Ben jij op zoek naar een lekkere ovenschotel die zowel koolhydraatarm als vegetarisch is? Zoek dan niet langer.
Het recept hieronder is een sperziebonen gerecht op basis van sperziebonen, knapperige uitjes, room en champignons. Hij is koolhydraatarm en ook nog eens erg lekker. Hij is ideaal te combineren met een koolhydraatarme aardappelpuree.
Hieronder lees je hoe je deze koolhydraatarme sperziebonenschotel maakt.
More...
Heb je diabetes of wil je gewicht verliezen? Dan is het verstandig om koolhydraatarm te eten. Op deze manier hou je je bloedsuiker stabiel wat erg belangrijk is als je diabetes hebt, maar ook zeker helpt bij het afvallen.
Deze sperziebonenschotel uit de oven is op basis van:
Dit zijn stuk voor stuk koolhydraatarme en hele gezonde ingrediënten. Het gerecht bevat daarnaast voldoende eiwitten en vetten om je te verzadigen.
Het recept is vegetarisch, maar mocht je toch graag vlees willen eten dan kun je het beste spekjes, gehakt of kip toevoegen.
Je kunt deze koolhydraatarme sperziebonenschotel ook heel goed als bijgerecht eten. Dan maak je naast dit gerecht een stukje vlees of een lekkere bloemkoolpuree als vervanger voor aardappelpuree. Wil je hier een lekker recept voor? Klik dan hier.
Niet schrikken van het aantal stappen dat het recept bevat. Dat komt omdat de ingrediënten apart klaargemaakt worden zodat het recept nog veel lekkerder smaakt. De knapperige uitjes zorgen voor een crunch in het gerecht en de saus maakt het gerecht lekker romig.
Genoeg over deze sperziebonenschotel. Op naar het recept.
De foto's en het recept van de koolhydraatarme sperziebonenschotel
Al helemaal zin om deze koolhydraatarme sperziebonenschotel te maken? Ga dan helemaal naar beneden voor het complete recept.
Zoek je meer koolhydraatarme recepten naast deze koolhydraatarme sperziebonenschotel? Wellicht is deze koolhydraatarme kip ovenschotel wat voor je.
Ben je op zoek naar meer Hollandse gerechten die ook nog eens koolhydraatarm zijn? Neem dan een kijkje naar ons Hollands kookboek met tientallen Nederlandse gerechten.
Om het nog lekkerder te maken, kun je het zelfs combineren met onze suikervrije sauzen
Vind je dit recept lekker? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
- Pinterest47
- Email31
- Facebook Messenger
- 80keer gedeeld
Koolhydraatarme Vegetarische Sperziebonenschotel (Gezond Recept)
Ingrediënten:
Ingrediënten knapperige uitjes
- 2 middelgrote uien - Gehalveerd en in smalle ringen
- 2 eetlepels olijfolie
- 40 gram amandelmeel
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
- 0.5 theelepel zout
Ingrediënten sperziebonen
- 700 gram sperziebonen - gedopt en gesneden
ingrediënten champignons
- 2 eetlepels roomboter
- 250 gram champignons - in plakjes gesneden
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
- 0.5 theelepel zout
- 0.5 theelepel peper
Ingrediënten saus
- 2 eetlepels roomboter
- 225 gram roomkaas
- 230 ml bouillon
- 230 ml kookroom
- 0.5 theelepel koflookpoeder
- 90 gram Parmezaanse kaas - geraspt
Zo maak je het:
bereidingswijze uien:
- Verwarm de oven voor op 225 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Bedek het bakpapier met een klein beetje olijfolie. Zet daarna opzij.
- Combineer in een grote mengkom de gesneden uien met 2 eetlepels olijfolie en meng goed.
- Meng de amandelmeel, knoflookpoeder en het zout samen met de uien. Spreid de uien uit over de bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet overlappen. Bak gedurende 15 tot 20 minuten in de oven en schep ze elke 6 tot 8 minuten met een tang om zodat de uien gelijkmatig knapperig worden.
- Haal de uien uit de oven als de uien knapperig zijn. Bewaar op de bakplaat en verlaag daarna de oven tot 180 °C.
Bereidingswijze sperziebonen (dit kun je doen als uien in de oven zitten):
- Breng een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is voor alle sperziebonen of kook in twee porties. Voeg de sperziebonen toe en kook de sperziebonen 3 tot 4 minuten (per portie). Giet de sperziebonen af of doe ze in een vergiet.
Bereidingswijze champignons:
- Verwarm in een grote koekenpan de boter op middelhoog vuur. Voeg zodra de boter gesmolten is, de champignons, knoflookpoeder, peper en zout toe.
- Bak de champignons tot ze goudbruin zijn en het vocht is verdampt. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Leg de champignons apart op een stukje keukenrol.
Bereidingswijze champignonroomsaus:
- Smelt de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Meng daarna de roomkaas, slagroom en kippenbouillon erdoorheen. Je kunt ook een garde gebruiken.
- Kruid het mengsel met peper, zout en knoflookpoeder.
- Als de saus geen klontjes heeft, zet je het vuur laag en roer je de geraspte Parmezaanse kaas erdoor tot het gesmolten is. Laat de saus een beetje dikker worden als een gewone champignonroomsaus. Hou je van een hele dikke saus? Voeg dan nog een handjevol geraspte kaas toe, zet hem weer op het vuur gedurende 1 minuut. Roer goed om hem in te dikken. Roer de gebakken champignons erdoor om de romige saus op smaak te brengen.
Bereidingswijze ovenschotel:
- Vet een grote ovenschaal van ongeveer 25 bij 35 cm in met olijfolie of boter.
- Voeg de sperziebonen, ⅔ van de knapperige ui en de champignonroomsaus toe en meng goed door elkaar.
- Dek de schaal af met een groot stuk zilverfolie en bak 25 tot 30 minuten in de oven.
- Verwijder de folie, voeg de resterende knapperige uien aan de bovenkant toe en bak nog 5 tot 10 minuten in de oven.
Niet echt vegetarisch met kippen bouillon
Ik zal het veranderen in ‘bouillon’. Is het toch ineens vegetarisch 😉