Koolhydraatarme Vegetarische Pompoensoep (Gezond Recept)

Diner

nov 30
Ben jij op zoek naar een gezonde pompoensoep? Leer hier hoe je een makkelijke koolhydraatarme pompoensoep met weinig ingrediënten maakt.
Koolhydraatarme Vegetarische Pompoensoep (Gezond Recept)
Koolhydraatarme Vegetarische Pompoensoep (Gezond Recept)

Ben jij een liefhebber van pompoen? Misschien is dit koolhydraatarme pompoensoep recept dan echt iets voor jou. 

Pompoenen horen echt thuis in herfstseizoen. Naast het feit dat ze erg lekker zijn om te gebruiken in gerechten, zijn ze ook erg gezond. 

Van zichzelf heeft pompoen al een lekkere zoete smaak en heeft daarom weinig nodig om op smaak te worden gebracht (afgezien van wat kruiden). Dit recept heeft om die reden maar weinig ingrediënten en is dus heel simpel klaar te maken. 

More...

Je kunt pompoensoep natuurlijk kant-en-klaar bij de grote supermarkten zoals de AH en Jumbo kopen. Maar zo moeilijk is het niet om pompoensoep zelf klaar te maken. En geloof mij, het is wel zo lekker als je het zelf maakt. 

Helaas weten niet veel mensen dat pompoen gezond is. De groente heeft een zacht zoete smaak. Vaak wordt daarom gedacht dat deze niet bepaald gezond is. Maar het tegendeel is waar.

Pompoen bevat niet veel koolhydraten en wel behoorlijk wat vezels. Dat maakt hem gelijk ideaal voor in het koolhydraatarme eetpatroon. Tevens leent de pompoen zich ook heel goed als aardappelvervanger. 

Een pompoensoep is een gebonden soep en zal je flink vullen. Het is een heerlijke soep voor in de herfst of de winter. Hij wordt veel gegeten rondom Halloween, wat niet zo gek is natuurlijk. Om al het vruchtvlees van de uitgeholde pompoenen weg te gooien is ook zo zonde. 

Deze koolhydraatarme pompoensoep is vegetarisch maar...

  • ben je een echte vleesliefhebber dan kun je natuurlijk spekjes toevoegen. 
  • ben je veganistisch (vegan) dan kun je de kookroom vervangen door kokosmelk (of de soep eten zonder room) en de kippenbouillon vervangen door groente bouillon.

Er zijn ook mensen die zoete aardappel aan de pompoensoep toevoegen. Dat raad ik je aan niet te doen. Zoete aardappel past niet binnen het koolhydraatarme eetpatroon omdat het teveel koolhydraten bevat. Je kunt wel wortel aan de pompoensoep toevoegen, dit geeft een zelfde soort smaak, maar is vele malen gezonder. 

Genoeg gepraat, op naar het recept. 

De foto's en het recept van de koolhydraatarme pompoensoep

De pompoensoep van dit recept is echt een basisrecept. Hou je van een pittige/scherpe soep, dan kun je gember of chilipoeder toevoegen. Daarnaast kun je ook hele andere kruiden toevoegen om de soep op smaak te brengen. Denk dan aan kerrie, koriander, citroengras, tijm en andere Italiaanse kruiden. 

Al helemaal zin om deze koolhydraatarme pompoensoep te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.

pompoensoep maken

Ben je gek op soepen, dan is het misschien leuk om onze koolhydraatarme tomatensoep een keer te proberen. 

Zoek je een bundel van koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Koolhydraatarme Vegetarische Pompoensoep (Gezond Recept)
pompoensoep recept

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Vegetarische Pompoensoep (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Vegetarische Pompoensoep (Gezond Recept)

Ben jij op zoek naar een gezonde pompoensoep? Leer hier hoe je een makkelijke koolhydraatarme pompoensoep met weinig ingrediënten maakt.
3.43 van 7 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner, lunch
Keuken: Frans, Nederlands
Trefwoord: Koolhydraatarme pompoensoep, pompoensoep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4
Calorieën: 276kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 1.2 kg pompoen - ongepeld gewicht
  • 1 grote ui - in halve ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook - gepeld
  • 750 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 250 ml water
  • 150 ml kookroom of kokosmelk
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het:

  • Snijd de pompoen eerst in plakken van 3 cm dikte. Snijd de schil eraf en schraap de zaadjes eruit. Snij de pompoen vervolgens in blokjes van ongeveer 3 cm.
  • Doe de pompoen, ui, knoflook, bouillon en het water in een pan (de vloeistof zal niet de hele pompoen bedekken). Breng aan de kook, zet het vuur daarna lager en doe de deksel op de pan.
  • Laat sudderen tot de pompoen gaar is (controleer met een mes). Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer en pureer de soep tot een glad mengsel. Je kunt ook een blender gebruiken voor dit proces.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer als laatst de room erdoorheen.
  • Schep de soep in kommen, besprenkel met een beetje room en bestrooi met peper en peterselie.

Tip:

Eet je veganitisch (vegan) dan kun je kookroom vervangen door kokosmelk/kokosroom. 

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 276kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwitten: 4g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 9g | Cholesterol: 51mg | Zout: 31mg | Kalium: 1124mg | Vezels: 6g | Suiker: 8g | Vitamine A: 32441IU | Vitamine C: 65mg | Calcium: 175mg | Ijzer: 2mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

  • Sue Dulfer schreef:

    Lekker simpel recept. Om het nog simpeler te maken, ik heb inmiddels geleerd dat schillen niet nodig is, gewoon goed schoonborstelen met warm water en eventueel beetje azijn ofzo en dan met heet water even afspoelen. Scheelt een enorme berg werk!

  • >
    Send this to a friend