Koolhydraatarme Hamburger met een Broodje van Sla (Gezond Recept)

Diner

jun 10
Eet je koolhydraatarm en heb je zin in een broodje hamburger? Hier leer je hoe je een koolhydraatarme hamburger maakt met een gezond broodje.
Koolhydraatarme Hamburger met een Broodje van Sla (Gezond Recept)
Koolhydraatarme Hamburger met een Broodje van Sla (Gezond Recept)

Bijna iedereen is wel gek op een broodje hamburger. De combinatie van het vlees, het broodje en de saus maakt het een erg smaakvol gerecht. 

En toch is het niet de meest ideale maaltijd als je gezond wilt eten, af wilt vallen of je bloedsuiker wilt verlagen. En dat komt met name door het broodje en de saus. 

Gelukkig zijn er gezondere varianten mogelijk. Je moet alleen weten hoe je deze maakt. In het recept hieronder leer je hoe je een gezonde koolhydraatarme hamburger maakt. Zowel de saus als "het broodje" zijn koolhydraatarm. 

More...

Heb je diabetes of wil je wat gewicht verliezen, dan zul je op je eten moeten letten. Een broodje hamburger hoort eigenlijk niet thuis binnen een gezond eetpatroon. 

Veel mensen denken dat de hamburger zelf ongezond is, maar dat is eigenlijk minst ongezonde van het broodje.

De saus en het broodje maken de maaltijd over het algemeen ongezond. 
  • De saus bevat vaak grote hoeveelheden suiker, denk bijvoorbeeld aan ketchup.
  • De saus bevat vaak ongezonde vetten, denk dan aan zonnebloemolie. 

Beide kun je dus het best vermijden als je diabetes hebt.

Dan komen daar nog eens de hamburgerbroodjes bij. Die lekkere witte bollen... 

...die zijn helaas verre van gezond. Ze zitten bomvol koolhydraten en suiker. 

Beide producten vervang je idealiter door gezondere ingrediënten. In dit recept maak ik gebruik van sla als vervanger voor het broodje en voor de saus worden alleen koolhydraatarme ingrediënten en ingrediënten met gezonde vetten gebruikt.

De hamburger kruiden voor het gerecht zijn vrij simpel. Maar mocht je een specifiek kruid erg lekker vinden dan kun je die natuurlijk toevoegen. In het recept hieronder gebruik ik rundergehakt, maar je kunt er ook voor kiezen een combi te gebruiken met varkensgehakt. 

En ben je een echte Hollandse kaasliefhebber? Voeg dan een lekker stuk kaas op je hamburger toe.

Heb je al helemaal zin in deze koolhydraatarme hamburger? Lees hieronder hoe je hem klaarmaakt. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme hamburger

De hamburger uit dit recept is zonder brood. Ik maak namelijk gebruik van sla, maar mocht je toch echt graag brood willen eten? Dan kun je ervoor kiezen zelf bolletjes te maken. Klik hier om naar het recept voor koolhydraatarme bolletjes te gaan.

Geen zin om zelf te bakken? Gelukkig hebben de grote supermarkten zoals de Jumbo, Lidl of AH ook koolhydraatarme broodjes/bolletjes in hun assortiment. 

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme hamburger te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.

hamburger recept

Ben je op zoek naar meer gerechten met gehakt? Probeer dan ook eens deze koolhydraatarme witlofstamppot met gehakt.

Zoek je een bundel van koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

koolhydraatarme hamburger maken
Koolhydraatarme Hamburger met een Broodje van Sla (Gezond Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Hamburger met een Broodje van Sla (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Hamburger met een Broodje van Sla (Gezond Recept)

Eet je koolhydraatarm en heb je zin in een broodje hamburger? Hier leer je hoe je een koolhydraatarme hamburger maakt met een gezond broodje.
5 van 2 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Koolhydraatarme burger, Rundvleesburger
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4
Calorieën: 267kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

Ingrediënten Hamburger

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel ghee of roomboter
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 0.5 theelepel cayennepeper

Ingrediënten topping en broodje

  • 1 gele ui - in ringen gesneden
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 tomaat - in plakjes gesneden
  • 1 augurk - in plakjes gesneden
  • 1 krop ijsbergsla

Ingrediënten saus

  • 2 eetlepels tomatenpasta
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel tamari sojasaus
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 4 eetlepels mayonaise - Op basis van raapzaad- of koolzaadolie
  • 1 augurk - fijngehakt

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom en meng goed met een garde. Zet in de koelkast terwijl je de hamburgers maakt.
  • Meng het gehakt met de kruiden en de eidooier. Verdeel het mengsel daarna in vieren en maak er hamburgers van. Zorg dat deze breed en redelijk dun zijn (1,5 cm) dik, ze zullen krimpen tijdens het koken. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verwarm een ​​middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel ghee of roomboter toe. Als de ghee of roomboter gesmolten is, voeg dan de ui toe en bak tot de ui gekarameliseerd is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Meng voor de saus alle ingrediënten door elkaar.
  • Snijd voor de broodjes de krop ijsbergsla in vieren. Snijd de onderste "stengel" van elke wig sla af. Verwijder de dikke binnenste stukken, laat de buitenste bladeren zitten. Je splitst deze bladeren om je bovenste en onderste "broodje" te vormen.
  • Verwarm een ​​grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel ghee of roomboter toe. Bak de hamburgers in ongeveer 6 minuten (3 minuten per kant) gaar.
  • Stel nu je hamburgers samen. Leg de helft van het slablad op een bord en leg er een schijfje tomaat en wat augurk op de bodem. Bedek met een burger en verdeel er wat saus over. Voeg de uien toe en garneer met meer saus indien gewenst. Bedek met de andere helft van het slablad om een ​​burger te vormen.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 267kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 27g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 132mg | Zout: 356mg | Kalium: 550mg | Vezels: 1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 419IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 39mg | Ijzer: 3mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>
Send this to a friend