Koolhydraatarme Preistamppot met Spekjes en Kaas (Gezond Recept)

Diner

jan 18
Wil je een koolhydraatarme preistamppot (met spekjes en kaas) maken? In dit simpele en lekkere recept leer je hoe jij dit doet.
Koolhydraatarme Preistamppot met Spekjes en Kaas (Gezond Recept)
Koolhydraatarme Preistamppot met Spekjes en Kaas (Gezond Recept)

Een preistamppot is misschien niet de meest traditionele stamppot die je kunt eten... 

...maar dat maakt het natuurlijk niet minder lekker! Het vraagstuk is alleen hoe je het koolhydraatarm kunt maken zodat het vriendelijk is voor je bloedsuiker bij diabetes type 2 (of als je wilt afvallen).

In dit simpele en lekkere recept leer ik je mijn koolhydraatarme preistamppot met spekjes en kaas. Veel gezonder en lekkerder dan dit wordt het niet.

More...

De bekendste stamppotten zijn boerenkool stamppot, zuurkool stamppot en natuurlijk hutspot.

Maar dat zijn natuurlijk niet de enige stamppoten die je kunt verzinnen. 

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Zolang je maar een knolachtige groente stampt en daar van alles doorheen mengt... 

...heb je een stamppot.

Deze koolhydraatarme preistamppot is daar zo'n voorbeeld van. Prei in een stamppot is wellicht was ongebruikelijk maar zeker niet minder lekker.

Om deze koolhydraatarme preistamppot wat gezonder te maken, zijn de aardappelen vervangen door pastinaak en knolselderij. Beide bevatten zeer veel vezels en relatief weinig koolhydraten. Ideaal als je diabetes type 2 hebt of wilt afvallen.

Om het hartig en romig te maken gebruik ik in dit recept spekjes, kaas (de echte liefhebbers kunnen oude kaas of zelfs brie gebruiken) en ook nog wat kruiden roomkaas

Een heerlijke combinatie aan hartige smaken die ook nog gezond zijn voor je bloedsuiker en gewicht. Wat wil je nog meer?

De foto's en het recept van de koolhydraatarme preistamppot met spekjes en kaas

Deze gezonde koolhydraatarme preistamppot is met spekjes gemaakt maar je kunt het ook maken met gehakt

Als je een visliefhebber bent, kun je ook gerookte zalm gebruiken.

En mocht je vegetarisch zijn dan kun je het recept gewoon zonder vlees eten. Om het nog lekkerder te maken kun je nog wat extra groenten toevoegen.

Wat heerlijk samengaat met deze preistamppot is boerenkool, venkel, pompoen, witlof, andijvie, wortel en/of spruitjes. Genoeg keuze dus!

Krijg je ook al zo'n trek na het zien van deze foto's? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van de koolhydraatarme preistamppot met spekjes.

Ben je helemaal gek op Hollandse stampotten? Misschien is onze koolhydraatarme hutspot dan ook iets voor jou. Klik hier om naar het recept te gaan

Zoek je een bundel van koolhydraatarme recepten? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen.

koolhydraatarme preistamppot recept
preistamppot recept maken
Koolhydraatarme Preistamppot met Spekjes en Kaas (Gezond Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Preistamppot met Spekjes en Kaas (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Preistamppot met Spekjes en Kaas (Gezond Recept)

Wil je een koolhydraatarme preistamppot (met spekjes en kaas) maken? In dit simpele en lekkere recept leer je hoe jij dit doet.
5 van 2 stemmen
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Hollands, Nederlands
Trefwoord: Koolhydraatarme Preistamppot, Preistamppot
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2
Calorieën: 421kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 250 gram pastinaak - gesneden
  • 250 gram bloemkool - in roosjes gesneden
  • 2 preien - gesneden en gewassen
  • 100 gram spekblokjes
  • 2 el kruidenroomkaas
  • 30 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Zo maak je het:

  • Doe de pastinaak in een pan en leg de bloemkoolroosjes erbovenop. Bedek met water en besprenkel met wat zout. Laat dit ongeveer 10 tot 15 minuten koken. Giet daarna af en laat het een paar minuten in de pan staan ​​zodat het vocht verdampt.
  • Bak ondertussen de bacon in een koekenpan gedurende 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten mee.
  • Voeg de kruidenroomkaas en de geraspte kaas toe aan de bloemkool en pastinaak en maak een romige puree met een stamper of staafmixer.
  • Voeg het prei-mengsel toe aan de puree en meng dit met een vork. Breng op smaak met peper.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 421kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 30g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 11g | Cholesterol: 88mg | Zout: 1666mg | Kalium: 1003mg | Vezels: 10g | Suiker: 12g | Vitamine A: 1634IU | Vitamine C: 92mg | Calcium: 233mg | Ijzer: 3mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

>
Send this to a friend