Koolhydraatarme Ragout met Kip & Champignons (Gezond Recept)

Diner

aug 29
Ben je op zoek naar een koolhydraatarme ragout? In dit recept lees je hoe je een ragout maakt zonder bloem, maar met kip en champignons.
Koolhydraatarme Ragout met Kip & Champignons (Gezond Recept)
Koolhydraatarme Ragout met Kip & Champignons (Gezond Recept)

Ben je gek op romige gerechten die als basis vlees en groente bevatten? Dan is een ragout recept echt iets voor jou. Je kunt ragout herkennen van de kroket. Het mengsel in een kroket is namelijk de ragout.

De basis van een ragout bestaat uit roomboter, bloem en bouillon. Natuurlijk zijn er veel variaties op zoals het toevoegen van wijn, maar de basis bestaat in principe uit die drie ingrediënten. 

Ben je benieuwd naar een koolhydraatarme variant waarbij de bloem dus vervangen is door een koolhydraatarm ingrediënt? Lees dan het recept hieronder. 

More...

Ik hoor je denken: "Waarom ragout zelf maken als je het ook gewoon kant-en-klaar in de supermarkt zoals de AH, Lidl, Aldi of Jumbo kunt kopen?"

Dat antwoord is simpel. De ragout uit de supermarkt is over het algemeen niet gezond. Er worden veel onnodige ingrediënten toegevoegd om het langer houdbaar en smaakvoller te maken. Denk aan suiker en stabilisatoren. Daarnaast is het vaak veel lekkerder wanneer je het zelf maakt. 

Het mooie van het maken van een ragout is dat je er zelf van alles aan kunt toevoegen. Dus pak je favoriete groente en vleessoort erbij, maak een ragout als "saus" waarin je het gerecht serveert en je hebt binnen handomdraai een lekker gerecht op tafel staan.

Een normale ragout is op basis van bloem. Maar wanneer je koolhydraatarm eet omdat je gewicht wilt verliezen of  je bloedsuiker onder controle wilt houden, dien je ragout zonder bloem te maken. Bloem is geen koolhydraatarm product. Dat dien je dus te vervangen. 

Een goede vervanger voor bloem die wel gezond en koolhydraatarm is, is Johannesbroodpitmeel. Deze koolhydraatarme vervanger voor bloem bevat amper koolhydraten, maar wel veel vezels. Dit maakt het product veel gezonder dan normale bloem. Dit kun je online kopen

Het gerecht hieronder is gemaakt met kip, maar ben je gek op rundvlees of zelfs wild dan kun je dat ook heel goed in deze koolhydraatarme ragout gebruiken.

Ragout gerechten worden vaak gegeten met rijst, aardappelen of in een pasta verwerkt. Maar als deze producten zijn over het algemeen ook niet koolhydraatarm. Wil je deze ragout naast een ander gerecht eten? Dan raad ik je aan het volgende te gebruiken:

De foto's en het recept van de koolhydraatarme ragout met Champignons en kip

Krijg je ook al zo'n trek na het zien van deze foto's? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept van de koolhydraatarme ragout.

ragout recept

In dit recept gebruik ik witte wijn om de ragout mee te maken, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kippenbouillon. 

Ben je gek op Franse gerechten? Misschien vind je dit Franse stoofpotje (Boeuf Bourguignon) dan ook erg lekker. Klik hier om naar het recept te gaan

Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme ragout met kip? Neem dan een kijkje naar ons koolhydraatarme kookboek en ons Hollands kookboek met tientallen koolhydraatarme Nederlandse gerechten.

ragout maken
Koolhydraatarme Ragout met Kip & Champignons (Gezond Recept)

Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Koolhydraatarme Ragout met Kip & Champignons (Gezond Recept)

Koolhydraatarme Ragout met Kip & Champignons (Gezond Recept)

Ben je op zoek naar een koolhydraatarme ragout? In dit recept lees je hoe je een ragout maakt zonder bloem, maar met kip en champignons.
5 van 1 stem
Recept printen Pin dit recept
Gang: Avondeten, Diner
Keuken: Frans
Trefwoord: Koolhydraatarme ragout, Ragout
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 6 porties
Calorieën: 264kcal
Auteur: Marloes Schuurman

Ingrediënten:

  • 500 gram (ongeveer 2 kipfilets) kipfilet - in blokjes gesneden
  • 4 theelepels olijfolie
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 90 gram bospaddenstoelen - schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 6 verse takjes tijm - geplukt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 teen knoflook - fijngehakt
  • 120 ml droge witte wijn
  • 2 theelepels Johannesbroodpitmeel
  • 2 eetlepels roomboter - op kamertemperatuur
  • 400 ml kokosroom
  • Snufje nootmuskaat

Zo maak je het:

  • Bestrooi de kip met peper en zout. Doe 2 theelepels olijfolie in een wokpan op middelhoog vuur. Zodra de olie warm is, voeg je de stukjes kip toe. Bak rondom bruin gedurende ongeveer 5 minuten. Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord.
  • Voeg de resterende theelepels olie aan de pan toe. Doe de champignons, tijm en uien in de pan en bak 5 tot 8 minuten tot de uien zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 30 seconden mee.
  • Schuif champignons en uien naar de zijkant van de pan. Voeg de wijn aan de hete pan toe. Schraap met een spatel eventuele stukjes van de bodem. Laat minimaal de helft van het vocht verdampen. Meng de resterende wijn in de pan met de champignons en uien.
  • Meng in een apart kommetje het johannesbroodpitmeel met de zachte boter.
  • Voeg de kokosmelk, Johannesbroodpitmeel/botermengsel en het nootmuskaat aan de wokpan toe. Roer in de pan tot het botermengsel is ​​opgenomen. Doe de kip terug in de pan. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Laat het nog ongeveer 3 tot 5 minuten koken, tot het is ingedikt tot de gewenste consistentie.

Tip:

Dit gerecht kun je serveren met bloemkoolrijst, koolhydraatarme aardappelpuree of een aardappelvervanger zoals knolselderij.

Voedingswaarden per portie:

Calorieën: 264kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 20g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 54mg | Zout: 126mg | Kalium: 551mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 81IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 27mg | Ijzer: 3mg

About the Author

Marloes Schuurman is een medisch specialiste, oprichter van Ziektevrijleven.nl (bekend van RTL 4, Nu.nl, HP de Tijd en meer), best-selling auteur, bedenker van de Diabetes Omkeren Methode cursus en een ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

Share via
>