Koolhydraatarme Courgettesoep met Room (Gezond & Vegetarisch Recept)

Diner

sep 29
Wil je graag een koolhydraatarme soep maken? In dit recept leer je hoe je een koolhydraatarme courgettesoep maakt met room en basilicum.
Koolhydraatarme Courgettesoep met Room (Gezond & Vegetarisch Recept)
Koolhydraatarme Courgettesoep Met Room (Gezond & Vegetarisch Recept)

Ben je gek op soep, maar eet je koolhydraatarm? Dat betekent dat veel soepen helaas afvallen. 

Vaak bevatten ze iets van aardappel, pasta of een bindmiddel en dat is niet verstandig als je koolhydraatarm eet.  

In het recept hieronder lees je hoe je een koolhydraatarme courgettesoep maakt met room en basilicum. Deze kun je dus wel eten als je diabetes hebt of gewicht wilt verliezen. 

More...

Je eigen soep maken als je koolhydraatarm eet, is een hele makkelijke manier om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Je kunt bijna alle soorten groentes wel verwerken in een soep. Het enige wat je moet vermijden zijn te koolhydraatrijke producten. 

Denk dan aan:

  • Pasta
  • Aardappel
  • Suiker
  • Bindmiddel

Bovenstaande ingrediënten zijn vaak wel terug te vinden in kant-en-klaar soepen uit de supermarkt (zoals de Jumbo, AH of de Lidl). Dat is de reden waarom je soep idealiter zelf maakt. Dan kun je deze ingrediënten vermijden of eventueel vervangen door gezondere varianten. 

De koolhydraatarme courgettesoep in dit recept bevat allemaal gezonde ingrediënten die koolhydraatarm zijn. Deze kun je dus prima eten als je diabeet bent of het koolhydraatarme dieet volgt

Deze basis van deze courgettesoep is vegetarisch, maar ben je gek op vlees of vis dan kun je prima spekjes, zalm of garnalen toevoegen. 

Andersom kun je deze koolhydraatarme courgettesoep ook heel goed eten als je vegan bent. Het enige wat je hoeft te doen is de slagroom vervangen door bijvoorbeeld kokosmelk (of deze courgettesoep maken zonder room) en groentebouillon te gebruiken in plaats van kippenbouillon. 

Mocht je echt gek zijn op pesto, dan is courgettesoep met pesto ook een heerlijke combinatie. Je hebt de basilicum tenslotte al in huis.  

Genoeg over deze eenvoudige en koolhydraatarme courgettesoep en op naar het recept. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme courgettesoep

Dit recept maakt gebruik van verse slagroom, maar je kunt er ook voor kiezen om roomkaas, crème fraîche of kookroom te gebruiken.

Al helemaal zin om deze courgettesoep zonder koolhydraten te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.

courgettesoep recept

Ben jij een echte liefhebber van gebonden winterse soepen? Dan is deze koolhydraatarme erwtensoep misschien ook iets voor jou. Of deze gebonden champignonsoep.

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme courgettesoep?

Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

courgettesoep maken
Koolhydraatarme Courgettesoep Met Room (Gezond & Vegetarisch Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Courgettesoep met Room (Gezond & Vegetarisch Recept)

Koolhydraatarme Courgettesoep met Room (Gezond & Vegetarisch Recept)

Wil je graag een koolhydraatarme soep maken? In dit recept leer je hoe je een koolhydraatarme courgettesoep maakt met room en basilicum.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner, lunch
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Courgettesoep, Koolhydraatarme courgettesoep
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 porties
Calorieën: 113kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote courgettes - grof gesneden
  • 2 middelgrote uien - grof gesneden
  • 2 tenen knoflook - grof gehakt
  • 1 grote hand verse bassilicum - stengels verwijderd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1200 ml kippen- of groentebouillon
  • 50 ml verse slagroom - (eventueel wat extra als garnering)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Zo maak je het:

  • Verhit de olijfolie in een middelgrote tot grote kookpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gehakte groenten toe aan de pan en bak ze zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de bouillon toe aan de pan en roer goed door (koude zelfgemaakte bouillon is prima, maar bouillon gemaakt met bouillonpoeder en gekookt water zal het kookproces versnellen).
  • Roer de basilicumblaadjes door de bouillon en voeg peper en zout toe.
  • Verhoog het vuur tot de soep kookt en zet het vuur dan laag en doe de deksel op de pan (dit vermindert de verdamping).
  • Kook de soep gedurende 20 minuten of tot de courgette net gaar is. Hij moet dus niet papperig zijn.
  • Haal de soep van het vuur en meng de soep met een elektrische staafmixer tot een gladde massa. Als alternatief kan je ook een blender gebruiken. Doe dat dan wel in kleine delen zodat de soep niet over de rand heen stroomt tijdens het blenden.
  • Als de soep glad is, voeg dan de slagroom toe en gebruik de staafmixer om nog eens goed te mengen. Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep in aparte kommen met nog een beetje room als garnering.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 113kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 7g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Cholesterol: 11mg | Zout: 113mg | Kalium: 758mg | Vezels: 3g | Suiker: 7g | Vitamine A: 692IU | Vitamine C: 39mg | Calcium: 61mg | Ijzer: 1mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>