleer na 15 minuten de gaarheid. Prik met een satéprikker in het midden van de brownie. Wanneer deze er schoon uit komt is hij klaar.
  • Laat de brownie afkoelen en snij daarna in 16 stukken.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 102kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwitten: 3g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 5g | Cholesterol: 38mg | Zout: 79mg | Kalium: 84mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 233IU | Calcium: 21mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Lucienne schreef:

    5 sterren
    Ik heb het nu 3X gemaakt en steeds met wat minder cacao maar het blijft enorm bitter. Zo jammer.

    • Ben Kuiper schreef:

      Misschien is het dan gewoon niet jouw recept. Wat jij bitter vindt, vindt een ander misschien gewoon lekker ;). Je verwachting is denk ik gewoon niet helemaal correct. Cacao is nu eenmaal bitter.

      Het volgooien met zoetstof is ook een optie (net als een gewone brownie vol zit met suiker). Maarja, ideaal is dat niet.

  • Lucienne de Gier schreef:

    Nou ik heb het gemaakt precies zoals in het recept maar ik vind het erg vet en bitter.

  • Lucienne de Gier schreef:

    Kun je ook kokosolie gebruiken ipv roomboter

  • Wim Havinga schreef:

    Hallo Marloes, ik vind chocolade ook heerlijk. Vooral arretjescake, brownies enz.. Dit nieuwe recept lijkt me ook lekker en zal ik t.z.t. vast wel een keer maken. Eerst voldoende afslanken. Jammer dat mijn vader deze recepten niet meer heeft meegemaakt. Hij kreeg af en toe een appelgebakje van de bakker, naar ik zelf vaststelde een smakeloze traktatie. Daarom zijn we ook blij met jullie inzet. WHH

  • Share via
    >