Gezonde Koolhydraatarme Hachee (Ideaal met Rijst of Aardappelpuree)

Diner

okt 22
Op zoek naar een stoofpotje? Lees in dit recept hoe je een koolhydraatarme hachee maakt. Heerlijk met aardappelpuree of (bloemkool) rijst.
Gezonde Koolhydraatarme Hachee (Ideaal met Rijst of Aardappelpuree)
Gezonde Koolhydraatarme Hachee (Een simpel Recept)

Ben jij een echte fan van stoofpotjes dan is dit recept echt iets voor jou. 

Dit hachee recept is koolhydraatarm en helemaal vers. Geen zakjes of toegevoegde suikers, maar een simpel en gezond gerecht op basis van verse producten. 

Jij vraagt je misschien af hoe je een hachee koolhydraatrijk kunt maken aangezien het voornamelijk vlees en groente bevat, maar toch gaan er normaal gesproken producten in die niet koolhydraatarm zijn. 

Niet ideaal dus als je wilt afvallen of je bloedsuiker stabiel wilt krijgen.

In het recept hieronder leer je precies welke producten je wel en niet dient te gebruiken om een gezonde koolhydraatarme hachee te maken.  

More...

De belangrijkste producten in een hachee zijn toch wel het draadjes vlees en de uien. Hier kan dus niet zoveel verkeerd gaan zou je denken. En toch worden er bij de standaard recepten producten gebruikt die je als diabeet liever niet eet. 

Zo zijn de voorverpakte kruidenmixen in de supermarkt vaak volgestopt met toegevoegde suikers en/of bindmiddel. Deze kruidenzakjes bevatten al snel meer dan 70 gram koolhydraten per 100 gram. De woorden waar je dan voor moet uitkijken op de ingrediëntenlijst zijn:

  • Tarwebloem
  • Aardappelzetmeel
  • Gemodificeerd maïszetmeel
  • Suiker
  • Gekarameliseerde suiker

Dit zijn geen ideale producten om je bloedsuiker te verlagen. Nu is het wel zo, dat zo'n zakje in vergelijking met de hele maaltijd maar een klein aandeel is. Maar dat neemt niet weg dat het onnodig is aangezien je de hachee gewoon vers kunt maken zonder al die toevoegingen van een supermarkt zakje.

Daarnaast wordt er als bindmiddel vaak bloem gebruikt wat ook verre van ideaal is. In dit recept wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt, wat voornamelijk uit vezels bestaat en zich dus heel anders gedraagt in het lichaam.

Hierdoor zal je bloedsuiker zeker stabiel blijven.

Het vlees dat ik gebruik voor deze koolhydraatarme hachee is de riblap omdat dit erg mals blijft wanneer je dit lang stooft, maar je kunt ook prima runderlappen of sukadelappen gebruiken.  

Een tip: Wil je deze koolhydraatarme hachee graag eten met een aardappelpuree? Klik dan hier om een gezonde koolhydraatarme aardappelpuree te maken op basis van bloemkool. 


Ben je meer een rijsteter, dan raad ik je aan bloemkoolrijst te gebruiken. 


En hou je ervan om rode kool aan je hachee toe te voegen, dan is dit zeker een gezonde en diabetesvriendelijke optie. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme hachee

Heb je thuis een slowcooker, dan kun je deze koolhydraatarme hachee daar perfect in klaarmaken. 

Krijg je ook al zo'n trek na het zien van deze foto's? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van de koolhydraatarme hachee.

hachee met rode kool

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme hachee?

Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen

hachee maken
Gezonde Koolhydraatarme Hachee (Een simpel Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Gezonde Koolhydraatarme Hachee (Ideaal met Rijst of Aardappelpuree)

Gezonde Koolhydraatarme Hachee (Ideaal met Rijst of Aardappelpuree)

Op zoek naar een stoofpotje? Lees in dit recept hoe je een koolhydraatarme hachee maakt. Heerlijk met aardappelpuree of (bloemkool) rijst.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans, Nederlands
Trefwoord: Koolhydraatarme Hachee
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4
Calorieën: 303kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 50 gram roomboter
  • 600 gram runder riblappen - in blokjes gesneden
  • 3 grote uien - gesneden
  • 2 theelepels johannesbroodpitmeel
  • 500 ml runderbouillon
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  • Doe de roomboter in de braadpan op middelhoog vuur en voeg het vlees toe zodra de boter goudbruin van kleur is. Bak het vlees rondom bruin in ongeveer 3 minuten. Leg vervolgens apart.
  • Bak de uien in het overgebleven vet tot een goudbruine kleur en doe daarna het vlees weer terug in de pan.
  • Voeg het Johannesbroodpitmeel aan de pan toe, roer het gerecht goed door en bak gedurende 1 tot 2 minuten op laag vuur.
  • Doe de runderbouillon in de pan (vlees moet bijna volledig gedekt zijn met water).
  • Voeg de rode wijnazijn, laurierbladeren en kruidnagel toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel minimaal 3 uur sudderen op laag vuur (Als je een dikkere saus wilt doe dan de laatste 30 minuten de deksel eraf).
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct.

Tip:

Je kunt dit gerecht heel goed eten met onze koolhydraatarme aardappelpuree.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 303kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 33g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 9g | Cholesterol: 120mg | Zout: 180mg | Kalium: 512mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 312IU | Calcium: 35mg | Ijzer: 3mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend