Koolhydraatarme Granola met Noten & Zaden (Recept Zonder Suiker)

Koolhydraatarme Recepten

jun 03
Wil jij je eigen koolhydraatarme granola maken? In dit recept lees je precies wat je moet gebruiken om een gezond koolhydraatarm granola-ontbijt te maken.
Koolhydraatarme granola
Koolhydraatarme Granola met Noten & Zaden (Recept)

Het ontbijt van de gemiddelde Nederlander bestaat uit een stuk brood of uit yoghurt met granola of muesli. Beide zijn over het algemeen niet de meeste verstandige maaltijden om je dag mee te beginnen. 

Zowel brood als granola uit de supermarkt zitten vaak vol met ongezonde koolhydraten en suikers. 

Betekent dit gelijk dat je vaarwel moet zeggen tegen je favoriete ontbijt? Zeker niet! Hieronder leer je namelijk precies hoe je een koolhydraatarme granola maakt zodat je toch je lekkere ontbijt kunt eten. 

More...

De granola die je in de meeste supermarkten zoals de Jumbo, Lidl en Albert Heijn kunt kopen is over het algemeen ongezond en zeker niet koolhydraatarm. 

Vaak bevat het:

  • Honing
  • Glucose- of suikerstroop
  • Ongezonde granen
  • Bloem

Toch weten ze het vaak erg goed te verkopen doordat er op de verpakking staat:

"Zonder geraffineerde suikers",  "Zonder kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen" en "Bron van vezels".

Maar laat je niet strikken. Honing mag dan wel geen geraffineerde suiker zijn, maar je lichaam ziet het verschil niet. Beide worden razendsnel opgenomen en zorgen voor een flinke bloedsuikerpiek. Niet verstandig als je diabeet bent of wat gewicht wilt verliezen. 

Een bron van vezels, is inderdaad gezond, totdat je erachter komt dat er ook ladingen suikers en koolhydraten zijn gebruikt waardoor de verhouding nog steeds niet ideaal is. 

Wat is de oplossing? Je eigen gezonde koolhydraatarme granola maken. 

Hier kun je je eigen noten en zaden toevoegen die je zelf lekker vindt. Tevens kun je verschillende soorten zoetstoffen gebruiken. 

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme granola te maken? Scroll dan naar beneden om te zien wat je allemaal te wachten staat.

De foto's en het recept van de koolhydraatarme granola

koolhydraatarme muesli

Begint het water je al in de mond te lopen? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van deze koolhydraatarme granola.

koolhydraatarme granola recept

Niet alleen hebben wij een recept voor koolhydraatarme granola, maar ook een voor koolhydraatarme muffins en een koolhydraatarme smoothie. Wellicht ook leuk om een keertje te maken.

Zoek je meer koolhydraatarme zoetigheden naast onze suikervrije granola? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme toetjesboek met 50 gezonde toetjes.

koolhydraatarme muesli kopen
Koolhydraatarme granola

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme granola

Koolhydraatarme Granola (Recept Zonder Suiker)

Wil jij je eigen koolhydraatarme granola maken? In dit recept lees je precies wat je moet gebruiken om een gezond koolhydraatarm granola-ontbijt te maken.
4 van 6 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: dessert, lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: Koolhydraatarm ontbijt, Koolhydraatarme Granola
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 12
Calorieën: 289kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 140 gram amandelen
  • 120 gram hazelnoten
  • 100 gram pecannoten
  • 20 gram pompoenzaden
  • 45 gram zonnebloemzaden
  • 80 gram erythritol (poedersuiker)
  • 80 gram lijnzaadmeel
  • 1 eiwit
  • 55 gram roomboter - gesmolten
  • 1 theelepel vanille-extract

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de amandelen en hazelnoten in de keukenmachine en hak ze kort (de noten moeten een kwart van hun originele formaat zijn).
  • Voeg dan de pecannoten toe en hak nogmaals gedurende 3 tot 5 seconden (let op dat het niet te fijn gemalen wordt!)
  • Voeg de pompoenzaden, zonnebloemzaden, erythritol en lijnzaadmeel toe en meng alles tot een groffe structuur.
  • Voeg de boter, het eiwit en vanille extract toe en meng het geheel samen met de noten en zaden. Schep tussendoor zelf met een spatel het mengsel tot een geheel.
  • Doe het granola-mengsel op de bakplaat en spreid het uit tot een dikte van 0,5 tot 1 cm dikte. Bak de granola in 15 tot 18 minuten goudbruin.
  • Laat de granola goed afkoelen voordat je het in stukjes breekt (de granola is nog zacht als je het uit de oven haalt maar wordt krokant zodra het afkoelt).

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 289kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 8g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 10mg | Zout: 39mg | Kalium: 280mg | Vezels: 5g | Suiker: 1g | Vitamine A: 119IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 69mg | Ijzer: 2mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Cindy schreef:

    Moet de erythritol er noodzakelijk in of is het enkel om het een zoete smaak te geven?

  • Dorien schreef:

    Waarom wordt het een recept zonder suiker genoemd en moet je 80 gram poedersuiker toevoegen?

    • Ben Kuiper schreef:

      Ik denk dat je niet goed hebt opgelet ;). Er staat “80 gram erythritol (poedersuiker)”

      Oftewel: erythritol in poedersuiker vorm (en dus niet in kristal vorm).

      Erythritol is een zoetstof. En niet een suiker.

      Het recept is dus gewoon suikervrij

  • R.u.d.o.l.f. Bekius schreef:

    Het klinkt allemaal goed. Maar het omgaan met de computter gaan nog erg moeilijk

  • Share via
    >